Categoriearchief: Groenlo

Extra activiteiten bij de stoomhoutzagerij tijdens

X 60

de Passe-Partout Promotiedag van zaterdag 1 Juli in Groenlo

 GROENLO – Op zaterdag 1 juli van 10.00 uur t/m 17.00 uur wordt alweer de 3e zogenaamde Passe Partout Promotiedag gehouden. Met deze passe-partout in de vorm van een jute zakje kan de volwassenen bezoeker voor slechts 5 euro (kinderen 2,50 euro) maar liefst 4 toeristische bezienswaardighden bezoeken. Waaronder dus de stoomhoutzagerij. Deze is op zaterdag 1 juli het middelpunt en hier worden ook een aantal extra activiteiten gehouden. Zo zal Jan Kulsdom laten zien wat je met een draaibank allemaal uit een stuk hout kunt maken. Willy Vaags daarentegen maakt met een motorzaag de mooiste creaties uit boomstammen. Hij is ook de maker van de ‘marketenster’ en de ‘poortwachter’ die staan aan de Marhulzenweg / Eibergseweg. Zeer boeiend om te zien.

MVT
Maar als klap op de vuurpijl zal de Modelbouw Vereniging Twente naar de stoomhoutzagerij komen en zij zullen een prachtige expositie verzorgen.

De leden van Modelbouw Vereniging Twente houden zich bezig met het bouwen van modellen naar tekening. Soms worden ook tekeningen zelf samengesteld, bijvoorbeeld door het opmeten van voor modelbouw geschikte objecten. De objecten zijn meestal voer- of vaartuigen, zoals vliegtuigen, schepen, locomotieven, hete luchtmotoren, wagons, trams, koetsen, wagens en auto’s.

Op zaterdag 1 juli zullen ze een heuse spoorbaan aan leggen waar kinderen in de wagons kunnen gaan zitten en een ritje maken over het terrein. Werkelijk uniek. De passe-partouts zijn o.a. Te koop bij de VVV en alle deelnemende bezienswaardigheden. De passe partouts zijn het hele seizoen, tot eind oktober geldig.

Voor meer info kijk op de Facebookpagina Vestingdagen Groenlo

  Eerste braderie bij De Molenberg groot succes

  X 141

  GROENLO – Dinsdag 20 juni vond bij De Molenberg in Groenlo een braderie plaats. 17 kramen werden bemand door de Groenlose middenstand en hobbyisten. De tuin was een plek van ontmoeten.

  ‘Er was een gemoedelijke en ontspannen sfeer’, laat organisator Miranda Krabben weten. ‘De tuin was mooi aangekleed met parasols, vlaggetjes en verschillende kramen. Veel bezoekers wisten niet dat er zo’n mooie binnentuin was met een beweegtuin en een jeu de boules baan. We hadden natuurlijk ook perfect weer’.

  De organisatie is zeer tevreden, ze denken zelfs al aan een volgende editie. De bewoners hebben genoten. Aansluitend aan de braderie hebben zij met familie en vrijwilligers gebarbecued.

   Tristan Hoffman Challenge 2017: groot succes!

   X 153

   Vrijdag 23 juni hebben maar liefst 141 hardlopers, wandelaars en wielrenners de Passo dello Stelvio in Italië beklommen voor het goede doel Kanjers voor Kanjers. Met een grote groep deelnemers, een geweldige sfeer en een opbrengst van bijna 95.000 euro is de achtste editie van de Tristan Hoffman Challenge een groot succes.

   Maar liefst 141 deelnemers stonden aan de start van de achtste Tristan Hoffman Challenge 2017. Deze vond plaats in de mythische Italiaanse Alpen. Hier werd de Passo dello Stelvio wandelend, hardlopend of fietsend bedwongen. Met zijn 24,3 kilometer lengte, een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% en het onvoorspelbare weer is deze beroemde bergpas een berg waar wij U tegen zeggen.

   Afzien voor één doel
   Alle deelnemers staan op vrijdag 23 juni, vroeg in de morgen, aan de start om te beginnen aan dé sportieve uitdaging van het jaar. Vanuit het Italiaanse plaatsje Prato aan de voet van de Stelvio vertrekken de deelnemers met één doel, het halen van de top. Onderweg worden de deelnemers aangemoedigd door vele meereizende supporters. Het is enorm afzien, maar meer dan de moeite waard. Op de top worden ze onder een luid applaus en met opzwepende muziek onthaald. Naamgever en Kanjers voor Kanjers ambassadeur Tristan Hoffman geeft iedere deelnemer met een grote glimlach de welverdiende medaille.

