Categoriearchief: Borculo

Dirigent Volharding verruilt mooie oosten voor warme zuiden

X 30

BORCULO – Ondanks alle voorbereidingen voor 8 april moet Volharding Borculo ook naar het einde van het jaar kijken. Onze dirigent Joris Lumeij gaat ons dan helaas verlaten. Joris gaat, zoals dat zo mooi gezegd kan worden, het mooie oosten voor het warme zuiden verruilen. Van oorsprong komt Joris ook uit Limburg en gaat hij eind dit jaar door gemis weer terug naar zijn familie/vrienden/kennissen. Hierdoor moet Volharding weer opzoek naar een nieuwe dirigent.

Joris Lumeij (1978) studeerde klarinet, saxofoon en piano aan de conservatoria van Aken, Maastricht en Zwolle. Hij kreeg les van Oscar Ramspek, Jan Cober en Reinhard Feneberg. Masterclasses volgde hij bij Karl Leister (Berliner Philharmoniker), Stanley Drucker (New York Philharmonic), Arno Piters (Concertgebouworkest) en Walter Boeykens (internationaal solist).

Joris deed eindexamen op klarinet met de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma op de kazerne in Assen. Voor zijn prestatie kreeg hij een 9, waarbij de examencommissie opmerkte dat de moeilijkheidsgraad van de door Joris gekozen werken extreem hoog was.

Joris is sinds 2007 solo en eerste klarinettist bij de Koninklijke Militaire kapel “Johan Willem Friso” en speelt als hobby klarinet bij Muziekvereniging De Club in Didam.

Voor hij aan de studie klarinet begon, slaagde Joris in 2001 aan de Pedagogische Academie Maastricht voor groepsleerkracht basisonderwijs en vakspecialist muziek. Mede daardoor kan hij op een leuke en professionele manier zijn kennis overdragen.

Aan het Artez Conservatorium in Zwolle studeert Joris thans HaFaBra directie bij Fried Dobbelstein. Daarvoor volgde Joris al directielessen bij o.a. Alex Schillings en Gerrit Fokkema. Hij was dirigent bij meerdere amateurorkesten en dirigeerde verschillende jeugdorkesten. Joris wordt de laatste tijd bij veel orkesten gevraagd als coach/repetitor voor de klarinettengroep.

U kunt Joris natuurlijk nog zien, kom dan 8 april naar het Muziekcentrum in Borculo voor het ‘Let us entertain you’ concert van Volharding. Om 19.30 uur is de zaal open en 20.00 uur begint het entertainment. Entree is €2,50 vanaf 12 jaar inclusief koffie/thee.

  Invasie van Achterhoekers in Rotterdam

  X 97

  BORCULO – Een Achterhoekse invasie van Rotterdam. The Music Show Scotland doet voor de vierde keer Ahoy aan en de zaal is nagenoeg uitverkocht. “Wie erbij wil zijn, moet heel erg snel zijn”, aldus Hans Beerten, muzikaal leider van deze grootste indoor muziekproductie ter wereld.

  De 250 leden tellende Music Show Scotland treedt normaal gesproken voornamelijk op in de grote Duitse arena’s. Al is dit rondtrekkende circus nu van plan verder de vleugels uit te slaan. Intussen staan er namelijk ook shows gepland voor Denemarken, Zwitserland en België. Terwijl rond Kerst andermaal Nederland op de agenda staat: 23 december vormt namelijk het GelreDome het decor voor deze Schotse show.

  Het blijft echter opmerkelijk dat deze voorstelling buiten de landsgrenzen wellicht bekender is dan in de Achterhoek zelf. “De show is qua opzet misschien nog wel het best te vergelijken met André Rieu, die overigens ook al grote bekendheid had in Duitsland voordat hij in Nederland doorbrak”, vertelt Hans Beerten. “Rieu heeft klassieke muziek op een voortreffelijke wijze in een vlot, modern jasje gestoken waardoor deze veel toegankelijker werden voor een groot publiek.”

  Dat is eigenlijk ook wat The Music Show Scotland doet. Maar dan met Keltische muziek. Waarbij vooral de spectaculaire opzet opvalt. Zo wordt een levensecht kasteel opgebouwd als decor voor de circa tweehonderd muzikanten en danseressen, afkomstig uit vijf landen. “In totaal zijn er tien opleggercombinaties nodig om al het materiaal te vervoeren. Het kasteel is zo overweldigend groot en ziet er zo echt uit dat het publiek na afloop vaak even wil voelen of het niet van steen is gemaakt. En door de speciale licht- en geluidseffecten wanen de toeschouwers zich echt in de Schotse Highlands.”

