Categoriearchief: Groenlo

Kinderactiviteiten in de meivakantie

GROENLO – Leemland aan de Koerboom in Groenlo biedt in de meivakantie speurtochten, creatieve- en andere activiteiten voor het hele gezin.

Maandag 30 april t/m vrijdag 4 mei en maandag 7 mei t/m vrijdag 11 mei hoeft geen kind zich te vervelen. Deze dagen mogen kinderen zich gratis laten schminken en gebruik maken van speelmogelijkheden binnen & buiten.

Creatievelingen kunnen een kaars rollen, een mok decoreren, of een voorwerp pimpen met verf, wiebeloogjes, veertjes en andere materialen.

Er is een lentespeurtocht beschikbaar op het terrein van Leemland. Daarnaast kan er met een knapzak gespeurd worden in de omgeving, of gekozen worden voor zelf pannenkoekjes bakken.

Leemland verzorgt tijdens de meivakantieweken van maandag tot en met vrijdag kinderactiviteiten tussen 10.00u tot 18.00u. De accommodatie is rolstoelvriendelijk en biedt gratis parkeren, toegang en WiFi. Het adres van Leemland is: Koerboom 7A, Groenlo.

  Onkruidverbrander zet schutting en coniferen in brand

  GROENLO – De hulpdiensten zijn vrijdagochtend 20 april uitgerukt voor een coniferenbrand naast een woning aan de Walstraat in Groenlo.

  Tijdens het wegbranden van onkruid zijn de coniferen naast de woning in brand geraakt. Ook een stuk schutting werd door de vlammen verwoest. De vlammen waren zo hoog dat ook een stuk windveer in de nok van het dak werd geraakt.

  De brandweer heeft door snel optreden verder uitbreiding kunnen voorkomen.

   Informatiemiddag Bioraffinage Groenlo

   GROENLO – Op zaterdag 21 april organiseert, de opdrachtgever van de raffinage, RMS een informatiedag. Deze middag kunnen de plannen worden bekeken.

   Er zijn plannen om op het Regionale Bedrijvenpark Laarberg een bioraffinage te bouwen. Dit voor de verwerking van mest en bermgras omdat er een overschot aan drijfmest in de Achterhoek is. Dit overschot wordt nu afgevoerd naar akkerbouwgebieden in Noord-Nederland en Duitsland.

   Op dit moment ligt de ontwerpvergunning bij de provincie ter inzage.

   De informatiemiddag begint om 15.00 uur tot 17.00 uur. Het adres is Noordgang 14 – Bedrijvenpark Laarberg

    Grol handhaaft zich in de promotieklasse

    En neemt afscheid van Peter Huisman en Jeppe Schipper

    GROENLO – Dinsdag 17 april waren de mannen van V.V. Grol gastheer van WSV uit Warnsveld. De wedstrijd was verplaatst van zaterdag naar de dinsdag ivm promotieperikelen bij de dames van WSV waar de heren graag bij wilde zijn.

    Grol had nog 1 punt nodig om WSV voor te blijven en zich te handhaven in de promotieklasse. In Warnsveld had Grol eerder dit seizoen nog gewonnen met 3-1, maar dat gaf geen enkele garantie aangezien de heren van WSV zijn versterkt met enkele oud-spelers die terug zijn gekomen om WSV te behouden voor de promotieklasse. Vanaf het 1e punt was het een gelijkopgaande wedstrijd. Het was de hele tijd stuivertje wisselen en mooie punten werden afgewisseld met veel persoonlijke fouten. WSV kwam als eerst op setpunt, maar Grol wist dit knap om te draaien en haalde de 1e set binnen met 26-24. Hiermee was handhaving een feit.

    Grol begon vervolgens de 2e en 3e set veel te slap en WSV wist hier dankbaar van te profiteren en pakte beide sets met 25-17. De 4e set was een kopie van de 1e en WSV kwam met 24-23 voor. Op dat moment kreeg Peter Huisman direct Geel/ Rood van de goedleidende scheidsrechter Bert Fransen. Even was Peter compleet verrast en wilde protesteren, maar toen iedereen begon te klappen begon het bij hem door te dringen dat we hem op deze manier officieel uitzwaaiden. Nadat Peter naar de tribune was vertrokken konden we helaas de set niet meer omdraaien en verloren we set en de wedstrijd met 3-1. Een goede 1e en 4e set gespeeld met voldoende potentie.

    Na het handje schudden met de tegenstander en het dankbaar in ontvangst genomen kratje bier van de tegenstander hebben we Peter nog even in het zonnetje gezet en bedankt voor de vele jaren als trainer/ coach. Daarbij namen we ook afscheid van onze Libero Jeppe Schipper die zijn geluk elders gaat zoeken.

     Het GHV wedstrijdseizoen staat voor de deur!

     GROENLO – De temperatuur komt nauwelijks meer in de buurt van de nul graden, het zonnetje schijnt geregeld en de watertemperatuur kruipt omhoog. Redenen genoeg om de hengel weer uit de schuur te pakken en de waterkant op te zoeken. Het is dus ook weer tijd om je op te geven voor een van onze competities (IJsselCup en/ of de Grachtencompetitie).

