Categoriearchief: Aalten

Karavaan der Walsen van Firma Weijland naar Schiller

X 89

AALTEN – Donderdagavond 1 juni om 20.00 uur speelt Firma Weijland en Consorten haar nieuwe muzikale voorstelling Walsen in de Bovenzaal van Schiller

Walsen: er is nog 1 man over in het dorp… Hij roept de oud-bewoners op om nog één keer terug te keren in de Herberg. Iedereen stapt nieuwsgierig in de auto. Het wordt een gedenkwaardige avond en nacht!

De voorstelling is gratis. U kunt uw vrije gift na afloop, eventueel onder het genot van een mooi biertje of een ander drankje , doneren in de grote hoed.

De Firma en Consorten – bekend van hun roemruchte Bredevoortse optredens op ’t Zand, Vestingpark Bernardus,‘t Grachthuys en de Achterhoek Spektakel Toer- trekken de maanden mei, juni en juli met de Karavaan der Walsen door de Achterhoek en Liemers. Zij spelen in veertig gehuchten en buurtschappen de voorstelling Walsen. Bij mensen thuis, op de deel, onder het afdak en onder de bloesem van de kersenboom. Maar ook in kerkjes, dorpshuizen en bovenzaaltjes van cafés. Daarnaast vertonen zij de voorstelling in vier van oudsher beroemde pleisterplaatsen zoals: Van Hal in Voorst, Hotel Bakker in Vorden, ’t Onland in Gaanderen, De Gouden Karper in Hummelo. Hier wordt de voorstelling Walsen vervlochten met een heerlijk driegangen diner!

De Firma viert met de Karavaan der Walsen het afscheid van Jack Weijkamp als Dichter des Achterhoeks 2015 – 2017. Samen met het feestelijk uitbrengen van de gedichtenbundel Nieuwkijken en de gelijknamige novelle Walsen. Deze twee boeken, uitgegeven door Uitgeverij Fagus te IJzerlo, zijn bij alle optredens te koop.

Foto: PR

Dit bericht wordt verwijderd op Friday June 2nd, 2017

  Jong & oud met It’Scoot to be here dwars door Aalten

  X 239

  AALTEN – Het intergenerationeel project It’Scoot to be here , dat jongeren en senioren verbindt via een scootmobiel, gaat vrijdagmiddag 19 mei een fraaie tocht houden in Aalten.

  Ernst-Jan te Winkel, beheerder van de Facebookpagina “Oud Aalten” ,heeft een prachtige route uitgezet met als thema “Toen & nu”. Via allerlei opdrachten zullen de duo maatjes ( 1 jongere en 1 oudere) Aalten leren kennen op een bijzondere wijze. Zowel heden als het (verre) verleden zal aan bod komen. Een educatieve middag dus!. De 34 jongeren en ouderen zullen om half 2 starten bij evenementencentrum De Hofnar. Halverwege de tocht is er een pauze ingelast bij de horeca op de markt in Aalten met een kop koffie en appeltaart. Er zullen deze keer twee extra scootmobiels worden ingezet omdat zowel wethouder Rijks als wethouder Kok van de gemeente Aalten het avontuur willen meebeleven en wellicht iets verrassends opsteken over de historie van hun eigen gemeente.

  Het project ligt in organisatorische handen van Figulus welzijn, VMBO Schaersvoorde, Zorgcombinatie Marga Klompe , project hekje en Glimlach Producties. Al dit moois wordt ( financieel) ondersteunt door: Fonds Rcoak, VSB fonds Fonds Sluyterman van loo  ,Gemeente Aalten (naoberfonds) ,OWM Achterhoek Verzekeringen ,GUV uitvaartverzorging ,Dr. C.J. Vaillantfonds (LVC)., Medipoint en Lammers DTP.

  Het project vindt eenmaal per maand plaats. Meer info is te vinden op de Facebookpagina https://www.facebook.com/itsScoottobehere

  Foto: PR

   Curiozamelbeurs in de Hofnar

   X 187

   AALTEN – Zaterdag 6 mei is er weer de maandelijkse curiozamelbeurs van de Nederlandse vereniging De Verzamelaar in De Hofnar in Aalten. Naast de gebruikelijke zaken als postzegels, munten en ansichtkaarten zijn hier ook andere minder gangbare verzamelobjecten te vinden zoals streekboeken, vinyl-platen en diverse andere nostalgische paperrassen en curiosa.

   De beurs begint om 13.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur en de entree is gratis.

