Categoriearchief: Bredevoort

25 nov. – Kunstlezing van Maria Driessen over Günter Grass

X 18

BREDEVOORT – Dit najaar eert de Koppelkerk de wereldberoemde schrijver-kunstenaar Günter Grass met een overzichtsexpositie. Op zaterdag 25 november houdt kunsthistorica Maria Driessen een lezing over kunstenaar Günter Grass. Naast Grass besteedt zij aandacht aan andere multi-talenten, zoals Joseph Beuys, Sigmar Polke en Ulay

Günter Grass (1927-2015) is bij de meeste Nederlanders bekend als schrijver van een indrukwekkend aantal boeken. En wie nooit wat van hem gelezen heeft, kent mogelijk de film Die Blechtrommel. Veel minder bekend is dat Grass ook beeldend kunstenaar was. Tekeningen en beelden maken was voor hem net zo belangrijk als schrijven. Het één kon niet zonder het ander.

Grass was een veelzijdig talent en het is interessant je af te vragen hoe dat zo gekomen is. Nog interessanter wordt het als je weet dat hij niet de enige was in zijn tijd. Joseph Beuys (1921-1986) was ook een multi-talent. Tekenen, schilderen, ruimtelijk werk maken en het uitvoeren van Aktionen combineerde hij met een docentschap en een activistisch leven. Sigmar Polke (1941-2010) was schilder en fotograaf. Beide disciplines waren onlosmakelijk met elkaar verbonden en in beide was hij een groot vakman. Ulay (1943), pseudoniem van Uwe Laysiepen, is bekend geworden als hardcore performer (met Marina Abramovic) en als fotograaf. Ook hij levert grote kwaliteit.

Tijdens de lezing van kunsthistorica Maria Driessen komt het werk van deze vier multi-talenten aan bod. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar overeenkomsten en verschillen. Is er een gemeenschappelijke factor te benoemen om hun veelzijdigheid te verklaren? Hoe groot is de invloed van de tijdsgeest?

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum: zaterdag 25 november
Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,- (incl. kop koffie/thee)
Reserveren: koppelkerk.nl / 0543-216 005

  24 nov. – Mondharmonica ‘for absolute beginners’

  X 57

  BREDEVOORT – Na een zinderend optreden is harmonicaspeler Hans ‘Homesick’ de Vries van The Louisiana Men op vrijdag 24 november terug in de Koppelkerk. Ditmaal voor een workshop harmonica ‘for absolute beginners’. Al na een kwartier speelt iedereen zijn eerste bluesje!

  Altijd al mondharmonica willen spelen, maar kwam het er nooit van? Heeft u er al jaren één thuis liggen, maar doet er niets mee? Grijp dan nu uw kans: op vrijdag 24 november kunt het basisprincipe leren van de mondharmonica.

  De harmonica – ook wel bluesharp genoemd – is niet alleen een super instrument voor de blues, maar juist ook voor allerlei andere muziekstijlen. Van smartlappen tot deltablues. Het is een eenvoudig bespeelbaar instrument en past zo in de binnenzak. Niet voor niets is de harmonica al jaren onverminderd populair.

  Deelnemers aan de workshop hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben. Uniek aan deze workshop is dat je met niets begint en na een uur lol naar buiten komt met je eigen harmonica waar je ook echt al wat op kunt spelen. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemers krijgen een lesblaadje mee en – voor wie dat wil – gratis vervolgles via internet.

  Deelname kost € 25,- inclusief goede kwaliteit mondharmonica in de toonsoort C en een kopje koffie of thee.

  Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
  Datum: vrijdag 24 november
  Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
  Entree: € 25,- incl. mondharmonica en kopje koffie/thee
  Reserveren: koppelkerk.nl / 0543-216 005

   19 nov. – Een kerk vol boeken

   X 166

   BREDEVOORT – Op zondag 19 november verandert de Koppelkerk in een boekenbeurs. Zo’n twintig boekhandelaren uit binnen- en buitenland bieden op deze boekenbeurs hun kwalitatief beste boeken aan. Boekenliefhebbers kunnen van 10.00 tot 17.00 uur terecht.

