Categoriearchief: Aalten

ZZP/kleine ondernemers dag succesvol verlopen

AALTEN – Zaterdag 10 maart vond de eerste ZZP/kleine ondernemers dag in de gemeente Aalten plaats. Een zeer goed gevulde zaal in “t Romiendal met zeer diverse ondernemers kon genieten van diverse interessante sprekers. De middag begon met een “zwaar” thema, o.l.v. Silke Eitink (Roz Groep), over schuldhulpverlening voor ondernemers. Luchtige onderwerpen kwamen ook aan bod zoals de marketing workshop van Tamara Buunk (The idea marketing) en de creatieve ‘8 succesfactoren’ van Linda Commandeur (gewoon commandeur).

De ondernemers werden ook bijgepraat over de mogelijkheden van een broodfonds en hoe deze op te zetten door Jan Helmink ( Jarbon) en kregen van Dave Posthumus (OWM Achterhoek Verzekeringen) alle informatie over welke verzekering het beste past.

Gezien de feedback die de organisatie terug kreeg via een invulformulier kan men spreken van een zeer geslaagde middag. Op de vraag of er interesse is over het opzetten van een Broodfonds in Aalten kwamen veel positieve reacties. Op het einde van de middag , maar ook tussendoor, werd er druk genetwerkt. De organisatie, bestaande uit Talentverbinder Richard Jongetjes, De Aaltense uitdaging en Jarbon, overweegt vanwege het succes om jaarlijks een ZZP/kleine ondernemers dag te organiseren . Wat betreft het opzetten van een Broodfonds in Aalten zal er op korte termijn een avond worden georganiseerd.

Ondernemers die deze dag gemist hebben kunnen terugkijken op de website www.zzpdag-aalten.nl en ook eventueel hun gegevens via de mail doorgeven om een persoonlijke uitnodiging te ontvangen voor een volgend evenement.

  Inzet Stembus en andere activiteiten rondom gemeenteraadsverkiezingen

  AALTEN – Gemeente Aalten vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk kiesgerechtigde inwoners daadwerkelijk hun stem uit gaan brengen op 21 maart. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt er op verschillende momenten bijzondere aandacht aan de verkiezingen besteed. Op de verkiezingsdag zelf rijdt er een Stembus (mobiel stembureau) door de gemeente om het mensen makkelijker te maken om te stemmen en daarmee de opkomst te verhogen.

  Een opvallende, tot stembureau omgebouwde, Amerikaanse schoolbus rijdt 21 maart langs verschillende locaties in de gemeente waar geen stembureau is én biedt reizigers de gelegenheid extra vroeg te stemmen: om 6.15 uur ’s morgens parkeert de Stembus al bij het station in Aalten. Hier zal burgemeester Stapelkamp als eerste kiesgerechtigde zijn stem uitbrengen. Vanaf het station rijdt de Stembus achtereenvolgens naar de parkeerplaats bij de Jumbo in Dinxperlo, de Jumbo in Aalten, opnieuw naar het station in Aalten en naar het Romienendal in Dale, om van 20.15 tot 21.00 uur te eindigen bij het gemeentehuis op de Markt.

  Overigens is het voor de inwoners van het buurtschap Dale de eerste keer in 100 jaar dat zij hun stem zo dicht bij huis uit kunnen brengen.

  Stemwijzer
  Sinds 14 februari is de Stemwijzer gemeente Aalten actief. Inmiddels heeft bijna 15% van de kiesgerechtigden de stellingen op de Stemwijzer ingevuld ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is fors hoger dat het landelijk gemiddelde van gemeenten die een Stemwijzer inzetten in de aanloop naar de verkiezingen. Die ligt net iets boven de 11%.

  De Stemwijzer gemeente Aalten blijft tot en met 21 maart actief: www.aalten.stemwijzer.nl.

  Oproep jongeren
  Jongeren in de gemeente Aalten die dit jaar voor het eerst mogen stemmen, hebben een oproep van burgemeester Stapelkamp ontvangen in de vorm van een opvallende (ansicht)kaart.

  Verkiezingsdebat Gelderlander
  Dinsdag 13 maart 2018 is gemeente Aalten gastheer voor het Verkiezingsdebat van De Gelderlander. Lijsttrekkers van CDA, GB, PP, HMV, CU, VVD en D66 zijn bij het debat aanwezig. Aanvang 19.30 uur. Inwoners zijn welkom om het debat te volgen in het Bestuurscentrum van het gemeentehuis in Aalten of rechtstreeks online via: www.aalten.nl/online.

  Verkiezingsavond
  Woensdag 21 maart om 21.00 uur sluiten de stembussen en worden de stemmen geteld. Geïnteresseerden kunnen de uitslagen per stembureau vanaf 21.00 uur volgen vanuit het Bestuurscentrum in het gemeentehuis aan de Markt in Aalten. Het Bestuurscentrum wordt hiervoor omgebouwd tot ‘huiskamer’, waar met beeld en geluid verslag wordt gedaan van het verloop van de verkiezingsdag, waar lijsttrekkers en politiek betrokkenen worden geïnterviewd en waar uitgebreid (na)gesproken wordt over de (tussentijdse) resultaten. De verkiezingsavond is openbaar toegankelijk. Voor wie het liever vanuit huis wil volgen is er een live uitzending via de radio- en tv-kanalen van Aladna FM.