   Voor informatie en tafelreservering: Hans Ubbing, tel. 0543-520532

   Dit bericht wordt verwijderd op Sunday May 7th, 2017

    Burgemeester en Wethouders openen Escaperoom ‘Questioning Liberty’

    X 166

    AALTEN – Onderduikmuseum Markt 12 vertelt over het leven van de burgers van de grensstreek in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. In het pand is in de inrichting van toen de geschiedenis te ervaren. De originele onderduikplek en de schuilkelder zijn beide nog bewaard en toegankelijk. Op de bovenverdieping van het ‘Onderduikhuis’ is de Escaperoom Aalten gerealiseerd. Men kan hier ervaren hoe het is om in een benarde situatie te moeten vertrouwen op elkaar.

    De Escaperoom biedt een eigentijdse manier die vooral ook jongeren aanspreekt en hen confronteert met de moeilijke situatie waarin vervolgden en vluchtelingen ook nu nog verkeren. De Escaperoom is daarmee volwaardig onderdeel van het Onderduikmuseum en is daarmee een unicum in de museumwereld van Nederland. Burgemeester, twee wethouders en de gemeentesecretaris van de gemeente Aalten nemen de proef op de som en wijden de Escaperoom Aalten samen in.

    In de Escaperoom Aalten kunnen groepen van twee tot zes personen, onder toezicht van een begeleider, zich proberen te bevrijden uit hun benarde situatie. Zij krijgen daarvoor een uur de tijd. Via puzzels, raadsels, geheimschriften, codes en vooral dilemma’s en slimme samenwerking voert de oplossing hen naar de vrijheid.

    Het idee voor de Escaperoom Aalten komt voort uit de vraag van het Onderduikmuseum aan theatermakers Theo Soontiëns en Caro Wicher of het mogelijk zou zijn de situatie van onderduikers en vluchtelingen voelbaar en inzichtelijk te maken, vooral richting  jeugd. Het Onderduikmuseum zoekt steeds naar nieuwe manieren om het verhaal van Onderduikmuseum Markt 12 naar de actualiteit en de jeugd te vertalen. Anders dan bij de meeste andere Escaperooms gaat het in Aalten niet alleen over ‘een leuk spelletje’ maar ook om de verbinding met de thematiek van het Onderduikmuseum. De Escaperoom biedt een eigentijdse manier die vooral ook jongeren aanspreekt en hen confronteert met de moeilijke situatie waarin vervolgden en vluchtelingen ook nu nog verkeren.

    B&W kraken de Escaperoom op 12 mei 2017
    Aangezien de Escaperoom ook een proeve is van samenwerking binnen een groep, vormde dit een mooie uitdaging voor de leden van Burgemeester en wethouders om 12 mei samen de Escaperoom te ‘kraken’. Samen de vrijheid bereiken is toch wel een heel effectieve en ultieme teambuilding ervaring!

    Zie ook: https://escaperoom-aalten.nl/gastenboek/

    Onderduikmuseum Markt 12 verhaalt over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. In Onderduikmuseum Markt 12 wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren. In het Onderduikmuseum neem je van dichtbij waar hoe toentertijd het leven in oorlogstijd alles veranderde. Er zijn in onze eigen tijd nog steeds oorlogen en mensen die onderdrukt worden en vluchten, de problemen komen soms heel dichtbij. Je bemerkt dat er bij ‘goed of fout’ veel nuances mogelijk zijn. De Escaperoom staat deels los van het museum, maar is vanuit deze gedachte en visie opgebouwd.

    Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl

    Aaltense Musea: /

    • Onderduikmuseum – Markt 12
    • Aaltens Industrie Museum

    Markt 12-14-16
    7121 CS Aalten

    Openingstijden:
    Dinsdag t/m zaterdag 10.00  – 17.00 uur.
    Zondag  13.00 – 17.00 uur.
    Maandag gesloten.

    • [0] Tekst & foto: Aaltense Musea

    Inschrijving Open Podium Schiller van start

    X 151

    AALTEN – Het jaarlijkse Open Podium in de Oerkroeg is zoals gewoonlijk op Hemelvaartsdag. Dit jaar is dat donderdag 25 mei. Lokale en regionale bandjes, solo artiesten, gelegenheidsformaties en alle andere vormen van podiumkunst kunnen zich opgeven via evenementen@oerkroeg.nl o.v.v. Open Podium.

    Wees er op tijd bij want vol = vol.

    Per band is er zo’n 30 minuten om zich aan het publiek in de Oerkroeg te presenteren. De optredens op donderdag 14 mei beginnen rond 14.00 uur.

    De toegang voor het publiek is de gehele dag vrij.

     Curiozamelbeurs in de Hofnar

     X 232

     AALTEN – Zaterdag 6 mei is er weer de maandelijkse curiozamelbeurs van de Nederlandse vereniging De Verzamelaar in De Hofnar in Aalten. Naast de gebruikelijke zaken als postzegels, munten en ansichtkaarten zijn hier ook andere minder gangbare verzamelobjecten te vinden zoals streekboeken, vinyl-platen en diverse andere nostalgische paperrassen en curiosa.

