Categoriearchief: Aalten

21 okt. t/m 21 jan. – Nationaal Onderduikmuseum

X 168

AALTEN – Er is maar weinig aandacht voor de verwoestende gevolgen van de nucleaire ramp van Fukushima, van 11 maart 2011, nu meer dan zes jaar geleden. Verschraald land, ecologische schade voor de lange termijn, nog steeds 100.000 evacués, enorme gezondheidsproblemen, kanker; de straling gaat door.

Beeldend kunstenaar Klaus Cordes (Bocholt D) reageert direct na de fatale dag met een reeks collages, waarin hij idylle en horror, schoonheid en hulpeloosheid, de perfecte wereld en de noodtoestand bij elkaar brengt. In bekende Japanse houtsneden uit de 19e eeuw, van Hokusai of Hiroshige, integreert hij de eerste fotografische beelden van de vluchtelingen en evacués, reddingsteams, de kernreactor en de symbolen van de radioactiviteit. Zijn doel is om het onzichtbare zichtbaar te maken en het gevaar van de destructieve straling een vorm te geven. Hij doet dat niet opvallend, maar als subtiele observator.

Met heel eenvoudige middelen, krantenfoto’s, een schaar, lijm en papier, verschaft Klaus Cordes ons indringende en veelzeggende beelden waarin hij zware maatschappelijk-politieke kwesties aan de orde stelt.

Aaltense Musea
Markt 12-16
7121 CS Aalten
Tel. 0543 471797

E-mail info@aaltensemusea.nlwww.aaltensemusea.nl

Openingstijden: Dinsdag – zaterdag 10-17 uur / Zondag 13-17 uur

  Wethouder leest voor op de Dag van de Duurzaamheid

  X 154

  AALTEN – maandag 9 oktober heeft wethouder Gerard Nijland voorgelezen in groep 1, 2 en 3 van basisschool Sint Jozef in Aalten in het kader van de Dag van de Duurzaamheid.

  Door het hele land werden duurzame activiteiten georganiseerd om te laten zien hoe de wereld, schoner, mooier en eerlijker kan. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA organiseerde in de gemeente Aalten een voorleesactie met de wethouder Gerard Nijland op één van de scholen die deelnemen aan de pilot afval scheiden op school.

  De wereld vol plastic
  Wethouder Gerard Nijland heeft het verhaal ‘Rietjes Wens’ voorgelezen aan groep 1, 2 en 3 uit het boek ‘De wereld vol plastic’. Dit boek is een verhalenbundel geschreven door pabo-studenten met schrijftalent. De illustraties in het boek zijn gemaakt door kinderen van de basisschool. Na het voorlezen ging de wethouder met de leerlingen in gesprek over hoe we samen de aarde en de natuur kunnen helpen.

  Speciaal cadeau voor de school
  Het afgelopen jaar heeft basisschool Sint Jozef zich samen met 3 andere scholen ingezet om een afval vrije school te worden. “Omdat jullie je zo goed inzetten heb ik een heel speciaal cadeau voor jullie hele school, namelijk een Wasteboard”, aldus wethouder Gerard Nijland. Een Wasteboard is een speciaal skateboard gemaakt van gerecyclede doppen van plastic flessen. Elk Wasteboard is met de hand gemaakt en daarom uniek.

   04 nov. – Oerend Harde Zaterdag in Aalten

   X 276

   AALTEN – Inmiddels 10 jaar geleden heeft de Achterhoekse band Normaal voor het laatst bij Partycentrum ’t Noorden in Aalten opgetreden, toentertijd vanwege het 10 jarig jubileum van uitbaters Martin en Monique Hüning. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en omdat Normaal helaas niet meer optreedt heeft ’t Noorden een ander dampend programma gemaakt op zaterdag 4 november voor in de feesttent in het weiland achter ’t Noorden. The Spitfires, Oerend Hard (Normaal tribute band) en de Bökkers zullen optreden om een ode aan de boer te geven. Kortom, een Oerend Harde Zaterdag.

