Categoriearchief: Borculo

Palmpasenoptocht Borculo

BORCULO – Dit jaar zal de Palmpasenoptocht gehouden worden op zondag 25 maart. Net als de afgelopen jaren organiseren we deze optocht samen met de mensen van de RK Kerk.

Om 10.00 uur is er in de kerk een familieviering met een kinderkoor waarbij iedereen van harte welkom is. Direct aansluitend is de optocht door het centrum van Borculo. Kinderen die niet naar de viering gaan maar wel graag mee willen lopen met de optocht, vragen wij om 10.30 uur klaar te staan met de palmpaasstok achter de RK Kerk. Muziekvereniging Volharding zal op het eind van de viering samen met alle kinderen een rondje door de kerk maken. Hierna gaan we naar buiten voor de optocht door  het centrum van Borculo.

Nieuw dit jaar, en waar we heel blij mee zijn, is dat we bij de Joris kerk stoppen om ook daar de kinderen en ouders mee te nemen met de optocht.

Wij vinden het heel erg leuk als jullie hieraan meedoen en zo samen te zorgen voor een gezellige en feestelijke Palmpaasoptocht! Er is voor alle deelnemers een kleine versnapering. Graag tot ziens allemaal op zondag 25 maart bij de RK kerk.

  Toerclub TC De Berkelrijders 40 jaar

  Wielervereniging TC De Berkelrijders uit Borculo bestaat 40 jaar en viert dit met een jubileumfeest.

  BORCULO – Zaterdag 17 maart gaat het feest van start met een feestavond voor alle leden, partners en andere genodigden. Op deze dag bestaat de club de Berkelrijders precies 40 jaar.

  Al 40 jaar TC De Berkelrijders
  De toerclub ontstond in 1978 door een aantal sportieve wielrenners waarvan enkele heden ten dage nog steeds met plezier op de fiets zitten.

  De vereniging heeft de afgelopen 40 jaar niet stil gezeten. Zo is het ledenbestand inmiddels gegroeid tot ruim boven de honderd leden. Deze komen uit de wijde omgeving van Borculo. Vele van hun hebben deze afgelopen jaren met veel inzet en plezier diverse toertochten vanuit de vereniging georganiseerd, die in de wijde omtrek bekend zijn. De jongste toertocht is de Ballentocht die het afgelopen 2 jaar bijzonder goed is ontvangen bij een groot aantal deelnemers.

  Meerdere keren per week worden er vanuit de vereniging clubritten georganiseerd. Dit zijn ritten op de racefiets of met de mountainbike door het veld. Voor iedere fietser is er wel groep waar hij of zij zich kan aansluiten. Zo zijn er ook verschillende snelheidsgroepen.

  Activiteiten van de Berkelrijders:
  Binnenkort start TC de Berkelrijders met het nieuwe weg seizoen. Traditioneel start deze met een openingsrit op zondag 8 april voor haar leden met koffie en appeltaart.

  Na deze openingsrit wordt er weer op de dinsdag en donderdag avond gefietst met verschillende snelheidsgroepen. De eerste weken staan speciaal in het teken van de zogenaamde in- en opstap ritten zodat een mindergeoefende fietser met de groep mee kan fietsen.

  Voor diegene die het leuk lijkt om een keer mee te komen fietsen zonder het gevoel te hebben dat hij of zij niet met de groep kan mee komen zijn deze ritten zeer geschikt.

  Dit jubileum jaar zal ook een groot aantal leden te zien zijn in een speciaal wielershirt welke door de club voor een kleine vergoeding is aangeboden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de vaste clubsponsors van de Toerclub de Berkelrijders.

  De overige activiteiten dit jaar zullen onder andere zijn het organiseren van diverse toertochten, een clubweekend in het buitenland, een jubileum feestmiddag in de zomer, diverse club ritten waar gezamenlijk een kop koffie wordt gedronken van de club, een openingsrit voor het mountainbike seizoen en diversen andere activiteiten.

  Geïnteresseerden die een keer willen deelnemen aan een clubrit of meer willen weten over TC De Berkelrijders kunnen de website raadplegen www.tcdeberkelrijders.nl of een mail sturen naar info@tcdeberkelrijders.nl

   Opening expositie ‘Kunst uit de Kamer’

   BORCULO – Op zondag 11 maart 2018 wordt de expositie Kunst uit de Kamer in de Weemhof geopend door Jan Zappeij, oud wethouder van de gemeente Berkelland. Al pratend werd door hem het prachtige idee geopperd om kunst uit de woonkamers te laten zien aan elkaar. Dat idee hebben we opgepakt en op onze uitnodiging hebben meer dan 25 mensen gereageerd!

   De Weemhof wil muziek en kunst onder de aandacht te brengen van een groter publiek en organiseert daarom de expositie ‘Kunst uit de kamer’. Ieder ingebracht kunstwerk is gekregen of gekocht en heeft betekenis voor de eigenaar. Dit verhaal is door iedereen verteld en vormt een onderdeel van de expositie.

