Categoriearchief: Borculo

Bloemenmarkt verder als Voorjaarsfair

X 147

BORCULO – De Bloemenmarkt in Borculo gaat verder onder een andere naam. Het evenement is breder van opzet, vandaar dat er voor Voorjaarsfair is gekozen. ‘Dat dekt de lading beter’, zegt André van Woudenberg, voorzitter van Stichting Promotie Borculo (SPB). ‘Natuurlijk ontbreken de bloemenkramen niet, maar er is veel meer te beleven.’ De Voorjaarsfair staat op zondag 7 mei van 12 tot 17 uur op het programma.

Het gaat om de 25e editie van het populaire evenement. Met een gevarieerd programma hoopt de organisatie opnieuw veel bezoekers te trekken. Het aanbod bestaat uit kramen met bloemen, planten en perkgoed. ‘Dat blijft een belangrijk onderdeel. Mensen waarderen het omdat er in de regio amper nog bloemenmarkten worden gehouden. We vormen in Borculo een uitzondering’, aldus Van Woudenberg. De SPB organiseert de Voorjaarsfair ook dit jaar weer in opdracht van de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV). De meeste winkels zijn zondag 7 mei geopend van 12 tot 17 uur. Verder is er van alles te doen. Straattheater, allerlei demonstraties, muziek en kinderactiviteiten.

Het belooft dus weer gezellig druk te worden op deze eerste zondag van mei in het gemoedelijke Berkelstadje. De bijzondere sfeer zorgt voor toegevoegde waarde. Bezoekers kunnen de volgende programmaonderdelen verwachten:

 • Bloemenkramen
 • Straattheater
 • Ganzenhoedster uit Gelselaar
 • Demonstraties mandenvlechten, bijenhouden en houtdraaien
 • Elly Mobs en Lars Koehoorn komen zingen
 • Gymnastiekvereniging Borchlo verzorgt demonstraties
 • Jeugddrumband Het Klein Begin treedt op
 • Slootsmid uit Geesteren toont robotmaaiers
 • Introductie openluchtspel Het Galgenveld met Indiegangers
 • Stadswandeling langs open tuinen onder leiding van een gids in samenwerking met TIB
 • Kinderactiviteiten: Avonturijn verzorgt knutselen, er is een draaimolen, een springkussen en een stormbaan.
 • Voor kinderen zijn bij een kraam op de Veemarkt 300 zakjes met pompoenpitten beschikbaar. Ze kunnen daarmee pompoenen kweken. De grootste en mooiste pompoenen worden tijdens de Zompendag beloond met leuke prijzen.

Moederdagactie
Tijdens de Voorjaarsfair gaat de Moederdagactie van start. De actie loopt tot 14 mei. In deze periode krijgen betalende klanten bij de Borculose winkeliers (aangesloten bij de BOV) een bon waarop zij hun naam en adres moeten invullen. De bonnen kunnen worden ingeleverd in speciale bussen bij Etos, Schuurman Schoenen, Hogeweg Electroworld en Albert Heijn. De winnaars krijgen op Moederdag (zondag 14 mei) een ‘Ontbijt op bed’ thuisbezorgd. Dat gebeurt tussen 9 en 10 uur. Om mensen niet te overvallen, krijgen ze de dag ervoor een telefoontje. Het gaat om een rijkelijk champagneontbijt met belegde broodjes, melk, fruit en een roosje. De samenstelling van het ontbijt is in handen van café-restaurant Peters.

Foto: PR

  Wijngoed Montferland, winnaar Achterhoekse Aspergewijn 2017

  X 166

  BORCULO – Jaarlijks selecteert oud Achterhoeker en vinoloog Edwin Raben de Achterhoekse aspergewijn van het jaar. Dit jaar is de winnende wijnbouwer: Wijngoed Montferland. Met Het geheim van Francoise 2015 wist hij de meeste punten te behalen tijdens de proeverij.

  Edwin Raben voerde ruim 10 jaar de lijst van Nederlandse sommeliers aan en is momenteel zowel erelid als voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Dit jaar selecteerde hij samen met een afvaardiging van restaurants die deelnemen aan de campagne Proef het voorjaar in de Achterhoek; de culinaire voorjaarscampagne waarmee de Achterhoek als culinaire regio onder de aandacht wordt gebracht van gast en inwoners.

  Aspergewijn 2017
  Dit jaar mag Het geheim van Francoise 2015 van Wijngoed Montferland zich Aspergewijn 2017 noemen. Volgens Edwin Raben heeft de wijn een “Lekkere geur van groen en geel fruit, appel, peer, witte aalbes en een florale toets van acacia. Ook iets fijn citrus. Een opwekkende, spannende geur. Krakend vers als de lente.” Daarnaast omschrijft hij de wijn als volgt: “Op het palet is de wijn mooi droog met verfrissende, markante zuren die prachtig in balans zijn met de alcohol en de knisperende fruitigheid. Een secondelange afdronk, de balans, de spanning en de inzetbaarheid bij verschillende aspergegerechten maken deze wijn niet alleen de beste Achterhoekse aspergewijn van 2017 maar ook nog in kwalitatief opzicht een mooi voorbeeld van Nederlandse kwaliteitswijn. We feliciteren Wijngoed Montferland met het behalen van de titel Achterhoekse Aspergewijn 2017.