   Drie bands
   Gedurende de avond zullen er drie bands de muzikale invulling geven met daartussen een DJ. The Spitfires, Oerend Hard (Normaal tribute band) en de Bökkers maken muziek over frustraties, feestelijkheden en alledaagse situaties. Het komt allemaal terug in de nummers gezongen in het dialect.

   Na een aantal roemruchtige jaren hebben The Spitfires zich als vanouds aangepast aan de tijd. Hein van The Spitfires profileert zich wederom als initiatiefnemer van de metamorfose. Vrijwel elke Oost Nederlander heeft door de jaren ´n daverend feest met The Spitfires meegemaakt, zo niet, een van hun overbekende hits meegezongen. Wie kent niet “Zie wil een motorboot, Blonde Harmien,´n Kabouterlied of Links van Varsseveld (Ik zal oe met de piele)”. Tot op heden gaan Hein & The Spitfires als een speer door, met hun eigenzinnige optredens, gecombineerd met bestaande songs, Evergreens en wereld muziek.

   Bökkers is meer dan een dampende live-band. Inspiratiebronnen zijn onder meer ZZ Top, Normaal, Johnny Cash, Queens of a Stone Age, Rolling Stones, The Faces. Er zijn inmiddels meerdere albums verschenen.  En elk nummer tonen ze opnieuw aan dat zij niet de jongens zijn waarmee rechtgeaarde ouders hun dochters graag zien thuiskomen. Normaal doen is niet velen gegeven. Maar wat is normaal? In het geval van deze band rauwe, pure, eerlijke rechttoe rechtaan rock ’n roll in streektaal, geworteld in de blues. De nummers gaan over onderwerpen die iedere plattelander herkent. Ze worden gezongen op de eerlijke, rauwe rock van zompige gitaren en een stuwend ritmetandem.

   Oerend Hard is dé Normaal Tribute Band. Een initiatief van Hans de Vries uit Klazienaveen. Een groot podium, een ultieme geluidsinstallatie, een moderne lichtshow en decors maken deel uit van de show. Om het Normaal geluid zo authentiek mogelijk te benaderen speelt de band op dezelfde instrumenten en versterkers die tijdens de laatste show in het Gelredome gebruikt werden. Oerend Hard speelt met een blazerssectie bestaande uit 2 saxofoons, trompet en trombone. Het pronkstuk is de rode Bo Diddley gitaar van Bennie Jolink. De setlist bevat naast de nummers van het afscheidsconcert in het Gelredome een selectie van nummers welke een goed beeld geven van de muzikale nalatenschap van Normaal. Natuurlijk alle bekende nummers als Alie, Deurdonderen, Hiekikkowokan, Hummelo, Motorcross is O.H.I.O. en Oerend Hard worden gespeeld. Maar ook nummers welke de laatste jaren niet meer live ten gehore zijn gebracht door andere bands worden door Oerend Hard gespeeld. De nummers zijn met zorg uitgekozen en worden met veel respect voor de band en schrijvers gespeeld.

   Informatie
   ‘Oerend Harde Zaterdag’ in Aalten vindt plaats op zaterdag 4 november 2017 achter Partycentrum ’t Noorden in de feesttent. De tent is open vanaf 17.00 uur en om 18:00 uur vangt de muziek aan. Uiteraard staat de snackwagen van ’t Noorden de hele middag en avond klaar. In de voorverkoop kosten online kaarten 15 euro per stuk (excl fee). Aan de kassa van het evenement 18,50 euro per stuk. Kijk voor meer informatie en tickets op www.het-noorden.com

   Ticket verkoop link: https://www.eventgoose.com/newsales/multishop/webshop/79d278add8e5e9dafdbe33cf5b1050e5/?queuepasscode=zCWwjhhwdzgYwIZf

    Speurtocht in Aaltens museum

    X 242

    AALTEN – Op zoek naar een spannende plek? Kom dan in de herfstvakantie naar de Aaltense Musea.

    Met een speurtocht in je hand (€ 1.50) vind je vast een plek die je spannend of griezelig vindt. Maak een selfie en stuur die naar www.museuminspecteurs.nl dan win je misschien ook nog een prijs. Je krijgt van ons een button en een fotoframe voor je selfie.