     IJsselCup:
     Over een enkele dagen week vindt de eerste competitiewedstrijd, om IJsselCup, van 2018 plaats. De eerste wedstrijd wordt gevist aan de Bakerwaardseweg te Baak. Afgelopen weekenden is er door diverse deelnemers al “geoefend”, met wisselende resultaten. De eerste wedstrijd wordt gevist op zondag 22 april. Er wordt om 06:30 uur geloot (aan de waterkant) en er zal gevist gaan worden van 07:30 uur tot 12:00 uur.
     Reeds 14 liefhebbers van het vissen op stromend water hebben zich opgeven (twee meer dan afgelopen seizoen, maar dat is ook niet zo vreemd aangezien er nog steeds goede vangsten mogelijk zijn aan de IJssel),

     Ook meedoen, opgeven voor de IJsselCup kan nog tot en met 20 april en alleen via IJsselCup@visseningroenlo.nl.

     Grachtencompetitie:
     Een week later, 29 april,  is het de beurt aan de liefhebbers van het vissen aan onze mooie stadsgracht. In tegenstelling tot de IJsselCup blijven de inschrijvingen achter, maar het mooie weer zal de potentiële deelnemers alsnog doen besluiten om zich op te geven. Het beloofd, net als afgelopen jaren, wederom erg spannend te worden en we hoeven er niet raar van op te kijken dat de Grachtencompetitie op de laatste wedstrijddag wordt beslist. De eerste wedstrijd wordt gevist op zondag 29 april. Verzamelen op de parkeerplaats bij de EMTÉ waar om 07:00 uur geloot gaat worden.

     Wil je ook meedoen, opgeven voor de grachtencompetitie kan nog tot en met 27 april en alleen via Grachtencompetitie@visseningroenlo.nl.

     Voor meer informatie over locatie, tijdstippen en wedstrijddata zie www.visseningroenlo.nl

      Een terecht gelijkspel voor Grolse Boys

      GROENLO – De competitiewedstrijd tegen FC RDC uit Deventer heeft al een paar keer op het programma gestaan, maar werd steeds afgelast in verband met slecht weer. En op voorstel van RDC werd ie uiteindelijk verplaatst naar afgelopen donderdag. Het werd dus een lichtwedstrijd, wat toch weer net even anders is. Grolse Boys had niet alle spelers tot haar beschikking. Zo kon Kevin Nuchter niet vanwege zijn werk en Youri Groot Kormelink vanwege zijn studie. Dus in de achterhoede moest gesleuteld worden. Amir Haziri speelde nu linksback en Pascal Brockotter centraal op het middenveld. Ook Ramon Janssen stond weer in de basis voorin.

      De eerste 20 minuten gebeurde er weinig opvallends totdat Grolse Boys onnodig balverlies leed achterin, waardoor RDC gemakkelijk de bal kreeg, hoewel het daar wel een handje aanzat. De scheidsrechter zag dat echter niet en RDC kwam gemakkelijk op voorsprong. In de 25e minuut leek de thuisploeg gelijk te komen want een overtreding op Michel Overbeek binnen het strafschopgebied leidde tot een penalty. Deze werd echter door topscorer Kenan Kukic veel te zacht ingeschoten, waardoor de keeper van RDC gemakkelijk redding kon brengen.

      Wat later trapte keeper Bas van Doorn ver uit. Zouhair Chahboune kon de bal mooi door koppen, maar Kenan kwam net te laat om echt gevaarlijk te worden. Een van richting veranderde vrije schop op de paal was de tweede goede kans van Kenan. Vijf minuten voor rust werd het nog even hectisch voor Grolse Boys. Bij een uitloopactie van Bas schoot zijn arm uit de kom. Dat bleek bij hem wel vaker te gebeuren. Amir nam daarop zijn plaats onder de lat in. Dat had hij ook al gedaan bij de wedstrijd tegen Glanerbrug, dus wat ervaring had hij wel. Nieuweling Eustas uit Litouwen kwam als wissel in het veld.

      Vlak voor de rust kreeg RDC nog een goede kans door een vrije trap net buiten de zestien, maar het schot ging ruim over. Direct na de rust was Amir even vergeten dat je een terugspeelbal niet meer in de handen mag pakken. De vrije trap op twaalf meter van het doel kwam op de buitenkant van de paal en dit gevaar was ook weer geweken. Ondertussen kon de opgeroepen Barry Janssen de plaats van Amir innemen. Mark Le Roux ging naar de kant, terwijl Onur Balci zijn positie als rechtsback innam.

      In de 60e minuut kwam Amir te laat en veroorzaakte een penalty. Hij kreeg ook nog een gele kaart, omdat hij de bal verlegde van de penaltystip. Als gevolg van dit alles ging de strafschop van RDC hoog over. Een geluk voor Grolse Boys want een 0-2 achterstand hadden ze waarschijnlijk niet overleefd. Wat later werd de moe gestreden Amir gewisseld voor Lars de Keijzer. In de 80e minuut kwam een vrije trap van Michel Overbeek nog op de lat. Maar even later werd het terecht gelijk. Een hoge corner werd door Ramon Janssen het doel ingewerkt.