   Pascal, Kevin en Marsha maken Challenge extra bijzonder
   Een groot gedeelte van de opbrengst van deze Challenge wordt besteed aan het inrichten van een beweegplein voor SVO het Bariet in Lichtenvoorde. Drie leerlingen gaven aan graag mee te willen doen aan de Challenge om zo ook hun steentje bij te kunnen dragen. En het is ze gelukt. Pascal en Kevin bedwongen de Stelvio hardlopend en Marsha ging de berg wandelend op. Een bekroning op een onvergetelijke Challenge.

   Opbrengst voor Kanjers voor Kanjers
   ’s Avonds werd de voorlopige opbrengst bekend gemaakt. De deelnemers hebben tot nu toe maar liefst bijna € 95.000,00 ingezameld voor het goede doel. Een geweldige opbrengst die nog elke dag stijgt, want er kan nog gedoneerd worden tot 1 augustus.

   Net als voorgaande jaren is de totale opbrengst van de Tristan Hoffman Challenge bestemd voor Kanjers voor Kanjers. Met het door de deelnemers ingezamelde geld worden tal van projecten voor kinderen met een beperking gerealiseerd.

   Kijk voor meer informatie op www.tristanhoffmanchallenge.nl of www.kanjersvoorkanjers.nl

    Henk Grooten vrijwilliger van het jaar

    X 255

    GROENLO – Schilderen en schoonmaken; Henk Grooten is sinds hij met de VUT ging met grote regelmaat te vinden op ’t Wilgenpark. De club eerde hem, en daarmee alle andere vrijwilligers, met de titel Vrijwilliger van het Jaar. Hij werd samen met zijn vrouw Gerry (die ook mee helpt op het sportpark) gehuldigd tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond.

    Zoals altijd stond voorzitter Harry Paf even stil bij de onvoorstelbare hoeveelheid werk dat de vrijwilligers verzetten in een jaar. De maandagochtendploeg, de onderhoudsploeg, het kantinepersoneel, leiders, trainers, scheidsrechters, bestuursleden en alle anderen die zich inzetten voor de vereniging. Het blijft belangrijk om te benadrukken dat zonder die vrijwilligers er geen club is.

    Als extra activiteit werd er op een vogel geschoten. Een goede oefening voor de kermis van Grolle in juli. Voor sommigen viel het schieten nog niet mee, maar Sander Wijgerink wist uiteindelijk de vleugel naar beneden te knallen. Schutterskoning van Grolse Boys werd echter Henk Grooten. Inderdaad; de vrijwilliger van het jaar. Hij ging met alle prijzen naar huis.

     Jaarlijkse kermis in Eefsele

     X 236

     EEFSELE – Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli wordt de jaarlijkse kermis in het buurtschap Eefsele bij Groenlo gevierd. In en rond de feesttent aan de Oude Papendijk vinden tal van activiteiten plaatst.

     Vrijdag 7 juli
     19:00 uur: Aanvang volleybal
     Een groot aantal teams uit Eefsele en omstreken gaan de sportieve strijd weer aan met elkaar.
     Bij de volwassenen dient een team uit minimaal 6 spelers te bestaan, waarvan minimaal twee dames en maximaal twee NeVoBo- spelers. Dit jaar zal er ook weer een jeugdveld zijn, zodat ook de jonge talenten tegen elkaar kunnen strijden voor de winst, maar vooral voor het plezier! U kunt zich tot donderdag 30 juni opgeven via de website: www.eefsele.nl.

     22.00 uur: Disco Kings
     Na afloop van het volleybaltoernooi gaan we er in de tent een mooi feest van maken samen met de Disco Kings.
     Zij zorgen voor een topfeest met als motto: elk feest wordt nog beter dan het vorige. Door hun enthousiasme en passie kan niemand stil blijven staan. Tijdens de pauze van de muziek zullen de prijzen van het volleybaltoernooi bekend worden gemaakt.

     Zaterdag 8 juli

     08:45 uur: Vertrek met gepast vervoer om de koningsparen van 2016 op te halen.

     Koningspaar:
     Wieke Kl.Gebbink en Kim Hanselman.

     Jeugdkoningspaar:
     Tim Harbers en Sabine Schuurmans.