    Kinderen uit de gemeente Aalten hebben gratis toegang tot de musea.

    Openingstijden:
    Dinsdag t/m zaterdag: 10.00  – 17.00 uur.
    Zondag: 13.00 – 17.00 uur.
    Maandag gesloten.

    Meer info: www.aaltensemusea.nl of T: 0543 47 1797

     Collectanten gezocht in Aalten

     X 202

     AALTEN – Het Leger des Heils zoekt collectanten in Aalten voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 27 november tot en met 2 december 2017. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

     Steeds meer mensen doen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met het Leger des Heils. Dat is bijna 20.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

     “Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in wijken en buurten waar wekelijks activiteiten organiseren, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. “De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd. Zo dragen we bij aan een menswaardig bestaan voor mensen in nood.”

     Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer ‘Samenleven doe je dus niet alleen’, organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte. Helpt u ons mee die extra stap te zetten? Bent u tijdens de collecteweek beschikbaar en wilt u zich aanmelden om in uw wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036 – 53 98 175.

      ‘De familie Bruinsma’ bezig met haar ‘afscheidstournee’.

      X 177

      SINDEREN/LINTELO/AALTEN – Volgend jaar staat er weer een openluchtspel op de planning. Maar op dit moment is ‘De familie Bruinsma’ bezig met haar ‘afscheidstournee’.

      Er zijn nog kaarten voor zaterdag 7 oktober in Streektheater de Pol Aalten en voor 14 oktober in het Kulturhus Lintelo.

      In deze voorstelling komt de koninklijke familie met koningsdag naar de Achterhoek. De hele familie is in Oranjestemming, maar al snel loopt niet alles zoals gepland..

      Zie www.tbuurtschap.nl voor meer info over de kaartverkoop. Op Facebook is een like deel en winactie te vinden.

       Pensionering Henk Kotten

       X 157

       IJZERLO – Op vrijdag 22 september was er een gezellig samenzijn met personeel en familie Korten. Dit omdat van Henk Kotten zijn 44 jarige dienstverband werd gevierd.

       Henk kwam in februari 1973 als MTS stagiair bij de fa. Hoopman in IJzerlo in dienst. Directeur eigenaar Jan Willem Hoopman dankte Henk maar ook Annie en de kinderen voor de tomeloze en geëngageerde inzet tijdens zijn dienstverband.

       In 1996 volgde Henk toenmalig directeur verkoop,  Wim Kämink op als algemeen directeur, van wat daarna echt ‘zijn Holaras bedrijf’ werd. Henk was niet alleen de grote regelaar, maar was er met name ook altijd als personeel of klanten persoonlijke voor- of tegenspoed doormaakten. Henk memoreerde daarna zelf ook nog aan een paar saillante persoonlijke details van zijn carrière.

       Door zijn zeer lange ervaringen, met name m.b.t. product introductie, contacten met de vakbladen en zijn uitgebreide klantennetwerk, zal Henk ook na afsluiting van dit intensieve tijdperk, op project basis, zijn zeer gewaardeerde kennis en ervaring blijven inzetten voor ‘zijn Holaras’ bedrijf.

       In de loop van het voorjaar staat er nog een bredere open-dag / manifestatie op de agenda waarbij ook externe relaties, oud collega’s, buren etc.  in de gelegenheid worden gesteld Henk met deze mijlpaal te feliciteren.

        

        25 okt. – De juiste verzekering bij evenementen en activiteiten?

        X 271

        AALTEN – Bijna elke organisatie of vereniging organiseert wel eens activiteiten of evenementen. Uitvoeringen, markten, informatieavonden et cetera. Gelukkig gaat dit heel vaak vlekkeloos, maar soms gaat er wel eens iets mis. Dan is het prettig als je goed verzekerd bent.

        Welke risico loop je als bestuurder van de vereniging? Wat  moet je allemaal verzekeren en wanneer is dat niet nodig? En wie is waar eigenlijk verantwoordelijk voor?