   Herman Peppelman en Gait Dammers bij ADW

   DE HEURNE – Herman Peppelman vertelt op woensdag 28 maart in de streektaal over zijn boeken over Gait Dammers. Hij doet dit na de jaarvergadering van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij zaal Bruggink in De Heurne. De toegang is gratis.

   Herman Peppelman gaat na de jaarvergadering van ADW vertellen over zijn boeken over Gait Dammers. Hij gaat hiermee terug in de geschiedenis, terug naar de tijd rond 1920 -1950. Peppelman heeft Dammers niet gekend, maar vele verhalen over hem gehoord en hierover twee boeken geschreven. Ook wil Herman pentekeningen meebrengen, om zijn verhaal te ondersteunen.

   Het eerste deel rond Gait Dammers verscheen in 2012. Deel 2, met als titel “Nostalgie en Romantiek”, werd vorig jaar uitgebracht. Dammers trok met zijn berkenbezems door de Achterhoekse streken. Deze bezembinder woonde in Halle-Heide, aan de toenmalige Kalverstraat, nu Tulnersweg, bij boerderij Wossink van Joost.

   Gait leefde in een keet of hut van 4×7 meter op de heide, in 1930-1950. Waar zijn hut heeft gestaan, staat nu een plaquette van zijn keet. Verder is er een kuierpad aangelegd van 4,5 kilometer.

    Nieuw park bij plan Kobus in Aalten

    AALTEN – Tijdens de nationale Boomfeestdag op woensdag 14 maart, doen dit jaar leerlingen van basisschool De Slinger uit Aalten mee. Zij planten bomen en struiken in het nieuwe park grenzend aan plan Kobus in Aalten. Wethouder Gerard Nijland plant samen met de kinderen de eerste boom.

    Het nieuwe park komt voort uit een initiatief van buurtbewoners. Nadat de kippenboer in het gebied stopte en de grond in beheer kwam van de gemeente, hebben zij nagedacht over een nieuwe invulling van de grond. In juli 2017 overhandigde de projectgroep het plan ‘Park Amalia’, zoals ze het zelf noemen, aan wethouder Nijland.

    “We willen de groene omgeving nog mooier maken. Een omgeving die je als het ware helpt beter en gezonder te worden. Rustgevend, fijn om te wandelen en in te verblijven en activiteiten te doen”, aldus Roy Meurs, vertegenwoordiger van de buurt.

    Er worden veel verschillende soorten bomen en struiken geplant: hazelaar, tamme kastanje, walnotenboom, plataan, beuk, zoete kers en schijnbeuk. Een deel van deze bomen is geschonken door Lionsclub Wisch de Hamalandse Marken. Zij schonken vorig jaar bomen aan de gemeenten Aalten, Bronckhorst en Oude IJsselstreek in het kader van het 100-jarige bestaan van Lions International.

    Les in de klas over bomen
    De nationale Boomfeestdag is in het leven geroepen om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie leren kinderen over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. De gemeente Aalten vindt dat erg belangrijk en verzorgt een les in groep 7 van De Slinger over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. Daarbij worden de kinderen geïnspireerd om zelf hun steentje hieraan bij te dragen. In de laatste 60 jaar zijn meer dan 10 miljoen bomen geplant tijdens de nationale Boomfeestdagen.

     Opnames door TV Gelderland

     AALTEN – “75 jaar vrijheid, op weg naar 2020”, is een serie van TV Gelderland aan de hand van oorlogs-gebeurtenissen uit die tijd.

     De “gewone” Gelderlander komt aan het woord over zijn en haar dagelijks leven: over alledaagse dingen, over hoop en vrees en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen.

     TV Gelderland heeft in Nationaal Onderduikmuseum opnames gemaakt over het thema: “Een gevoel van onbehagen” dat in 1940 ontstond. Wat moeten we met die bezetter, hoe gaan we hiermee om ? Nederland was ineens bezet. Je staat voor de keuze: aan- passen, meewerken met de Nazi’s of je verzetten?

     Een verwarrende tijd. Tars (10 jaar) en Faya (12 jaar) leiden u rond en denken mee over deze vragen. De uitzending is op 19 maart 2018 op TV Gelderland.

     Zie voor de meest recente informatie: www.nationaalonderduikmuseum.nl en volg ons op Facebook

      Bevrijdingsconcerten Eendracht Aalten

      AALTEN – Fanfare Eendracht Aalten vertelt het verhaal door van Bill Eager. Een soldaat van de Irish Guards, een van de bevrijders van de gemeente Aalten. Op 5 en 6 mei schotelt het orkest dit unieke stuk historie in muziek, beeld en verhaal voor aan de inwoners van Aalten. Omdat we dankzij deze helden nog altijd in vrijheid leven. Soldaten die met gevaar voor eigen leven in een vreemd land hun heldhaftige daden verrichtten.