      Grolse Boys probeerde nog wel door hard werken de drie punten binnen te halen, maar het bleef bij een vrije schop van Kenan die hoog over ging. Ook was er nog een gevaarlijke botsing tussen de keeper van RDC en Zouhair en Onur, maar gelukkig viel de schade mee. Alles bij elkaar wel een spannende, maar van beide kanten geen beste wedstrijd. Aanstaande zaterdag speelt Grolse Boys weer thuis en wel tegen het fysiek sterke Eefde.

      Opstelling Grolse Boys
      Doel: Bas van Doorn (Amir Haziri/Barry Janssen)
      Achter: Mark Le Roux, Pascal Brockotter, Daan Schuurmans, Amir Haziri (Lars de Keijzer)
      Midden: Jorn Groot Zevert, Michel Overbeek en Onur Balci
      Voor: Ramon Janssen, Zouhair Chahboune en Kenan Kukic

      Programma:
      21/04 Grolse Boys 1 – Eefde SP 1 14:30
      21/04 Markelo 3 – Grolse Boys 2 12:30
      21/04 Grolse Boys JO15-1 – Grol JO15-3 13:00
      21/04 Grolse Boys JO13-1 – AZSV JO13-5 10:30
      24/04 Eibergen FC 3 – Grolse Boys 2 20:15

       Weer 2 medailles voor jongste selectie meiden van Rap en Snel

       GROENLO – Op Zaterdag 7 april vond de 2e wedstrijd plaats voor de jongste selectie meiden van Rap en Snel. Deze wedstrijd vond plaats in de turnhal in Winterswijk. Voor Rap en Snel deden er 4 meiden mee en ze keerden met 2 medailles terug richting Groenlo.

       Maud (W) en Maud (kl. T.) kwamen in ronde 2 aan bod. De meiden hebben ook deze wedstrijd weer laten zien dat ze de oefeningen op alle onderdelen beheersen. Beide dames hadden er super veel zin in en dat was ook duidelijk te zien. Ze straalden van top tot teen. Maud (W.) heeft nog nooit zo’n goede wedstrijd gedraaid. We begonnen op het onderdeel vloer. Ze heeft hier een hele strakke oefening gedraaid en heeft tijdens deze oefening laten zien dat ze alle ‘plusjes’ feilloos kan uitvoeren. Deze oefening werd ook beloond met een 1e plek. Ook wist ze de zenuwen de baas te blijven op het onderdeel balk en ze is er niet af gevallen. Maud (W.) mocht een gouden medaille mee naar huis nemen.

       Maud (kl. T.) heeft ook deze keer weer een mooie wedstrijd geturnd. Als je vraagt wat haar lievelingsonderdeel is dan zegt ze vol trots het onderdeel de brug met ongelijke liggers. Dit is dan ook duidelijk te zien op haar diploma. Haar oefening werd beloond met een mooie 3e plek op dit onderdeel. Op het onderdeel sprong heeft ze laten zien wat haar sprongkracht is. Door haar harde sprongkracht kwam hier een hele strakke handstand platval uit.
       Beide dames hebben een erg sterk seizoen gedraaid en zijn al weer hard aan het oefenen voor volgend seizoen.

       Voor Saar en Nienke was dit ook al weer de tweede en laatste wedstrijd van dit seizoen. Ook deze twee meiden hebben laten zien dat ze in de top mee draaien in dit niveau.

       Ook Saar en Nienke waren weer een beetje gespannen, ze begonnen op het onderdeel vloer. Voor Saar was het de vorige wedstrijd nog een beetje lastig om alle pasjes in de juiste volgorde uit te voeren. Hier was deze wedstrijd niks meer van te zien en ze stond vol zelfvertrouwen op de vloer en heeft een hele nette oefening aan de jury laten zien. Ook haar brug oefening heeft ze erg strak geturnd en ze wist alle onderdelen direct achter elkaar uit te voeren zonder ook maar één stop. Deze oefening werd dan ook beloond met een mooie 1e plek op dit onderdeel.

       Ook Nienke straalde op het onderdeel vloer en wist ook alle pasjes en alle onderdelen in de juiste volgorde uit te voeren. Op het onderdeel balk had ook Nienke haar zenuwen onder controle en is ze niet van de balk gevallen. Tijdens haar balk oefening heeft Nienke een mooie ‘klemrol’ laten zien en een hele hoge ‘streksprong’ als afsprong.
       De dames hebben erg genoten van de afgelopen 2 wedstrijden en kijken al weer uit naar volgend seizoen. Saar mocht een zilveren medaille mee naar huis nemen. Nienke viel helaas net buiten de prijzen maar had toch een mooie 4e plek te pakken.

        Drukbezochte vriendjes- en vriendinnetjesdag bij GTC

        GROENLO – Tennissen, spelletjes en veel gezelligheid tijdens de vriendjes- en vriendinnetjesdag van de Groenlose Tennis Club (GTC). Elk jeugdlid mocht een paar vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen voor deze jeugdactiviteit op donderdag 12 april. Jongens en meisjes van alle leeftijden waren welkom, waardoor er een gevarieerde groep aanwezig was op sportpark ‘De Blanckenborg’.