  Tweede en derde plaats
  Op de tweede plaats is de Cuvée speciaal wit 2015 gekozen van Wijngoed Avitera.
   

  Wijnstreek Achterhoek
  De Achterhoek is met meer dan 20 wijngaarden de grootste wijnstreek van het land. In 2004 werden de eerste zestigduizend wijnstokken geplant. Toen kwam de tijd van verzorgen: opbinden, onkruid rond de stam verwijderen, uitlopers snoeien en trossen uitdunnen. En dat alles met de hand. Want het doel was: het maken van kwaliteitswijn.

  Foto: PR

   Lazy Sunday afternoon in Speeltuin Noord

   X 157

   BORCULO – Op zondag 7 mei wordt er een inloopmiddag gehouden waarbij iedereen uit Borculo is uitgenodigd. Belangstellenden kunnen dan kennis maken met speeltuin. Tijdens deze middag zullen er tal van activiteiten georganiseerd worden. “We hopen niet alleen jonge ouders te bereiken maar ook de ouderen willen we de mogelijkheden laten zien. Misschien wilt u wel gebruik maken van ons gebouw? Voor een workshop, een vergadering of gewoon een gezellig middagje handwerk of een kaartje leggen. Een balletje gooien op de jeu de boulesbaan kan ook”, aldus de organisatie.

   De middag start met een ‘kofferbak verkoop’ waarbij de iedereen hun waar te koop aan kan bieden vanuit de kofferbak van de auto. “We hebben de beschikking over 30 parkeerplaatsen die allen gelegen zijn tegenover de speeltuin”.

   Er zal een live optreden plaats vinden waarbij de geluidsversterkers op matig tot zacht zullen staan. Een relaxte sfeer zal hierbij het uitgangspunt zijn. De pauzes zullen worden opgevuld door een dj waarbij muziek uit de jaren 60 en 70 van vorige eeuw (Flower Power) gedraaid zal worden.

   Verder is er een verloting. Hierbij zullen kleine prijsjes worden verloot (Rollades, Taarten, etc)

   Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst van de speeltuin een gratis  lot en speelt dus automatisch mee. Tevens is er gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

   Kofferbak verkoop: 14:30 uur tot 17:30 uur
   Livemuziek:  15:00 uur tot 20:30 uur

   Aanmelden voor de kofferbakverkoop (vol is vol) of verdere informatie fredstomps@gmail.com of 06-52116900

    Weer minimale huurverhoging voor huurders ProWonen

    X 307

    BORCULO – Net als vorig jaar verhoogt ProWonen de huur van de woningen dit jaar zo min mogelijk. De corporatie vindt het belangrijk dat haar klanten goed en betaalbaar wonen en kiest er daarom voor de huur te verhogen met alleen het inflatiepercentage van 0,3%.

    Geen inkomensafhankelijke verhoging
    De huurverhoging geldt voor alle huurders van ProWonen. Garages, parkeerplaatsen, huizen die gesloopt worden en woningen met een Huurvastcontract krijgen geen huurverhoging. ProWonen maakt geen gebruik van de mogelijkheid van het ministerie om de huren naar inkomen te verhogen met een percentage van 2,8 tot 4,3%. De corporatie is van mening dat de prijs moet passen bij de woning en dat dit niet afhankelijk moet zijn van het inkomen.
    Betaalbaar en goed wonen

    Bij het bepalen van de huurverhoging keek ProWonen vooral naar de betaalbaarheid van woningen. Dat staat voorop. Niet voor niets is ongeveer 84% van de woningen betaalbaar en daarmee te huren voor woningzoekenden met een inkomen tot de grens van huurtoeslag. De corporatie vindt het belangrijk dat de prijs en kwaliteit van de woningen in evenwicht is. De kwaliteit wordt bereikt door te investeren in onderhoud en nieuwbouw, zodat de woningen jarenlang mee kunnen en geschikt blijven voor jong en oud. Met de huurinkomsten kan ProWonen ook investeren in de woonomgeving, zodat huurders goed en veilig kunnen wonen. Denk aan achterpadverlichting en waar nodig inschakelen van buurtbemiddeling.

    Verduurzamen

    Naast de huur maakt de energierekening een groot deel uit van de maandelijkse uitgaven van huurders. Net als vorig jaar heeft ProWonen dit jaar extra aandacht voor het verduurzamen van woningen. Door jaarlijks miljoenen te investeren in energiebesparende maatregelen in de woningen en bewustwording over het energieverbruik levert de corporatie een belangrijke bijdrage aan het beperken van de woonlasten voor klanten.
    ProWonen heeft het voorstel van de huurverhoging besproken met de huurdersverenigingen. Huurders ontvangen voor 1 mei een brief over de huurverhoging.