      Voorzitter Herco Schreurs en dirigent Egbert van Groningen lichten toe. Niet alleen de fanfare repeteert al volop, ook koor DAzzLE oefent haar partijen. Schreurs: “We werken dit concert weer samen met andere muzikale vrienden. Het is niet alleen leuk om samen ergens naar toe te werken, maar ook leerzaam. Allemaal zoeken we naar die manier om het muzikaal zo mooi mogelijk neer te zetten.” Naast het koor werken een combo en solozangers en –zangeressen mee. Een verteller zal het verhaal voordragen.

      Dat verhaal is gebaseerd op de memoires van Bill Eager. Zijn dagboek is in het bezit van de Aaltense familie Veldhuis die het beschikbaar stelde aan de Eendracht voor het maken van deze voorstelling. Het Nationaal Onderduikmuseum haakte aan om samen met De Eendracht een foto-expositie rondom het thema samen te stellen.
      Schreurs: “Historische duiding is belangrijk. Het is niet zomaar een verhaal wat we vertellen, geen jongensboek. Het is echt. Voor en na de voorstelling is daarom deze expositie te bekijken.”

      Contacten werden ook internationaal gelegd. Zo kwam de muziekvereniging in contact met de zoon van de soldaat. Die weer nieuw beeldmateriaal voor de foto-expositie opstuurde. Schreurs: “Dat vind ik zo mooi aan het project. Het begon met een wens om via muziek de Aaltense bevrijding door te vertellen. Inmiddels is dat doorvertellen al van start gegaan. Het brengt niet alleen ons, maar ook anderen weer in contact met elkaar. De uitnodiging naar het
      regiment in Ierland om familie van de soldaten op de hoogte te brengen is natuurlijk ook op de post gegaan.”

      Fanfare is voor iedereen
      De op te voeren muziekstukken blijven nog grotendeels geheim. Van Groningen: “Wat we al wel kunnen zeggen is dat we alle kanten opvliegen. Zo gevarieerd als het verhaal, zo afwisselend is ook het repertoire. Er staat een aaneenschakeling van fraaie werken op het programma. Het is een bewuste keuze om naast populaire muziek, echte fanfarewerken in het verhaal en programma te vervlechten. We laten graag aan zoveel mogelijk mensen horen hoe prachtig je met deze muziek iets kan ‘vertellen’.”

      Gratis toegankelijk, wel kaartje registreren
      Omdat het orkest wil dat het concert voor iedereen toegankelijk is, wordt er geen entree gevraagd. Om een goede doorstroom én teleurstelling aan de deur te voorkomen moeten bezoekers wel hun tickets claimen. Schreurs: “We willen zoveel mogelijk dorpelingen de kans geven dit verhaal met ons mee te beleven. De voorstelling voeren we tweemaal op. Bezoekers kunnen op zaterdag of zondag komen luisteren. Wel moeten ze van tevoren een kaartje claimen. De website daarvoor werkt eenvoudig. Mensen die er niet uitkomen kunnen ons natuurlijk mailen of via Facebook berichten, dan helpen we ze verder.”

      Van Groningen: “Het wordt een unieke avond waarbij we bezoekers via muziek terug in de tijd willen laten gaan. Zo beleeft iedereen via zijn eigen verbeeldingskracht het verhaal. Schreus vult aan: “We willen dat dit verhaal blijft hangen, dat het je bijblijft. Daarom wordt deze mix van ingrediënten in de voorstelling gegoten om zo de zintuigen volop te prikkelen. Snel een kaartje claimen dus!”

      Speciale oproep voor veteranen

      Veteranen in de gemeente Aalten worden speciaal uitgenodigd om op de zaterdagavond aanwezig te zijn. Zij worden verzocht om via het e-mailadres veteranen@eendrachtaalten.nl aan te geven de voorstelling bij te willen wonen. Hen wordt later speciale informatie toegezonden.

      www.eendrachtaalten.nl/tickets
      info@eendracht

       Dartlegendes nemen de Hofnar over

       AALTEN – Dartliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Aalten. Op zaterdag 3 en zondag 4 maart zijn vier iconen uit de dartsport te bewonderen in de Hofnar. Andy Fordham, Ted Hankey, Tony O’shea en Darryl Fitton spelen een glansrijke hoofdrol tijdens de 2e Lakeside Legends. Een spectaculair weekend waar de echte dartfanaat niet mag ontbreken.