        De middag stond in het teken van gezellig samen tennissen. De kinderen werden vermaakt met allerlei tennisspelletjes. Ook legden de jeugdleden samen met de trainer aan hun vriendjes uit hoe je een echte tenniswedstrijd kunt spelen. Zo leerden veel kinderen de tennissport en Tenniskids beter kennen.

        Tenniskids is het KNLTB tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Op een uitdagende manier leren kinderen de sport te spelen en versterken ze hun fysieke en sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

        Meer weten over Tenniskids? Ga naar www.groenlosetennisclub.nl.

         Veel activiteiten bij Taste

         GROENLO – 21 en 22 april staat het weer bol van de muzikale activiteiten in Rockcafé Taste in Groenlo. Eerst zaterdag 21 april de inmiddels bekende tweemaandelijkse KUDO avond. Deze avonden zijn bedoeld voor bands die: de oefenruimte uit willen, een ‘try out’ willen doen, zichzelf graag willen presenteren, podiumervaring op willen doen of gewoon graag willen spelen.

         Pigpop en Taste hebben de handen ineen geslagen. Uit alle bands die meedoen met de KUDO avonden dit seizoen, wordt ėėn band uitgezocht die Pigpop 2018 (26 mei 2018) mag openen! Er zal op iedere KUDO avond een afvaardiging van Pigpop aanwezig zijn en het publiek mag ook een stem uitbrengen van welke band zij vinden Pigpop mogen openen.

         Met deze keer: Ripley
         Ripley is een rockformatie uit de Achterhoek. De muziek is divers en leunt aan de ene kant tegen de blues en aan de andere kant tegen de (hard)rock. Vandaar dat nummers van bijvoorbeeld Thin Lizzy, Rory Gallagher en The Cult onderdeel uitmaken van een setlist die voornamelijk bestaat uit covers

         FEAR of SILENCE en Gravity

         Gravity is een female fronted hardrock metal coverband uit het oosten des lands. Enthousiasme en plezier zijn woorden die ze op het lijf geschreven staan. Heerlijke niet alledaagse jaren 80 rocknummers worden met heel veel plezier gebracht, waarbij het van het podium af spat!!

         De aanvang is om 21.30 uur en de entree is vrij

         Zondag 22 april zal, inmiddels voor de derde keer, niemand minder dan Nico Dijkshoorn, met zijn band ‘the Hank Five’ weer een fantastisch optreden in de muziekkroeg verzorgen. Deze voorstelling is inmiddels uitverkocht.

         Ieder jaar weer één van de hoogtepunten in het muziekseizoen, als voorstelling maar ook voor Roland en Marion om Nico met zijn mannen weer tegen te komen!! Nico Dijkshoorn houdt een eerbetoon aan zijn muzikale helden in woord en muziek. Samen met zijn band The Hank Five! De man die zegt wat in hem opkomt, geen blad voor de mond neemt en ook nog eens goed gitaar speelt, komt naar Groenlo. Samen met zijn band The Hank Five eert hij zijn muzikale helden in woord en muziek.

         Ter plekke geschreven gedichten, favoriete verhalen, een eerbetoon aan zijn helden in woorden, proza, beelden, muziek, in direct contact met het publiek. Er is geen ander die dat op deze manier kan.

          Tiende gelijkspel voor Grol in deze competitie

          Myron Baten en Luc ten Broeke debuteren in Grol 1

          GROENLO – Met nog een 7-tal wedstrijden voor de boeg, mag de conclusie getrokken worden dat het vlaggenschip van de bijna 100 jarige s.v. Grol zich in rustig vaarwater bevindt. Immers titel aspiraties of erger nog, degradatie zorgen zijn niet aan de orde. Of het moet zijn dat een eventuele 3e periodetitel nog lonkt. In dat geval zal er in de resterende wedstrijden, waaronder ook nog tegen een paar z.g. hoogvliegers, een positief resultaat behaalt en alle zeilen bijgezet dienen te worden. Maar in alle realiteit lijkt dit een utopie, daar men ook van de resultaten van de belanghebbende teams afhankelijk is. Maar goed de wil is er binnen het team van Grol 1, de verstandhouding en teamgeest is prima. De opofferingsgezindheid binnen de ploeg is groot en dat mag zeker als verdienste van coach Sander Hoopman aangerekend en toegeschreven worden.