   De boekenbeurs vindt ditmaal plaats tussen de kunstwerken van de wereldberoemde schrijver Günter Grass. In de bovenzaal van de Koppelkerk is gelijktijdig een expositie te zien van dichterportretten van de kunstenaar Joachim Smarsly. De entree is vrij.

   Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
   Datum: zondag 19 november
   Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur
   Entree: vrij

    18 nov – Dag van de Achterhoekse Popmuziek in de Koppelkerk

    X 187

    BREDEVOORT – De Achterhoek een krimpregio? Niet op muzikaal gebied! Op zaterdag 18 november vindt traditiegetrouw de Dag van de Achterhoekse Popmuziek plaats op diverse locaties in de Achterhoek. Bij de Koppelkerk zullen op deze zaterdagmiddag de bands Simplify, Wednesday Smiles en Fallingwater optreden.

    Simplify
    Het muzikale duo Janneke Jolink (gitaar en zang) en Edine Hiddink (zang) covert bekende en minder bekende nummers op een eigen akoestische manier. Luister naar de dromerige tweestemmigheid en laat je verrassen door de pit waarmee het samengaat. Simplify laat zich inspireren door artiesten als Laura Marling, Lianne La Havas en Selah Sue.

    Wednesday Smiles
    Wednesday Smiles is een Winterswijkse band, die sinds begin 2016 bezig is met het maken van pure, eigen muziek. In hun muziek hoort men invloeden terug uit de rock, soul, blues en jazz. De band bestaat uit Eric Verkaik (gitaar en backing vocals), Jeffrey Sletering (keyboards), Peter Boekholt (bas en backing vocals), Viktor Raben (drums) en Martin Stassen (lead vocal en gitaar).

    Fallingwater
    Fallingwater beweegt zich qua stijl tussen rock en electropop. De sound is modern, doorleefd, meeslepend, herkenbaar en met een vette knipoog naar de soundtrack van hun jeugd. Fallingwater bestaat uit Leon te Kempel (drums), Luc Poels (gitaar) en Thijs Brinks (zang, bas en toetsenprogrammering).
    Tussen 15.00 en 18.00 uur zullen zij roulerend in het Boekencafé van de Koppelkerk optreden. Het is mogelijk om tussentijds binnen te lopen.

    Een vrije gift wordt op prijs gesteld.
    Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
    Datum: zaterdagmiddag 18 november
    Tijd: 13.00 – 18.00 uur
    Entree: vrije gift

     04 t/m 26 nov. – Dichterportretten van Joachim Smarsly in de Koppelkerk

     X 260

     BREDEVOORT – Van 4 november tot en met 26 november exposeert de Duitse kunstenaar Joachim Smarsly (Münster, 1951) met zijn dichterportretten in de bovenzaal van de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort. De expositie is vrij toegankelijk.

     Intensief hield hij zich jarenlang bezig met vele schrijvers en dichters. Met zijn kleurrijke collages, bestaande uit foto’s, teksten en grafische elementen, brengt kunstenaar Joachim Smarsly een ode aan de dichters en schrijvers die hij bewondert, maar vooral wil hij de kijker en lezer op een nieuwe manier met de dichters laten kennis maken. Er zijn o.a. collages te zien van Bertolt Brecht, Herman Hesse en Mascha Kaléko.

     Dit najaar besteedt de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort in het bijzonder aandacht aan dichters, schrijvers en boeken. Zo is er in de grote zaal de expositie ‘Beeldtaal’ van schrijver en beeldend kunstenaar Günter Grass te zien en is er zondag 19 november een boekenbeurs in de Koppelkerk. Joachim Smarsly is op de openingsdag 4 november en op 19 november tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan.

     Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
     Looptijd expositie: 4 november t/m 26 november
     Openingstijden: vrijdag-zondag 11.00-17.00 uur
     Entree: gratis

      04 nov. – Presentatie debuutroman Gerjon Gijsbers

      X 190

      BREDEVOORT – Zaterdagavond 4 november vindt in de Koppelkerk de Achterhoekse boekpresentatie van ‘Scheuren in het canvas’ plaats, de debuutroman van Gerjon Gijsbers. Over zijn demonische alter-ego Luctor de Lamlendige, dat wanhopig op zoek is naar het onvindbare. Het schijnbaar onvindbare, want hij zoekt overal, behalve vlak voor zijn neus.

      Geboren en getogen in Bredevoort Boekenstad, was het lot van Gerjon Gijsbers (1983) al vroeg bezegeld. Zijn chapbook ‘Aan gort’ (2014) en zijn bundeling radiocolumns ‘Ik keek naar boven en had geen idee’ (2015) deden het publiek al reikhalzend uitzien naar zijn debuutroman. Nu is het zover. ‘Scheuren in het canvas’ wordt vanzelfsprekend in de boekenstad gepresenteerd.

      ‘Goedemiddag, ik ben Luctor de Lamlendige, gewezen student op zoek naar het grote geluk, maar als dat onvindbaar blijkt, dan ben ik ook bereid genoegen te nemen met een eenvoudige tijdsbesteding voor de dagen in het verschiet. Ik ben gezegend met meerdere talenten, bijvoorbeeld het bij de pakken neerzitten, er met de pet naar gooien en het baren van weinig opzien. Daarnaast beschik ik over diverse kwaliteiten, zoals het niet kunnen ontleden van een zin, redekundig noch taalkundig, en is een uitgebreid scala aan variëteiten me ook niet geheel vreemd.’ Uit: ‘Scheuren in het canvas’, Uitgeverij Fagus.

      Iedereen is deze avond van harte welkom om een exemplaar van ‘Scheuren in het canvas’ te bemachtigen, dat de auteur met veel plezier voor u zal signeren met zijn stanleymes. De avond is georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Fagus. De entree is vrij, maar reserveren wordt op prijs gesteld.

      Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
      Datum: zaterdag 4 november
      Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
      Entree: vrij
      Reserveren: koppelkerk.nl / 0543-216 005

       06 okt. t/m 24 dec. – Beeldtaal: overzichtsexpositie van Günter Grass

       X 458

       BREDEVOORT – Günter Grass is bij het Nederlandse publiek vooral bekend als schrijver. Wie kent niet zijn bekendste boek ‘Die Blechtrommel’? Wat men doorgaans niet weet is dat Grass naast schrijver ook kunstenaar was. Dit najaar presenteren de Koppelkerk en het Otto Pankok Museum i.s.m. de Günter en Ute Grass Stiftung de expositie ‘Beeldtaal’ om het publiek kennis te laten maken met de onbekende kunstzinnige zijde van deze wereldberoemde schrijver.

       Beeldtaal
       De expositie ‘Beeldtaal’ laat zien dat schrijven en tekenen bij Günter Grass (1927-2015) hand in hand gingen. Grass illustreerde vrijwel al zijn boeken. Hij tekende met woorden en zijn tekeningen vertellen verhalen. De Koppelkerk in Bredevoort laat aan de hand van grafisch werk, boeken en sculpturen zien hoe innig verweven de kunst en het schrijven bij Günter Grass waren. Net over de grens in Hünxe, belicht het Otto Pankok Museum de relatie tussen Günter Grass en zijn leermeester Otto Pankok.

       ‘Geweten van Duitsland’
       Grass heeft in zijn werk zijn politieke overtuiging nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij veroorzaakte felle discussies over de verantwoordelijkheid voor de misdaden van het Derde Rijk. Grass groeide uit tot een morele autoriteit met een grote schare volgelingen. Om die reden wordt hij ook wel het ‘geweten van Duitsland’ genoemd. Dit predicaat kwam onder druk te staan toen Grass in zijn autobiografische verhaal ‘De rokken van de ui’ bekende als zeventienjarige jongen gediend te hebben bij de Waffen SS. In de expositie wordt het publiek aangemoedigd om na te denken over thema’s als vrijheid, verantwoordelijkheid en (on)schuld.