     De beurs begint om 13.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur en de entree is gratis.

     Voor informatie en tafelreservering: Hans Ubbing, tel. 0543-520532

      Groot feest in Oerkroeg Schiller tijdens Koningsdag.

      X 193

      AALTEN – Vanaf een uur of elf zijn het café en terras geopend en bereidt het kindertheater zich voor. De Clown Eric’s Doldwaze show begint om één uur ’s middags. De Knotsgekke clown presenteert in deze show een mix van humor, magie en verbazing. De schmink-dames zijn druk aan het schminken en er staat een springkussen. Een speciale kinderbar met snoepzakken maakt de beleving compleet.

      Rond vier uur ‘s middags speelt de band Monyard. Deze band staat al jaren bekend om unieke optredens. Vanaf 2008 is de band actief en brachten ze een Album en twee EP’s uit. De klanken van het hammondorgel, de meerstemmige zang en het beat van de drums, bas en percussie samen zorgen keer op keer voor muziekmomenten op festivals, in kroegen, popzalen en feesten. MoonYard speelt met een aanstekelijke overtuiging en dynamiek, met veel ruimte voor elkaar. Toch is het vooral de eigen sound, die MoonYard na jaren samen spelen heeft weten te creëren, wat het meest herkenbaar is geworden!
      De ‘MoonYard-sound’ van het eigen werk vloeit mooi over in de covers van o.a.The Band, Allman Brothers, Little Feat, Jackson Browne, Stephen Stills, Rolling Stones, Joni Mitchell en Tom Petty.

      Nadat Moonyard heeft opgetreden zal DJ wimpie de gasten vermaken met herkenbare muziek uit de ’70 /’80 en ’90. ’s Avonds rond tien uur staat Balkanari and the GOD al weer klaar.

      Zin in een virtuoos muzikaal feest? Met een energieke band die een ruimte met mensen in korte tijd omtovert in een hossende massa? Zin in iets origineels? Dan is het optreden van Balkanari & the G.O.D. iets waar je bij moet zijn!

      Deze achtkoppige Achterhoekse band speelt traditionele gipsymuziek met doldwaze Balkanbeats. De band verweeft traditionele volksmuziek uit de Balkan met moderne pop- en rocknummers. Op het repertoire staan nummers van o.a. Shantel, Goran Bregovic en Fanfare Ciocårlia. Daarnaast worden bestaande nummers door de band ‘ver-balkaniseerd’. Zo gooien zij het ene moment Nirvana op de grill om daar vervolgens een pittig balkansausje over te gieten, het andere moment vindt u een balkanversie van LadyGaga’s grootste hits op uw bord. Nummers die u ongewtijfeld allemaal kent, dus u wordt van harte uitgenodigd om deze mee te zingen. De overige ingrediënten zijn plezier, energie, en dans. Een beproefd recept, want Balkanari krijgt het voor elkaar om het publiek los te laten gaan.

      De eetkeet is de hele dag geopend.

       Biljartteams Schiller goed gepresteerd!

       X 171

       AALTEN – Nu de competitie weer is afgelopen voor biljartend Nederland kunnen de biljart teams van Oerkroeg Schiller terugkijken op alweer een geslaagd seizoen. Beide teams hebben goed gepresteerd, maar boven alles word er nagenoten van een gezellige tijd.

       Voor team 2 zit er zelfs nog een staartje aan. Deze poulewinnaars van de C4A poule gaan nog samen met 4 andere teams uit district Berkel & Slinge strijden om het kampioenschap. Het winnende team gaat verder en speelt voorronden en mogelijk zelfs finale voor het gewest Noord-Oost Nederland. De resultaten van deze winnaars zijn; 1e in een poule van 14 teams met 86 punten uit 24 wedstrijden en een team moyenne van 1.405.

       Het andere team, team 1 is 4e geworden in de C2A klasse, een poule met 10 teams. 97 Behaalde punten uit 24 wedstrijden en een team moyenne van 2.464.

       “Ben jij geïnteresseerd in de biljartsport, maar heb je twijfels of vragen of wil je gewoon eens komen kijken, de biljartvereniging van Oerkroeg Schiller geeft je graag antwoorden. Loop eens binnen en vraag naar de mogelijkheden. Mocht je besluiten het een jaartje te gaan proberen, wij hebben het biljart, de gezelligheid en de ruimte. Bovendien is dit de juiste tijd om je aan te melden! Wij regelen dan een shirt via sponsor M-Y-A Montage b.v. en de overige formaliteiten met de KNBB zodat je bij aanvang van het nieuwe seizoen meteen kan spelen”.