     Opening speelseizoen Speeltuin Noord

     X 150

     BORCULO – Vanaf zondag 23 april gaat in Borculo het speeltuin seizoen weer van start. Er kan weer naar hartenlust gespeeld worden.

     Bestuur kan met trots melden dat er nieuwe toestellen staan. De trein is vervangen door een olifantje. Er is een extra toestel bijgeplaatst met touwladder, klimrekje en glijbaan. Tevens komt er een trampoline en een vollybalnet.

     Deze middag is voor de kinderen maar ook voor ouders en grootouders is het een gezellige middag. De speeltuin is deze middag geopend van 14.30uur tot 17:00uur. De toegang is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom.
     Een lidmaatschap voor een jaar kost € 20,- voor het hele gezin.

     7 mei is er een kofferbakverkoop. Er zijn nog enkele plekken. Voor deelname en meer Voor meer informatie tel.06 4679 6840 of speeltuinnoord@gmail.com ook kunt zich opgeven als vrijwilliger
     Meer informatie

     Facebook: speeltuinverenigingNoord Borculo
     Website http://www.speeltuinnoord.nl

      Entertainment van de bovenste plank!

      X 200

      BORCULO – Afgelopen zaterdag 8 april gaf muziekvereniging Volharding haar voorjaarsconcert met deze keer een geheel nieuw jasje. Het ‘Let us entertainment’ concert moest de mensen doen verbazen wat een muziekvereniging als Volharding nog meer kan.
      De harmonie van Volharding was versterkt met een combo en 2 zangers, Jasper van den Brink en Laura Leferink. Zij zongen de sterren van de hemel met onder andere Feeling Good van Micheal Buble en Angels van Robbie Williams. Het openingsnummer kon natuurlijk niet missen en was, met een openingsfilm vooraf, Let me entertain you van Robbie Williams.

      De slagwerk groep zorgde voor een mooi spektakel met nummers uit de voorgaande shows Tik ‘m aan en Van slag. De inmiddels 28 koppige groep zette een mooi concert neer wat een lust voor het oog van de bezoeker was.

      Het leerlingenorkest van Volharding zat dit concert midden in het programma en hadden daarbij het hele podium voor zichzelf. De jeugd speelde 3 leuke/vlotte nummers. De majorettes en Twirlsters vertoonden hun oefeningen op de muziek van de harmonie. Zo gebruikten ze bij het nummer Eve of the War van Jeff Wayne lichtbattons. In de zaal was dan ook al het licht uitgezet om deze goed te kunnen zien.

      De avond liep naar het einde toe en daar was dan de DJ die het nummer This Is What It Feels Like met de harmonie samen speelde. Na een korte toegift van het orkest begon de afteparty met DJ Mike Gerritsen.

      Nu gaat de vereniging verder voor het concert in juni, 25 juni, waarbij de jeugd voorop zal staan.

       Vordens gitarist bij Volharding Borculo

       X 260

       BORCULO – Voor het concert op 8 april wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo, maar wie zijn dat eigenlijk allemaal? In dit bericht stelt onze gitarist, Stef Woestenenk, zich even voor:

       “Als zanger/gitarist en popschrijver ben ik al jaren actief.
       Ik speel o.a. in de bands MoonYard en The Claptunes. De muziek brengt mij op de mooiste plekken. Van grote popfestivals tot huiskamers en van kroegen tot theaters. Momenteel werk ik aan een boek vol popverhalen en interviews, ben ik druk bezig met het schrijven van liedjes voor basisscholen en maken we met MoonYard een clip. Ik ben ook werkzaam als leerkracht en soms kan ik muziek en onderwijs met elkaar combineren.

       Toen mijn naamgenoot Stefan Woestenenk (geweldig!) vroeg of ik zin had om mee te spelen met het orkest van Volharding, heb ik eigenlijk meteen ‘ja’ geantwoord, omdat ik nog nooit met een orkest heb mogen samenwerken. Na een aantal repetities heb ik gemerkt dat het er heel anders toegaat dan bij de bands waarin ik speel, maar dat het plezier met elkaar net zo groot is. Ik leer er veel van en zie uit naar concert.

       Mocht je meer willen weten over mijn muzikale praktijken, kijk dan eens op www.stefwoestenenk.nl , www.moonyard.nl of www.claptunes.nl Ook op youtube en Spotify zijn we te vinden.”

       De zaal is zaterdag 8 april geopend vanaf 19.30 uur. Aanvang show om 20.00 uur. De entree van deze fantastische avond is €2,50 per persoon (vanaf 12 jaar) inclusief koffie/thee .