          Over de wedstrijd tegen PAX uit het Gelderse Hengelo, valt geen opbeurend verhaal te melden. Beide teams waren duidelijk aan elkaar gewaagd en wisten het aanwezige publiek geen opwindende pot voetbal voor te schotelen. Enerzijds had gastheer Grol te maken met een waslijst aan absente spelers, anderzijds wisten de gasten ook niet te overtuigen in dit duel. Het ogenschijnlijk jonge team van de s.v. Grol nam dan wel het initiatief in de wedstrijd, maar al snel bleek dat beide teams teveel de lange bal hanteerden en veel manschappen achter de bal hielden. Deze loopgraven tactiek droeg niet bij aan een enerverende pot voetbal. Echt uitgespeelde mogelijkheden waren bijzonder schaars of stranden in slechte afwerking. Gelegenheid spits Luc Berentsen werd vijf minuten voor de theepauze door twee verdedigers al of niet liefdevol omklemd binnen de beruchte lijnen, maar de soms onbegrepen leidende arbiter zag hier geen strafschop in.

          Echt genieten op Den Elshof was het niet, of het moet het fraaie lenteweer geweest zijn. Ook na rust weinig of geen verandering in het spelbeeld, waardoor de gedachte aan een z.g. brilstand bij uw scribent te boven kwam. Ook de inbreng aan Grolzijde van de fysiek sterke en boomlange spits Luc ten Broeke, waardoor naamgenoot Luc (Berentsen) weer naar het midden afzakte, bracht voor Grol niet het gewenste resultaat. Deze pot verdiende eigenlijk ook geen winnaar, al had invaller Robin Hulshof aan de zijde van PAX, staande in een riante positie daar vlak voor het einde anders over kunnen denken. Opgelucht voor de Grol aanhang schoot hij ruim naast. Resumé, een punten verdeling waarmee beide teams op basis van het vertoonde spelbeeld tevreden moeten zijn.

          Komende zondag speelt Grol 1 wederom thuis. Ditmaal tegen Rheden. Aanvang 14.30 uur.

          Wedstrijdinformatie
          Wedstrijdronde 21

          Grol – Pax
          Ruststand: 0 – 0
          ​Eindstand: 0 – 0
          Scheidsrechter: dhr G. de Graaf
          Geel:
          Grol: Luc Berentsen
          Pax: Jese Bulten
          Opstelling Grol:​
          doel: Wessel Baarslag
          achter: Mart Willemsen, Max de Vries, Bjorn te Braake en Doné Emaus
          midden: Roel Bruins, Quint Kristen (69. Luc ten Broeke), Eduardo De Sousa Calvante
          voor: Luc Berentsen (78. Teun Pasman), Wouter Rexwinkel, Myron Baten.
          Afwezig: Michel Kamphuis (schorsing), Mathijs Warnar.
          Blessures: Ramon Landewers, Mart Zieverink en Jordy Oonk.

          Uitslagen 3e klasse C
          Grol – Pax 0 – 0
          Genringen – Trias 2 – 2
          Rheden – Groessen 4 – 3
          ​Keijenburgse Boys – AD ’69 5 – 1
          ​VIOD – MASV 2 – 0
          VDZ – OBW 2 – 4
          DCS – VVO 2 – 1

          Stand 3e klasse C
          1. DCS 21 – 46
          ​2. MASV 21 – 42
          ​3. OBW 20 – 41
          4. VIOD 21 – 41
          5. Grol 20 – 34
          ​6. Gendringen 20 – 32
          7. VDZ 21 – 32
          8. Pax 18 – 25
          ​9. Rheden 19 – 20
          10. VVO 20 – 20
          11. Trias 20 – 18
          12. Keijenburgse Boys 21 – 17
          13. AD ’69 18 – 15
          ​14. Groessen 20 – 10

          • [0] Tekst: SV Grol
          • [1] Foto's: René van den Mosselaar

          Megavergister Groenlo NEE organiseert openbare infoavond

          GROENLO – Op woensdag 25 april is er voor iedereen, die het (juridisch) protest willen ondersteunen tegen de Megamestvergister aan de rand van Groenlo, een informatieavond in Cultureel Centrum De Mattelier. Aanvang 20.00 uur.

          De actiegroep Megavergister Groenlo NEE geeft dan de laatste stand van zaken aan met betrekking tot de megamestfabriek en legt het juridisch traject uit en dan met name hoe burgers hierin kunnen ondersteunen of zelf een zienswijze of schadeclaim kunnen indienen.

          Tevens kunnen er handtekeningen worden gezet onder een petitie die inmiddels al getekend is door 1.400 burgers en daarna wordt aangeboden aan de Provincie en het CDA-Oost Gelre.

          De avond is openbaar maar u dient zich aan te melden voor deze avond via MegamestvergistingGroenloNEE@gmail.com

           Feestelijk opening ‘Jouw Stijl’ iets later

           GROENLO – De feestelijke opening van de nieuwe kapsalon ‘Jouw Stijl’ wordt later dan aangekondigd in de media. De opening zal wel deze dag (lees donderdag 12 april) zijn, maar het zal drie uur later worden. “Iedereen is 12 april welkom vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur”,laat de nieuwe eigenaar weten.