       Achter, v.l.n.r. Sander Eppink, Ernst-Jan Meinen, Gerbrand Meinen, Cris Prinzen, Erwin Scholten, Jan Brockotter.
       Voor, v.l.n.r. Harold Slomp, Geert Migchelbrink, Robin Migchelbrink, Jaap Delleman, Marco Derksen.
       • [0] Verslag: Marco Derksen.
       • [1] Fotograaf: Henk-Jan Graven.

       Bijeenkomst voor iedereen die nieuwkomers op taalgebied ondersteunt.

       X 425

       AALTEN – Op dinsdag 24 april is er van 19.00-21.00u een bijeenkomst voor iedereen die nieuwkomers in de gemeente Aalten ondersteunt op het gebied van taal. De bijeenkomst is in de filmzaal van Kulturhus Dinxperlo, Terborgseweg 3.

       Voor wie is deze avond bedoeld?
       In de gemeente Aalten ondersteunen heel veel mensen nieuwkomers (statushouders en vluchtelingen) bij het leren van de Nederlandse taal. Dit is een belangrijke ondersteuning omdat taal de belangrijkste voorwaarde is om mee te doen in onze samenleving.

       Deze mensen helpen als taalmaatje een buurtbewoner omdat ze hun buren graag verder willen helpen. Het kan ook zijn dat ze door iemand gevraagd zijn die dit zelf al doet, of het contact kan via een koppeling door Figulus Welzijn tot stand zijn gebracht. Al deze mensen zijn op deze kennismakingsavond van harte welkom.

       Taalmaatjes helpen nieuwkomers vaak met de beginselen van de Nederlandse taal. De hulp van een taalmaatje is een aanvulling op de lessen Nederlands die elke nieuwkomer volgt. Hierbij kan een onderwijsachtergrond welkom zijn, maar het is geen voorwaarde om taalmaatje te kunnen zijn.

       Waarom deze avond?
       De avond is bedoeld om alle mensen die nieuwkomers ondersteunen met het leren van de Nederlandse taal met elkaar kennis te laten maken en te laten zien op welke gebieden zij ondersteund kunnen worden. Op deze kennismakingsavond zijn vertegenwoordigers van het Taalhuis, de stichting Lezen en Schrijven en medewerkers van Figulus Welzijn (Vluchtelingenwerk en Vrijwilligers Service Punt) aanwezig.

       Vragen? Zijn er naar aanleiding van dit artikel vragen dan kunt u die stellen via Dini Veerbeek, Figulus Welzijn, te bereiken via 0315-655282 of 0543-473993 of mail: info@figulus-welzijn.nl

       Dit bericht wordt verwijderd op Tuesday April 25th, 2017

        Mitch Lodewick naar finale Idols

        X 1123

        AALTEN – Woensdag 19 april vindt er in de Amsterdam Mediarena, studio van Endemol, de grote eindfinale plaats van het programma Idols.

        De uit Aalten afkomstige Mitch Lodewick is met zijn 17 jaar de jongste finalist in deze Idols finale. Deze talentenjacht, die maanden geleden begon met ruim 16.000 deelnemers, komt nu in de beslissende eindfase.
        Afgelopen week vielen er tijdens de halve finale nog twee talenten af. Hierdoor mogen drie talenten in de grote eindshow, aanstaande woensdag, uitmaken wie zich ultieme Idol van 2017 mag noemen. Voor de winnaar ligt er een platencontract klaar. Maanden van stress en maximale inzet moeten uiteindelijk in de grote eindfinale tot een grote ontlading komen.

        Het is op zich al een prestatie dat de 17-jarige zangtalent, gesteund door veel bewonderaars, zich staande heeft kunnen houden in deze talentenjacht. Naast veel inzet, leermomenten en incasseren van kritiek heeft Mitch kunnen pieken op de juiste momenten waardoor deze finaleplaats hem door veel Nederlanders wordt gegund.

        Tijdens de grote finale zal Mitch onder andere zijn nieuwe singel ten gehore mogen brengen. Hieraan mag hij op dit moment, gesteund door de nodige expertise werken.

        Vanuit de gehele Achterhoek gaan er aanstaande woensdag fans naar de live show in Amsterdam. “Op deze manier willen we Mitch live steunen in zijn droom om het ultieme Idol 2017 te worden”.

        Alle optredens en informatie over Mitch kunnen jullie uiteraard ook bekijken op YouTube, instagram, en Facebook.

        Mitch steunen kan door tijdens de liveshow te bellen naar het telefoonnummer dat tijdens de liveshow wordt getoond of sms MITCH naar 3131. n droom ook uw droom.