        De Aaltense uitdaging organiseert in samenwerking met OWM Achterhoek Verzekeringen in en bij ’t Noorden een vrijblijvende informatieavond Verzekeringen.

        Op woensdag 25 oktober vanaf 19.30 uur krijgt u informatie over de risico’s en de mogelijkheden om dit goed af te dekken. Wilt u ook weten of uw activiteit of evenement goed is verzekerd? Meldt u dan nu aan via info@aaltenseuitdaging.nl en neem gratis deel aan deze informatieavond.

        Maximaal 2 deelnemers per organisatie/vereniging.

        Voor meer informatie, neem contact op met Ellen van Minnen, 06 41265447 of info@aaltenseuitdaging.nl

         Welke oudere verdient een lekker diner ?

         X 169

         AALTEN – Welke oudere uit de gemeente Aalten verdient het volgens u om eens lekker culinair verwend te worden ? Tevens een mooie gelegenheid om tijdens het diner nieuwe contacten te leggen met leeftijdsgenoten. Kent u een buurman/vrouw of wellicht familielid die hier voor in aanmerking komt?

         De diners zullen in november, december en januari kosteloos worden aangeboden. Elk diner kunnen 18 ouderen aanschuiven. De genodigden worden netjes opgehaald en thuisgebracht, diverse particuliere chauffeurs uit Aalten hebben zich belangeloos aangemeld om als taxi te fungeren.

         Het initiatief  komt voort uit het project “Er een potje van maken”, een project van de Talentverbinder Aalten i.s.m. Figulus welzijn, zorgcombinatie Marga Klompe en VMBO Schaersvoorde stationsplein.

         De deelnemende restaurants zijn Stegers Aalten Eetcafe Enjoy en Herbergh d’Olde Marckt. Het geheel wordt grotendeels gefinancierd door de bezoekers van de restaurants. Bij de kassa/pinautomaat staat de bekende “paarse” geldpot waar restaurantbezoekers kunnen doneren.

         Weet u iemand die dit verdient, Stuur dan een mail of bel de talentverbinder van Aalten, Richard Jongetjes. Mail: Richard@talentverbinder.nl /mobiel:  06-10514101

          Aalten 4 okt. – Maak ruimte in je boekenkast

          X 209

          AALTEN – Op woensdag 4 oktober is het Nationale Kinderzwerfboekdag. In heel Nederland worden op deze dag kinderboeken uit zwerven gestuurd. Ook KinderzwerfboekStation Pannenkoekenhuys ‘t Noorden doet mee! Ze roepen kinderen op om op 4 oktober gelezen kinderboeken bij hen te brengen.

          Breng of haal een zwerfboek!
          De Kinderboekenweek start op 4 oktober. Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, vindt dat er boeken moeten zijn voor álle kinderen. Lezen is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind. Daarom roept KinderzwerfboekStation Pannenkoekenhuys ‘t Noorden kinderen op om ruimte te maken in hun boekenkast en gelezen boeken uit zwerven te sturen. Zo gaan steeds meer boeken zwerven en kan ieder kind in Nederland een leuk kinderboek lezen.

          Wat is een KinderzwerfboekStation?
          Bij Pannenkoekenhuys ‘t Noorden is een KinderzwerfboekStation geopend, een plek waar zwerfboeken zich thuis voelen. Kinderen halen hier een boek om thuis te lezen en laten het weer ergens achter voor een ander kind. Een zwerfboek kan je tegenkomen in wachtkamers, treinen, scholen, kinderboerderijen en natuurlijk een ander KinderzwerfboekStation. Hier vind je ook de speciale zwerfstickers.

          Voor meer informatie en de adressen van KinderzwerfboekStations: www.kinderzwerfboek.nl

           Richard Jongetjes Talentverbinder in Aalten

           X 265

           Sinds september is de gemeente Aalten een gloednieuwe functie rijker, de zogenaamde Talentverbinder.