  En wat ook opvalt: de combinatie van pipes (doedelzakken) met een eigen orkest. Traditionele muziek wordt afgewisseld met popnummers, waaronder speciale versies van ‘Music’ van John Miles en ‘The Voice’ van John Farnham. Waarbij in deze moderne muziek ook de pipes vaak een hoofdrol vertolken. “De doedelzakken maken telkens weer enorme indruk. Het geluid van één doedelzak is al oorverdovend. Kun je nagaan wat voor verpletterende indruk het maakt als zo’n heel orkest met militaire discipline zo’n hal binnen komt marcheren.”

  Kaarten zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa. Ook is het mogelijk om via de OAD een arrangement te boeken.

  Voor meer informatie: www.musicshowscotland.nl

   Vordens gitarist bij Volharding Borculo

   X 86

   BORCULO – Voor het concert op 8 april wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo, maar wie zijn dat eigenlijk allemaal? In dit bericht stelt onze gitarist, Stef Woestenenk, zich even voor:

   “Als zanger/gitarist en popschrijver ben ik al jaren actief.
   Ik speel o.a. in de bands MoonYard en The Claptunes. De muziek brengt mij op de mooiste plekken. Van grote popfestivals tot huiskamers en van kroegen tot theaters. Momenteel werk ik aan een boek vol popverhalen en interviews, ben ik druk bezig met het schrijven van liedjes voor basisscholen en maken we met MoonYard een clip. Ik ben ook werkzaam als leerkracht en soms kan ik muziek en onderwijs met elkaar combineren.

   Toen mijn naamgenoot Stefan Woestenenk (geweldig!) vroeg of ik zin had om mee te spelen met het orkest van Volharding, heb ik eigenlijk meteen ‘ja’ geantwoord, omdat ik nog nooit met een orkest heb mogen samenwerken. Na een aantal repetities heb ik gemerkt dat het er heel anders toegaat dan bij de bands waarin ik speel, maar dat het plezier met elkaar net zo groot is. Ik leer er veel van en zie uit naar concert.

   Mocht je meer willen weten over mijn muzikale praktijken, kijk dan eens op www.stefwoestenenk.nl , www.moonyard.nl of www.claptunes.nl Ook op youtube en Spotify zijn we te vinden.”

   De zaal is zaterdag 8 april geopend vanaf 19.30 uur. Aanvang show om 20.00 uur. De entree van deze fantastische avond is €2,50 per persoon (vanaf 12 jaar) inclusief koffie/thee .

    Montferland wegtocht en ATB veldtoertocht

    X 130

    BORCULO – Toertochten voor racefiets en mountainbike. De sportieve fietser heeft veel keus op zondag 26 maart. De Montferland wegtocht is een sportieve toertocht die gaat over rustige en verharde wegen die zorgvuldig zijn samengesteld. De routes gaan door de schitterende omgeving van de Achterhoek en Liemers. De afstanden die gekozen kunnen worden zijn 82, 109 en 121 km. In de laatste 2 routes zitten een aantal mooie beklimmingen. Voor diegene die van meer uitdaging houdt kan kiezen uit een afstand van maar liefst 170 km! Deze route maakt een extra lus door een prachtig gebied langs de Rijn richting Pannerden. Deze lange afstand kan een goede voorbereiding zijn op de welbekende voorjaars klassiekers.

    De veldtoertocht, waarin overwegend zand- en bospaden zijn opgenomen, gaat door de mooie en bosrijke omgeving van de gemeente Berkelland en de gemeente Lochem. De afstanden die gefietst kunnen worden zijn 27, 39 en 56 km. In de laatste 2 afstanden zijn diverse pittige klimmetjes rond de Kale berg en de Lochemse berg opgenomen. De 27 km is minder pittig en zeer geschikt voor de minder geoefende fietser.

    Alle routes zijn uitgezet met pijlen, borden en linten. Ook zijn onderweg diverse verzorgingsposten opgenomen.

    Voor alle afstanden kan er gestart worden van 08:30 tot 10:00 (170 km tot 09:00uur) uur bij buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, 7271RS te Borculo.

    De organisatie is in handen van TC De Berkelrijders onder auspiciën van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU).

    Meer informatie over deze toertochten is te vinden op de website van de Berkelrijders:  (www.tcdeberkelrijders.nl)

     Highland Valley uit Borculo nieuw Nederlands exportproduct

     X 133

     BORCULO – Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo is in twintig jaar uitgegroeid tot een zeer succesvolle vereniging die met de Music Show Scotland grote concerten geeft in heel Europa. Op 1 April aanstaande staan ze al weer voor de vierde keer in een uitverkocht Ahoy. Hiermee heeft de Borculose muziekvereniging zich een plek verovert tussen de gevestigde orde.