       Masterclass: Zaterdag 3 maart (14:00 – 18:00 uur)
       Wil jij de fijne kneepjes van het darten onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor een middagvullende masterclass op zaterdag 3 maart. Dit is de unieke mogelijkheid om een bijzondere darttraining en bruikbare tips te krijgen van vier grootheden. Na afloop schuif je samen met jouw helden aan tafel voor een calorierijke sportmaaltijd. De volledig verzorgde masterclass kost slechts €27,50 per persoon en is niet toegankelijk voor publiek. (Aanmelden: www.hofnaraalten.nl)

       The legends
       Ted Hankey (The Count) won in 2000 de eerste wereldtitel van dit millennium. In 2009 was de sympathieke Brit opnieuw de beste. Hij versloeg in die finale Tony O’shea. De 57-jarige O’shea is de nestor van het stel. Net als in 2009 greep hij in 2012 en 2013 ook nipt naast de wereldtitel. Hij maakte dit jaar de overstap van dartbond BDO naar de PDC, in deze bond zijn ondermeer Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld actief. Andy – The Viking – Fordham, was in 2004 de beste van de wereld. Na een kortstondige overstap naar de PDC, is hij sinds 2013 terug op het oude nest. Darryl Fitton maakt het kwartet compleet. De excentrieke Engelsman heeft net als O’shea dit jaar de overstap gemaakt naar de PDC. The Dazzler won in 2017 de 1e editie van het Lakeside Legends Darttoernooi in Aalten. Op zondag 4 maart zal hij er alles aan doen om de wisselbeker in zijn bezit te houden

       Groot feest in ‘English Style’
       Op zaterdagavond is de Hofnar geopend voor het grote publiek. De vier dartsterren zijn de gastheren op deze, op voorhand, knotsgekke avond. Ze staan achter de draaitafel, Andy Fordham tapt er lustig op los, Ted Hankey staat klaar voor de ‘Jägermeister Challenge’ en nodigt je uit om een moppie te zingen bij de karaoke. De dartborden hangen, dus daag jouw idool uit voor een potje. ‘Mastercaller’ Stuart Clarke doet zijn uiterste best om alles in goede banen te leiden, maar of dat lukt…. Voor deze avond wordt GEEN entree gevraagd. ‘Dartcafé de Hofnar’ opent om 22:00 uur haar deuren.

       Lakeside Legends Darttoernooi: zondag 4 maart (11:00 uur)
       Wie houdt Darryl Fitton af van zijn tweede titel? Deze vraag wordt zondagmiddag beantwoord na een bloedstollend darttoernooi, de spetterende afsluiter van een grandioos weekend. Denk jij dat je opgewassen bent tegen de vier legendes, twijfel dan niet en geef je op! De strijd om een grote wisselbeker en een aantrekkelijk prijzengeld van €1000 barst los om 11:00 uur. Opgeven voor dit 501-singletoernooi kost in de voorinschrijving €10, na-inschrijven op zondag 4 maart kost €15.

       Aanmelden kan via www.hofnaraalten.nl, hier vind je tevens meer informatie over het gehele dartweekend.

        Drone bezorgt pannenkoek aan tafel

        AALTEN – Op 1e Paasdag worden de pannenkoeken bij Pannenkoekenhuys ’t Noorden in Aalten met een drone aan tafel bezorgd. Het horecabedrijf springt hierbij in op een van de rages van dit moment, drones, een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord.

        Op de zondag van Pasen wordt er met één drone gevlogen, maar het is de bedoeling dat dit er meer worden zodat niet alleen de tafels in het restaurant geserveerd worden door een drone, maar ook op het terras waar nog eens 120 personen kunnen zitten.

        De inspiratie hiervoor is opgedaan tijdens de Horecava in de Amsterdam RAI waar het team van ’t Noorden jaarlijks heen gaat om nieuwe producten en kennis van innovaties op te doen. ‘’Waar we altijd mee bezig zijn is het meegaan met de tijd en het vernieuwen van onze diensten en producten in ons horecabedrijf. Een drone die pannenkoeken (en drankjes) serveert aan tafel is natuurlijk de toekomst‘’, aldus Martin Hüning, eigenaar van ’t Noorden. Monique Hüning, mede-eigenaar, doet daar nog een schepje bovenop: ‘’Het is een kwestie van tijd voordat we meerdere drones in Aalten en omstreken hebben vliegen om onze pannenkoeken aan huis te bezorgen per drone.‘’ De eerste test heeft inmiddels plaatsgevonden waarbij een van de gasten zei: ‘’Toen de drone met de pannenkoek kwam aanvliegen kon ik mijn ogen niet geloven!’’ Op 1e paasdag zal gestart worden met de nieuwe service aan tafel.

        Partycentrum naast Pannenkoekenhuys
        Sinds 2011 heeft partycentrum ’t Noorden zich gespecialiseerd in pannenkoeken waarbij ze zijn ingesprongen op de groeiende vraag naar pannenkoekenrestaurants. Naar verloop van tijd zijn hier meer lunch gerechten maar ook eigengemaakte filetschnitzels op de kaart bijgekomen. Hiermee voldoen ze aan de brede wens die de gasten hebben. Naast dat er een treintje langs de muur rijdt, staan er ook originele hondekop treinbanken in het restaurant en gasten hebben uitzicht op de ‘Noorden Express’, een open keuken in de vorm van een wagon. Achter het pannenkoekenhuys is er een feest en sfeer locatie die bestaat uit 5 verschillende zalen voor feesten en partijen. Op feestdagen zoals 1e en 2e paasdag wordt er bijvoorbeeld ook een familie brunch geserveerd op reservering.