           AALTEN – De Talentverbinder is aangesteld om in Aalten een beweging op gang te brengen. Hij gaat op zoek naar de behoeften van inwoners om daar het beweeg- en cultuuraanbod van Aalten op te laten aansluiten. De Talentverbinder richt zich vooral op ouderen en mensen met een beperking, maar legt ook verbinding met scholen, buurten, verenigingen en organisaties. Richard Jongetjes gaat als Talentverbinder aan de slag. Een bruggenbouwer, die vol energie initiatieven bij elkaar gaat brengen en mensen enthousiast maken voor sportieve en culturele activiteiten. Richard (55) is geboren en getogen in Aalten. Mensen kunnen hem kennen als oud-voorzitter van de vereniging AAP (Aaltens Artistiek Popbelang) en als sociaal cultureel werker van Eucalypta Winterswijk (nu Stichting Welzijn Winterswijk). In 1992 startte hij als artistiek leider bij popcultuurcentrum Hedon in Zwolle. Later werkte hij onder meer als consulent popmuziek in de provincie Brabant en boeker van het Groningse Noorderslagfestival. De laatste 10 jaar was hij docent op Hogeschool Windesheim bij de afdeling social work. Richard heeft ook nog zijn eigen bedrijf “Glimlach Producties”, bekend van de activiteit “It’ Scoot to be here”. Een project waarbij jongeren en ouderen worden verbonden via een scootmobiel.

           Talent in Aalten
           Sport, bewegen én cultuur is goed voor mensen. Het is gezond, geeft energie en is bovendien leuk. De gemeente Aalten wil dat meer inwoners kunnen meedoen en genieten van sport, bewegen en cultuur. Dat zorgt voor vitale en gelukkige inwoners. Dat doet de gemeente in samenwerking met veel partners, waaronder scholen, vanuit het plan Talent. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Aalten, Estinea, zorgcombinatie Marga Klompé en Figulus welzijn.

           Contact
           De Talentverbinder houdt kantoor bij Figulus welzijn, maar is vooral op pad. Hij is te bereiken via Richard@talentverbinder.nl of 06-10514101. En volg hem via Facebook: Talentverbinder-Aalten.

            ’t Buurtschap speelt vierhonderdste voorstelling!

            X 198

            SINDEREN/ VARSSEVELD/ LINTELO/ AALTEN – Op 15 september speelde toneelgezelschap ’t Buurtschap haar vierhonderdste voorstelling! Vanaf de oprichting, in 1983, heeft het gezelschap 65 stukken op de planken gebracht, van toneel tot musical.

            Momenteel speelt het gezelschap ‘De familie Bruinsma – Leve de koning!’

            Er staan nog verschillende (extra) voorstellingen op de planning. De voorstellingen van 21 en 23 september zijn uitverkocht. Er zijn nog wél kaarten voor zaterdag 7 oktober in Streektheater de Pol Aalten en voor 14 oktober in het Kulturhus Lintelo.

            Voor meer informatie over kaartverkoop www.tbuurtschap.nl

             Aalten 9 & 10 sept – Open Monumentendag op Hoeve Eskes

             X 320

             AALTEN – Op zaterdag 9 en zondag 10 september kunt u Boerderij Eskes bezoeken.

             Het boerderijtje maakt deel uit van landgoed Walfort, gelegen tussen Aalten en Bredevoort in de Achterhoek. Het is een landgoed van ruim 50 hectare bos en weiland met een eeuwenoude Havezathe Walfort en Saksisch boerderijtje Eskes.

             Bezoekers kunnen het erf met schuurtjes en waterput met haalboom bekijken. Ook is de deel, de plek waar vroeger het vee stond, te bekijken. De boerderij is vanouds een icoon van monumentaal erfgoed in Aalten. Het was vaak onderwerp voor kunstschilders en tekenaars en diverse bruidsparen hebben Eskes gebruikt als decor voor hun bruidsreportage.

             De hoeve is zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

             Adres: Walfortlaan 3, 7121 LJ, Aalten.