     Op 25 Februari 2017 viert Highland Valley pipes and drums haar 20 jarig bestaan en de Music Show Scotland haar 10 jarig bestaan. Deze dag wordt officieel geopend door burgemeester van Oostrum in het bijzijn van vele genodigden. Ook is er een open huis van 16:00 tot 17:30 waarbij iedereen de gelegenheid krijgt kennis te maken met de vereniging en de Music Show Scotland. Tevens is er gelegenheid om het vernieuwde clubgebouw te bekijken en worden er diverse demonstraties gegeven. De locatie is het clubgebouw van Highland Valley Pipes and Drums aan het Jonkerspad 1 in Borculo.

     Ruim twintig jaar geleden hebben de initiatiefnemers Hans en Benno Beerten en Henri Brokers besloten om een pipeband op te richten. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging en het spelen op een doedelzak was toch wel een lang gekoesterde wens. Het imponerende mystieke geluid van de doedelzak en de scherpe klank van de schotse snaredrum vormden hiervoor de aanleiding. In 1997 werden de statuten bij de notaris getekend. Na het vergaren van de nodige kennis, het volgen van vele lessen, is het de heren gelukt het spelen van de “pipes” onder de knie te krijgen. Het duurde niet lang voordat de Borculose pipeband uitgroeide tot een volwaardige pipeband met pipers, drummers en highland dancers die optredens verzorgden in binnen- en buitenland.

     In 2004 is het idee ontstaan om in Borculo een concert te organiseren in combinatie met een orkest en een koor. Tijdens het concert ging het echter regenen. Dit paste prima bij de schotse sfeer maar was voor de techniek, de licht- en geluidsinstallatie en het imposante decor, funest. Na enige jaren van voorbereiding resulteerde dit in december 2006 in een eerste indoor-concert in sporthal ‘t Timpke te Borculo, … uitverkocht.

     Inmiddels zijn er tien jaar verstreken en heeft de vereniging een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt die zich het best laat omschrijven als het lezen van een spannend jongensboek. In tien jaar van Sporthal ’t Timpke in Borculo naar Ahoy in Rotterdam en diverse prachtige Arena’s in Duitsland was door niemand voorzien. Zelfs concerten in het Hallenstadion in Zürich, de Jyske Bank Boxen in Herning (Dk) en het Sportpaleis in Antwerpen staan in de agenda van 2017. Hierdoor is de Highland Valley pipes and drums en de Music Show Scotland een nieuw Nederlands muzikaal exportproduct geworden.

      Let us entertain you’ concert bij Volharding

      X 92

      BORCULO – Op zaterdag 8 april geeft Volharding haar jaarlijkse voorjaarsconcert. Alleen zal dat deze keer anders dan anders zijn. Met het thema ‘Let us entertain you’ wil de vereniging zich van een andere kant laten zien. “We willen laten zien dat muziek maken bij een muziekvereniging meer is dan alleen het spelen van concertstukken” aldus de voorzitter van Volharding Stefan Woestenenk. “Maar het is natuurlijk voor onze eigen leden ook een heel erg leuk om dit te doen!” In de huidige tijd is het alom bekende uniform niet meer in trek en zal de vereniging andere wegen moeten inslaan om met de tijd mee te gaan en hierbij mensen enthousiast te maken en enthousiast te houden. Dit entertainment concert ziet de vereniging als een begin van een tijdperk van vernieuwing bij de vereniging.

      Voor dit concert wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo (basgitaar, elektrisch gitaar, keyboard en drumstel), twee zangers en een DJ. Ja u leest het goed een DJ, Mike Gerritsen, zal de harmonie voorzien van de nodige sound voor het nummer This Is What It Feels Like van Armin van Buuren. Samen met het combo worden onder andere nummers van Robbie Williams, De Dijk, Steppenwolf, The Blues Brothers, Kim Wilde en Michael Bublé gespeeld. De slagwerkgroep zal deze avond ook voorzien van show nummers in de genre van hun eerdere shows ‘Tik ‘m aan’ en ‘Van Slag’. De inmiddels gegroeide groep van 28 personen heeft in januari nog in de Storm in Winterswijk mogen staan met hun laatst genoemde show. De majorettes en Twirlsters zullen op de muziek van de harmonie hun dansjes/oefeningen vertonen. Ook zal er deze avond aandacht besteed worden aan het leerlingenorkest. “Dat is immers de nieuwe aanwas voor de harmonie”.

      De zaal wordt helemaal aangekleed, er komen doeken in de zaal te hangen en het podium word omringd door zwarte doeken met daarbij allerlei lichteffecten om het ‘entertainment’ nog meer te benadrukken. Er zullen een aantal stoelen klaar staan, maar het merendeel van de zaal word gevuld met hangtafels. Mocht het nodig zijn kunnen er altijd stoelen worden bijgezet. De bar in de zaal zal dan ook de gehele avond open zijn. Na afloop van het concert zal DJ Mike Gerritsen de afte party starten en kan er nog lang en gezellig worden nagepraat/gefeest!