       Dit bericht wordt verwijderd op Sunday April 9th, 2017

        Borculose DJ Mike Gerritsen begeleid muziekvereniging Volharding

        X 356

        BORCULO – Op 8 april wordt de harmonie van Volharding tijdens het ‘Let us entertain you’ concert begeleid door DJ Mike Gerritsen. Hij stelt zich even voor:

        Mike is bekend van zijn variabele muziek keuze tijdens de shows, ook bevatten de shows veel humor. Tijdens de shows kun je: House/Dance/Moombahton en Hardstyle verwachten. Mike stond het afgelopen jaar al op meerdere plekken zoals: -Borculo Dance Event 2016, -Achterhoeks Beachfestival, -Hemelgames Festival en -Reurpop.

        Dit zijn slechts enkele plekken. Mike is een 19 jarige jongen, die woont in Borculo in de Achterhoek. Mike regelde al een tijdje boekingen voor een vriend. Mike besefte toen dat het hem ook wel wat leek. Hij is thuis achter zijn computer gekropen en is een paar dingen uit gaan proberen.

        Na een tijdje werden er connecties gemaakt en groeide alles in een snel tempo. En dan samenwerken met Volharding? “Ik werd begin dit jaar benaderd door Stefan Woestenenk of ik mee wou werken aan het voorjaarsconcert van Volharding. Of ik een nummer samen wilde doen… maar natuurlijk! Nu 5 jaar actief als dj en veel dingen gedaan, is dit voor mij ook weer een mooie uitdaging en compleet iets nieuws. Ik heb overigens geen moment getwijfeld om samen te werken!

        Door deze samenwerking wil ik laten zien dat een dj meer is dan alleen die persoon die aan knopjes draait, dat een dj meer kan zijn dan dat, en zeker in het plaatje van het 5 jarig jubileum past dit concert mooi, een verrassende samenwerking”.

        8 april te zien in het Muziekcentrum Borculo tijdens het eerste ‘Let us entertain you’ concert van Volharding. Ook de afterparty zal Mike voor zijn rekening nemen. Entree van deze geweldige avond is €2,50 vanaf 12 jaar inclusief koffie/thee.

         Dirigent Volharding verruilt mooie oosten voor warme zuiden

         X 253

         BORCULO – Ondanks alle voorbereidingen voor 8 april moet Volharding Borculo ook naar het einde van het jaar kijken. Onze dirigent Joris Lumeij gaat ons dan helaas verlaten. Joris gaat, zoals dat zo mooi gezegd kan worden, het mooie oosten voor het warme zuiden verruilen. Van oorsprong komt Joris ook uit Limburg en gaat hij eind dit jaar door gemis weer terug naar zijn familie/vrienden/kennissen. Hierdoor moet Volharding weer opzoek naar een nieuwe dirigent.

         Joris Lumeij (1978) studeerde klarinet, saxofoon en piano aan de conservatoria van Aken, Maastricht en Zwolle. Hij kreeg les van Oscar Ramspek, Jan Cober en Reinhard Feneberg. Masterclasses volgde hij bij Karl Leister (Berliner Philharmoniker), Stanley Drucker (New York Philharmonic), Arno Piters (Concertgebouworkest) en Walter Boeykens (internationaal solist).

         Joris deed eindexamen op klarinet met de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma op de kazerne in Assen. Voor zijn prestatie kreeg hij een 9, waarbij de examencommissie opmerkte dat de moeilijkheidsgraad van de door Joris gekozen werken extreem hoog was.

         Joris is sinds 2007 solo en eerste klarinettist bij de Koninklijke Militaire kapel “Johan Willem Friso” en speelt als hobby klarinet bij Muziekvereniging De Club in Didam.

         Voor hij aan de studie klarinet begon, slaagde Joris in 2001 aan de Pedagogische Academie Maastricht voor groepsleerkracht basisonderwijs en vakspecialist muziek. Mede daardoor kan hij op een leuke en professionele manier zijn kennis overdragen.

         Aan het Artez Conservatorium in Zwolle studeert Joris thans HaFaBra directie bij Fried Dobbelstein. Daarvoor volgde Joris al directielessen bij o.a. Alex Schillings en Gerrit Fokkema. Hij was dirigent bij meerdere amateurorkesten en dirigeerde verschillende jeugdorkesten. Joris wordt de laatste tijd bij veel orkesten gevraagd als coach/repetitor voor de klarinettengroep.

         U kunt Joris natuurlijk nog zien, kom dan 8 april naar het Muziekcentrum in Borculo voor het ‘Let us entertain you’ concert van Volharding. Om 19.30 uur is de zaal open en 20.00 uur begint het entertainment. Entree is €2,50 vanaf 12 jaar inclusief koffie/thee.

          Invasie van Achterhoekers in Rotterdam

          X 251

          BORCULO – Een Achterhoekse invasie van Rotterdam. The Music Show Scotland doet voor de vierde keer Ahoy aan en de zaal is nagenoeg uitverkocht. “Wie erbij wil zijn, moet heel erg snel zijn”, aldus Hans Beerten, muzikaal leider van deze grootste indoor muziekproductie ter wereld.