        Volgende generatie

        Het echtpaar Hüning, die al bijna 21 jaar ’t Noorden uitbaat, bereidt hun zoon en diens verloofde voor op de toekomstige overname. Wesley en Nita zijn inmiddels alweer 2,5 jaar actief bij ’t Noorden en leren, door dit soort innovaties, nog vol op van Martin en Monique. Vooral als het op technologie aankomt, zoals dit drone project, is Martin nog vaak tot in de late uurtjes aan het sleutelen. De jongere generatie staat er inmiddels volledig achter en wisten hiervan zelfs een arrangement te maken: ‘Workshop Drone Vliegen’. Een gezellige middag met eten, drinken én het leren besturen van een heuse drone! Kijk voor meer informatie op de website www.het-noorden.com

         Hengeveld Bike Center sponsor Talentverbinder

         AALTEN – Hengeveld Bike Center sponsort Richard Jongetjes, de Talentverbinder van Aalten, met een gloednieuwe Sparta Transporter E-Bike.

         De talentverbinder legt heel wat kilometers af met zijn fiets, vooral het stuk vanaf zijn woonplaats Bredevoort naar bijvoorbeeld Dinxperlo is met tegenwind een hele klus.

         Gert Aarnink van Hengeveld Bike center; “Jongetjes zwoegen door het dorp op zijn oude barrel en deed hem een mooi voorstel”.

         Afgelopen week kon de kersverse Talentverbinder het fraaie ijzeren ros afhalen. Op de zijkant reclame gemonteerd van het Bike center en voorop het bakje het logo van Talentverbinder. Op deze manier zal de Richard zichtbaar(der) door de gemeente Aalten fietsen en soepeler en veel sneller de vele kilometers afleggen. De trajecten en de mooie projecten van de Talentverbinder zijn te volgen via zijn Facebook pagina: Talentverbinder-Aalten

          StemWijzer gemeente Aalten online

          AALTEN – Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen weet precies welke onderwerpen er spelen in de gemeente en wat de standpunten van de deelnemende politieke partijen hierover zijn. Daarom heeft gemeente Aalten een StemWijzer laten maken door ProDemos. Deze StemWijzer staat online op aalten.stemwijzer.nl.

          In de StemWijzer van gemeente Aalten gaat het bijvoorbeeld om: invulling van leegstaande panden, de honden- en toeristenbelasting, duurzaamheidsmaatregelen en fusie met andere gemeenten. Wat vindt u van deze onderwerpen? En wat vinden de politieke partijen? Met welke partijen heeft u de meeste overeenkomsten? Door het doen van de StemWijzer komt u daar achter.

          StemWijzer
          De StemWijzer, die ProDemos voor de gemeente Aalten heeft ontwikkeld, bevat 30 stellingen. Deze kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer berekent vervolgens met welke partijen men de meeste overeenkomsten heeft. De deelnemende politieke partijen hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kan een inwoner in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat een partij van een bepaald onderwerp vindt en partijen eenvoudig met elkaar vergelijken.

          Van de gemeenten die op 21 maart gemeenteraadsverkiezingen houden, hebben er 44 een StemWijzer. In de regio Achterhoek hebben alleen gemeente Aalten en gemeente Bronckhorst een eigen StemWijzer.

           Ouderen vinden tuinprogramma “Groen voor Grijs”

           AALTEN – De telefoon rinkelt behoorlijk bij vmbo Schaesrvoorde aan het stationsplein Aalten VMBO. Vanaf 1 februari kunnen ouderen bellen om leerlingen in te huren voor klein tuinonderhoud of voor een leuke ochtend bloemschikken op een dinsdagochtend.
           Vanaf maart gaan de leerlingen op pad om de klus zowel te inventariseren als te klaren.

           De leerling komt twee keer langs bij de oudere. Eenmaal om kennis te maken en de klus te inventariseren ( Tevens een check welke gereedschappen reeds in huis zijn bij de oudere) en eenmaal om de opdracht uit te voeren. Behalve de klus klaren is binnen deze pilot ook contact tussen de jongere en de senior belangrijk, samen koffie/thee/fris drinken wordt ingebouwd binnen het programma. Groen voor Grijs is een initiatief van talentverbinder Richard Jongetjes en vmbo Schaersvoorde.

           Ouderen die gebruik willen maken van dit aanbod kunnen zich inschrijven via de receptie van Schaersvoorde aan het stationsplein tel nummer 0543 491400.Na deze pilot wordt er geëvalueerd met de intentie om project “Groen voor Grijs” voort te zetten en verder uit te bouwen.