      De zaal is op 8 april open om 19.30 uur open en het entertainment begint om 20.00 uur. De entree is voor deze fantastische avond is €2,50 inclusief koffie/thee en is aan de deur te betalen.

      • [0] Tekst en foto: Volharding/PR

      Aansprekende activiteiten op Borculose agenda

      X 136

      BORCULO – De komende maanden staan er weer genoeg aansprekende activiteiten op de Borculose evenementenkalender. De aftrap is op zondag 7 mei met de Voorjaarsfair, de nieuwe naam voor de Bloemenmarkt. De activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Promotie Borculo (SPB) in opdracht van de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV).
      Mensen laten genieten van gezellige, interessante en gratis evenementen. Dat doet de SPB met behulp van vele vrijwilligers inmiddels al ruim dertig jaar.

      Daarnaast zet het zich in om het Berkelstadje in de toekomst leefbaar te houden. Ook voor 2017 is er weer een mooi activiteitenplan samengesteld.

      Naast de Voorjaarsfair gaat het om de Moederdagactie, Jongerenevenementen (gedurende het hele seizoen), Boekenmarkt, Restantenmarkt, Zompendag, Kinderdag, Weerkom’n Dagen (eigen evenement SPB), Brandstoffestival en activiteiten rond Kerst.

      Programma
      Zondag 7 mei: Voorjaarsfair (Bloemenmarkt)
      7-14 mei: Moederdagactie
      Zaterdag 24 juni: Weerkomm’n Dagen
      Zondag 25 juni: Weerkomm’n Dagen
      Zondag 25 juni: Brandstof festival
      Vrijdag 21 juli: Boekenmarkt
      Zaterdag 19 augustus: Kinderdag Zat
      erdag 26 augustus: Restantenmarkt
      Zondag 1 oktober: Zompendag

       Oproep Brandstoffestival Borculo

       X 145

       Een bijzonder voertuig? Meld je aan en doe mee!

       BORCULO – Op zondag 25 juni staat het Brandstoffestival weer op de agenda. Dat gebeurt tijdens de Weerkom’n Dagen in Borculo. De organisatie is op zoek naar mensen met een bijzonder voertuig. Dat kan een oldtimer zijn, maar ook tractoren, brommers, vrachtwagens of machines zijn van harte welkom. ‘Alles wat rolt of rijdt is uitgenodigd om mee te doen’, zegt Bas Bais namens de organisatie.

       Het Brandstoffestival wordt alweer voor de zesde keer gehouden. Het is de bedoeling dat opnieuw vele bijzondere voertuigen voor een boeiend straatbeeld in Borculo zorgen. ‘Het is leuk om je auto, tractor, vrachtwagen of brommer te laten zien. De gezelligheid spreekt aan, dat horen we vaak. En de liefhebbers hebben er veel waardering voor’, vertelt Bas Bais. De deelnemers betalen geen kosten, ze krijgen consumptiebonnen. ‘Ze kunnen ’s ochtends meedoen aan een toerrit van ongeveer anderhalf uur door de regio. Daarna worden de voertuigen opgesteld in het centrum en de Spoorstraat.’ Deelname aan de toerrit is niet verplicht, het is ook mogelijk om je voertuig ’s iets voor de middag op te stellen.

       Volgens Bais is het ook aantrekkelijk voor oldtimerclubs om mee te doen aan het Brandstoffestival. Ze kunnen namelijk hun deelname combineren met een weekendje uit waarbij er een prima mogelijkheid wordt geboden om te kamperen op de camping bij zalencentrum Kerkemeijer in Borculo.

       Mensen en clubs die belangstelling hebben om deel te nemen aan het Brandstoffestival kunnen zich aanmelden via: www.brandstoffestival.nl Clubs die willen kamperen kunnen zich voor de kampeeractiviteiten rechtstreeks melden bij zalencentrum Kerkemeijer via: www.kerkemeijer.nl

        Jaarlijkse bedrijven schiettoernooi.

        X 5

        BORCULO – Op 17-18-20-21-22-24 februari organiseert schietvereniging S.V. Diabolo weer hun jaarlijks bedrijf schiettoernooi. “Wij nodigen alle bedrijven in Berkelland uit om mee te doen aan dit evenement voor een gezellig en sportief avondje uit met de collega’s”.

        Er wordt opgelegd geschoten in teams van 4 personen, in 6 verschillende klassen. Er worden 15 wedstrijdkaarten verschoten die mee tellen voor het eind resultaat. Tevens is er natuurlijk de mogelijkheid om gezellig wat te drinken en bij te kletsen tussen het schieten door in de kantine.

        Hebben je collega’s geen zin? Geen nood, vraag je vrienden gezellig mee! Dit jaar een extra klasse om mee te doen met je vrienden, familie, buurt, sportclub of met wie dan ook!