   Omdat muziek en beeldende kunst elkaar zo goed stimuleren, is voorafgaand aan de opening een piano concert door Irene Venderbosch-Post. Zij speelt stukken uit Musica Callada van Frederico Mompou. “ muziek met de stem van de stilte”.

   Op zondag 11 maart 2018 gaan de deuren open vanaf 14.45 uur. De toegang is gratis maar een vrije gift is van harte welkom.

   • Concert van Irene Venderbosch om 15.00 uur.
   • Opening expositie Kunst uit de kamer om 16.00 uur

    Volharding opzoek naar nieuwe talenten

    BORCULO – Muziekvereniging Volharding zal in januari 2018 opnieuw van start gaan met het Windkracht 6 project. De jeugd uit de bovenbouw van de basisschool leert daarbij kennismaken met de verschillende instrumenten die je bij een muziekverenging vindt. Er wordt gezongen, gedanst, gemusiceerd, instrumenten uitgeprobeerd en vooral veel plezier gemaakt!

    Het project dat Volharding gaat doen heeft nog een extraatje. De kinderen leren namelijk ook noten lezen en blokfluit spelen. Zo krijgen ze in korte tijd de beginselen van het muziek maken onder de knie. Als leuke afsluiting van dit project zal er een groots jeugdconcert worden gegeven in samenwerking met het leerlingenorkest, jeugdmajorette, de harmonie en alle leerlingen van Volharding die muziekles hebben via het Segnocollectief. Het zal een groot feest worden!

    De lessen starten op dinsdag 30 januari 2018 en zullen wekelijks iedere dinsdag gegeven worden in muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg. Lestijden zijn van 15.30 uur tot 16.15 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Sprick: rosannesprick@hotmail.com. U kunt uw aanmelding mailen naar het secretariaat van Volharding: info@volhardingborculo.nl. Opgave is mogelijk t/m 26 januari 2018.

     Maak kennis met de muziekwereld bij Volharding

     BORCULO – Muziekvereniging Volharding zal in januari 2018 opnieuw van start gaan met het Windkracht 6 project. De jeugd leert daarbij kennismaken met de verschillende instrumenten die je in een harmonieorkest vindt. Er wordt gezongen, gedanst, gemusiceerd, instrumenten uitgeprobeerd en vooral  veel plezier gemaakt!

     Het project dat Volharding  gaat doen heeft nog een extraatje. De kinderen leren namelijk ook noten lezen en blokfluit spelen. Zo krijgen ze in korte tijd de beginselen van het muziek maken onder de knie. Als leuke afsluiting van dit project zal er een groots jeugdconcert worden gegeven in samenwerking met het leerlingenorkest,  jeugdmajorette, de harmonie en alle leerlingen van Volharding die muziekles hebben via het Segnocollectief.

     De lessen starten op dinsdag 30 januari 2017 en zullen wekelijks iedere dinsdag gegeven worden in  muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg. Lestijden zijn van 15.30 uur tot 16.15 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Sprick:  rosannesprick@hotmail.com. U kunt uw aanmelding mailen naar het secretariaat van Volharding: info@volhardingborculo.nl. Opgave is mogelijk t/m 26 januari 2017.

     Kijk voor meer informatie over muziekvereniging Volharding ook op de website: www.volhardingborculo.nl

      

      

      Oliebollenkriebels bij Volharding

      BORCULO – Het einde van het jaar nadert alweer en dat betekend dat de oliebollenkriebels bij Volharding weer opkomen.

      Op vrijdag 29 december zal Volharding weer met overheerlijke zelfgebakken oliebollen langs de deur komen. Vanaf 10:00 uur ’s morgens gaan de venters de wijken van Borculo in. Mocht u die dag niet thuis zijn kom dan even langs bij Muziekcentrum Borculo om ze daar alsnog te kopen.

      Zaterdag 30 december zal de actie en het jaar muzikaal worden afgesloten met het traditionele Oliebollenconcert. Deze vindt plaats in Muziekcentrum Borculo en begint om 19.30 uur (zaal 19.00 uur open). De entree is gratis!

      Na afloop van het concert kan er nog na geborreld worden en wordt het jaar gezamenlijk afgesloten.

       Achterhoeks gezelschap verovert Gelredome

       Primeur met Schotse kerstshow

       BORCULO – Ze hebben al wekenlang de kerstkriebels: de 250 leden van The Music Show Scotland. Momenteel leggen ze de laatste hand aan een speciale kerstshow die zaterdag 23 december ten tonele wordt gevoerd in Het Gelredome in Arnhem. “Behalve dat het een thuiswedstrijd is, is het voor het eerst dat we een kerstshow brengen”, zegt muzikaal leider Hans Beerten. “Dat maakt het extra spannend.”