              Actie levert bijna € 1000 op

              X 299

              AALTEN – De restaurant actie “Er een potje van maken”, i.s.m. met de horecagelegenheden Stegers, Enjoy en Herbergh d”Olde Markckt op de markt in Aalten, heeft tot nu toe bijna € 1000 euro aan donaties opgeleverd. De actie is bedoeld om binnenkort ( eenzame) alleenstaande ouderen uit de gemeente een gezellige culinaire avond aan te bieden en de kans om nieuwe vriendschappen te sluiten. Om deze activiteiten te bekostigen wordt het publiek gevraagd een kleine financiële bijdrage in het speciale potje bij de kassa te leveren.

              Ondertussen hebben zich ook, na een oproep ,14 chauffeurs uit de gemeenschap aangemeld om de ouderen thuis op te halen en naar de restaurants te brengen en vice versa. Ook de chauffeurs zal een tafel worden aangeboden tijdens de avond om te genieten van het driegangen diner.

              Het initiatief komt van de Aaltense Talentverbinder Richard Jongetjes i.s.m. Figulus welzijn, Zorgcombinatie Marga Klompe, VMBO Schaersvoorde en Project #.
              Publiek kan blijven doneren zodat er nog meer ouderen kunnen genieten van dit unieke aanbod de komende jaren.

               Start campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Aalten – Oost Gelre

               X 433

               Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden

               AALTEN/OOST GELRE – De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre is dinsdag 22 augustus van start gegaan. Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

               De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

               Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

               Informatiebijeenkomsten
               Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

               Datum Plaats Locatie
               04-september Lievelde Erve Kots
               05-september Aalten Restaurant ’t Schepersveld
               06-september Lintelo Kulturhus Lintelo
               07-september Lichtenvoorde ‘t Zwaantje

                

               Vraag glasvezel buitengebied groot
               Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

               Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

                Scootmobiel club Aalten opgericht

                X 548

                AALTEN – Sinds afgelopen vrijdag bestaat er een heuse scootmobiel club binnen de gemeente Aalten . Het initiatief komt van  Richard Jongetjes , de kersverse Talentverbinder van de gemeente Aalten, i.s.m. Figulus welzijn en Zorgcombinatie Marga Klompe.

                De club zal elke derde vrijdagmiddag van de maand een activiteit organiseren waarbij contact en plezier voorop staat. Bij goed weer zullen vooral tochten georganiseerd worden met voldoende pauzes waarbij ,naast een kop koffie , gezellig gebabbeld kan worden. Bij minder goed weer worden er zogenaamde binnenprogramma’s georganiseerd zoals bedrijfsbezoeken, een drive in bioscoop of bijvoorbeeld een gezellige spelmiddag.

                Iedereen in bezit van een scootmobiel kan lid worden. De kosten zijn € 10 per jaar exclusief de eigen consumpties of eventuele entreegelden.

                Niets moet, alles mag binnen deze club.  In eerste instantie zullen de oprichters de kersverse club volledig ondersteunen, op den duur is het de bedoeling dat de leden zelf hun boontjes gaan doppen. De Talentverbinder, Figulus welzijn en Zorgcombinatie Marga Klompe blijven op de achtergrond om eventueel te adviseren en te faciliteren.

                Mensen die zich willen aansluiten bij deze club zijn van harte welkom en kunnen zich opgeven via Figulus welzijn. De contactpersoon is Anneke Visser Tel.: 0543 – 473993 of Mobiel: 06 – 20494429

                 Linnengoed uit de Kunst

                 X 487

                 AALTEN – Gedurende de looptijd van LinnenGoed wordt ruim aandacht besteed aan eigentijdse vormgevers en kunstenaars die zich in hun werk hebben toegelegd op de verwerking van linnengoed.

                 Theedoeken van ontwerpers en kunstenaars (Expositiezaal)
                 • Studio Job ‘Insect Pattern’, de krioelende insecten verwijzen naar vergankelijkheid,
                 ‘Labyrinth’ naar de klassieke Engelse doolhoven met groene geschoren hagen en witte paden.
                 • Piet Hein Eek ‘Hein-02’, geweven van restgarens in Weverijmuseum Geldrop.
                 • Viktor en Rolf ‘Graffiti Red’, pompdoek met graffiti.
                 • Hugo Kaagman ‘Delftsblauw’, onderdeel van HEMA designopdracht, 2001
                 • Leendert Masselink ‘A little help’, de kabouters komen helpen met afdrogen.
                 • Kitty van der Mijll-Dekker ‘Bauhaus’, opnieuw uitgebracht ontwerp uit 1939. Met haar vernieuwende ontwerpen tilde ze de Nederlandse droogdoek naar een hoger niveau.
                 • Ferm Living ‘Akim’, gebreide thee- of handdoek van katoen.