       Nevenprogramma
       De expositie ‘Beeldtaal’ wordt verrijkt met een uitgebreid nevenprogramma in de Koppelkerk. Jan Gielkens, de Nederlandse vertaler van Günter Grass, houdt op 10 november een lezing over de schrijver Grass. Op 25 november geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over Grass als kunstenaar. De verfilming van ‘Die Blechtrommel’ wordt op 15 december vertoond in het Filmhuis Bredevoort. Daarnaast kunnen scholieren van de basis- en middelbare school via een educatief programma kennismaken met de schrijver-kunstenaar. Reserveren voor het nevenprogramma kan via de website van de Koppelkerk.

       De expositie ‘Beeldtaal’ wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU). Het nevenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Aalten.

       Locatie:

       • Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort (NL)
       • Otto Pankok Museum Haus Esselt, Otto Pankok Weg 4, 46569 Hünxe-Drevenack (D)

       Looptijd expositie: 6 oktober t/m 24 december
       Openingstijden Koppelkerk: vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
       Entree Koppelkerk: € 5,- incl. kop koffie/ thee

        Bredevoort tot 29 okt. – Satiricus Klaus Cordes toont komische Luther-expositie

        X 380

        BREDEVOORT – Ook in de Koppelkerk wordt aandacht besteed aan het Lutherjaar. Vanaf 30 september tot en met 29 oktober zal in de bovenzaal de expositie ‘Dienaar Maarten en zijn heer Käthe’ te zien zijn met illustraties van satiricus Klaus Cordes bij de teksten van de bekende protestantse reformator Maarten Luther (1483-1546).

        Op 31 oktober 1517 zou Luther zijn 95 stellingen op de Slotkerk in Wittenberg hebben gespijkerd tegen de handel in aflaten. De daad is de geschiedenis ingegaan als het begin van de reformatie en het protestantisme. Precies 500 jaar later, in het Lutherjaar, presenteert Klaus Cordes uit Bocholt in de Koppelkerk zo’n vijftig visualisaties van beroemde citaten van Luther.

        Dit doet de satiricus op bijzondere wijze. Het uitgangspunt van de expositie ‘Dienaar Maarten en zijn heer Käthe’ is een portretpostzegel van Luther en zijn vrouw Katharina von Bora. Deze postzegels verwerkt hij tot hedendaagse beeldcollages waarin de monnik en reformator plotseling de rol inneemt van kelner, danser of postbode. De collages voorziet Cordes met citaten van Luther. Zo worden de woorden van Luther door de kunstenaar in een hedendaagse en (vaak onbedoeld) komische context geplaatst.

        Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
        Looptijd expositie: 30 september t/m 29 oktober
        Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
        Entree: vrij

         Bredevoort 22, 23 & 24 sept. – Bredevoort Schittert

         X 373

         BREDEVOORT – Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september is Bredevoort ZOO open voor publiek. Beleef een diervriendelijke beestenboel met licht, muziek, theater, kunst en romantiek. Het evenement wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden en bijna alle 1500 inwoners doen op één of andere manier mee. In 2016 genoten bijna 10.000 bezoekers van alles wat Bredevoort Schittert te bieden heeft.

         De inwoners van Bredevoort zijn trots op hun vestingstadje. Kinderen worden al op de basisschool geënthousiasmeerd voor het evenement door het maken van lichttaferelen en waxinelichtjeshouders. Ook de oudste bewoners van Bredevoort doen mee door het maken van versieringen voor de ramen van het Ambthuis. Iedereen, van jong tot oud, doet mee vanwege het plezier om samen iets moois te maken. Dit jaar voert de route wederom door het oude, karakteristieke gedeelte van Bredevoort en wordt er gebruik gemaakt van het vestingspark.