        De live uitzending is vanaf 20:30 uur te zien op RTL 5.

         Helft burgemeesterkandidaten Aalten is vrouw

         X 299

         AALTEN – Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Aalten (circa 26.900 inwoners) hebben zich 21 sollicitanten gemeld bij de commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Onder de 21 sollicitanten bevinden zich 9 vrouwen. De leeftijd varieert van 27 tot en met 64 jaar.

         De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:
         VVD : 6
         ChristenUnie : 5
         CDA : 2
         PvdA : 3
         D66 : 2
         Onbekend : 3

         Onder de kandidaten bevinden zich 3 (oud- of waarnemend) burgemeesters, 7 (oud-)wethouders en twee leden van een gemeenteraad. Negen sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, de overheid of de sector dienstverlening.

         Procedure
         In de komende maanden zal de Gelderse commissaris van de Koning gesprekken voeren met een aantal kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie die door de gemeenteraad van Aalten is samengesteld.
         In dit overleg wordt de selectie van kandidaten met wie de vertrouwenscommissie gaat spreken, vastgesteld. Op basis van de eerder vastgestelde profielschets draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad.
         Nadat de gemeenteraad zich over deze voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de commissaris van de Koning, aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. Alleen de naam van de kandidaat die als eerste op de aanbeveling staat wordt openbaar gemaakt.
         De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting in het najaar van 2017 in de gemeenteraad van Aalten worden vastgesteld.

         De commissaris treedt in deze procedure op als rijksheer.

          Lezing bij Onderduikmuseum Markt 12

          X 307

          AALTEN – Nadat voor de pauze de ledenvergadering van de Vereniging Aaltense Musea plaatsvindt, waar het bestuur de leden informeert over de toekomst van de musea, is er na de pauze een lezing. Dit keer vertelt Gerrit Hendrik van Eerden, auteur van het boek “’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging” over de verhalen van zijn vader. Hij gaat daarover in gesprek met de zaal. Een ieder is welkom (ook niet leden). De toegang is gratis. Nog enkele exemplaren van het boek, 2e druk zijn dan verkrijgbaar voor € 16,50.

          Gerrit Hendrik van Eerden vertelt over de vele persoonlijke verhalen die hij heeft opgetekend over de Tweede Wereldoorlog. Verhalen die ook een nieuw licht werpen op aangrijpende gebeurtenissen uit deze donkere periode zowel op ’t Ruwhof als ook in de buurt en in de buurtschappen Dale en Barlo plaatsvonden. Hij betrekt daarbij niet alleen de geschreven herinneringen en de gesprekken met zijn vader, maar ook met Hans Ligterink waardoor hij besluit om alles op te schrijven. Daarbij zijn ook verhalen die zijn vader niet kon optekenen ‘umdat ‘t soms te nao kwam’. Het boek bevat zo de reconstructie over de dood van Leslie Pulfrey in het weiland in Barlo, de crash van de Lancaster bij de Radstake en het levend houden van deze herinnering. Ook de gebeurtenissen tijdens de twee overvallen en de schietpartijen die in buurt voor de nodige onrust zorgden zijn treffend omschreven. Het wonder op d’n Aaltense Es. De voelbare spanning en angst in de verhalen van zijn tante Christien en de moeder van Hans Ligterink, Sina Ligterink- Brusse zijn aangrijpend. Emotioneel is ook de nasleep en de gevolgen en het stille leed en de trauma’s van oorlogsslachtoffers. Na de soms kille reacties en tegenwerking bij de opbouw van de boerderij spreekt uiteindelijk toch vooral de dankbaarheid: WE WAREN WEER VRIJ!

          In tegenstelling tot wat in de uitnodiging voor de ledenvergadering is vermeld, zal dus niet Marian Nijman haar verhaal doen over dominee Slomp (alias Frits de Zwerver) en Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek). Deze lezing zal op een ander moment plaatsvinden.

          Zie voor de meest actuele informatie: www.aaltensemusea.nl

          Lezing 24 april 2017 20.30 – 21.30 uur
          Gerrit Hendrik van Eerden:
          ’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’ De verhalen van mijn vader

          Onderduikmuseum – Markt 12
          Markt 12-14-16 7121 CS Aalten

          Openingstijden:
          Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.
          Zondag 13.00 – 17.00 uur.
          Maandag gesloten.

           Aalten naar de Idols halve finale

           X 1666

           AALTEN – Woensdag 12 april vindt er in de Amsterdam mediarena, studio van Endemol, de halve finale plaats van het programma Idols.