       Hoe opvallend: The Music Show Scotland is in het buitenland misschien wel bekender dan in de eigen Achterhoek. Met een show die zich misschien nog wel het best laat vergelijken met die van André Rieu. “Maar dan met doedelzakken. Of bagpipe, zoals wij ‘m liever noemen.”

       Want het dit markante Schotse instrument dat de hoofdrol vertolkt. Wie de show voor het eerst ziet, komt oren en ogen tekort. Met als decor een levensgroot kasteel – helemaal zelf geconstrueerd – waarop fier de vlaggen wapperen, flarden mist die over de toneelvloer rollen, Schotse kilts en zelfs bulderende kanonnen. Waarbij Keltische klassiekers worden afgewisseld met popmuziek.
       Het orkest werd eind negentiger jaren opgericht door de Borculose broers Hans en Benno Beerten. Intussen is het uitgegroeid tot de grootste indoor piper-show ter wereld. Optreden in Nederland doet het gezelschap slechts incidenteel. Omdat de meeste zalen simpelweg niet groot genoeg zijn. “In Duitsland trekken we volle zalen tot soms tienduizend bezoekers. Maar ook zijn we al in België, Zwitserland en Denemarken geweest en staat er een eerste show voor Schotland in de agenda. Heel bijzonder want dat is toch wel het Mekka voor de bagpipers. Maar zelfs voor Schotse begrippen zijn we uniek.”

       Het rondtrekkende circus – met Borculo als uitvalsbasis – is in de loop der jaren alsmaar groter gegroeid. Twee dagen voor de show rijden alvast tien vrachtwagens vooruit om het kasteel op te bouwen. “Al met al een kleine honderd ton aan materieel. Gevolgd door een zestal touringcars voor de artiesten.”

       Het kasteel ziet er levensecht uit.  “Het publiek wil na afloop vaak even voelen of het niet van echt steen is gemaakt. En door de speciale licht- en geluidseffecten wanen de toeschouwers zich echt in de Schotse Highlands.”

       Momenteel worden de laatste repetities afgewerkt voor de kerstshow in Het Gelredome in het eigen Gelderland. “Voor deze gelegenheid wordt het orkest uitgebreid tot zeshonderd muzikanten. Er doen onder meer een kinderkoor en een jeugddrumband mee.”.

       De kerstshow is de honderdste voorstelling: een jubileum dus. “Al is het deze keer allemaal anders. Nog los van de extra muzikanten, is het kasteel verder uitgebreid met onder meer een slotgracht eromheen. Bovendien is het repertoire flink op de schop genomen met een aantal aansprekende kerstklassiekers.”

       Waarbij er een prominente is voor de bagpipe. Een instrument dat zich volgens Beerten bij uitstek laat lenen voor een kerstshow. “Er zijn namelijk maar weinig instrumenten die zoveel emotie oproepen. De doedelzak is een machtig instrument. Er zit geen volumeknop op en het maakt met al die decibellen een verpletterende indruk. Zeker als zo’n hele pipeband de arena komt binnen marcheren. Iedere keer weer zie je hoe dan menig traantje wordt weggepinkt.”

       Zie ook: www.musicshowscotland.nl

        330 deelnemers tijdens de Borculose ballentocht

        BORCULO – TC de Berkelrijders kijkt tevreden terug op de Borculose Ballentocht die afgelopen vrijdag werd gehouden.

        Naast bospaden en zandwegen ging de route ook om en door Borculo met een aantal bijzondere passages. Deze passages waren bij diverse ondernemers in Borculo. Bij veel passages ging de tocht dwars door gebouwen en winkels. Op diverse locaties ware hindernissen opgebouwd en werd er muziek ten gehore gebracht. Ook kregen de deelnemers onderweg versnaperingen aangeboden.

        De vereniging is erg blij met het enthousiasme van zowel de deelnemers als de ondernemers.

        De tocht werd goed bezocht en telde 330 deelnemers. Dit waren er 50 meer dan vorig jaar.

        Voor meer informatie http://www.tcdeberkelrijders.nl

         Nieuwe dirigent van start bij Volharding

         BORCULO – In het begin van 2017 gaf de voormalige dirigent Joris Lumeij aan te gaan stoppen met dirigeren bij Volharding in verband met een verhuizing naar het zuiden van het land. De dirigentencommissie moest daarvoor opzoek naar een nieuwe dirigent en dat is met succes geslaagd. Vanaf 1 september dit jaar staat Jan-Aart Ponstein bij Volharding op de bok. Een jonge dirigent vol passie voor de muziek.