            Waterschap Rijn en IJssel bij ADW

            LINTELO – Wouter Akkerman gaat op woensdag 14 februari en presentatie geven over waterbeheer. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij het Kulturhus in Lintelo. De toegang is gratis.

            Akkerman van waterschap Rijn en IJssel gaat vertellen over het waterbeheer op de watergangen en beken in de omgeving van Aalten (Bielheimerbeek en Winterswijkse beken).

            De presentatie gaat in op de volgende onderdelen:
            • De ontstaansgeschiedenis van de watergangen
            • Het hoe en waarom van het huidig waterbeheer
            • De ontwikkeling van het waterbeheer naar de toekomst. Klimaatverandering is daarbij de grote uitdaging.

             17 juni: Inschrijven GUV Triathlon Aalten

             AALTEN – Goeie voornemens kun je meteen waarmaken: schrijf je nu in voor de GUV Triathlon bij de Slingeplas, op Vaderdag 17 juni. Je kunt de lat ‘laag’ leggen door ⅛ triathlon te doen. Dat is 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Voor de bikkels is er de ¼ triathlon: 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ook kids van 8 tot 14 jaar kunnen inschrijven. Voor hen is er de OWM Zwemloop.

             Met nog 6 maanden trainingstijd te gaan, is dit een spectaculaire uitdaging. En de ervaring van de afgelopen edities is, dat er ook veel publiek op af komt.

             Inschrijven en meer informatie op www.triathlonaalten.nl en op www.facebook.nl/triathlonaalten.

              Ouderbijeenkomsten ‘Omgaan met pubers’ van start

              AALTEN – Het Preventie Platform Jeugd organiseert voor ouders van pubers vijf ouderbijeenkomsten over ‘Omgaan met pubers’.  De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 maart.

              De bijeenkomsten zijn voor ouders van pubers (10 – 16 jaar) en hebben als thema’s:

              • Puberbrein
              • In gesprek met je puber
              • Alcohol en drugs
              • Social media
              • Seksualiteit

              Meedoen?
              Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via info@preventieplatform.nl. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Sarah Pelgrim, via 06 – 12 64 16 98.

              Over het Preventie Platform Jeugd
              Het Preventie Platform Jeugd  zet zich in voor het gezond, stabiel en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Dit doet zij door de krachten van de verschillende organisaties te bundelen en samen een preventief aanbod rondom verschillende thema’s en signalen te ontwikkelen.

               Dinerprogramma  ouderen “Er een potje van maken” krijgt mogelijk vervolg

               AALTEN –  56 senioren hebben in november, december en januari gebruik gemaakt van het gratis dinerprogramma “er een potje van maken”. De deelnemende restaurants Enjoy, Stegers en Herbergh d”olde Marckt ontvingen elk 18 ouderen. Vijftien vrijwilligers wierpen zich op om als taxi chauffeur te fungeren.

               Ouderen konden zich zelf aanmelden of via een relatie. In de pers werd het publiek opgeroepen :“Welke oudere gunt u een lekker diner”, met vele reacties tot gevolg. Buren, (klein) kinderen en (oude) vrienden pakten massaal de telefoon of mailden om iemand op te geven.

               De avonden verliepen vlekkeloos en de deelnemende ouderen toonden zich zeer tevreden. Vooral de alleenstaande ouderen waren zeer content met deze activiteit . Heerlijk gezellig samen eten met leeftijdsgenoten en babbelen over alles en nog wat. Op de avond wordt het vaste personeel van de restaurants ondersteund door leerlingen vmbo Schaersvoorde stationsplein ( afdeling welzijn). Elke avond zijn er 3 leerlingen aanwezig om elk 1 tafel te bedienen.

               Er een potje van maken is een eenvoudig maar mooi idee uit de koker van talentverbinder Richard Jongetjes i.s.m. Zorgcombinatie Marga Klompe, Figulus welzijn en VMBO Schaersvoorde stationsplein.

               Financieel wordt het geheel opgehoest door donaties van bezoekers van de deelnemende restaurants. De restaurants serveren het diner tegen absolute onkosten. Bij elk restaurant staat een speciaal paars potje bij de kassa waar publiek een euro (of meer) kan doneren. Bij restaurant Stegers is tevens een potje aanwezig op de toonbank van de snackbar.

               De intentie is om elk jaar in de donkere maanden ( November, december en januari) een diner te organiseren, mits  natuurlijk het publiek blijft doneren. Publiek uit Dinxperlo, Bredevoort, Aalten en buurtschappen wordt opgeroepen ouderen op te geven ! “Welke oudere gunt u een lekker diner” ? , opgave via Talentverbinder Richard Jongetjes . Telefoon : 06-10514101 of per mail : Richard@talentverbinder.nl

                Talentverbinder en Schaersvoorde starten programma ouderen 

                AALTEN – Afgelopen week hebben Richard Jongetjes (Talentverbinder-Aalten) en Ewout Wessels (teamleider onderwijs VMBO Schaersvoorde)  het startschot gegeven voor project “Groen voor Grijs”.