           Dit programma begon wederom met ruim 16.000 deelnemers die zich allen als ultieme idol zagen. Nu is de show echt begonnen en zijn er nog vijf sterren over. Onder deze sterren zit de uit Aalten afkomstige Mitch Lodewick. Het is op zich al een prestatie, dat dit 17 jarige zangtalent gesteund door zijn hele familie en zangdocent Sandra vanreys, is doorgedrongen tot de halve finale. Uitgerekend hij kreeg vorige week unaniem van de gehele Idols jury een vrijstelling voor deze halve finale.

           Terwijl Mitch al enkele dagen in Amsterdam repeteert gaat er vanuit de Achterhoek, Aalten ruim 100 man richting Amsterdam. “Op deze manier willen we Mitch live steunen in zijn droom om finalist en mogelijk het ultieme idol 2017 te worden”.

           De live uitzending is vanaf 20:30 uur te zien op RTL 5.

            Kabouteravond in de Oerkroeg

            X 333

            AALTEN – Op zaterdag 15 april stuurt de Belgische bierbrouwer La Chouffe een delegatie kabouters naar Oerkroeg Schiller. De gasten in de Oerkroeg ontvangen deze zaterdagavond bij elk glas La Chouffe, Mc. Chouffe of Chouffe Houblon, een kabouter item. Denk hierbij aan een neus, baard of puntmuts.

            Binnen de kortste keren staat het café vol met kabouters, die swingen op de muziek van DJ Wimpie. Die avond zullen er vele kabouters door het dorp struinen, de inwoners zijn bij deze gewaarschuwd. DJ Wimpie zal om 22.00 uur beginnen en de toegang is vrij.

             Bijeenkomst voor iedereen die nieuwkomers op taalgebied ondersteunt.

             X 277

             AALTEN – Op dinsdag 24 april is er van 19.00-21.00u een bijeenkomst voor iedereen die nieuwkomers in de gemeente Aalten ondersteunt op het gebied van taal. De bijeenkomst is in de filmzaal van Kulturhus Dinxperlo, Terborgseweg 3.

             Voor wie is deze avond bedoeld?
             In de gemeente Aalten ondersteunen heel veel mensen nieuwkomers (statushouders en vluchtelingen) bij het leren van de Nederlandse taal. Dit is een belangrijke ondersteuning omdat taal de belangrijkste voorwaarde is om mee te doen in onze samenleving.

             Deze mensen helpen als taalmaatje een buurtbewoner omdat ze hun buren graag verder willen helpen. Het kan ook zijn dat ze door iemand gevraagd zijn die dit zelf al doet, of het contact kan via een koppeling door Figulus Welzijn tot stand zijn gebracht. Al deze mensen zijn op deze kennismakingsavond van harte welkom.

             Taalmaatjes helpen nieuwkomers vaak met de beginselen van de Nederlandse taal. De hulp van een taalmaatje is een aanvulling op de lessen Nederlands die elke nieuwkomer volgt. Hierbij kan een onderwijsachtergrond welkom zijn, maar het is geen voorwaarde om taalmaatje te kunnen zijn.

             Waarom deze avond?
             De avond is bedoeld om alle mensen die nieuwkomers ondersteunen met het leren van de Nederlandse taal met elkaar kennis te laten maken en te laten zien op welke gebieden zij ondersteund kunnen worden. Op deze kennismakingsavond zijn vertegenwoordigers van het Taalhuis, de stichting Lezen en Schrijven en medewerkers van Figulus Welzijn (Vluchtelingenwerk en Vrijwilligers Service Punt) aanwezig.

             Vragen? Zijn er naar aanleiding van dit artikel vragen dan kunt u die stellen via Dini Veerbeek, Figulus Welzijn, te bereiken via 0315-655282 of 0543-473993 of mail: info@figulus-welzijn.nl

              It’Scoot to be here naar Bredevoort

              X 291

              AALTEN – Het intergenerationeel project It’Scoot to be here, dat jongeren en senioren verbindt via een scootmobiel, gaat naar Bredevoort.

              Foto: PR

              Vrijdagmiddag 21 april rijden er 34 scootmobielen door het kleine Achterhoekse vestingstadje met leerlingen van VMBO Schaersvoorde- stationsplein en hun op leeftijd zijnde maatjes. I.s.m. Hans de Graaf, Bredevoortkenner bij uitstek, is een mooie historische tocht uitgezet die in viertallen, twee leerlingen en 2 senioren, zal worden gereden.

              De tocht start met koffie en wat lekkers bij het Ambthuis, een locatie van medeorganisator Stichting Zorgcombinatie Marga Klompe. Voor een klein aantal oudere deelnemers zal het een “thuiswedstrijd” worden daar zij in Bredevoort wonen. Afgelopen maand kreeg  It’Scoot to be here nog landelijke media-aandacht bij onder meer het programma Hart van Nederland( SBS6)

              Het project ligt in organisatorische handen van Figulus welzijn, VMBO Schaersvoorde, Zorgcombinatie Marga Klompe, project hekje en Glimlach Producties.