     10:00 uur: Gezamenlijk ontbijt
     Als de hoogheden gearriveerd zijn, zullen we net als vorig jaar beginnen met een gezamenlijk ontbijt. Dit ontbijt, om gezellig met de hele buurtschap te nuttigen, zal voorzien zijn van heerlijke broodjes, beleg en natuurlijk zullen ook de gebakken eieren niet ontbreken! We hopen uiteraard op een goede opkomst en wensen u alvast smakelijk eten.

     11:00 uur: Opening van de kermis
     De voorzitter opent samen met de afgevaardigde van de gemeente Oost Gelre de kermis van 2017. Door 2 jeugdleden zal er een versje worden voorgedragen, waarna de ballonnen opgelaten zullen worden. Aansluitend begint het vogelschieten en -gooien voor de leden van 18 jaar en ouder. De afgevaardigde van de gemeente zal het openingsschot lossen.

     Voor de jeugd van 10 t/m 17 jaar staan er ook vogels klaar om op te schieten of te gooien. Voor iedereen vanaf 13 jaar is er weer het fladderschieten. Tom Krooshof zal ondertussen iedereen vermaken met zijn goochelkunsten.
     Voor de jongste jeugd is er een kinderprogramma samengesteld. Aansluitend hierop zullen de traktaties uitgedeeld worden.

     Na het vogelschieten/gooien gaan we met z’n allen de tent in om een mooi feest te maken en het koningspaar te huldigen. Dit in samenwerking met de band Cabrio.

     Einde middagprogramma circa 16.30 uur.
     21:00 uur: Avondfeest
     Na het succes van vorig jaar zal ook dit jaar Cabrio de muzikale klanken verzorgen. Cabrio is een band met 5 ervaren topmuzikanten die met een combinatie van recente top 40 nummers, dance classics, Hollandse meezingers,Duitstalige hits of opzwepende medleys iedere feest tot een topfeest maken.

     Zondag 9 juli

     10:00 uur: Start van de sterrit
     Ook dit jaar is er weer een mooie tocht uitgezet, met de nodige cryptische opdrachten. Ook voor de jeugd zullen er een aantal opdrachten zijn, dus kom en fiets mee met het hele gezin of met de buurt. Inschrijven kan tot 11.00 uur bij de tent.

     13.00 uur: De Lumberjackparty krijgt een vervolg op afgelopen jaar en staat dit jaar helemaal in het WESTERN thema.
     Het is de bedoeling dat verschillende teams het tegen elkaar gaan opnemen dit jaar staat alles in het teken van cowboys en cowgirls.

     Wie durft de uitdaging aan ?
     Geef je op met je team van 4/6 personen,
     dames en/of heren, doe dit voor 1 Juli
     Opgeven via de website:www.eefsele.nl

     Deze middag vinden ook de kinderspelen weer plaats. De kinderen van 6 t/m 11 jaar zullen hun behendigheid vertonen tijdens de diverse spelen. Dus (groot)ouders kom op tijd om jullie kroost aan te moedigen.

     15:00 uur: Cabrio
     Ook deze middag zal Cabrio haar best doen om ons een onvergetelijke kermis te laten beleven.

      Zwemmen door de Grolse stadsgracht.

      X 940

      GROENLO – Een kleine tweehonderd deelnemers zwommen zaterdag 24 juni in de Grolse gracht tijdens de derde editie ‘Vrije Slag door Grolle’. Met een water temperatuur van 21 graden werden er afstanden van 2.300 meter, 4.600, 1.500 en 350 meter gezwommen. Aan de laatste afstand deed één deelneemster mee en zij kreeg na afloop meteen de beker overhandigd voor de eerste prijs.

      De sprekers waren Max Wekkink uit Lichtenvoorde en Kees Porskamp uit Groenlo.

       Marktconcert Muziekvereniging Groenlo

       X 273

       GROENLO – Op zaterdag 1 juli a.s. zal de Muziekvereniging Groenlo een marktconcert geven op -u raadt het al- de markt in het prachtige vestingstadje Groenlo. Een concert dat samen met Restaurant en Bakkerij Wissink, Het Huys van Frederik Hendrik en Café Bar 700 wordt georganiseerd.

       Het thema van dit jaar is “All About Soul” en voor een extra vleugje soul zal de Groenlose zangeres Debby Bleumink de zangpartijen voor haar rekening nemen.