          De 250 leden tellende Music Show Scotland treedt normaal gesproken voornamelijk op in de grote Duitse arena’s. Al is dit rondtrekkende circus nu van plan verder de vleugels uit te slaan. Intussen staan er namelijk ook shows gepland voor Denemarken, Zwitserland en België. Terwijl rond Kerst andermaal Nederland op de agenda staat: 23 december vormt namelijk het GelreDome het decor voor deze Schotse show.

          Het blijft echter opmerkelijk dat deze voorstelling buiten de landsgrenzen wellicht bekender is dan in de Achterhoek zelf. “De show is qua opzet misschien nog wel het best te vergelijken met André Rieu, die overigens ook al grote bekendheid had in Duitsland voordat hij in Nederland doorbrak”, vertelt Hans Beerten. “Rieu heeft klassieke muziek op een voortreffelijke wijze in een vlot, modern jasje gestoken waardoor deze veel toegankelijker werden voor een groot publiek.”

          Dat is eigenlijk ook wat The Music Show Scotland doet. Maar dan met Keltische muziek. Waarbij vooral de spectaculaire opzet opvalt. Zo wordt een levensecht kasteel opgebouwd als decor voor de circa tweehonderd muzikanten en danseressen, afkomstig uit vijf landen. “In totaal zijn er tien opleggercombinaties nodig om al het materiaal te vervoeren. Het kasteel is zo overweldigend groot en ziet er zo echt uit dat het publiek na afloop vaak even wil voelen of het niet van steen is gemaakt. En door de speciale licht- en geluidseffecten wanen de toeschouwers zich echt in de Schotse Highlands.”

          En wat ook opvalt: de combinatie van pipes (doedelzakken) met een eigen orkest. Traditionele muziek wordt afgewisseld met popnummers, waaronder speciale versies van ‘Music’ van John Miles en ‘The Voice’ van John Farnham. Waarbij in deze moderne muziek ook de pipes vaak een hoofdrol vertolken. “De doedelzakken maken telkens weer enorme indruk. Het geluid van één doedelzak is al oorverdovend. Kun je nagaan wat voor verpletterende indruk het maakt als zo’n heel orkest met militaire discipline zo’n hal binnen komt marcheren.”

          Kaarten zijn verkrijgbaar via de Nationale Theaterkassa. Ook is het mogelijk om via de OAD een arrangement te boeken.

          Voor meer informatie: www.musicshowscotland.nl

           Vordens gitarist bij Volharding Borculo

           X 206

           BORCULO – Voor het concert op 8 april wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo, maar wie zijn dat eigenlijk allemaal? In dit bericht stelt onze gitarist, Stef Woestenenk, zich even voor:

           “Als zanger/gitarist en popschrijver ben ik al jaren actief.
           Ik speel o.a. in de bands MoonYard en The Claptunes. De muziek brengt mij op de mooiste plekken. Van grote popfestivals tot huiskamers en van kroegen tot theaters. Momenteel werk ik aan een boek vol popverhalen en interviews, ben ik druk bezig met het schrijven van liedjes voor basisscholen en maken we met MoonYard een clip. Ik ben ook werkzaam als leerkracht en soms kan ik muziek en onderwijs met elkaar combineren.

           Toen mijn naamgenoot Stefan Woestenenk (geweldig!) vroeg of ik zin had om mee te spelen met het orkest van Volharding, heb ik eigenlijk meteen ‘ja’ geantwoord, omdat ik nog nooit met een orkest heb mogen samenwerken. Na een aantal repetities heb ik gemerkt dat het er heel anders toegaat dan bij de bands waarin ik speel, maar dat het plezier met elkaar net zo groot is. Ik leer er veel van en zie uit naar concert.

           Mocht je meer willen weten over mijn muzikale praktijken, kijk dan eens op www.stefwoestenenk.nl , www.moonyard.nl of www.claptunes.nl Ook op youtube en Spotify zijn we te vinden.”

           De zaal is zaterdag 8 april geopend vanaf 19.30 uur. Aanvang show om 20.00 uur. De entree van deze fantastische avond is €2,50 per persoon (vanaf 12 jaar) inclusief koffie/thee .

            Montferland wegtocht en ATB veldtoertocht

            X 239

            BORCULO – Toertochten voor racefiets en mountainbike. De sportieve fietser heeft veel keus op zondag 26 maart. De Montferland wegtocht is een sportieve toertocht die gaat over rustige en verharde wegen die zorgvuldig zijn samengesteld. De routes gaan door de schitterende omgeving van de Achterhoek en Liemers. De afstanden die gekozen kunnen worden zijn 82, 109 en 121 km. In de laatste 2 routes zitten een aantal mooie beklimmingen. Voor diegene die van meer uitdaging houdt kan kiezen uit een afstand van maar liefst 170 km! Deze route maakt een extra lus door een prachtig gebied langs de Rijn richting Pannerden. Deze lange afstand kan een goede voorbereiding zijn op de welbekende voorjaars klassiekers.