        Lijkt het je leuk om mee te doen of wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met; Rosanne Brandenbarg tel. 0615678005 of mail Rosannebrandenbarg@live.nl of Andre ten Have via mail: haveandre@hotmail.com

         Highland Valley uit Borculo nieuw Nederlands exportproduct

         X 137

         BORCULO – Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo is in twintig jaar uitgegroeid tot een zeer succesvolle vereniging die met de Music Show Scotland grote concerten geeft in heel Europa. Op 1 April aanstaande staan ze al weer voor de vierde keer in een uitverkocht Ahoy. Hiermee heeft de Borculose muziekvereniging zich een plek verovert tussen de gevestigde orde.

         Op 25 Februari 2017 viert Highland Valley pipes and drums haar 20 jarig bestaan en de Music Show Scotland haar 10 jarig bestaan. Deze dag wordt officieel geopend door burgemeester van Oostrum in het bijzijn van vele genodigden. Ook is er een open huis van 16:00 tot 17:30 waarbij iedereen de gelegenheid krijgt kennis te maken met de vereniging en de Music Show Scotland. Tevens is er gelegenheid om het vernieuwde clubgebouw te bekijken en worden er diverse demonstraties gegeven. De locatie is het clubgebouw van Highland Valley Pipes and Drums aan het Jonkerspad 1 in Borculo.

         Ruim twintig jaar geleden hebben de initiatiefnemers Hans en Benno Beerten en Henri Brokers besloten om een pipeband op te richten. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging en het spelen op een doedelzak was toch wel een lang gekoesterde wens. Het imponerende mystieke geluid van de doedelzak en de scherpe klank van de schotse snaredrum vormden hiervoor de aanleiding. In 1997 werden de statuten bij de notaris getekend. Na het vergaren van de nodige kennis, het volgen van vele lessen, is het de heren gelukt het spelen van de “pipes” onder de knie te krijgen. Het duurde niet lang voordat de Borculose pipeband uitgroeide tot een volwaardige pipeband met pipers, drummers en highland dancers die optredens verzorgden in binnen- en buitenland.

         In 2004 is het idee ontstaan om in Borculo een concert te organiseren in combinatie met een orkest en een koor. Tijdens het concert ging het echter regenen. Dit paste prima bij de schotse sfeer maar was voor de techniek, de licht- en geluidsinstallatie en het imposante decor, funest. Na enige jaren van voorbereiding resulteerde dit in december 2006 in een eerste indoor-concert in sporthal ‘t Timpke te Borculo, … uitverkocht.

         Inmiddels zijn er tien jaar verstreken en heeft de vereniging een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt die zich het best laat omschrijven als het lezen van een spannend jongensboek. In tien jaar van Sporthal ’t Timpke in Borculo naar Ahoy in Rotterdam en diverse prachtige Arena’s in Duitsland was door niemand voorzien. Zelfs concerten in het Hallenstadion in Zürich, de Jyske Bank Boxen in Herning (Dk) en het Sportpaleis in Antwerpen staan in de agenda van 2017. Hierdoor is de Highland Valley pipes and drums en de Music Show Scotland een nieuw Nederlands muzikaal exportproduct geworden.

          Muziek spreekt boekdelen

          X 121

          BORCULO – Op 12 februari geeft TOP orkest een concert met het thema ‘Muziek spreekt boekdelen’. Bekende boeken zullen muzikaal worden vertolkt, waardoor de muziek erg tot de verbeelding zal spreken. Harpiste Maaike Bosscher treedt op als solist.

          Het aantrekkelijke van het programma is dat het publiek zich direct kan inleven in de muziek. Bekende verhalen zijn het uitgangspunt geweest. Zo is te horen hoe alle de Ark van Noach ingaan en wordt het stripverhaal van Kuifje en de Prisoners of the Sun uitgebeeld. Andere verhalen zijn het epische diergedicht over Reinaert de Vos, het zeer bekende Romeo en Julia en enkele sprookjes van Hans Christiaan Andersen.

          Zo’n 80 muzikanten uit de regio Achterhoek en Liemers hebben dit programma voorbereid onder leiding van dirigent Henk Jan Heijnen. Heijnen: “al snel bleek tijdens de repetities dat de muzikanten de verhalen probeerden uit te beelden. Daardoor gaat de muziek direct leven”. Maaike Bosscher geeft een extra dimensie aan het programma door met de harp een niet alledaags instrument te laten zien en horen.

          Het concert is op zondag 12 februari om 15.00 uur in het Muziekcentrum Borculo, Haarlosweg 7. Om zeker te zijn van zitplaatsen kunt u vooraf kaarten bestellen via www.toporkest.com (kaarten € 10,00 ; kinderen t/m 14 jaar € 7,50).