         Dit jaar zal wederom de straatverlichting aanblijven. Dit om het pittoreske karakter van Bredevoort beter zichtbaar te maken. De route bleek in het verleden soms te donker om de mooie gevels van de historische woningen te zien. De 10.000den waxinelichtjes gaan natuurlijk wel aan wat samen de smalle straatjes van Bredevoort een romantische uitstraling zal geven.

         Wat natuurlijk niet mag ontbreken zijn de lichttaferelen, passend in het thema. Om 19:00 uur, als het gaat schemeren, worden de lichten ontstoken. De lichttaferelen branden tot 22:30 uur. Het aanbod van lichttaferelen is dit jaar zeer divers, zowel in gebruikte technieken als in voorstellingen. Zo kunt u onder andere de ‘Waku waku Magic horse’ een heel bijzonder, magisch, mechanisch aangedreven paard bekijken. Binnenstappen in Jurassic Parc, of de onderwaterwereld in Bredevoort beleven. Net buiten het centrum, in de wijk Stadsbroek, ligt de Ark van ’t Broock, een bouwwerk van ruim vijftien meter lang, vier meter breed en drie meter hoog.

         Dit alles omlijst met muziek, toneel, straattheater en zang. Er zijn diverse koren, zowel in de St Georgiuskerk als in de St. Joriskerk: Wave, AmeeZing, Toon! en Wanted. Meike Ubbink (17) en Mitch Lodewick (18) zijn twee jonge lokale talenten die dit jaar samen zullen optreden bij Bredevoort Schittert. Demb, drum en muziekband Bredevoort staat dit jaar op zondagavond in de Ambthuiswal.

         Er is straattheater, er zijn diverse exposities, foto tentoonstellingen, een Old Timer Club en oude brommers. Maar ook demonstraties, een dier van gebakken klei beschilderen en een Oude Ambachtenmarkt. Dit jaar valt septemberkunst samen met Bredevoort Schittert. De Koppelkerk in Bredevoort blijft speciaal ook de avonduren open, waar men bijzondere exposities kan bezichtigen.

         Voor de kinderen is dit jaar weer een heleboel te zien bij Bredevoort Schittert. De sprookjesachtige sfeer en alle lampjes zijn natuurlijk al betoverend, maar er is meer dan dat. Zo kunnen de kinderen zich onder andere laten schminken door Maikes Ballonnen die tevens mooie ballondieren maakt, lezen studenten van het Iselinge college dierenverhalen voor, zijn er knuffelkonijnen en knuffelkippen te aaien van kleindiervereniging Dinxperlo en is er een heuze stokpaardjesrace met een springkussen bij volleybalvereniging Brevolk! Huifkarren rijden van en naar de parkeer-plaatsen en er kan een rondrit gemaakt worden in een klein treintje.

         Bredevoortse ondernemers verzorgen samen met Bredevoort Schittert de horeca en catering. Verenigingen schenken koffie en bakken pannenkoeken.

         Entree Bredevoort Schittert Entree is €7,50 per persoon, vrijdag en zondag hebben kinderen tot 12 jaar gratis toegang, zaterdag geldt dit voor kinderen tot 4 jaar. Weekend passe-partout is €12,50. Parkeren wordt geregeld door parkeerwachters en is gratis. Programmaboekje is gratis en er is een app beschikbaar die ook een plattegrond heeft. Pinnen aan de kassa is mogelijk, kaarten kunnen ook on-line worden gekocht. www.bredevoortschittert.nl

         Elke avond wordt om 21.30 uur besloten met een geweldig vuurwerk dat vanaf de Kruittoren te zien is. Vanaf 22.00u is er live muziek op het podium op ’t Zand: vrijdagavond TWITCH, zaterdag Backedge Soul Train en zondag Dj Daddy Cool Show.