         Jan-Aart Ponstein werd in 1990 geboren in Elburg en begon al op vroege leeftijd met het spelen van trompet. Hij startte zijn lessen bij Christelijke Muziekvereniging Excelsior Oostendorp en speelt daar nog steeds elke week met veel plezier. Na het behalen van zijn VWO-diploma en een kort uitstapje naar de Universiteit van Twente belandde Jan-Aart op het conservatorium van Enschede. Met het sluiten van de Klassieke afdeling aldaar, vervolgde hij zijn trompetstudie wat dichter bij huis, op het conservatorium in Zwolle. De hoofdvaklessen werden gevolgd bij Reijer Dorresteijn, en het – in 1e instantie – bijvak HaFaBra-directie bij Alex Schillings. Dit “bijvak” beviel hem zo goed dat hij na zijn trompetstudie meteen aan een Bachelor bij Alex Schillings is begonnen, waar hij op dit moment nog steeds studeert. Naar verwachting wordt deze directie-opleiding medio 2019 afgerond.

         Naast het A- en B-orkest van de harmonie van de Volharding Borculo, dirigeert Jan-Aart ook het A-orkest bij de fanfare de Eendracht uit Renkum. Verder heeft hij bij Excelsior Oostendorp een groot deel van de opleiding in handen, waar hij namelijk het C- en B-orkest dirigeert en daarnaast ook de lessen voor het koper verzorgt.

          Percussion Night een waar slagwerkspektakel

          BORCULO – Zaterdagavond 4 november was het Percussion Night in het Muziekcentrum Borculo. Dit slagwerkfestival werd georganiseerd door de slagwerkgroep van Muziekvereniging Volharding. De slagwerkgroep heeft voor een mooie afwisselende avond gezorgd.

          De avond werd spectaculair geopend door Slagwerkgroep Volharding zelf. Er werd een drumstel door de zaal gereden en overal kwamen muzikanten vandaan gerend. Daarna waren de drummers van jeugddrumband het Klein Begin uit Borculo aan de beurt. Zij wisten het publiek goed te vermaken met hun enthousiasme.
          De slagwerkgroep heeft goed zijn best gedaan met de aankleding van de avond. Op de (sta)tafels stonden bloemstukjes met daarin een drumstok verwerkt. Bij de ingang was een prachtige ballonnenboog neergezet. In de zaal waren twee podia, hierdoor waren de mensen constant in beweging om alles mee te krijgen en vielen er geen gaten in het programma. Wel was het lang staan voor sommige mensen, stoelen waren er alleen voor de oudere bezoekers.

          Na het Klein Begin was het de beurt aan St. Jan uit Meddo. Het hoogtepunt van hun show was het stuk dat ze speelde op hangende trommels. Amicitia uit Rietmolen pakte ook flink uit vanavond. Ze hadden voor vanavond een zangeres meegenomen, Eva ter Braak. De presentatoren van de avond vroegen haar waarom ze zingt bij een malletband, ‘Ik woon in Rietmolen, daar zijn geen rockband’.

          De presentatie van de avond lag in de handen van Bert Dinkelman en Johan Groothuis , zij maakte er een halve cabaretvoorstelling van. Het is dat het een slagwerkavond was, anders hadden ze zo de hele avond vol kunnen praten. Sambaband United Caribbean Rhythm Machine uit Enschede zorgde voor een tropische verassing voor de pauze.

          Het Highland Valley Drumcorps maakte indruk op het publiek met hun technische spel. Ook de danspasjes in combinatie met de speeltechniek van de bassdrumspeler maakte indruk. Binnenkort staan ze als onderdeel van The Music Show Schotland in het Gelredome. Het was bijzonder om ze in zo’n kleine setting als vanavond te zien spelen. Fullpower uit Eibergen speelde onder andere een stuk geïnspireerd op de Blue Mangroup. Ze maakte gebruik van een buis die ze in en uit konden schuiven en zo verschillende tonen konden creëren.

          Slagwerkgroep Volharding uit Borculo sloot de avond zelf af. Ze speelde een mooi concertstuk, en een bijzonder nummer waarbij niet alleen gebruik werd gemaakt van slagwerk maar ook piano, gitaar en een koor. Hun laatste nummer was een Afrikaans nummer, hiermee werd de avond feestelijk afgesloten. Al met al een afwisselende avond waarbij veel facetten en stijlen van het slagwerk aan bod zijn gekomen.

          • [0] Tekst: Freek Morren

          Borculo tot 15 okt. – Zeewater  een verlangen

          BORCULO – Onder die titel exposeert kunstenaar Chris Ros van 1 oktober tot 15 december 2017 in de Weemhof te Borculo.

          Chris noemt zich ‘beeldhouwer‘ maar dat dekt maar gedeeltelijk de lading.

          Zij maakt naast ruimtelijk werk ook tekeningen en sieraden en voor deze tentoonstelling: een boek. Opgeleid als edelsmid en kunstenaar onderzoekt Ros met beelden wat nu eigenlijk ‘in verlangen zijn’ betekend. Deze vraag heeft zij gedeeld met anderen. Het resultaat is vastgelegd in een bundel van verlangen, het boek.