       Er zullen o.a. nummers van Stevie Wonder, Tina Turner en Amy Winehouse worden gespeeld en gezongen. Kortom, een concert dat u niet mag missen.

       De aanvang van dit marktconcert is ca. 17.15 (aansluitend aan KorenVesteval) en de toegang is geheel gratis.

        Boogie Woogie sluit cursusjaar af met zomerse concerten

        X 119

        AALTEN/WINTERSWIJK/GROENLO – Ter afsluiting van een geslaagd cursusjaar organiseert Boogie Woogie Cultuurcentrum in de laatste week van juni leuke zomerse concerten. Tijdens drie spetterende zomerconcerten laten de cursisten van Boogie Woogie van zich zien en horen.

        Diverse ensembles en bands, zowel beginners als gevorderden, brengen een gevarieerd programma. De zomerconcerten zijn gratis toegankelijk. Iedereen is van harte welkom!

        Overzicht zomerconcerten
        Maandag 26 juni – De Hofnar in Aalten – aanvang 19.00 uur
        Donderdag 29 juni – Boogie Woogie in Winterswijk – aanvang 19.00 uur
        Vrijdag 30 juni – De Bron in Groenlo – aanvang 19.00 uur

        Na afloop van de concerten in Aalten en Groenlo is er volop de gelegenheid om allerlei muziekinstrumenten uit te proberen en is er informatie verkrijgbaar over het cursusaanbod van Boogie Woogie.

         3e Passe-partout Promotiedag in Groenlo

         X 4

         GROENLO – Op zaterdag 1 juli wordt de derde zogenaamde Passe-Partout Promotiedag gehouden.  Met de speciale passe-partout in de vorm van een jute zakje met daarin dukaten kan men maar liefst 4 toeristische bezienswaardigheden bezoeken. De deelnemende toeristische bezienswaardigheden zijn:

         • Stadsboerderij Grolle
         • Stadsmuseum
         • Oude Calixtuskerk Slag om Grolle
         • Calixtusbasiliek (toren beklimmen)
         • Stoomhoutzagerij
         • Kerkers onder het stadhuis
         • Ritje met de Vestingstad Express

         Bij al deze toeristische bezienswaardigheden is de passe-partout te koop. Maar ook bij de receptie van Marveld Recreatie en de VVV in de Kevelderstraat. Voor volwassenen kost deze slechts € 5,00 en voor kinderen tot 13 jaar slechts € 2,50. Voor dit kleine bedrag kunt u van Mei tot en met Oktober op avontuur in Groenlo. U hoeft de dukaten niet in één keer op te maken. U kunt het mooi spreiden gedurende het seizoen. Bij aankoop van de passe-partout ontvangt u een mooie plattegrond met alle normale openingstijden van de bezienswaardigheden. Ook diverse galerieën zijn open. Ook de openingstijden van de galerieën staan op de plattegrond vermeld.

         Stoomhoutzagerij middelpunt
         Tijdens de Passe-partout Promotiedag van zaterdag 1 juli is de Stoomhoutzagerij Nahuis het middelpunt. Bomen zagen tot planken zoals dat 100 jaar geleden ook al gebeurde. Met (stoom)machines uit die tijd en methoden uit die tijd. Spectaculair om te zien. Tevens is aanwezig een grote verzameling machines voor de machinale bewerking van hout en op de eerste verdieping staan honderden handwerktuigen opgesteld.

         De stoomhoutzagerij NAHUIS dateert uit het eind van de voorlaatste eeuw en is voortgekomen uit een radmakerij, die reeds in 1850 bestond. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een tweedehands Deze stoommachine, die gebouwd is in 1897, is tot 1977 in bedrijf geweest. Na de bedrijfsbeëindiging hebben de toenmalige eigenaren en een aantal instanties en veel vrijwilligers er voor gezorgd dat het geheel is blijven bestaan in de vorm van een stichting.

         Extra
         Op deze Passe-Partout Promotiedag is de Stoomhoutzagerij Nahuis het middelpunt en zijn er extra leuke activiteiten. Kinderen kunnen bij de houtbewerker kijken hoe tolletjes gemaakt worden. Is er een heus mini stoomtrein waar ritjes in gemaakt kunnen worden en zijn de liefhebbers van miniatuur stoomtreinen aanwezig met een expositie. ’s Middags begint op de Markt in Groenlo het Korenfestival gevolgd door een concert van de Muziekvereniging Groenlo.