          Bredevoort 16 sept – Boekenmarkt

          X 343

          BREDEVOORT – Op zaterdag 16 september 2017 vindt de zgn. 3e zaterdag boekenmarkt plaats in Bredevoort. Dit is een intiem marktje op ’t Zand, onder de monumentale bomen op het sfeervolle plein in hartje Bredevoort. Het marktje wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.

          Zoekt u ‘net dat ene boek’ , wie weet vindt u het op dit boekenmarktje in Bredevoort!
          Er zijn exposities bij “Foto21”, De Muiswinkel en in de Koppelkerk. Verder zijn het Vestingpark St.-Bernardus, Stadsbrouwerij “De Borghman”, de Goudsmid Elcerlyck, de klokkenmaker, Maison Savon, de kruidentuin, etc. een bezoekje waard. Op de terrassen rondom het plein kunt u ook genieten van een heerlijk kopje koffie.
          Onthaasten in het mooie stadje Bredevoort, u bent van harte welkom.

          www.boekenstad.com
          www.vvvaalten-bredevoort-dinxperlo.nl

           Fotografie cursus bij Foto21

           X 268

           BREDEVOORT – In september starten de fotografie vervolg cursus bij Foto21 in Bredevoort. ‘Goed fotograferen begint bij goed leren kijken.’ Vanuit dit basisprincipe worden de cursussen bij Foto21 georganiseerd.

           De cursus is bedoeld om de individuele artistieke kwaliteiten van de fotograaf te ontplooien en te versterken. De cursussen bestaan uit een serie van acht avonden die worden gehouden in de periode september 2017 – april 2018.

           De Vervolgcursus is bedoeld voor mensen die de eerste kennismaking met fotografie hebben gehad en hun artistiek niveau verder willen ontwikkelen. De Vervolgcursus bestaat al enkele jaren en kan meerdere jaren gevolgd worden. Elk jaar wordt met andere opdrachten en onderwerpen gewerkt.

           Meer informatie is te vinden op www.foto21bredevoort.nl. Aanmelden voor de cursus kan bij FOTO21 in Bredevoort: info@foto21bredevoort.nl

           Foto21 Bredevoort.
           ’t Zand 21
           7126 BG Bredevoort
           Tel: 0543 452006 b.g.g. 0543 451842
           Openingstijden: wo t/m zo van 11.00-17.00 uur.

            Start campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Aalten – Oost Gelre

            X 547

            Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden

            AALTEN/OOST GELRE – De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre is dinsdag 22 augustus van start gegaan. Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

            De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

            Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

            Informatiebijeenkomsten
            Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

            Datum Plaats Locatie
            04-september Lievelde Erve Kots
            05-september Aalten Restaurant ’t Schepersveld
            06-september Lintelo Kulturhus Lintelo
            07-september Lichtenvoorde ‘t Zwaantje

             

            Vraag glasvezel buitengebied groot
            Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

            Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

             De Bazaar: retro en handmade-markt

             X 295

             BREDEVOORT – Dit jaar vindt de eerste editie plaats van De Bazaar: een retro- en handmade markt in en rondom de Koppelkerk in Bredevoort op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Een gezellige markt waar natuurlijk retro muziek en een retro foodtruck niet kunnen ontbreken!

             De Bazaar biedt een uitgebreid aanbod van retro- en vintage-artikelen (van meubeltjes tot kleding) en een groot scala aan handgemaakte producten (van textielkunst tot keramiek, van sieraden tot sculpturen). Zowel binnen in de kerkzaal als op buitenterrein van de Koppelkerk kunnen creatievelingen en retro-liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

             Op de zaterdag vrolijkt het nostalgische ‘Orgue de Barbarie’ de markt op. Xandra Storm speelt en zingt chansons op dit Franse draaiorgel samen met de bezoekers rondom de Koppelkerk. Op zondag brengt het Leidse duo ‘Plaatjes Vullen Gaatjes’ de Bazaar in extra retro-sferen. Het duo draait oude platen op grammofoonspelers in een nostalgische setting.

