Triathlon Aalten bijna van start


AALTEN – Nog maar een paar dagen tot aan het sportief spektakel bij de Slingeplas. Hoeveel van de 354 deelnemers aan de Triathlon Aalten ken jij? Het zijn verrassend veel mensen die de inschrijving naar deze sportklassieker hebben gevonden. Mensen uit de buurt, maar ook mensen van veel verderop uit het land.

Dat de triathlon weer terug is van weggeweest sprak zich snel rond in het dorp. En niet alleen de doorgewinterde hardlopers, wielrenners en zwemmers wagen zich eraan. Onder de inschrijvers zijn ook sportschoolgasten, voetballers en normaal-nietsdoeners. Er zijn namen bij die ook ooit in de uitslagen voorkwamen van de eerdere edities, in de jaren tachtig en negentig. Zij zien trouwens nu het logo van toen weer terugkomen. Triathlon Aalten is helemaal retro.

En nu het bijna zover is, is er nog maar één ding nodig: veel toeschouwers langs de lijn! Langs het water van de Slingeplas, langs het fietsparcours en langs de hardloopronde om de plas. Een triathlon is een veelzijdig spektakel, prachtig om te zien. En daarbij is het voor iedereen een mooi uitje, direct na het vaderdag-ontbijt.

Waar en hoe laat gaat het allemaal gebeuren? Op zondag 19 juni is het zover. Om 10 uur start de 1/8 triathlon, om 10.20 uur de 1/4. Vanaf het strand rennen de deelnemers het Slingeplas water in en zwemmen 500 of 1000 meter. Eenmaal weer op de kant pakken ze zo snel mogelijk de fiets, helm op, en trappen maar, 20 of 40 kilometer. Op naar de Kloosterdijk, Schaarsdijk, Hoeninkdijk, Heidedijk, Buddinkdijk, langs de Hamelandroute en via de Schulenkampweg weer terug naar de Slingeplas. Daar gaat de fiets weer aan de kant, moet het startnummer van de rug naar de buik en is het lopen geblazen. Dat gaat in rondjes om de plas. De 1/8 deelnemers moeten 2 rondes, de ¼ deelnemers 4 rondes.

Op die ¼ triathlon loopt overigens een bijzonder trio-team mee: het team bestaand uit de voorzitters van de drie organiserende verenigingen, Wilmar Westerveld van Natare, Piet Kraaijeveld van de Peddelaars en Dave Posthumus van AVA’70. Toen de organisatie voor een vernieuwde triathlon net weer op poten stond, beloofden de voorzitters dat zij zich als eerste zouden inschrijven, als trio. En die belofte hebben ze gehouden. Hoever snel gaan ze zijn? Om 11 uur is de prijsuitreiking van de 1.8 triathlon en om 12.30 van de ¼ triathlon. We gaan het zien.

Op het terrein is ook leuke expo met stands van sponsoren en restaurant ’t Noorden staat klaar met een warme hap en koele drankjes.

Ja, die sponsoren, die zijn er in Aalten altijd maar weer. Mooie evenementen, zoals ook dit sportevenement, kunnen niet zonder die steun van de verschillende ondernemers. Want ondanks de enorme inzet van veel vrijwilligers die dag, zijn er ook flinke kosten, zoals de huur van de Slingeplas. De triathlon, net weer vers tot leven, kreeg meteen bijdragen van hoofdsponsor GUV, maar ook van de Rabobank. En de supermarkten SPAR en JUMBO, de plaatselijke bakkers, groothandel Te Lindert en restaurant ’t Noorden leveren hun diensten. Van harde knaken tot koffie en broodjes voor de vrijwilligers. Van prijsjes in natura tot tafels en tenten. De gemeente Aalten zit ook niet stil, want zij zorgen voor de afzettingen van het fietsparcours. En Te Bokkel veegt het nog een keer. Dank aan al die partijen die in de aanloop naar de grote dag hun steun hebben gegeven. En tot de 19e!