          Clinic Kaak Kanonsloop 2017

          X 136

          Sportieve uitdaging

          GROENLO – Op donderdag 29 juni starten we met de Kaak Kanonsloop clinic. In  14 trainingen bereiden we ons voor op de 5 en 10 km van de Kaak Kanonsloop van 1 oktober 2017. Na 3 voorgaande clinics met gemiddeld zo’n 80 deelnemers zijn  we toe aan de  4e editie.

          De trainingen starten altijd op de donderdagavond om 19.30 uur bij de Willibrordusschool Karel Doormanstraat  te Groenlo. De trainingen zijn geschikt voor zowel de beginnende loper als de ervaren loper. Er zijn verschillende groepen zodat iedere loper op eigen niveau kan trainen. De clinic is uitermate geschikt, als je wilt beginnen met hardlopen. De trainingen hebben altijd een plezierig karakter, ook zoeken we afwisseling in ademhalingstraining en bootcamp.

          Na afloop van iedere training staat er wat lekkers voor je klaar. Deelname kost 60 euro. Hiervoor krijg je naast de 14 trainingen een shirt, trainingsschema, gratis inschrijving bij de Kaak Kanonsloop, koffie, thee.

          Nieuw dit jaar is dat je kunt inschrijven als bedrijfsteam of als team van b.v. een vrienden – of vriendinnengroep. Als je met een team vanaf 5 personen inschrijft, krijg men 10 euro p.p. korting.

          Inschrijving via www.lvggroenlo.nl

          Info: mail naar kanonsloopclinic@outlook.com of bel naar 0613976976.

           2e OBBINK Toernooi jongste voetbaljeugd groot succes!

           X 133

           Afgelopen zaterdag is onder grote belangstelling van ouders, opa’s en oma’s en overige voetballiefhebbers het tweede OBBINK F-pups jeugdtoernooi gespeeld bij de sv Grol.
           Dit rondreizende toernooi wordt afwisselend bij één van de vijf deelnemende clubs, AZSV, FC Winterswijk, FC Eibergen, Longa en sv Grol, georganiseerd voor de jongste voetbaljeugd. Deze clubs hebben onderling een samenwerkingsverband voor de jongste jeugd opgezet, met het doel kennis te delen, onderling wedstrijdjes te spelen en gezamenlijk het OBBINK Toernooi te organiseren.

           Dit jaar namen 160 kinderen deel aan het OBBINK toernooi. De kinderen streden in drie categorieën, 4 tegen 4, om de felbegeerde OBBINK Cup. Het was ongemeen spannend en het blijkt dat ondanks de krimp in de Achterhoek, het met de toekomst van het voetbal in de regio wel goed zit.

           Uiteindelijk kwam er bij elk van de categorieën een andere club als winnaar tevoorschijn.
           De winnaars van de OBBINK Cup zijn:
           A-Categorie : FC Winterswijk A1
           B-Categorie : AZSV B1
           C-Categorie : Grol C2

           Deze succesvolle samenwerking zal ook komend jaar worden voortgezet met volgend jaar juni wederom het geweldige OBBINK toernooi als resultaat.

            Dichterscollectief over Tante Tilly

            X 273

            GROENLO – Exact vijf maanden nadat ze met hun drieën voor het eerst als dichterscollectief voor het voetlicht traden in Groenlo, brengen Henk Beunk, Joop Koopmanschap en Mark Ebbers daar opnieuw een programma met verhalen, gedichten en gedachten.

            Op die zondagmiddag in januari ging het onder de noemer ‘Toeval’, op donderdagavond 22 juni is het programma getiteld ‘Tante Tilly heeft ook altijd iets bijzonders’. De locatie is opnieuw Huijs Basten Asbeck, aan de Nieuwestraat in Groenlo, afhankelijk van het weer binnen in de serre of buiten in de tuin.

            Het programma duurt, inclusief een pauze, van 20.00 tot 22.00 uur. Huijs Basten Asbeck is vanaf 19.30 uur geopend tot 23.00 uur. Kaarten voor de poëzieavond kosten 5 euro en zijn te verkrijgen via dichterscollectief@markebbers.nl en (mits er nog plek is) op de avond zelf vanaf 19.30 uur.