               Gouden Grensverhalen beleven in Onderduikmuseum Markt

               X 255

               AALTEN – Op zaterdag 8 april wordt een grensoverschrijdende VERHALENDAG georganiseerd in het Onderduikmuseum in Aalten. Hiermee haakt het museum aan bij de Nationale Museumweek (4 t/m 9 april 2017) die dit jaar ‘Ons Echte Goud’ als thema heeft. Het museum werkt verder samen met Euregio-History.net waar de verschillende grensverhalen worden opgetekend en bewaard. Van 10-16 uur staan diverse verhalenvertellers en verhalenvangers op verschillende plekken in het museum voor u klaar om u te ontmoeten. Zij vertellen u over de typisch Aaltense Gängeskes, de Stolpersteine, het gebrandschilderde Oosterkerkraam, over het onderduiken en verzet tijdens WOII, de textielindustrie, de unieke hoornindustrie en de archeologie. Wij roepen iedereen in de omgeving op om te komen met eigen verhalen, foto’s en voorwerpen over het wonen en werken in de grensstreek.

               De toegang tot het museum is deze dag gratis, een vrije gift is welkom en er zijn versnaperingen te verkrijgen.

               Verhalenvangers
               Op verschillende plekken in de drie gebouwen: het Onderduikmuseum, Frerikshuus met oude dorpsboerderij en de tentoonstellingszaal zijn mensen om u mee te nemen in de geschiedenis van Aalten en de grensstreek. Zo hoort u meer over de agrarische geschiedenis, de zo unieke hoornindustrie van Aalten en Bredevoort (Dutch Button Works) of de textielindustrie die zo belangrijk was voor de ontwikkeling en groei van Aalten. Bijzonder zijn de verhalen uit de oorlog. De verhalenvangers vertellen u graag welke bijzondere geschiedenissen zij hebben opgetekend dankzij de medewerking van velen.
               ’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging – verhalen van mijn vader, – is de titel van het boek, dat reeds de 2e druk beleeft en in een beperkte oplage in het museum weer te koop is voor
               € 16,50. Auteur Gerrit Hendrik van Eerden zal deze dag ook aanwezig zijn.
               Marian Nijman zal op de zolder o.a. verhalen over Piet en Heleen (Tante Riek) Kuipers-Rietberg en ds. Slomp alias Frits de Zwerver over hun rol bij de oprichting van de LO, de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers.

               Oorlogsgetuigen
               Er zijn nog enkele oorlogsgetuigen, tevens verzetsmensen, die hun verhaal kunnen vertellen. Als het die dag mogelijk is zullen zij aanwezig zijn. We noemen Anna – destijds 15 jaar oud – op de boerderij die toevluchtsoord was voor arbeidsweigeraars, de Rus Iwan en ongeveer 25 Franse vluchtelingen en vliegeniers.
               Jenny Smit-Kempink, als klein meisje opgegroeid in het pand Markt 12, zal haar verhaal doen, evenals Evert de Niet uit Scheveningen en het verhaal van Joop Levy zal op video worden getoond.

               Oproep Grensverhalen
               De verhalenvangers staan klaar om uw grensverhalen (van toen en van nu) op te tekenen.
               Neemt u ook foto’s of voorwerpen mee uit uw bezit die het verhaal vertellen van wonen, leven en werken in onze mooie grensstreek. Graag zullen wij die samen met u bekijken en bespreken. Ook Duitse verhalen of verhalen over de uitwisseling met onze Duitse naobers zijn zeer welkom.

                Gouden Grensverhalen beleven in Onderduikmuseum Markt 12

                X 455

                AALTEN – Op zaterdag 8 april wordt een grensoverschrijdende VERHALENDAG georganiseerd in het Onderduikmuseum in Aalten. Hiermee haakt het museum aan bij de Nationale Museumweek (4 t/m 9 april 2017) die dit jaar ‘Ons Echte Goud’ als thema heeft. Het museum werkt verder samen met Euregio-History.net waar de verschillende grensverhalen worden opgetekend en bewaard. Van 10-16 uur staan diverse verhalenvertellers en verhalenvangers op verschillende plekken in het museum voor u klaar om u te ontmoeten. Zij vertellen u over de typisch Aaltense Gängeskes, de Stolpersteine, het gebrandschilderde Oosterkerkraam, over het onderduiken en verzet tijdens WOII, de textielindustrie, de unieke hoornindustrie en de archeologie. Wij roepen iedereen in de omgeving op om te komen met eigen verhalen, foto’s en voorwerpen over het wonen en werken in de grensstreek.