            De veldtoertocht, waarin overwegend zand- en bospaden zijn opgenomen, gaat door de mooie en bosrijke omgeving van de gemeente Berkelland en de gemeente Lochem. De afstanden die gefietst kunnen worden zijn 27, 39 en 56 km. In de laatste 2 afstanden zijn diverse pittige klimmetjes rond de Kale berg en de Lochemse berg opgenomen. De 27 km is minder pittig en zeer geschikt voor de minder geoefende fietser.

            Alle routes zijn uitgezet met pijlen, borden en linten. Ook zijn onderweg diverse verzorgingsposten opgenomen.

            Voor alle afstanden kan er gestart worden van 08:30 tot 10:00 (170 km tot 09:00uur) uur bij buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, 7271RS te Borculo.

            De organisatie is in handen van TC De Berkelrijders onder auspiciën van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU).

            Meer informatie over deze toertochten is te vinden op de website van de Berkelrijders:  (www.tcdeberkelrijders.nl)

             Let us entertain you’ concert bij Volharding

             X 245

             BORCULO – Op zaterdag 8 april geeft Volharding haar jaarlijkse voorjaarsconcert. Alleen zal dat deze keer anders dan anders zijn. Met het thema ‘Let us entertain you’ wil de vereniging zich van een andere kant laten zien. “We willen laten zien dat muziek maken bij een muziekvereniging meer is dan alleen het spelen van concertstukken” aldus de voorzitter van Volharding Stefan Woestenenk. “Maar het is natuurlijk voor onze eigen leden ook een heel erg leuk om dit te doen!” In de huidige tijd is het alom bekende uniform niet meer in trek en zal de vereniging andere wegen moeten inslaan om met de tijd mee te gaan en hierbij mensen enthousiast te maken en enthousiast te houden. Dit entertainment concert ziet de vereniging als een begin van een tijdperk van vernieuwing bij de vereniging.

             Voor dit concert wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo (basgitaar, elektrisch gitaar, keyboard en drumstel), twee zangers en een DJ. Ja u leest het goed een DJ, Mike Gerritsen, zal de harmonie voorzien van de nodige sound voor het nummer This Is What It Feels Like van Armin van Buuren. Samen met het combo worden onder andere nummers van Robbie Williams, De Dijk, Steppenwolf, The Blues Brothers, Kim Wilde en Michael Bublé gespeeld. De slagwerkgroep zal deze avond ook voorzien van show nummers in de genre van hun eerdere shows ‘Tik ‘m aan’ en ‘Van Slag’. De inmiddels gegroeide groep van 28 personen heeft in januari nog in de Storm in Winterswijk mogen staan met hun laatst genoemde show. De majorettes en Twirlsters zullen op de muziek van de harmonie hun dansjes/oefeningen vertonen. Ook zal er deze avond aandacht besteed worden aan het leerlingenorkest. “Dat is immers de nieuwe aanwas voor de harmonie”.

             De zaal wordt helemaal aangekleed, er komen doeken in de zaal te hangen en het podium word omringd door zwarte doeken met daarbij allerlei lichteffecten om het ‘entertainment’ nog meer te benadrukken. Er zullen een aantal stoelen klaar staan, maar het merendeel van de zaal word gevuld met hangtafels. Mocht het nodig zijn kunnen er altijd stoelen worden bijgezet. De bar in de zaal zal dan ook de gehele avond open zijn. Na afloop van het concert zal DJ Mike Gerritsen de afte party starten en kan er nog lang en gezellig worden nagepraat/gefeest!

             De zaal is op 8 april open om 19.30 uur open en het entertainment begint om 20.00 uur. De entree is voor deze fantastische avond is €2,50 inclusief koffie/thee en is aan de deur te betalen.

             • [0] Tekst en foto: Volharding/PR

             Aansprekende activiteiten op Borculose agenda

             X 231

             BORCULO – De komende maanden staan er weer genoeg aansprekende activiteiten op de Borculose evenementenkalender. De aftrap is op zondag 7 mei met de Voorjaarsfair, de nieuwe naam voor de Bloemenmarkt. De activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Promotie Borculo (SPB) in opdracht van de Borculose Ondernemers Vereniging (BOV).
             Mensen laten genieten van gezellige, interessante en gratis evenementen. Dat doet de SPB met behulp van vele vrijwilligers inmiddels al ruim dertig jaar.

             Daarnaast zet het zich in om het Berkelstadje in de toekomst leefbaar te houden. Ook voor 2017 is er weer een mooi activiteitenplan samengesteld.