          De sieraden die ze gemaakt heeft hebben de naam kruiskompassen gekregen, ze zijn gevuld met zeewater.

          Chris (1960) is geboren in Enschede. Ze volgde de opleiding tot goud- en zilversmid aan de Vakschool Schoonhoven en voltooide de opleiding “Ruimtelijke Vormgeving” aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht. Ze woont in Brummen, waar ze ook haar atelier heeft.

          In haar atelier vertelt Chris over haar manier van werken: “Ik ben een ‘beeldhouwer’  en al sinds mijn jeugd bezig met  ‘verlangen naar zee’. Dit doet ze met beelden maar ook met tekenen, grafiek, ruimtelijk werk en met edelsmeden. En met veel verschillende materialen, denk daarbij aan brons, goud, zilver, staal, edelstenen, hout, plastiek stc.

          In de Weemhof is te zien hoe het verlangen naar de zee zijn vorm heeft gekregen. Zo zijn er spannende gouden boten te zien die varen boven een zee van paarlen, sieraden met zeewater en een kruiskompas die je nooit meer laat verdwalen. Tekeningen van bomen en boten op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn. Op een heel gevoelige manier heeft Chris dit vormgegeven. Ze neemt je mee in haar belevingswereld die toch ook heel herkenbaar is.

          Daarnaast reikt Chris de hand naar buiten en heeft het afgelopen jaar antwoorden gekregen van vrienden op vragen over de zee. De vele reacties en de beelden, denk aan tekening maar ook gedichten en film, die dit opleverde zijn gebundeld in een prachtig boek dat zondag zal worden gepresenteerd.

          Op zondagmiddag 1 oktober wordt de tentoonstelling muzikaal worden geopend met een concert door Karin Hukker. Karin zal in samenspraak met Chris met muziek vertellen over de zee en het werk van Chris.

          Karin woont en werkt vanuit Borculo en heeft een bijzondere gave.  Als klassiek geschoold musicus kan zij met muziek communiceren. Dit doet ze zowel in haar werk als muziektherapeut als op het podium.

          Zondag bent u om 1500 uur van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, een vrije gift is welkom.

          Op de website van de Weemhof is meer te lezen over Chris Ros: www.deweemhofborculo.nl

           

           Borculo 1 okt. – Traditioneel vaartochtje tijdens Zompendag

           BORCULO – De Zompendag is een belevenis voor jong en oud. Op zondag 1 oktober wordt deze bijzondere traditie in Borculo weer gevierd. Belangstellenden krijgen de mogelijkheid een vaartochtje te maken met zomp De Fute die wordt ingezet voor tochtjes door de binnenstad. Maar er is op 1 oktober nog veel meer te doen in het gezellige Berkelstadje. Tussen 12 en 17 uur zijn de winkels geopend en bruist het van de activiteiten.

           Vaartochtjes en volop vertier. De boeiende en sfeervolle Zompendag wordt in en buiten de regio enorm gewaardeerd. Er kunnen tochtjes worden gemaakt met De Fute. De zomp vaart dan steeds tussen de watermolen, door de sluis naar de steiger bij het gemeentehuis. Bij elk punt kunnen de mensen instappen. Ze maken dan een enkele reis. Natuurlijk zijn ook de Berkelschippers van de partij. Zij zorgen voor een vrolijke noot. Niet alleen de Berkelzompen staan centraal tijdens het populaire evenement. Er zijn van 12 tot 17 uur allerlei festiviteiten in het centrum en de Spoorstraat in Borculo. De grote braderie met diverse kramen vormt altijd een trekpleister. Verder zijn er optredens van LG Dance, is er live muziek op de markt en kan er volop geshopt worden, immers de winkels zijn geopend. Sport & Health Center Body Check verzorgt demonstraties dance en fitness bij het Kruidvat. IJsboerderij Dommerholt is met een kraam van de partij, er zijn oliebollen en ook een draaimolen ontbreekt niet. In de Spoorstraat is eveneens wat te doen. Scouting Borculo organiseert avontuurlijke activiteiten en bij Hogeweg staat een springkussen.

            Restantenmarkt in trek bij koopjesjagers

            BORCULO – De Restantenmarkt in Borculo is populair onder koopjesjagers. Op zaterdag 26 augustus worden ze tussen 10.00 en 17.00 uur weer op hun wenken bediend. De altijd zeer goed bezochte markt is een uitgelezen mogelijkheid om prima artikelen en goederen aan te schaffen tegen stuntprijzen.