           ‘Jouw Stijl’ is gevestigd aan de Kevelderstraat 28 in Groenlo. Voor meer informatie www.jouwstijlgroenlo.nl

            Petitie bijna 1.000 ondertekend

            Petitie tegen de bouw van de grootste mestfabriek van Europa

            GROENLO – Afgelopen vrijdag lanceerden MegamestvergisterGroenloNee.nl en de Gelderse Natuur en Milieufederatie een petitie tegen de bouw van een megamestfabriek (vergister) in Groenlo. De geplande mestfabriek is de grootste van Europa en bedreigt de leefbaarheid van de inwoners in Groenlo en omgeving (gemeente Oost Gelre). Na een paar dagen is de petitie al door bijna 1.000 mensen ondertekend.

            Van kleine mestvergisters is al jaren bekend dat er met grote regelmatig sprake is van ernstige problemen, zoals stankoverlast, fijnstof, verkeershinder door af- en aanrijdende vrachtauto’s met mest en calamiteiten. De nu geplande schaalgrootte (o.a. 23 aan elkaar geschakelde vergisters met een bioraffinage-fabriek ter grootte van 10 voetbalvelden) levert een serieuze bedreiging op voor omwonenden, natuur en milieu. Dagelijks zijn er 250 vrachtwagenbewegingen nodig om de fabriek te voorzien van mest.

            Daarnaast vinden de initiatiefnemers van de petitie de besluitvorming rondom het bestemmingsplan onacceptabel. De gemeente en provincie hebben burgers en omwonenden niet actief geïnformeerd en eerdere beloftes van de mestfabriek om zonder subsidie groene energie te produceren en te leveren worden niet waargemaakt. Alle geproduceerde groene energie, waarvoor het bedrijf subsidie wil aanvragen, wordt door de mestfabriek zelf gebruikt om de mest in te drogen tot korrels. Per saldo wordt er dus geen groene energie geleverd, maar wordt er wel maatschappelijk (subsidie)geld gebruikt.

            De petitie kan ondertekend worden op www.gnmf.nl/petitie-groenlo

             Grol pakt eindelijk weer een overwinning

             GROENLO/GROESSEN – Op een zonovergoten sportpark De Heggeakkers in Groessen pakte Grol, na een serie gelijke spelen, eindelijk weer eens de volle winst tegen hekkensluiter Groessen.

             Mathijs Warnar en Quint Kristen begonnen in de basis, terwijl Eduardo en Roel Bruins als wissel fungeerden. Wouter Rexwinkel werd de man van de wedstrijd met 2 goals en een assist.

             Grol kwam goed uit de startblokken en dat resulteerde al in de tweede minuut in een kopbal van Luc Berentsen die door een verdediger van de doellijn gehaald werd. De volgende kans was na 9 minuten voor Groessen, maar Wessel Baarslag redde uitstekend op het afstandsschot. Jammer was het dat in de 11e minuut Ramon Landewers zodanig geblesseerd raakte dat hij vervangen moest worden door Teun Pasman. Doné Emaus kwam centraal te spelen en Teun rechts achter. In de 15e minuut liep Michel Kamphuis tegen een gele kaart aan in een mislukte poging om een aanvaller van Groessen te stoppen. In het verdere verloop van de eerste helft gebeurde niet veel. Van beide kanten was nog één grote kans te noteren die beide niet benut werden. Het werd een periode met onnauwkeurig en onrustig voetbal waarbij door Grol soms vanuit vrije positie paniekerig uitverdedigd werd en waarbij de aanvallers niet veel konden uitrichten.

             Kort na het begin van de 2e helft maakte Mart Willemsen een fout bij het uitverdedigen waardoor Joey de Haan de 1-0 voor Groessen kon scoren.

             Grol was even van slag en bleef moeite houden met de tegenstanders die wat feller in de duels leken. Trainer Sander Hoopman greep in met 2 wissels. Roel Bruins en Eduardo kwamen voor Doné Emaus en Mathijs Warnar. Dit kreeg al snel effect doordat Wouter Rexwinkel van dichtbij kon scoren uit een hoekschop van Eduardo. Tien minuten later kwam een verre uittrap van Wessel Baarslag diep op de helft van Groessen terecht waarbij een verdediger de bal te kort terugspeelde op de keeper. Wouter Rexwinkel profiteerde uitstekend en zorgde voor een 2-1 voorsprong. Hierna ontstonden nog enkele kansen die helaas niet benut konden worden tot de 80e minuut. Hierin wist Luc Berentsen de 3-1 eindstand te realiseren uit een voorzet van Wouter Rexwinkel.

             Uiteindelijk een bevredigend resultaat dat hopelijk een vervolg krijgt in de volgende 3 thuiswedstrijden achter elkaar.