             Naast de Voorjaarsfair gaat het om de Moederdagactie, Jongerenevenementen (gedurende het hele seizoen), Boekenmarkt, Restantenmarkt, Zompendag, Kinderdag, Weerkom’n Dagen (eigen evenement SPB), Brandstoffestival en activiteiten rond Kerst.

             Programma
             Zondag 7 mei: Voorjaarsfair (Bloemenmarkt)
             7-14 mei: Moederdagactie
             Zaterdag 24 juni: Weerkomm’n Dagen
             Zondag 25 juni: Weerkomm’n Dagen
             Zondag 25 juni: Brandstof festival
             Vrijdag 21 juli: Boekenmarkt
             Zaterdag 19 augustus: Kinderdag Zat
             erdag 26 augustus: Restantenmarkt
             Zondag 1 oktober: Zompendag

              Oproep Brandstoffestival Borculo

              X 237

              Een bijzonder voertuig? Meld je aan en doe mee!

              BORCULO – Op zondag 25 juni staat het Brandstoffestival weer op de agenda. Dat gebeurt tijdens de Weerkom’n Dagen in Borculo. De organisatie is op zoek naar mensen met een bijzonder voertuig. Dat kan een oldtimer zijn, maar ook tractoren, brommers, vrachtwagens of machines zijn van harte welkom. ‘Alles wat rolt of rijdt is uitgenodigd om mee te doen’, zegt Bas Bais namens de organisatie.

              Het Brandstoffestival wordt alweer voor de zesde keer gehouden. Het is de bedoeling dat opnieuw vele bijzondere voertuigen voor een boeiend straatbeeld in Borculo zorgen. ‘Het is leuk om je auto, tractor, vrachtwagen of brommer te laten zien. De gezelligheid spreekt aan, dat horen we vaak. En de liefhebbers hebben er veel waardering voor’, vertelt Bas Bais. De deelnemers betalen geen kosten, ze krijgen consumptiebonnen. ‘Ze kunnen ’s ochtends meedoen aan een toerrit van ongeveer anderhalf uur door de regio. Daarna worden de voertuigen opgesteld in het centrum en de Spoorstraat.’ Deelname aan de toerrit is niet verplicht, het is ook mogelijk om je voertuig ’s iets voor de middag op te stellen.

              Volgens Bais is het ook aantrekkelijk voor oldtimerclubs om mee te doen aan het Brandstoffestival. Ze kunnen namelijk hun deelname combineren met een weekendje uit waarbij er een prima mogelijkheid wordt geboden om te kamperen op de camping bij zalencentrum Kerkemeijer in Borculo.

              Mensen en clubs die belangstelling hebben om deel te nemen aan het Brandstoffestival kunnen zich aanmelden via: www.brandstoffestival.nl Clubs die willen kamperen kunnen zich voor de kampeeractiviteiten rechtstreeks melden bij zalencentrum Kerkemeijer via: www.kerkemeijer.nl

               Jaarlijkse bedrijven schiettoernooi.

               X 5

               BORCULO – Op 17-18-20-21-22-24 februari organiseert schietvereniging S.V. Diabolo weer hun jaarlijks bedrijf schiettoernooi. “Wij nodigen alle bedrijven in Berkelland uit om mee te doen aan dit evenement voor een gezellig en sportief avondje uit met de collega’s”.

               Er wordt opgelegd geschoten in teams van 4 personen, in 6 verschillende klassen. Er worden 15 wedstrijdkaarten verschoten die mee tellen voor het eind resultaat. Tevens is er natuurlijk de mogelijkheid om gezellig wat te drinken en bij te kletsen tussen het schieten door in de kantine.

               Hebben je collega’s geen zin? Geen nood, vraag je vrienden gezellig mee! Dit jaar een extra klasse om mee te doen met je vrienden, familie, buurt, sportclub of met wie dan ook!

               Lijkt het je leuk om mee te doen of wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met; Rosanne Brandenbarg tel. 0615678005 of mail Rosannebrandenbarg@live.nl of Andre ten Have via mail: haveandre@hotmail.com

                Highland Valley uit Borculo nieuw Nederlands exportproduct

                X 296

                BORCULO – Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo is in twintig jaar uitgegroeid tot een zeer succesvolle vereniging die met de Music Show Scotland grote concerten geeft in heel Europa. Op 1 April aanstaande staan ze al weer voor de vierde keer in een uitverkocht Ahoy. Hiermee heeft de Borculose muziekvereniging zich een plek verovert tussen de gevestigde orde.

                Op 25 Februari 2017 viert Highland Valley pipes and drums haar 20 jarig bestaan en de Music Show Scotland haar 10 jarig bestaan. Deze dag wordt officieel geopend door burgemeester van Oostrum in het bijzijn van vele genodigden. Ook is er een open huis van 16:00 tot 17:30 waarbij iedereen de gelegenheid krijgt kennis te maken met de vereniging en de Music Show Scotland. Tevens is er gelegenheid om het vernieuwde clubgebouw te bekijken en worden er diverse demonstraties gegeven. De locatie is het clubgebouw van Highland Valley Pipes and Drums aan het Jonkerspad 1 in Borculo.