            De Restantenmarkt is uitgegroeid tot een traditie. De organisatie is in handen van de Stichting Promotie Borculo (SPB) in opdracht van de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV). De markt wordt gehouden in het centrum: op de Veemarkt en in de Weverstraat. Doel van de deelnemers aan de Restantenmarkt is om in één dag de goederen die zijn overgebleven van de opruiming te verkopen, zodat de winkels voor het nieuwe seizoen weer met een schone lei kunnen beginnen. Dat maakt het gezien de uiterst scherpe prijzen aantrekkelijk winkelen voor de consumenten. Mede daarom is de Restantenmarkt altijd een groot succes. Ook deze keer, op zaterdag 26 augustus, doen weer veel ondernemers mee, er zijn zo’n twintig kramen. Er is dan ook een groot aanbod van verschillende artikelen en goederen, waaronder veel kleding. De aanbiedingen zijn gelijk spectaculair.

             Kinderdag in Borculo

             BORCULO – Geen Vader- of Moederdag maar Kinderdag. Op dit speciale evenement in Borculo komen kinderen zaterdag 19 augustus volledig aan hun trekken. Er is van alles te doen. De activiteiten worden tussen 13.00 en 17.00 uur gehouden in het park bij het gemeentehuis van het Berkelstadje en er zijn geen kosten aan verbonden.

             De Kinderdag is een initiatief van Stichting Promotie Borculo (SPB) onder auspiciën van de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV). De afgelopen jaren was het evenement steeds druk bezocht en konden kinderen uit de voeten met thema’s als water, circus en Olympische Spelen. Deze keer is het een gevarieerde mix van leuke spelletjes en doe-activiteiten en staat het evenement in het teken van sport. Kinderen kunnen verschillende sporten uitproberen. De volgende verenigingen doen mee: Borchlo (gymnastiek), BZC (waterpolo), VV Deo (voetbal), BC Babo (badminton), LG Dance (dans), Bodycheck (sportschool), Borculose Hengelsport Vereniging (vissen), Gemini (volleybal), KV Olympia (korfbal) en de Majorettes van Volharding. De kinderen krijgen bij elke sport waar ze aan meedoen een stempel. Met een volle stempelkaart ontvangen ze een medaille en een goodiebag.

             Maar er is nog meer te doen op zaterdag 19 augustus. Kinderen kunnen een ritje maken op een paard of pony en zich laten schminken. Spelotheek Okidoki is aanwezig en er is een springkussen. Op een kort parcours kan worden hardgelopen met tijdwaarneming. De scouting (tokkelen, klimwanden) en de brandweer zijn eveneens van de partij, ze organiseren verschillende activiteiten waar de kinderen aan kunnen deelnemen.

             De Kinderdag is op de laatste zaterdag van de schoolvakantie en wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van veel vrijwilligers, de gemeente en sponsors waaronder veel Borculose ondernemers.

              Arnold Olthaar 25 jaar in dienst bij Baks

              BORCULO – Zaterdag 1 juli was Arnold Olthaar 25 jaar in dienst bij Baks Loonbedrijf. ‘S middags werd hij door zijn collega’s met een stoet feestelijke trekkers en andere landbouwmachines thuis opgehaald.

              Na een rondrit door Borculo en omgeving eindigde de stoet op de bedrijfslocatie van Baks Loonbedrijf, waar het jubileum verder werd gevierd met zijn familie en collega’s.

              Ook werd Arnold door de directie in het zonnetje gezet en ontving hij naast de bekende enveloppe met inhoud de zilveren Baks-speld.

               Duizenden boeken op Borculose Boekenmarkt

               BORCULO – Kleinschalig, sfeervol en professioneel. De Borculose Boekenmarkt wordt gewaardeerd. Liefhebbers hebben er de keuze uit duizenden boeken in alle genres. Het grote aanbod in combinatie met een gemoedelijke sfeer is de kracht van het evenement. Op vrijdag 21 juli staat van 10 tot 16 uur alweer de 24e editie op het programma.

               De boeiende markt is wederom volgeboekt. Dat betekent de aanwezigheid van zo’n veertig kramen en verschillende handelaren uit het hele land. De Borculose Boekenmarkt wordt georganiseerd door Stichting Promotie Borculo (SPB) onder de vlag van de Borculose Ondernemersvereniging (BOV). Ria Lusink, Fred Geerligs en Gerrit Urbaan zijn de drijvende krachten. Mede door hun inbreng is de markt uitgegroeid tot een vaste waarde. Met circa 40 kramen van handelaren en antiquariaten uit het hele land valt er weer genoeg te beleven op de markt die duurt van 10 tot 16 uur. Plaats van handeling is de Weverstraat in het hartje van Borculo. Het concept bevalt de organisatoren uitstekend. Standhouders en belangstellenden zijn enthousiast over het brede aanbod van kwaliteitsboeken, zoals literatuur, romans, jeugdboeken, themaboeken, streekromans, sportboeken, strips, crimes en geschiedenisboeken. Daarbij worden soms heel verrassende vondsten gedaan. Op de dag van de Borculose Boekenmarkt gaat de route van de laatste dag van de Fietsvierdaagse door het centrum van Borculo. Dit is even een mooi rustpunt om lekker rond te snuffelen op de Boekenmarkt. De muzikale noot wordt verzorgd door accordeonist Han ten Hoopen.