                De toegang tot het museum is deze dag gratis, een vrije gift is welkom en er zijn versnaperingen te verkrijgen.

                Verhalenvangers
                Op verschillende plekken in de drie gebouwen: het Onderduikmuseum, Frerikshuus met oude dorpsboerderij en de tentoonstellingszaal zijn mensen om u mee te nemen in de geschiedenis van Aalten en de grensstreek. Zo hoort u meer over de agrarische geschiedenis, de zo unieke hoornindustrie van Aalten en Bredevoort (Dutch Button Works) of de textielindustrie die zo belangrijk was voor de ontwikkeling en groei van Aalten. Bijzonder zijn de verhalen uit de oorlog. De verhalenvangers vertellen u graag welke bijzondere geschiedenissen zij hebben opgetekend dankzij de medewerking van velen.

                ’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging – verhalen van mijn vader, – is de titel van het boek, dat reeds de 2e druk beleeft en in een beperkte oplage in het museum weer te koop is voor € 16,50. Auteur Gerrit Hendrik van Eerden zal deze dag ook aanwezig zijn. Marian Nijman zal op de zolder o.a. verhalen over Piet en Heleen (Tante Riek) Kuipers-Rietberg en ds. Slomp alias Frits de Zwerver over hun rol bij de oprichting van de LO, de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers.

                Oorlogsgetuigen
                Er zijn nog enkele oorlogsgetuigen, tevens verzetsmensen, die hun verhaal kunnen vertellen. Als het die dag mogelijk is zullen zij aanwezig zijn. We noemen Anna – destijds 15 jaar oud – op de boerderij die toevluchtsoord was voor arbeidsweigeraars, de Rus Iwan en ongeveer 25 Franse vluchtelingen en vliegeniers.
                Jenny Smit-Kempink, als klein meisje opgegroeid in het pand Markt 12, zal haar verhaal doen, evenals Evert de Niet uit Scheveningen en het verhaal van Joop Levy zal op video worden getoond.

                Oproep Grensverhalen
                De verhalenvangers staan klaar om uw grensverhalen (van toen en van nu) op te tekenen. Neemt u ook foto’s of voorwerpen mee uit uw bezit die het verhaal vertellen van wonen, leven en werken in onze mooie grensstreek. Graag zullen wij die samen met u bekijken en bespreken. Ook Duitse verhalen of verhalen over de uitwisseling met onze Duitse naobers zijn zeer welkom.

                Dit bericht wordt verwijderd op Sunday April 9th, 2017

                 15.000 leerlingen in actie tegen zwerfvuil

                 X 501

                 AALTEN – Op dinsdag 4 april heeft wethouder Gerard Nijland het startsein gegeven voor Natuurlijk Schoon op OBS De Slinger in Aalten. De school gaat samen met 15.000 andere leerlingen uit 18 ROVA-gemeenten de straten op om de omgeving van hun school vrij te maken van zwerfvuil. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 april doen 217 scholen mee aan de week van Natuurlijk Schoon, een initiatief van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA.

                 Voorzien van opvallende hesjes en handschoenen, gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, hebben de kinderen in de omgeving van de school zwerfvuil opgeruimd. Ze werden daarbij begeleid door leerkrachten en ouders. Het ingezamelde zwerfvuil werd door ROVA opgehaald.

                 Startsein door wethouder Gerard Nijland
                 In de gemeente Aalten doen deze week 3 scholen mee. Wethouder Gerard Nijland is speciaal naar de school gekomen om het startsein te geven voor Natuurlijk Schoon. “Iedereen voelt zich fijner in een schone omgeving, daarom is het heel goed dat jullie je hiervoor inzetten. Om jullie te bedanken voor jullie inzet krijgen jullie een speciaal cadeau voor op het schoolplein”, aldus de wethouder.

                 Knikkertegel voor op het schoolplein
                 Alle scholen die dit jaar meedoen met de opschoonactie Natuurlijk Schoon ontvangen dit cadeau. NederlandSchoon heeft de knikkertegel beschikbaar gesteld aan alle scholen die meedoen met het opruimen van zwerfvuil.

                 Wethouder Gerard Nijland: “Het is een heel bijzondere knikkertegel! Hij is namelijk gemaakt van gerecycled plastic”. Naast de knikkertegel heeft iedere school een educatieve video gekregen waarin te zien is welke producten gemaakt kunnen worden van plastic, wanneer je je afval goed scheidt.

                 Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met 18 ROVA-gemeenten en scholen uit het basisonderwijs wordt zwerfvuil opgeruimd en worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van een schone leefomgeving.

                 • [0] Tekst en foto: ROVA