                 Carola Mokveld – DIALOOG TUSSEN LEVEN EN KUNST (Museumcafé)
                 Het werk van Carola komt voort uit de dingen van alle dag: reizen, afscheid nemen, ontmoetingen, kinderen, verhalen die ze hoort. Met haar textielachtergrond en liefde voor ‘waardeloze’ materialen, is haar werk zeer divers. Altijd is het verhaal achter het beeld of het materiaal van belang. Voor de tentoonstelling ‘Linnengoed’ maakte ze werken die uitgaan van de pompdoek, maar dit keer van materiaal dat ‘overbleef’ na een ecoprint proces met indigo en andere plantaardige materialen. Daarnaast zijn er gebruikte pompdoeken te zien met blokjes encaustiek. Carola Mokveld woont en werkt in Vught. Zij heeft de academie voor Beeldend Vorming (Tilburg, 1986) en de Lerarenopleiding Textiel en Tekenen (Tilburg 1983) gevolgd.

                 Els Lemkes – STOF TOT GRAFIEK / GRAFISCH LINNEN (Museumcafé)
                 Voor haar werk gebruikt Els veelal linnen uit de Achterhoek. Dit oude handgeweven linnen verdient respect. Haar zeer eigentijds ogende werken ontstaan vanuit de traditionele verwerking van plooien, stikken, spannen en soms kleuren en scheuren toepassen. Plooien zijn daarin schering en inslag. Op de keper beschouwd, werk zij vanuit het weefsel via plooi en rafel naar ritme en structuur, waardoor een grafische indruk ontstaat. Het materiaal spreekt in zijn sobere naturel-witte staat van eenvoud en stilte waarin een soms toegevoegde kleur verrast. Els Lemkes woont en werkt in Laag Keppel en volgde de academie voor Beeldende Vorming (Amsterdam 1981).

                 Jo Wiggers, pronkrol (gang 1e verdieping Textielkamer Markt 14)
                 De pronkrol ofwel ‘Souvenir de majeunesse’ was een proeve van bekwaamheid waar meisjes jaren aan werkten. Op internaten, maar ook tijdens de opleiding tot borduurster of coupeuse voor meisjes uit de middenklasse. Pronkrollen werden vooral tussen 1880 en 1930 samengesteld. Ook lang na deze tijd moesten meisjes van jongs af aan allerlei handwerktechnieken leren van hun moeder, oma of van een handwerklerares. Hiervan een rol maken werd meestal niet meer gedaan. Deze pronkrol is samengesteld door Jo Wiggers met proefhandwerken van haar moeder en van haarzelf. Jo Wiggers woont in Winterswijk-Woold en is mede-oprichtster van handwerkcafé: ‘Het Brouwershuuske’. Zij is onderwijzeres en handwerklerares geweest.

                 Doe mee: Publiekskunststuk: Maak uw eigen pronklap!
                 Tijdens de expositie kan een lapje linnen met instructie meegenomen worden om deze zelf te verstellen volgens uw eigen hedendaagse inzicht. Laat u inspireren en borduur verder op oude methoden, niet zoals vroeger onzichtbaar maar juist zichtbaar! Gebruik lapjes, kantjes, borduurgaren, wol, knoopjes, kraaltjes, alles mag! Instructies over formaat, inlevertermijn e.d. vindt u in het zakje met het stuk linnen. Enkele voorbeelden van versierend verstellen zijn in de Aaltense Musea te zien. Maar zo hoeft het niet, volg vooral uw eigen ideeën of laat u inspireren door voorbeelden in boeken of op Internet. De verstel lapjes graag voor 1 september inleveren om dan samen te worden gepresenteerd als eigentijdse pronklap in het museum. Wellicht schenk u het ons en wordt het bewaard in de textielcollectie van het museum.