                Weerkom’n Dagen in Borculo

                BORCULO – De Weerkom’n Dagen zijn aanstaande. Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni staat Borculo in het teken van muziek, dans, oldtimers en tal van andere activiteiten. Gezien het gevarieerde programma belooft het weer een gezellig evenement te worden voor jong en oud.

                Muziek, dans, mooie oldtimers, foodtrucks en een jeugdwielerronde. Er valt genoeg te genieten tijdens de Weerkom’n Dagen, een initiatief van Stichting Promotie Borculo (SPB) in nauwe samenwerking met de gezamenlijke horeca. Ook de ondernemers doen mee. Op zondag 25 juni zijn de meeste winkels geopend tussen 12 en 17 uur. De boeiende activiteiten worden grotendeels gehouden in het centrum, op de Veemarkt en de Spoorstraat.

                Het concept van de Weerkom’n Dagen is enigszins aangepast. Daarmee wil de organisatie de jeugd meer betrekken bij het populaire evenement. Het begint allemaal op vrijdagavond 23 juni met een primeur. Het nieuwe onderdeel VEE staat voor Vrijdag Evening Event. Van 21.00 tot 01.15 uur staat de Veemarkt in het teken van live-muziek en dans. LG Dance verzorgt met een dansgroep optredens om 21.00 uur en om 22.30 uur. Bijzonder is dat deze groep meedoet aan het Nederlands Kampioenschappen later dat weekend. Als dj’s komen Mike Gerritsen, Jesse Arends (bekend bekend als RBLSS) en Steffie Ditzel (van Cats & Dogs) in actie. “Het zijn aansprekende namen voor jongeren”, vertelt Dick Meilink namens de organisatie. Op zaterdag 24 juni wordt vanaf 14.00 uur de Jeugdwielerronde van Berkelland gehouden. Dat gebeurt op een uitdagend parcours door de straten van Borculo. Er is ook een Loopfietsenrace voor de allerkleinsten en een Dikke Banden Race. De organisatie is in handen van RTC de Stofwolk. ’s Middags zijn er vanaf 12.00 uur op twee podia op de Veemarkt optredens van de muziekgroepen: Willy en de Billies, De Berkelzangers, Leedvermaak en De Stormvogels. Op zaterdagavond vanaf 21 uur is er een groot feest op het marktplein met live muziek en een dj.

                De Weerkom’n Dagen worden op zondag 25 juni vervolgd met het Brandstoffestival. Op zondag wordt vanaf 11.30 uur het Brandstoffestival gehouden. De bijzondere klassiekers staan overal in het centrum en de Spoorstraat opgesteld. Het gaat om oldtimers, kitcars, sportieve auto’s, tractoren, brommers, vrachtauto’s en andere historische machines. Iedereen kan de prachtige voertuigen bekijken en een gesprek met de eigenaren aanknopen. Er is ook een toerrit. Op een speciaal ingericht 4×4 terrein in de Spoorstraat kunnen bezoekers zelf in zo’n auto kruipen. Op deze zondag wordt er tevens gelegenheid geboden om ongedwongen te genieten in het park bij het gemeentehuis. Er zijn foodtrucks aanwezig en voor de kinderen is er een springkussen. Neem gerust je eigen picknickmand en kleedje mee. ’s Middags is er ook muziek met MSS Folkband, de Sleppers en Half Gas.

                Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

                 Wielermaffe jeugd strijdt om kampioenschap Berkelland

                 BORCULO – Het Nederlandse wielrennen zit momenteel volop in de lift. Met de historische Giro-winst van Tom Dumoulin als onbetwiste hoogtepunt. Voor veel wielrennertjes in de dop vormen de huidige Oranje-successen een bron van inspiratie. Zaterdag 24 juni gaat de wielermaffe jeugd uit deze regio in Borculo de strijd met elkaar aan tijdens de derde editie van de Jeugdronde van Berkelland.

                 En behalve renners die reeds uitkomen in officiële wedstrijden kan ook de jeugd, die eens nader kennis wil maken met het wielrennen, vrijblijvend de proef op de som nemen. De jeugdronde wordt op touw gezet door wielervereniging De Stofwolk in samenwerking met de Stichting Promotie Borculo.

                 Het centrum van Borculo vormt die dag het strijdtoneel van de wielerjeugd uit de gemeente Berkelland. Vanaf 14.00 valt het startschot voor de allerkleinste wielrennertjes van zeven en acht jaar oud. Daarna rijden de deelnemertjes in de diverse jeugdcategorieën hun wedstrijd. De renners uit de categorie 14 jaar finishen rond 21.00 uur. De renners starten en finishen op het Muraltplein, ter hoogte van schoenenwinkel Schuurman.