             Samenloop voor Hoop stoomt op naar ruim € 80.000,- opbrengst

             X 1142

             GROENLO – De 24-uursloop van de Samenloop voor Hoop Oost Gelre stoomde zaterdag 17 juni op volle kracht door. ’s Morgens werden de spieren even los gemaakt tijdens de ochtendgym, meteen gevolgd door de Boogie Woogie Bigband. Wie nog niet helemaal wakker was, was nu meteen weer bij de les.

             Op deze dag stond ook de Kinderloop gepland. Kinderen van de basisscholen van Oost Gelre kregen een speciale plaats in deze 24 uur. Zij liepen drie keer 24 minuten lang het parcours. Het publiek werd vermaakt, vertederd, getrakteerd op stevige beats; kortom een feest waarbij men ogen en oren te kort kwam.

             De slotceremonie vormde de kers op de taart. Dit prachtige evenement werd afgesloten door samen de laatste ronde te lopen, vooraf gegaan door de survivors. Iedereen ontving tijdens deze laatste ronde een roos. Aan het eind van de slotceremonie nog een speciaal moment: de overhandiging van de cheque. Met een voorlopige opbrengst van ruim € 80.000,- spatte de blijdschap er af!

             • [0] Tekst: Streekgids.nl
             • [1] Foto's: René van den Mosselaar

             Expositie kunst Galerie Wij in Stadsboerderij Grolle

             X 205

             GROENLO – Amateurkunstenaars, die verbonden zijn aan de Galerie Amateurkunst Achterhoek, beter bekend als Wij, exposeren gedurende de maanden juni en juli in de Stadsboerderij Grolle. Zeven kunstenaars laten hun werken zien. De expositie is bijzonder van karakter, vooral door de veelzijdigheid en afwisseling. U kunt genieten van uiteenlopende kunstvormen zoals schilderijen, keramiek, steenbewerken en panelen en objecten van Tiffany glas
             .
             Schilderijen waar mensen blij van worden
             Een rondje langs de kunstenaars, van wie werken geëxposeerd worden, leert ons dat zij allemaal al jaren hun hobby vinden in de creativiteit. Het werken met verschillende materialen, het toepassen van verschillende technieken en een uitdaging niet uit de weg gaan, heeft geresulteerd in bijzondere werken. Zoals de schilderijen van Ans te Lintelo. Schilderen is haar grootste hobby, ze houdt van kleurrijke tinten, zoals de heldere basiskleuren rood, oranje en geel. Het abstracte schilderen heeft haar hart gestolen. Een city-trip naar het Spaanse Sevilla heeft haar geïnspireerd tot een nieuwe serie doeken. Joke Meulenbeek is in 1987 met schilderen begonnen, aanvankelijk met stillevens. Zij werkt met acrylverf op doek en verwerkt verschillende materialen in haar schilderijen, zoals papier, zand en stof. Zij gaat graag nieuwe uitdagingen aan en houdt van experimenteren. Schilderen met acryl en mixed media, dat is de specialiteit van Anny Scharenborg. Zij is al vele jaren actief en past in haar werk meerdere technieken toe. Anny vindt het geweldig wanneer haar schilderijen de mensen kunnen boeien, waar mensen blij van worden.

             Kunst met een knipoog
             Wandelen in de natuur en foto’s maken van bijzondere situaties, stillevens, dat is wat Thea Geelink inspireert in haar werk. Zij maakt abstracte natuurschilderijen en glaskunst. Al op de basisschool was tekenen haar favoriete vak. Marietje Hooch Antink is vier jaar geleden begonnen met steenbewerken. Zij werkt graag met speksteen. Het geeft haar veel voldoening om stap voor stap een beeld tot stand te brengen, door te raspen, te vijlen en te schuren. Na jaren geschilderd te hebben heeft Anne Pijnappel de overstap gemaakt naar keramiek en hiervoor volgt ze lessen bij een keramiste. Anne vindt het een uitdaging om in haar beelden een kwinkslag te verwerken, kunst met een knipoog, dat is helemaal haar ding. Pieter van Eijck is aanvankelijk begonnen met tekenen en daarna schilderen met olieverf.

             Ook heeft hij gewerkt met de techniek nat in nat schilderen. Na jaren van schilderen zocht hij een nieuwe uitdaging en die vond hij in het werken met Tiffany glas. Zijn ervaring als schilder gebruikt hij voor het maken van de schetsen.

             Hoe afwisselend, veelzijdig en onderling verschillend deze kunstenaars ook zijn, één ding hebben ze gemeen. En dat is het enthousiasme, het willen delen van hun hobby met elkaar en met anderen. Zij noemen zich geen grote kunstenaars, maar zij maken wel prachtige werken. En dat laat deze expositie zien. U mag het niet missen.