             Naast de Bazaar is een bezoekje aan Bredevoort dit weekend meer dan de moeite waard: zaterdag 19 augustus is er namelijk tevens een boekenmarkt en zondag 20 augustus bovendien een zomerconcert van Balkanari op ’t Zand in Bredevoort.

             Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
             Datum en tijd: 19 en 20 augustus van 11.00 – 17.00 uur
             Entree: gratis

              Flavoured Ink in Bredevoort

              X 316

              Verassende muziek op 23 juli 2017 tijdens Zomerconcerten Bredevoort

              BREDEVOORT – Flavoured Ink doet haar naam eer aan. Zij brengen prachtig geschreven teksten overgoten met de smaak van o.a. rauwe blues, hartverscheurende soul en verhalende country. Voor een ieder die houdt van een warm en niet alledaags stemgeluid in combinatie met de klanken van piano, contrabas, gitaar, mondharp, banjo, mandoline en accordeon, is een optreden van dit viertal een fijne verrassing. Flavoured Ink zoekt waar mogelijk de originelen van later gecoverde muziekstukken of geven zelf een andere invulling aan de arrangementen Dit levert verrassende muziek op. Laat u meevoeren in de muziek van de jaren ‘50 tot heden…

              Gerard Hegman: Contrabas-Banjo-Mandoline-Zang
              Nick Obbink: Gitaar-Zang
              Geo Wassink: Piano-Mondharp-Accordeon-KazooZang
              Jacqueline Scheuter: Leadzang

              Het concert is van 12.00 tot 14.00 uur op plein ’t Zand in hartje Bredevoort en gaat alleen door bij mooi terrasweer. De toegang is vrij, hoewel er wel met de pet langsgegaan wordt om de kosten te drukken.
              Kijk op facebook en http://bredevoort.nu/ voor het laatste nieuws.

               Theater, muziek en Gerrit Komrij

               X 244

               BREDEVOORT – Wie is die man met handen als kolenschoppen en wat doet de Arlequino met een eivlek op zijn broek? Het Literair Café van vrijdag 26 mei is een zoektocht door een aantal gedichten van Gerrit Komrij.

               Op diverse manieren worden verschillende gedichten van Gerrit Komrij gepresenteerd. Ondersteund door saxofonist Selena Krabbenborg laten de leden van theaterwerkplaats Grey Vibes gedichten spreken met beeld en taal.

               Theaterwerkplaats Grey Vibe is een groep enthousiaste toneelspelers die gedurende het jaar het toneelspel onderzoeken in al zijn mogelijkheden. Met het presenteren van de gedichten van Gerrit Komrij laten zij  de vorm zien die zij hebben gekozen om de gedichten te vertolken.

               Indien gewenst is er een mogelijkheid voor het publiek om zelf aan de slag te kunnen met een experimentele vorm van presentatie. Neem een lievelingsgedicht of een gedicht waar u de intentie van ontgaat mee geschreven door Gerrit Komrij en de Grey Vibes, eventueel samen met u, kijken in welke vorm het gegoten kan worden.

               Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
               Datum: vrijdag 26 mei
               Aanvang: 20.00 uur (deuren open: 19.30)
               Entree: € 5,-

               Reserveren: info@koppelkerk.nl / 0543-216 005

               foto (PR): Theaterwerkplaats Grey Vibes met saxofoniste Selena Krabbenborg

                Bernarduspad beeld en verhaal

                X 277

                BREDEVOORT – Een buitenexpositie waarin beeldende- en literaire kunst samenkomen. Vanaf nu te zien in de tuin van St Bernardus, gelegen achter het pand van Foto21 in Bredevoort.
                Toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