                 Dikke banden race
                 In deze derde editie ligt de nadruk net als vorig jaar op een Berkellands karakter. Waarbij tussen de officiële KNWU-wedstrijden door meerdere zogenoemde ‘dikke banden races’ worden gehouden. Met als inzet het Berkellands Kampioenschap. ,,Deze wedstrijden zijn speciaal bedoeld voor de basisschooljeugd uit de gemeente Berkelland. En zelfs voor de allerkleinsten van twee tot vier jaar oud is er een wedstrijd op touw gezet. Zij kunnen namelijk hun talent beproeven tijdens een heuse loopfietsrace”, aldus een woordvoerder van wielervereniging De Stofwolk.
                 Het Berkellands kampioenschap dikke banden race wordt vanaf 16.30 verreden in vier categorieën, waarbij er bekers zijn voor de eerste drie en een leuke attentie voor elke deelnemer Met als hoofdprijs een felbegeerde kampioenentrui voor de winnaar.

                 De categorieën zijn: meisjes 5 t/m 8 jaar, jongens 5 t/m 8 jaar, meisjes 9 t/m 12 jaar en jongens 9 t/m 12 jaar.
                 ,,Voor deelname is een helm verplicht. Er zijn wat helmen beschikbaar, maar het is beter om zelf een helm mee te nemen. Deelname mag op iedere fiets behalve een racefiets. Dus iedereen kan en mag meedoen”, zo laat de zegsman van De Stofwolk weten.

                 Voor meer informatie en opgave: jeugd@stofwolk.nl of www.stofwolk.nl. Inschrijven kan ook op de dag zelf bij de start aan het Muraltplein.

                  7e Avondwandel4daagse Borculo.

                  BORCULO – Op initiatief van de K.W.B.N., afdeling Gelderland gaat de Borculose Muziekvereniging “Volharding” de avondwandel4daagse weer organiseren. Dit zal geschieden in de week van 12 t/m 15 juni 2017. Door 1 van de vrijwilligers is er voor zowel de te lopen afstanden van 3, 5 en 10 km voor iedere dag een andere route uitgezet, waarbij alle delen van Borculo en het daarbij behorende buitengebied worden aangedaan. De 3 en 5 km zijn tevens toegankelijk voor rolstoelers met hun begeleiders.

                  Er wordt op maandag 12 juni, dinsdag 13 juni en woensdag 14 juni gestart vanaf de thuislocatie van de vereniging aan de Haarloseweg 7, vanaf de ingang aan de zijde van de parkeerplaats tegenover ’t Timpke. In de foyer kunnen de deelnemers die zich middels voorinschrijving hebben aangemeld hun startkaart afhalen en diegene die zich nog niet aangemeld hebben, kunnen zich aldaar alsnog in laten schrijven. Op deze 3 dagen kan er gestart worden tussen 18.00 en 18.30 uur voor alle 3 afstanden.

                  Op donderdag 15 juni wordt er gestart aan de Haarloseweg 7, vanaf de ingang gelegen aan de zijde van het voormalige Gamma-terrein. De aanbevolen starttijden zijn dan voor de 10 km tussen 18.00 en 18.15 uur, voor de 5 km tussen 18.30 en 18.45 uur en voor de 3 km tussen 19.00 en 19.15 uur. Deze laatste dag komen de deelnemers samen op de parkeerplaats van supermarkt EMTÉ, alwaar zij onder muzikale begeleiding van muziekvereniging “Volharding” het laatste deel lopen naar Muziekcentrum Borculo, alwaar de medailles door de deelnemers die daarvoor gekozen hebben in ontvangst genomen worden. Vertrek vanaf de parkeerplaats EMTÉ is om 20.00 uur.

                  Kosten bij voorinschrijving voor alle 4 avonden met medaille bedragen € 5,00 en voor deelname op 1 dag € 2,75. Indien men er voor kiest om geen medaille te ontvangen, bedragen de kosten € 0,50 minder. Indien men zich inschrijft op de wandeldagen zelf, bedraagt de toeslag € 0,50.

                  Voorinschrijving is mogelijk van dinsdag 06 juni t/m vrijdag 09 juni tussen 10.00 en 12.00 uur of tussen 15.00 en 17.00 uur op het adres Kronenburgerstraat 15 te Borculo, alwaar ook inschrijfformulieren voor deelnemers in groepsverband kunnen worden afgehaald en ingeleverd.

                  De organisatie van muziekvereniging “Volharding” hoopt U weer net als andere jaren te mogen begroeten als deelnemer op 1 of meerdere avonden op de startlocatie aan de Haarloseweg 7, om weer met elkaar te genieten van uitgezette routes in de omgeving van Borculo.