           Maak kennis met de muziekwereld bij Volharding

           X 79

           BORCULO – Muziekvereniging Volharding zal in februari 2017 opnieuw van start gaan met het Windkracht 6 project. De jeugd leert daarbij kennismaken met de verschillende instrumenten die je in een harmonieorkest vindt. Er wordt gezongen, gedanst, gemusiceerd, instrumenten uitgeprobeerd en vooral veel plezier gemaakt.

           Het project dat Volharding gaat doen heeft nog een extraatje. De kinderen leren namelijk ook noten lezen en blokfluit spelen. Zo krijgen ze in korte tijd de beginselen van het muziek maken onder de knie. Als leuke afsluiting van dit project zal er in samenwerking met de harmonie van Volharding een concertje gegeven worden.
           De lessen starten op dinsdag 7 februari 2017 en zullen wekelijks iedere dinsdag gegeven worden in muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg. Lestijden zijn van 15.30 uur tot 16.15 uur.

           Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Sprick: rosannesprick@hotmail.com. U kunt uw aanmelding mailen naar het secretariaat van Volharding: info@volhardingborculo.nl <mailto:info@volhardingborculo.nl> . Opgave is mogelijk t/m 3 februari 2017.

           Kijk voor meer informatie over muziekvereniging Volharding ook op de website: www.volhardingborculo.nl

            Galerie Wij leden exposeren in Borculo

            X 94

            GROENLO/BORCULO – Van donderdag 26 januari tot en met dinsdag 25 april exposeren Marian Kruisselbrink en Anita Woestenenk  in het Woonzorgcentrum J.W.  Andriessen  (Andriessenhuis)te Borculo. Het woonzorgcentreum ligt aan de Koppeldijk 40 te Borculo.  U kunt de schilderijen dagelijks bekijken.

            Marian Kruisselbrink schildert abstract en Anita Woestenenk schildert op sloophout. Zij zijn beiden lid van Galerie Wij in Groenlo.

            Galerie Wij bevindt zich aan de Goudsmitstraat 1 in Groenlo en is elke   vrijdag van 13:30 uur – 20:00 uur en elke zaterdag van 13:30 uur – 17:00 uur geopend.

             NK Baton Twirling

             X 95

             ALMERE/BORCULO – Zondag 22 januari werden de Nederlandse Kampioenschappen Baton Twirling van de NTSB (Nederlandse Twirl Sport Bond) gehouden in het Topsportcentrum in Almere. Namens muziekvereniging Volharding uit Borculo namen vijf leden hieraan deel.

             Esmee Hekkelman (21) uit Haarlo werd Nederlands kampioen op het onderdeel team freestyle (elite), kampioen in het onderdeel solo freestyle (level A) en behaalde een vierde plaats met haar twirling 1 baton (level A). Nienke Enzerink (20) uit Ruurlo eindigde met haar twirling 1 baton (level B) op een zesde plek.

             De twirlers uit de niveaus N4 en N5 streden op de NK om de Future cup met het onderdeel twirling 1 baton. Anouk Schuilenborg (14) uit Noordijk werd tweede in N4 en Joselyn Radstaak (14) uit Noordijk eindigde in dezelfde categorie op een vijfde plaats. Noa Liebrand (9) uit Borculo behaalde een vijfde plaats in N5.

              Waardering voor actie Kerstwensboom Borculo

              X 82

              Wensen door ondernemers vervuld

              BORCULO – Borculo verkeerde in december in Kerstsfeer. Het centrum was feestelijk versierd en verlicht. De Kerstwensboom was er ook onderdeel van. De mooie actie kreeg deze maand zijn ontknoping door wensen uit te laten komen.

              Borculose ondernemers hebben de afgelopen tijd flink wat wensen vervuld. Dat gebeurde in het kader van de actie Kerstwensboom. Inwoners waardeerden het initiatief van de Borculo Ondernemers Vereniging (BOV). De kerstwensboom stond in december bij de kerk. De bus werd goed gevuld door klanten van deelnemende winkeliers. Ze konden een leuke, bijzondere, creatieve ontroerende of gekke wens voor zichzelf of een ander opschrijven. Zo wenste een jong meisje een dansles. Ze mag nu een maand lang gratis naar hartenlust dansen bij LG-Dance. Dick Meilink van Dick Meilink Mode stelde een cadeaubon beschikbaar voor een lieve dochter die zichzelf vaak wegcijfert. Ook Blokker stelde een cadeaubon beschikbaar voor een vrouw die wenste ‘dat ze ook eens een prijsje zou winnen’. Een mantelzorger krijgt bij Belezza een gratis gezichtsbehandeling. Een trotse moeder vroeg een kledingbon van Dokado voor haar zoon die het afgelopen jaar veel was afgevallen, zodat hij weer passende kleren kon uitzoeken. Er waren ook veel ontroerende wensen die men voor een ander aanvroeg. Zo werd er een dinerbon van De Gracht geschonken aan mensen die een dierbare aan een hersentumor verloren. Een oude videoband wordt door Jan Horstman gedigitaliseerd, zodat er een blijvende herinnering is. Ook is er gedacht aan mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. De gezamenlijke BOV-leden zorgen ervoor dat zij in januari iets extra’s krijgen. Ami Kappers verzorgt een metamorfose voor een zieke vrouw, de wens werd ingestuurd door haar vriendin. Door bakker Nollen is een slagroomtaart weggeven, terwijl ook bakker Liebrand iets lekkers uitdeelde. Groentezaak Liebrand verraste een oma die twee keer achter elkaar in het ziekenhuis had gelegen met een grote fruitmand, haar kleinzoon was hier de aangever.