             De Stadsboerderij Grolle is geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo. De toegangsprijs is 2 euro per persoon, maar daarvoor krijgt u ook een rondleiding aangeboden en een kopje koffie, thee of een glaasje fris.

             Zie onze website www.stadsboerderijgrolle.nl. U kunt ons ook vinden op Facebook.

              Eerste editie Samenloop voor Hoop gestart

              X 783

              GROENLO – Op 16 juni is de eerste editie van de Samenloop voor Hoop Oost Gelre gestart. De start werd, samen met de andere ambassadeurs, ingeluid door Burgemeester Annette Bronsvoort. Aansluitend werd de eerste ronde gelopen door survivors, vergezeld van dierbaren. Vele vrijwilligers vanuit de organisatie sloten daarbij aan en ook de teams startten met hun 24-uurs loop.

              Teams uit alle windstreken hebben zich ingeschreven en hebben vantevoren reeds allerlei acties georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. Rondom het parcours zijn allerlei activiteiten georganiseerd en hebben veel teams stands ingericht.

              Om half elf was de kaarsenzakkenceremonie; een speciaal, sfeervol en indrukwekkend moment tijdens deze loop. Circa 3.500 kaarsenzakken waren langs het gehele parcours gezet. Op de kaarsen stonden korte teksten, boodschappen, gedichten en tekeningen. Allemaal uit het hart gegrepen. Licht van herinnering en hoop. De ceremonie werd omlijst door prachtige voordrachten en muziek en afgesloten door een volledige ronde in stilte te lopen, voorafgegaan door fakkeldragers.

              • [0] Tekst: Streekgids.nl
              • [1] Foto's: René van den Mosselaar

              Ditotheaterweek in het teken van musical Bellen het Beest!

              X 183

              GROENLO – Ook dit jaar wordt er weer een theaterweek georganiseerd voor kinderen van 7 tot 12 jaar! Tijdens deze creatieve week zullen kinderen werken aan de theatervoorstelling ‘Belle en het Beest.’

              Het bestuur en het creatieve team van de Dito Theaterweek is al weken aan de slag met alle voorbereidingen. Op maandag 10 juli start namelijk de vierde editie van deze theaterweek. Tijdens de vier ochtenden zullen kinderen werken aan de musical Belle en het Beest.

              Dit jaar valt deze musical mooi samen met de nieuwe verfilming van Belle en het Beest, deze is nu te zien in alle bioscopen. De musical gaat over het klassieke verhaal en de geliefde karakters uit het bekende sprookje van Disney Beauty and the Beast. De musical vertelt het verhaal van Belle. Als Belle gevangen wordt genomen door het Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest. Ondanks haar angsten leert zij hem kennen als de charmante en vriendelijke prins die hij werkelijk is.

              Aan dit betoverende sprookje kunnen de kinderen werken tijdens de Dito Theaterweek. Je kunt je opgeven voor toneel, film, techniek, schmink, kleding maken, decor bouw, dans of andere leuke knutselactiviteiten. Tijdens deze dagen probeert de organisatie de kinderen warm te krijgen voor theater.

              Lijkt het je leuk om vier ochtenden creatief bezig te zijn, meld je dan aan er is nog plek: ditotheaterweek@outlook.com
              De theaterweek is van 10 tot en met 13-7-2017 van 9-12 uur bij Cultureel Centrum de Bron. En noteer de uitvoeringsdatum alvast in je agenda; iedereen is welkom om de musical te komen bewonderen op donderdagochtend 13-7-2017 om 10 uur in Cultureel Centrum de Bron te Groenlo.

               Sporters met verstandelijke beperking in actie op vier locaties

               X 155

               Generale voor Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018

               GROENLO – Voetbal, atletiek, zwemmen en paardrijden. Sporten die zaterdag 24 juni vol overgave worden beoefend door mensen met een verstandelijke beperking. Het gebeurt onder de noemer Special Olympics Regionale Spelen in de Achterhoek. De wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

               Het evenement geldt als generale repetitie voor de veel omvangrijkere Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018, die op 8, 9 en10 juni 2018 in de regio worden gehouden. Ruim 2.500 mensen met een verstandelijke beperking zijn dat weekeinde actief in 21 takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten.