                VMBO Schaersvoorde ( afdeling groen) zal haar derde jaar  leerlingen beschikbaar stellen om bij ouderen aan huis kleine tuinklussen te verzorgen of gezellig  te bloemschikken.

                Senioren uit Aalten kunnen geheel kosteloos een leerling inhuren, alleen voor eventuele materialen zoals potgrond zal een kleine bijdrage gevraagd worden. Wat klussen betreft moet men denken aan grasmaaien, een plant verpoten, onkruid weghalen, een steen recht leggen, groene aanslag verwijderen of een tak snoeien.

                Daarnaast kunnen ouderen zoals gezegd de leerlingen ook uitnodigen om gezellig binnenshuis te bloemschikken. Binnen deze pilot kan men in de maanden maart en april gebruik maken van dit aanbod op de dinsdagochtenden. De leerling komt twee keer langs bij de oudere. Eenmaal om kennis te maken en de klus te inventariseren (Tevens een check welke gereedschappen reeds in huis zijn bij de oudere) en eenmaal om de opdracht uit te voeren.

                Behalve  de klus klaren is binnen deze pilot ook contact tussen de jongere en de senior  belangrijk, samen koffie/thee/fris drinken wordt ingebouwd binnen het programma.

                Ouderen die gebruik willen maken van dit aanbod kunnen zich inschrijven vanaf 1 februari via de receptie van Schaersvoorde aan het stationsplein tel nummer 0543 491400. Na deze pilot wordt er geëvalueerd met de intentie om project “Groen voor Grijs” voort te zetten en verder  uit te bouwen.

                 Inschrijven GUV Triathlon Aalten

                 AALTEN – Goeie voornemens kun je meteen waarmaken: schrijf je nu in voor de GUV Triathlon bij de Slingeplas, op Vaderdag 17 juni. Je kunt de lat ‘laag’ leggen door ⅛ triathlon te doen. Dat is 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Voor de bikkels is er de ¼ triathlon: 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ook kids van 8 tot 14 jaar kunnen inschrijven. Voor hen is er de OWM Zwemloop.

                 Met nog 6 maanden trainingstijd te gaan, is dit een spectaculaire uitdaging. En de ervaring van de afgelopen edities is, dat er ook veel publiek op af komt.

                 Inschrijven en meer informatie op www.triathlonaalten.nl en op www.facebook.nl/triathlonaalten.

                  Tweede ‘Kom-Es-An-Toer’ van start – Aalten in kerstsfeer

                  AALTEN – Op 9 en 10 december vindt voor de tweede maal de Kom-Es-An-Toer in de gemeente Aalten plaats. Een bewegwijzerde route voert inwoners en recreanten langs sfeervol aangeklede locaties waar allerlei activiteiten in kerstsfeer georganiseerd zijn. Een aantal Aaltense bedrijven en particulieren is het mooie initiatief in 2016 gestart.

                  Ook dit jaar hebben Aaltense ondernemers en particulieren de handen ineen geslagen om een aantrekkelijke route uit te stippelen en een sfeervol programma te organiseren dat bezoekers in kerstsferen brengt. Het evenement toont aan dat de gemeente Aalten ook in de wintermaanden vertier te bieden heeft voor jong en oud, voor inwoners en recreanten. Op de 14 verschillende locaties kunnen bezoekers genieten van verrassende demonstraties, workshops en exposities, en dat allemaal in winterse sferen. Ook wordt er gezorgd voor heerlijke hapjes en warme dranken. Zaterdag, 9 december en zondag 10 december kan de route gereden worden tussen 11.00 uur -18.00 uur. De deelname aan de Kom-Es-An-Toer is gratis.

                  Route
                  De bewegwijzerde route van circa 50 kilometer leidt de deelnemer door de kernen Aalten en Bredevoort en de buurtschappen Lintelo, IJzerlo, De Haart en de Heurne. De bezoeker dient voor het juiste parcours de oranje pijltjes te volgen. De route kan bij elk van de deelnemende locaties gestart worden en is voornamelijk bedoeld voor automobilisten. Maar ook fietsers kunnen deelnemen. Informatie over de route en de locaties is gebundeld in een speciaal ontwikkelde routefolder. Deze is zowel in het Nederlands als in het Duits gratis verkrijgbaar bij VVV’s en deelnemende locaties. Naast de routefolder is er ook een website waar meer informatie over de deelnemers te vinden is: www.komesantoeraalten.nl. Ook zijn de ontwikkelingen rondom het evenement te volgen via www.facebook.com/komesantoeraalten.

                  Prijsvraag
                  Om bezoekers te stimuleren zoveel mogelijk deelnemende locaties te bezoeken is er een prijsvraag bedacht. Elke deelnemende locatie is te herkennen aan een rode kerstklok aan de weg. Bij iedere locatie vindt de bezoeker een kleinere klok met een letter. De bezoekers die alle letters verzamelen maken kans op een mooie prijs. Starten kan bij elke locatie. Invulbriefjes voor de prijsvraag en inleverboxen zijn bij elke locatie beschikbaar.