              Al met al kijkt de BOV terug op een heel geslaagde actie met mooie wensen die vervuld konden worden. Op de facebookpagina van de JEB staan foto’s van de winnaars. Helaas konden niet alle wensen vervuld worden. “Het waren er te veel en sommige wensen moeten we met elkaar waarmaken”, aldus de organisatie. “Vrede kunnen wij namelijk niet maken, maar we kunnen met z’n allen wel iets aardiger voor elkaar zijn. Daar doen wij, in dit geval met deze actie, dan ook graag aan mee.”

               Ruim 18 miljoen euro voor onderhoud aan huurwoningen ProWonen

               X 120

               BORCULO – In 2017 investeert ProWonen ruim 18 miljoen euro in onderhoud aan haar woningen. Een investering waarmee de corporatie een bijdrage kan leveren aan het beperken van woonlasten voor huurders. Uitgangspunt van ProWonen is om de huizen betaalbaar, energiezuinig en kwalitatief goed te houden.

               Ruim 11 miljoen euro is voor het groot onderhoud aan woningen. Diverse onderdelen, zoals badkamer, keuken en kozijnen, worden dan tegelijk vernieuwd. Vijf miljoen euro is gereserveerd voor het zogenoemde planmatig onderhoud, zoals schilderwerk, plaatsen energiezuinige cv-ketels, vernieuwen dakbedekking en liftonderhoud. ProWonen investeert twee miljoen euro in onderhoud dat niet is gepland. Dan gaat het om onderhoud dat uitgevoerd moet worden na verhuizing of om het verhelpen van reparaties die huurders doorgeven.

               Naast dit reguliere onderhoud investeert ProWonen flink in het verduurzamen en energiezuinig maken van woningen. Naast de huur maakt de energierekening namelijk een groot deel uit van de maandelijkse uitgave van huurders. Door te investeren in onderhoud, energiebesparende maatregelen en bewustwording over het energieverbruik kan ProWonen bijdragen aan het beperken van de woonlasten voor huurders.

               Groot onderhoud is ingrijpend voor de bewoners. Klantadviseurs van ProWonen begeleiden bewoners tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk. Er vinden persoonlijke gesprekken plaats en huurders krijgen informatie op maat. Bij veel groot onderhoudsprojecten is een bewonerscommissie samengesteld, bestaande uit bewoners, een lid van de huurdersvereniging en medewerkers van ProWonen. De bewonerscommissie behartigt de belangen van alle bewoners tijdens een project. Om bewoners vooraf te laten zien wat het onderhoud inhoudt, heeft ProWonen zelfgemaakte onderhoudsfilms op haar website geplaatst.

               Het groot- en planmatig onderhoud wordt zo veel mogelijk door regionale aannemers uitgevoerd. Zo stimuleert ProWonen de regionale economie. Vaak zijn de regionale bedrijven herkenbaar voor huurders. Bij het uitvoeren van een door de huurder gemelde reparatie zijn vaak de servicemedewerkers van ProWonen aan zet. Huurders kunnen via het klantportaal zelf een reparatieverzoek melden. In sommige gevallen kan de klant direct de installateur bellen.

               Een overzicht van het geplande onderhoud in 2017 is te vinden op de website www.prowonen.nl

                Windkracht 6 weer van start bij Muziekvereniging Volharding

                X 119

                BREDEVOORT – Muziekvereniging Volharding zal in januari 2017 opnieuw van start gaan met het Windkracht 6 project. De jeugd leert daarbij kennismaken met de verschillende instrumenten die je in een harmonieorkest vindt. Er wordt gezongen, gedanst, gemusiceerd, instrumenten uitgeprobeerd en vooral veel plezier gemaakt.