             Wedstrijdinformatie
             Wedstrijdronde 20

             Ruststand: 0 – 0
             ​Eindstand: 1 – 3

             Scoreverloop:
             ​49e min. 1 – 0
             62e min. 1 – 1 Wouter Rexwinkel
             74e min. 1 – 2 Wouter Rexwinkel
             ​80e min. 1 – 3 Luc Berentsen

             Scheidsrechter: Dhr. Maarten ten Broek

             Uitslagen 3e klasse C
             Groessen – Grol 1 – 3
             OBW – VIOD 1 – 0
             Pax – MASV 4 – 2
             ​Trias – Keijenburgse Boys 1 – 1
             ​VVO – VDZ 0 – 0
             Gendringen – Rheden 3 – 1
             AD ’69 – DCS 1 – 4

             Stand 3e klasse C
             1. DCS 20 – 43
             2. MASV 20 – 42
             3. OBW 19 – 38
             4. VIOD 20 – 38
             5. Grol 19 – 33
             6. VDZ 20 – 32
             7. Gendringen 19 – 31
             ​8. Pax 17 – 24
             9. VVO 19 – 20
             10. Rheden 18 – 17
             ​11. Trias 19 – 17
             12. AD ’69 20 – 14
             13. Keijenburgse Boys 20 – 14
             14. Groessen 19 – 10

              Grolse Boys onderuit in tweede helft

              GROENLO – Het was afgelopen zaterdag prachtig (voetbal)weer, ofschoon de spelers wel even moesten wennen aan de warmte. Bij het publiek was de sfeer aanvankelijk uitstekend, hoewel het vertoonde voetbal daar eigenlijk geen aanleiding toe gaf. De opstelling van de thuisploeg vertoonde geen grote verrassingen. Alleen de basisplaats voor Ramon Janssen als rechtsbuiten was toch wel opvallend. De eerste helft had Grolse Boys de wind mee en duidelijk het beste van het spel. Het vergat zich echter daarvoor te belonen.

              Al in de 6e minuut kwam er een kansrijke pass van Pascal Brockotter op de vrijstaande Zouhair Chahboune, maar die nam de bal niet goed aan. Even later kwam een schot van Michel Overbeek van ongeveer 25 meter tegen de paal. Na ongeveer een kwartier spelen rondde Zouhair een mooie actie niet goed af. In plaats van de bal af te geven schoot hij recht op de keeper, die daar dan ook geen moeite mee had. Even later kwam er een goede mogelijkheid voor Kenan Kukic, maar deze schoot net over.

              De beste kans was echter voor Michel. Hij kwam alleen voor de keeper, maar gaf de bal in de richting van Kenan, terwijl hij duidelijk beter voor eigen kans had kunnen gaan. Harfsen stelde daar niet veel tegenover. Echte uitgespeelde kansen kreeg het team niet, terwijl de sporadische uitbraken prima werden opgevangen door de in de eerste helft goed georganiseerde verdediging van de thuisploeg. Ook werd er nog een doelpunt van Kenan afgekeurd wegens vasthouden van de tegenstander, maar over die beslissing van de scheidsrechter viel te twisten.

              Op slag van rust kreeg Kenan voor het doel van Harfsen nog de bal, die hij via een omhaal – zoals Ronaldo afgelopen week deed – op doel probeerde te schieten. Maar dat mislukte totaal. Grolse Boys wist het voordeel van de wind mee in de eerste helft niet te benutten en ging met een 0-0 stand de rust in, terwijl het eigenlijk (flink) voor had moeten staan. In de rust werd de licht geblesseerde Mark Le Roux gewisseld voor Onur Balci. En de tweede helft was totaal anders.

              De trainer van Harfsen had zijn spelers opdracht geven de opbouw van Grolse Boys direct te storen en te profiteren van de wind in de rug. Dat werkte direct al goed, want de eerste opbouwende actie van de thuisploeg werd verstoord en Harfsen kon 0-1 op scorebord brengen. Het zelfvertrouwen van de rood-witte combinatie kreeg een knak, de kopjes gingen hangen en werd veel kritiek op elkaar geleverd.

              Een tweetal kansen wist Harfsen niet te benutten, maar in 60e minuut werd een lage voorzet prima ingekopt door de spits van Harfsen en was het dus 0-2. Een gele kaart voor de te veel commentaar gevende Michel gaf geen verbetering van de sfeer. Het vasthouden van een tegenstander door Onur Balci net binnen het strafschopgebied werd (te) zwaar bestraft met een penalty. Deze werd goed benut en de eindstand van 0-3 was daarmee bereikt.

              De laatste tien minuten probeerde Grolse Boys nog wel de eer te redden, maar de conditie van een aantal spelers was duidelijk onvoldoende, waardoor er juist meer mogelijkheden voor Harfsen kwamen. Deze laatste doet het momenteel goed en stevent zo af op de nacompetitie. Grolse boys heeft deze week nog een doordeweekse competitiewedstrijd en wel aanstaande donderdagavond om 20.00 uur tegen FC RDC. Deze wedstrijd was oorspronkelijk op 5 mei gepland, maar is op verzoek van RDC verschoven naar aanstaande donderdag.

              Opstelling Grolse Boys:
              Doel: Bas van Doorn
              Achter: Youri Groot Kormelink, Daan Schuurmans, Mark Le Roux (Onur Balci) en Kevin Nuchter
              Midden: Kenan Kukic, Pascal Brockotter en Michel Overbeek
              Voor: Zouhair Chahboune, Jorn Groot Zevert en Ramon Janssen

              Uitslagen:
              07/04 Grolse Boys 1 – Harfsen 1 0 – 3
              07/04 Blauw Wit ’66 5 – Grolse Boys 2 5 – 5
              07/04 VIOS B. JO15-1 – Grolse Boys JO15-1 5 – 2

              Programma:

              14/04 Grolse Boys 2 – Haaksbergen 4 14:00
              14/04 Grolse Boys JO15-1 – Longa ’30 JO15-2 13:00
              14/04 RKZVC JO13-2G – Grolse Boys JO13-1 11:15

               Finalisten Art Battle bekend gemaakt

               GROENLO – Vrijdag 6 april opende René Hoijtink, wethouder van de gemeente Oost Gelre, op feestelijke wijze de examenexpositie van de havo- en vwo-eindexamenleerlingen die het kunstvak beeldende vorming volgen.