               Volgens Corine Berkel, directeur van Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018, de organisator van hét sportfeest van 2018, is sporten voor deze mensen van grote betekenis. “Door hun prestaties te meten met anderen groeit hun zelfvertrouwen. En het draagt het bij aan het realiseren van één van onze belangrijkste doelstellingen: Mensen met een verstandelijke beperking volwaardig deel laten uit maken van onze samenleving. Ze horen er helemaal bij”.

               Om de repetitie op zaterdag 24 juni levensecht te maken wordt om 9 uur een heuse openingsceremonie gehouden op het complex van voetbalclub SV Grol in Groenlo. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor voetballer Basten Overkemping, amazone Marije Rupert en zwemmer Daniël van den Berg. Deze sporters worden ingezet als boegbeelden voor de Special Olympics van volgend jaar. Daniël van den Berg uit Gaanderen wordt in juni 2018 zelfs burgemeester van het Special Olympics Dorp.

               Voor de locatie SV Grol is gekozen omdat voetbal ook onder sporters met een verstandelijke beperking de grootste is. Na de ceremonie vertrekken de deelnemers aan de atletiekwedstrijden naar de accommodatie van Archeus aan de Vredenseweg in Winterswijk. De zwemmers zijn te gast van de club NDD in zwembad Rozengaarde in Doetinchem. Ruiters en amazones meten hun krachten bij Paardensportcentrum Lichtenvoorde aan de Weijenborgerdijk in Vragender.

               De wedstrijden op de verschillende locaties duren van 10.30 tot 16.30 uur. Zoals vermeld: iedereen is van harte welkom. “Je merkt dat de aanwezigheid van publiek een enorme stimulans is voor deze sporters. Bovendien is het gewoon heel leuk om naar te kijken. Ze leggen er hun ziel en zaligheid in”, zegt Corine Berkel.
               Uiteraard worden er medailles uitgereikt, aansluitend is om 17.00 uur bij SV Grol de sluitingsceremonie. Op deze accommodatie is verder het Rabobank Funplein ingericht, waar diverse activiteiten worden gehouden. Ook de deelname hieraan is gratis.

                Verkoop afgeschreven boeken in Groenlo

                X 222

                GROENLO – Vanaf eind deze week vindt er in de Bibliotheek Groenlo een verkoop plaats van afgeschreven boeken.

                Tijdens de openingsuren van de bibliotheek kunt u voor een prikkie uw slag komen slaan. U kunt tussen de afgeschreven collectie zowel jeugdboeken als boeken voor volwassenen vinden.

                 De Molenberg breidt uitleenpunt uit met scootmobiel en duofiets

                 X 567

                 GROENLO – De inwoners van Oost Gelre konden bij locatie De Molenberg in Groenlo al een rolstoel lenen. Deze mobiliteitspool – geïnitieerd door de gemeente Oost Gelre – wordt per 16 juni 2017 uitgebreid met een duofiets en een scootmobiel.

                 De mobiliteitspool is voor alle inwoners van Oost Gelre. Voor een bepaalde periode kan gebruik gemaakt worden van een rolstoel, scootmobiel of de duofiets. Op 15 juni is een feestelijke bijeenkomst gehouden om beide vervoersmiddelen ‘officieel’ te overhandigen.

                 ‘Vanuit de WMO doen we er alles aan om de inwoners van Oost Gelre te ondersteunen’, vertelt wethouder Jos Hoenderboom in zijn welkomstwoord. ‘Het mooie aan dit project is dat we laagdrempelig iets aan kunnen bieden waar iedereen gebruik van kan maken. Er zijn namelijk geen kosten verbonden aan het lenen van de duofiets of scootmobiel.’

                 Regiomanager Peter Stevens is blij met de uitbreiding: ‘In het kader van bewegen zijn de duofiets en scootmobiel een perfecte aanvulling. Het geeft de mensen van Oost Gelre veel vrijheid en een mooie beleving’. De duofiets is geleverd door Goossens Tweewielers in Groenlo. De fietshandelaar heeft een extra, gratis accu geleverd waardoor het fietsplezier nog meer wordt vergroot.

                 Voor meer informatie over het lenen van de vervoersmiddelen en de voorwaarden hieraan, kunt u terecht bij de receptie van De Molenberg op telnr. 0544 – 47 41 00. Voor de scootmobiel is een rijvaardigheidstest nodig welke door een ergotherapeut van De Molenberg wordt verzorgd.