                Het project dat Volharding gaat doen heeft nog een extraatje. De kinderen leren namelijk ook noten lezen en blokfluit spelen. Zo krijgen ze in korte tijd de beginselen van het muziek maken onder de knie. Als leuke afsluiting van dit project zal er in samenwerking met de harmonie van Volharding een concertje gegeven worden.
                De lessen starten op dinsdag 31 januari 2017 en zullen wekelijks iedere dinsdag gegeven worden in muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg. Lestijden zijn van 15.30 uur tot 16.15 uur.

                Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Sprick: rosannesprick@hotmail.com. U kunt uw aanmelding mailen naar het secretariaat van Volharding: info@volhardingborculo.nl. Opgave is mogelijk t/m 23 januari 2017.

                Kijk voor meer informatie over muziekvereniging Volharding ook op de website: www.volhardingborculo.nl

                 Feestelijke opening van het nieuwe culturele jaar in de Weemhof.

                 X 121

                 BORCULO – Op muzikaal gebied start het jaar met Philip Glass. Deze beroemde componist wordt in januari 80 jaar. Dat vieren we met een recital van zijn werk door Irene Venderbosch. Afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen, woont en werkt Irene in Ruurlo als piano docent en treed daarnaast regelmatig op. Philip Glass wordt gezien als de ‘godfather van de minimal music’. Zelf noemt hij het liever muziek met een herhalende structuur.

                 De eerste expositie dit jaar is een solo expositie van Nancy de Graaf. Nancy de Graaf is afgelopen jaar afgestudeerd aan de AKI ArtEZ van Enschede. Zij heeft in 2016 meerdere prijzen gewonnen: de Buning Brongers Prijs van de Buning Brongers Stichting, Amsterdam en de HeArtfund prijs van Stichting HeArtpool, Hengelo. In haar kleurrijke schilderijen en tekeningen ontleed ze de werkelijkheid met humor tot krachtige, karaktervolle beelden. Zoals een prachtige serie over honden.

                 Nancy: ‘Afgelopen zomer maakte ik een serie schilderijen van honden. Dit naar aanleiding van de vele berichten die op social media voorbij kwamen van mensen die achtergelaten honden in het bos tegenkwamen. De beelden hiervan vond ik, niet alleen vanwege de vorm, maar ook vanwege de tragiek esthetisch. Dat beest dat daar zit te wachten op zijn baas. Wachten op een baas die niet terug zal komen. Menselijk gedrag en menselijk falen. Dit zijn dingen waarmee ik worstel; alle acties die wij ondernemen hebben voor het één of het ander consequenties, maar altijd kiezen wij voor ons eigen ‘willen’. Dit gedrag staat me tegen, maar tegelijk besef ik dat dit alles inherent is aan mens ¬en dier¬ zijn. Ik heb het gevoel dat dit altijd zo is gegaan en ik verwacht niet dat het verandert. En ik zelf ben ook niet anders, als mens ¬als dier¬. Naast dat ik in mijn werk bezig ben met het beeld zelf, is er ook vaak een weerklank van dit gevoel of juist een vlucht ervan te voelen.’

                 Nancy de Graaf exposeert in de Weemhof te Borculo van 22 januari tot en met 26 maart 2017
                 De middag begint om 15.00. Tot 15.45 uur speelt Irene Venderbosch etudes van Philip Glass. Om 16.00 uur wordt de expositie van Nancy de Graaf geopend. De toegang is gratis maar een vrije gift is zeker welkom.

                 De expositie is geopend op woensdag-, donderdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Meer informatie over de Weemhof op www.deweemhofborculo.nl 

                  Gezellig Oliebollenconcert Volharding

                  X 77

                  BORCULO – Op 30 december heeft muziekvereniging Volharding haar traditionele oliebollenconcert gegeven in Muziekcentrum Borculo. Met dit concert sluit de vereniging de oliebollenactie en het jaar gezellig en muzikaal af.

                  Tijdens het concert was er plaats voor 2 jonge solisten op de saxofoon. Harmen Mulder en Lisette Vugts speelden voor het harmonieorkest met daarin gevoed het leerlingenorkest het nummer Swinging Saxophones. Een mooie prestatie van deze 2 muzikanten!

                  Het orkest en de slagwerkgroep verzorgden de hele avond door leuke muziek en af en toe mooie concertwerken. De majorettes vertoonden tussen de podiumwissels door hun kunsten met de batons. Het concert werd gezamenlijk afgesloten met het nummer Simple Gifts. Hierin was een body-work partij weg gelegd voor enkele leden van de slagwerkgroep. Na het concert werd er nog gezellig na geborreld in de foyer van het Muziekcentrum.

                  De vereniging gaat zich nu voorbereiden op het concert dat gegeven wordt op 8 april dit jaar. Tijdens dit ‘Let us entertain you concert’ zal de vereniging zich van een hele andere kant laten zien! Het beloofd een amuserende/muzikale avond te worden. Nieuwsgierig geworden? Houd onze Facebookpagina in de gaten.