               De opening vond plaats op Marianum in Groenlo. Daarnaast werden de zes genomineerden voor de Art Battle bekend gemaakt. Nardy Jansen, Sabine Hoog Antink, Gijs Krabbenborg, Linde te Kronnie, Elke Klein Holkenberg en Minka te Molder mogen door naar de finale.

               Finalisten Art Battle. Foto: PR

               De Art Battle 2018, open vanaf 13 april tot en met 21 april, is een wedstrijd tussen leerlingen van vier middelbare scholen uit de regio die dit schooljaar eindexamen doen in het vak beeldende kunst voor de afdeling vmbo, havo en vwo. De deelnemende scholen zijn: Staring College Lochem, Scholengemeenschap Marianum Groenlo, Het Assink Lyceum Eibergen en Haaksbergen en het Gerrit Komrij College Winterswijk.

               Het was een prachtige expositie met het thema Zingeving, waarbij het belangrijk was voor de leerlingen om een persoonlijke opvatting, een doel of een mening te verbeelden. Dit thema heeft tot een zeer verscheidene collectie aan zowel platte als ruimtelijke kunstwerken geleid. Zo waren er verfijnde, gedetailleerde schilderwerken maar ook grote, ingewikkelde constructies te vinden.

               De eindexamententoonstelling is te bezichtigen tot 1 juni 2018, tijdens schooldagen van 8:30 uur tot 16:00 uur bij Scholengemeenschap Marianum aan de Deken Hooijmansingel 1.

                Sponsoravond Grol en Marveldtoernooi

                GROENLO – Op donderdagavond 31 mei, de avond voorafgaande aan het 29e Internationaal Marveldtoernooi, vindt alweer voor de elfde achtereenvolgende keer de gezamenlijke sponsoravond plaats. Deze avond wordt georganiseerd door het bestuur van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi in samenwerking met het bestuur van s.v. Grol.

                Elk jaar is dit de aftrap van het driedaagse voetbalfeest op het sportpark Den Elshof. Met dit jaar deelname van Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, SV Grol, FC Barcelona, Atlético Madrid, Bayer 04 Leverkusen, Korea FL, Red Bull Brasil, Paok FC en Celtic FC.

                De sponsoravond staat dit jaar in het teken van 100 jaar s.v. Grol. Alle sponsoren van de s.v. Grol en het Internationaal Marveldtoernooi worden voor deze avond uitgenodigd. Aan deze avond werken mee; Hans Kraay jr., Nathan Rutjes en Ernest Beuving! De avond start met een sportcafé onder leiding van Eddie van der Leij met Nathan Rutjes en Hans Kraay jr.

                Na het sportcafé zal de avond op een humorvolle manier afgesloten gaan worden. Hiervoor heeft de organisatie Ernest Beuving kunnen strikken.

                 HV Grol E2 tegen UGHV E1

                 GROENLO – Op zondag 8 april mochten de meiden van de E2 van HV Grol op voor de allerlaatste wedstrijd van het seizoen! Grol begon meteen aanvallend goed, zoekend naar vrije spelers, die een paar mooie schoten op doel gooiden. De tegenpartij probeerde ook te scoren, maar dankzij goede reddingen van Doutzen (die haar primeur had als keepster) bleef het tot de rust beperkt tot 3 doelpunten tegen. Ruststand: 3-3.

                 Vol goede moed begonnen de meiden, na de peptalk van Lorin, aan de tweede helft van de wedstrijd. Meteen een goede kans, helaas bereikt de bal het net niet. Er werd bloedfanatiek gespeeld en het bleef gelijk op gaan, ook in deze tweede helft. Nu keepte Alyssa, en ook zij stond haar mannetje. Nikki en Elize wisten twee prachtige doelpunten te scoren, waardoor Grol op voorsprong kwam te staan. 5-3 in het voordeel van Grol. De meiden strijden voor wat ze waard zijn maar ook de keeper van UGHV weet veel ballen uit het doel te houden.

                 4 minuten voor het einde kwam het scorebord op 5-5 te staan. Het werd nog spannender, ook het publiek werd steeds enthousiaster. Na een doelpunt van UGHV kwam Grol kort op achterstand te staan, waardoor ze alles op alles zetten om nog te winnen. In de laatste seconden kwam HV Grol nog op 6-6 door wederom een prachtig doelpunt. Wat een fantastische afsluiter van dit seizoen. De meiden zijn blij en de coaches glunderen van trots!

                 • [0] Tekst: HV Grol