                   Beleving tijdens de Kerstbrasserie bij ’t Noorden.

                   AALTEN – Zondag 10 december is het weer genieten bij ’t Noorden. Samen met Jumbo Leussink en vele andere winkeliers en ondernemers wordt er opnieuw een verrassende brasserie georganiseerd. Er kan genoten worden van heerlijke hapjes, prachtige kerstaankleding, een levende kerststal met dieren en binnen zal er muziek te horen zijn van Popkoor Friends. Kortom, een ware beleving.

                   Meer dan 20 bedrijven zullen u inspiratie geven voor de naderende feestdagen op de jaarlijkse kerst brasserie bij Partycentrum ’t Noorden. Jumbo Leussink staat er met uiteenlopende feestelijke hapjes en ’t Noorden zal de gasten vermaken met een kijkje in de keuken. Er zijn verschillende branches vertegenwoordig, maar ook de Kerstman is uiteraard weer van de partij en gaat graag met de bezoekers op de foto in de arrenslee De foto’s zullen gemaakt worden door Henk Jan Graven.

                   Buiten op het terras, tussen de kerstbomen van De Bree, is het lekker warm tussen de vuurkorven onder het genot van een glaasje glühwein of warme chocolademelk. Voor de kinderen is de trein in de speeltuin omgetoverd tot een kersttrein en elk kind mag gratis een keer mee. Ook is er een leuke speurtocht waar de kinderen leuke prijzen mee winnen! De middag wordt muzikaal omlijst door popkoor Friends uit Lichtenvoorde, die diverse kerstliederen ten gehore zal brengen.

                   De bedrijven die deelnemen aan de brasserie zijn: Atelier Pure Passie Deborah Hijink, Autobedrijf Jawi Aalten, De kaplaars schoenmakerij, Dagmar Bauhuis reisadviseur, Juwelier van Eerden, Nienke Lensink Oriflame, Nagelstudio Judith, Landwinkel Smits, Bloembinders de Lorelei, Borduurstudio 1312, Marloes kreeftenberg Home Made Haarknipjes & Accessoires, Modelspoor-Aalten, Nationaal Fonds Kinderhulp AFM, De Bree, Henk Jan Graven fotografie, Wikkerink Zuivel B.V, Klumpenhouwer meubelverkoop, Jumbo Leussink Aalten, Partycentrum ’t Noorden.

                   De brasserie is geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur. De toegang is vrij.

                   Voor meer informatie www.brasserieaalten.nl

                    Eerste dinerprogramma ouderen zeer succesvol

                    AALTEN- De talentverbinder van Aalten, Richard Jongetjes, kijkt met grote tevredenheid terug op het eerste dinerprogramma voor ouderen uit de gemeente Aalten “Er een potje van maken”. Ditmaal vond de culinaire avond plaats in eetcafé Enjoy.

                    Twee maanden geleden werd via de pers het publiek opgeroepen om senioren aan te melden voor een lekker en gezellig diner met leeftijdsgenoten. Onder de noemer “wie gunt een oudere een lekker diner” werd massaal gereageerd. Naast vaders, moeders, opa’s en oma’s werden ook buurmannen en buurvrouwen opgegeven. De ongevraagde motivatie voor opgave was zeer divers. Ook het diner voor volgende maand en januari is bijna volgeboekt.

                    Tijdens de avond werd er behalve het nuttigen van een heerlijk diner veel gebabbeld “over vrogger”. Het toeval wilde dat er twee oude postbodes aan tafel schoven en door velen werden herkend. De bediening van de tafels ligt telkens in handen van leerlingen VMBO Schaersvoorde afdeling welzijn.
                    Na deze prachtige avond werden de senioren weer netjes naar huis gebracht door een zestal vrijwillige chauffeurs.

                    Het dinerprogramma zal telkens in de donkere maanden plaatsvinden en wel in november, december en januari. Financieel worden de onkosten opgehoest door de bezoekers van de restaurants. Restaurantbezoekers kunnen via het bekende paarse potje bij de pinautomaten een donatie doen. Het streven is om ieder jaar zo’n 50 senioren een leuke avond te bezorgen.

                    De organisatie ligt in handen van de talentverbinder i.s.m. Figulus welzijn, zorgcombinatie Marga Klompe en vmbo Schaersvoorde stationsplein. Drie restaurants op de markt in Aalten, t.w. Enjoy, Stegers en herbergh d”Olde Marckt, hebben het project omarmd.

                    Voor opgave en meer informatie kun je terecht bij Richard Jongetjes. Mail Richard@talentverbinder.nl of telefonisch 06-10514101. De eerste volgende dineractie vindt plaats op 12 december (Stegers) en 8 januari ( Herbergh D”olde Marckt).