De wachters van het bestaan- Wim Peters


AALTEN – Eten moet. Of zoals de Duitse schrijver Bertold Brecht het heeft gezegd: eerst het eten, dan de moraal. Vooral in tijden van gebrek. In vroegere tijden werd er nauwelijks in het openbaar gesproken over eten of voedsel, laat staan gefilosofeerd. De geest en het lijf moesten gescheiden blijven, met voorrang voor de geest.

Dat is heden ten dage wel anders. Zoals we met z’n allen in een tijd wonen waar nagenoeg alles bediscussieerd wordt, krijgt voedsel meer dan een grote beurt. Wat is goed, wat is gezond, wat is zuiver en wat is eerlijk eten?

Er wordt veel, zo niet te veel, overvraagd. Wat duidelijk was, vervaagt in onduidelijkheid en duidelijk of niet, alles moet mee in de stroom van onze beleefde werkelijkheid waarin we ploeteren en onze meest bovennatuurlijke aspiraties proberen te verwezenlijken. Beter, hoger, intensiever, het meest. Daarbij zien we dat ook ons voedsel, goed, gezond, zuiver of eerlijk, ten onder gaat aan de macht van de groot-industriëlen. Of blijven we hangen in banale kreten als: ik eet goed en daarom mag ik afgeven op de mens die anders eet.

Voor de vraag –waarom?- is ruimte genoeg. Ook hier is een filosofische blik noodzakelijk. En de kritische verbeelding (het in beeld brengen) is een taak voor kunstenaars en fotografen. Het zijn de wachters van het bestaan. Eten moet. Ten koste of ten faveure van wat? De strijd laat het zien. Vragen blijven en dat is maar goed ook.

Zoals in al het werk van Wim Peters is zijn fotowerk samengesteld uit een aantal fotobeelden en zodanig verwerkt dat er een eigen werkelijkheid ontstaat. Via schetsen, verzamelingen en een zoektocht naar het onherkenbare een plaats te geven naast bestaande zekerheden wordt een wereld vormgegeven. Teksten spelen naast het fotowerk een eigen rol. Samen sterk genoeg om de vaak raadselachtige inhoud te ontmaskeren.

Wim Peters, Enschede 1948. Na zijn opleiding aan de Rietveldacademie in Amsterdam is Wim werkzaam geweest als tekendocent in het onderwijs. Daarnaast werkte hij als beeldend kunstenaar, als illustrator voor verschillende tijdschriften en uitgevers, grafisch vormgever en fotograaf. In de loop der jaren zijn er veel exposities geweest, zowel van tekeningen, schilderijen, grafiek als fotowerk.

Op 16 juni is de fotograaf tussen 15.00 en 17.00 uur in het FotoKabinet aanwezig.

FotoKabinet
Oerkroeg Schiller,
Prinsenstraat 4, 7121 AG Aalten

Openingsuren
di-wo 19.00 – 01.00 uur
do 16.00 – 02.00 uur
vr-za-zo 14.00 – 02.00 uur

Foto: Wim_Peters. De gekte van de strijd
Advertenties

Bron: Streekgids.nl
Foto: Wim Peters


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.