                Ruim twintig jaar geleden hebben de initiatiefnemers Hans en Benno Beerten en Henri Brokers besloten om een pipeband op te richten. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging en het spelen op een doedelzak was toch wel een lang gekoesterde wens. Het imponerende mystieke geluid van de doedelzak en de scherpe klank van de schotse snaredrum vormden hiervoor de aanleiding. In 1997 werden de statuten bij de notaris getekend. Na het vergaren van de nodige kennis, het volgen van vele lessen, is het de heren gelukt het spelen van de “pipes” onder de knie te krijgen. Het duurde niet lang voordat de Borculose pipeband uitgroeide tot een volwaardige pipeband met pipers, drummers en highland dancers die optredens verzorgden in binnen- en buitenland.

                In 2004 is het idee ontstaan om in Borculo een concert te organiseren in combinatie met een orkest en een koor. Tijdens het concert ging het echter regenen. Dit paste prima bij de schotse sfeer maar was voor de techniek, de licht- en geluidsinstallatie en het imposante decor, funest. Na enige jaren van voorbereiding resulteerde dit in december 2006 in een eerste indoor-concert in sporthal ‘t Timpke te Borculo, … uitverkocht.

                Inmiddels zijn er tien jaar verstreken en heeft de vereniging een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt die zich het best laat omschrijven als het lezen van een spannend jongensboek. In tien jaar van Sporthal ’t Timpke in Borculo naar Ahoy in Rotterdam en diverse prachtige Arena’s in Duitsland was door niemand voorzien. Zelfs concerten in het Hallenstadion in Zürich, de Jyske Bank Boxen in Herning (Dk) en het Sportpaleis in Antwerpen staan in de agenda van 2017. Hierdoor is de Highland Valley pipes and drums en de Music Show Scotland een nieuw Nederlands muzikaal exportproduct geworden.

                 Muziek spreekt boekdelen

                 X 254

                 BORCULO – Op 12 februari geeft TOP orkest een concert met het thema ‘Muziek spreekt boekdelen’. Bekende boeken zullen muzikaal worden vertolkt, waardoor de muziek erg tot de verbeelding zal spreken. Harpiste Maaike Bosscher treedt op als solist.

                 Het aantrekkelijke van het programma is dat het publiek zich direct kan inleven in de muziek. Bekende verhalen zijn het uitgangspunt geweest. Zo is te horen hoe alle de Ark van Noach ingaan en wordt het stripverhaal van Kuifje en de Prisoners of the Sun uitgebeeld. Andere verhalen zijn het epische diergedicht over Reinaert de Vos, het zeer bekende Romeo en Julia en enkele sprookjes van Hans Christiaan Andersen.

                 Zo’n 80 muzikanten uit de regio Achterhoek en Liemers hebben dit programma voorbereid onder leiding van dirigent Henk Jan Heijnen. Heijnen: “al snel bleek tijdens de repetities dat de muzikanten de verhalen probeerden uit te beelden. Daardoor gaat de muziek direct leven”. Maaike Bosscher geeft een extra dimensie aan het programma door met de harp een niet alledaags instrument te laten zien en horen.

                 Het concert is op zondag 12 februari om 15.00 uur in het Muziekcentrum Borculo, Haarlosweg 7. Om zeker te zijn van zitplaatsen kunt u vooraf kaarten bestellen via www.toporkest.com (kaarten € 10,00 ; kinderen t/m 14 jaar € 7,50).

                  Maak kennis met de muziekwereld bij Volharding

                  X 154

                  BORCULO – Muziekvereniging Volharding zal in februari 2017 opnieuw van start gaan met het Windkracht 6 project. De jeugd leert daarbij kennismaken met de verschillende instrumenten die je in een harmonieorkest vindt. Er wordt gezongen, gedanst, gemusiceerd, instrumenten uitgeprobeerd en vooral veel plezier gemaakt.

                  Het project dat Volharding gaat doen heeft nog een extraatje. De kinderen leren namelijk ook noten lezen en blokfluit spelen. Zo krijgen ze in korte tijd de beginselen van het muziek maken onder de knie. Als leuke afsluiting van dit project zal er in samenwerking met de harmonie van Volharding een concertje gegeven worden.
                  De lessen starten op dinsdag 7 februari 2017 en zullen wekelijks iedere dinsdag gegeven worden in muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg. Lestijden zijn van 15.30 uur tot 16.15 uur.

                  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosanne Sprick: rosannesprick@hotmail.com. U kunt uw aanmelding mailen naar het secretariaat van Volharding: info@volhardingborculo.nl <mailto:info@volhardingborculo.nl> . Opgave is mogelijk t/m 3 februari 2017.

                  Kijk voor meer informatie over muziekvereniging Volharding ook op de website: www.volhardingborculo.nl