                 Voor meer informatie www.aaltensemusea.nl en op Facebook

                 Aaltense Musea:
                 • Onderduikmuseum Markt 12
                 • Aaltens Industrie Museum

                 Openingstijden:
                 Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.
                 Zondag 13.00 – 17.00 uur.
                 Maandag gesloten.

                 De expositie is van 27.05 t/m 01.10.2017

                  Expositie jong & oud verbinden in Bibliotheek Aalten

                  X 436

                  AALTEN – Hoe staan jongeren tegenover ouderen en vice versa ? Intergenerationele projecten zijn een middel om een eventuele kloof te dichten. In Aalten vond onlangs het project “ It’ Scoot to be here “plaats. Een activiteit waarbij leerlingen van VMBO Schaersvoorde Stationsplein werden verbonden met senioren middels een scootmobiel. Oktober vorig jaar startte dit project vanuit een samenwerking tussen Zorgcombinatie Marga Klompe, VMBO Schaersvoorde stationsplein, Project #, Figulus welzijn en Richard Jongetjes van Glimlach Producties. Gezien de reacties vanuit de deelnemers, de tevredenheid vanuit de organisatie en de aandacht van de ( landelijke) pers is “ It’ Scoot to be here “ een enorm succes.

                  De expositie toont de avonturen en het contact dat jong & oud samen een jaar lang hebben beleefd. De expo is gratis te bewonderen van 8 september t/m 8 oktober tijdens openingstijen van bibliotheek De Achterhoekse Poort aan de Hogestraat 10.

                  Het project, en dus ook dit expo onderdeel, wordt ( financieel) ondersteund door: Lammers DTP, VSB fonds, DR. CJ Vaillantfonds, Fonds RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Onderlinge waarborg maatschappij , Gemeente Aalten, GUV uitvaartverzekering en Medipoint. Exclusief voor deze expositie hebben de Firma Stronks-Euronics, Foto Garretsen, Klein Entink mode en bibliotheek De Achterhoekse Poort ook een bijdrage geleverd.

                  Voor info en openingstijden check: www.achterhoeksepoort.nl

                   Aaltense Musea organiseert Workshop Versierend Verstellen

                   X 325

                   AALTEN – Naaien, borduren en verstellen. Ook hieraan wordt aandacht besteed in de expositie ‘Linnengoed vanaf 1700, bed en bad, tafel en vaat’ die momenteel te zien is in de Aaltense Musea. In dat kader wordt een workshop ‘Versierend verstellen’ georganiseerd.

                   Vroeger moest verstelwerk zo onzichtbaar mogelijk. Maar met kant, band en borduren kun je niet alleen een gat of een lelijke plek in kleding of ander textiel camoufleren, je maakt er tegelijkertijd ook iets unieks van. We noemen dat ‘versierend verstellen’. Tijdens een korte workshop op zondag 20 augustus kan een van de vele technieken voor versierend verstellen worden geoefend. De workshop wordt gegeven door Joke Warner, een van de samenstellers van de expositie. Voorafgaand aan de workshop wordt uitleg gegeven over fraaie en nuttige handwerken, waaronder een pronkrol van ruim zeven meter.

                   Workshop ‘versierend verstellen’: zondag 20 augustus van 14.00 tot circa 16.30 uur. De kosten zijn € 7,50 inclusief materiaal en koffie of thee. Het minimum aantal deelnemers is vijf, het maximum acht.

                   Aanmelden kan bij/via info@aaltensemusea.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres of bij de balie. U krijgt via uw (email)adres een bevestiging.

                   Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl en volg ons op Facebook

                   Aaltense Musea:
                   • onderduikmuseum Markt 12
                   • Aaltens Industrie Museum
                   Markt 12-14-16
                   7121 CS Aalten

                   Openingstijden:
                   Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur.
                   Zondag 13.00 – 17.00 uur.
                   Maandag gesloten.