                Vrees en treur niet
                ‘Vrees en treur niet’ is de titel van het verhaal dat de uit Bredevoort afkomstige schrijver Gerjon Gijsbers (Nijmegen/Bredevoort) geschreven heeft voor de expositie ‘Bernarduspad, beeld en verhaal’. De titel verwijst naar bastions van de vroegere stadsmuur van Bredevoort, met de namen Vreesniet en Treurniet. De geschiedenis vertelt dat in de tuin kerkelijke feesten en sacramentsprocessies gehouden zijn waarbij de Mariagrot werd aangedaan. De namen van de bastions en ook de Mariagrot vindt u nog langs het hoger gelegen betonnen pad. St. Bernardus is het grote witte gebouw aan de rechterkant van de tuin. Het heeft dienstgedaan als nonnenklooster, sanatorium en tot voor kort als bejaardenhuis.
                De tuin, de gracht en de historische elementen zijn verwerkt in het verhaal.

                Fotografen van het OFC hebben zich door het verhaal laten inspireren en de beelden gemaakt. OFC (Oostgelders Fotografen Collectief) bestaat uit negen fotografen. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialisatie en werkt vanuit eigen interesse. Het OFC heeft als doelstelling elkaar te inspireren en te ondersteunen op kunstzinnig en fotografisch gebied. Hierbij staan de persoonlijke ontwikkelingen van de individuele leden centraal.

                De fotografen zijn: Marion Bauhuis (Aalten), Grietje Bouman (Winterswijk), Bettina Hogeweg (Aalten/Enschede), Stan Kerlen (Hengelo), Gerrit Korn(Doetinchem), Wim Peters (Zevenaar), Ellen Sessink (Ulft), Peter van Tuijl (Ulft) en Dinie Wikkerink (Bredevoort).

                Bernarduspad is een crossing borderproject waarin, historie, beeldende kunst en jong schrijverstalent samenkomen.

                Bernarduspad is geïnitieerd door Foto21Bredevoort, in nauwe samenwerking met het Oostgelders Fotografen Collectief. De realisatie kwam tot stand met steun van Bredevoorts Belang, subsidies van de Gemeente Aalten en
                het prins Bernhard Cultuurfonds.

                Meer info:
                FOTO21 BREDEVOORT
                ’t Zand 21,
                7126 BG Bredevoort
                tel 0543 452006
                b.g.g. 0543 451053 of 0543 451842
                email: 
                info@foto21bredevoort.nl
                website: 
                www.foto21bredevoort.nl
                Openingstijden:
                Woensdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

                Foto: Grietje Bouman

                 Piekenpoets weekend in Bredevoort

                 X 383

                 BREDEVOORT – Compagnie Onversaegt houdt zicht bezig met het zo natuurgetrouw mogelijk nabootsen van het leven van een compagnie huursoldaten van het Staatse leger tijdens de 80-jarige oorlog.

                 Gisteren en vandaag (lees  zondag  14 mei) nog wordt er door de compagnie een oefendag gehouden met  bevriende re-enactergroepen. Deze groepen hebben  hun kampement opgeslagen op de groenstrook naast het Grachthuys.

                 Zaterdag werden er  oefeningen  musket schieten gegeven en werd er een zesponder kanon afgevuurd. Tevens werd er door de re-enacters een demonstratie gegeven op het plein op het Zand.

                 Het kamp is vanaf 12.00 uur vanmiddag open voor bezoekers.

                 [gm album=49]

                  Countrymuziek tijdens Koppelsessies

                  X 350

                  BREDEVOORT – Op zondagmiddag 14 mei (Moederdag) treden Cynthia Bal (Zutphen) en Jacco Verhaaf (Brummen) op tijdens de Koppelsessies: een akoestisch concert in het intieme Boekencafé in de Koppelkerk. Singer-songwriter Cynthia Bal trad al eerder op in de Koppelkerk in het voorprogramma van Démira tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2015.

                  De eerste ontmoeting van Jacco en Cynthia was in de zee van Scheveningen. Enkele jaren later troffen ze elkaar opnieuw in de zevenkoppige coverband Blue Jellybeans. Jacco speelde daar gitaar en Cynthia kwam er later bij als achtergrondzangeres. Inmiddels is Cynthia leadzangeres van diezelfde band – die nu Miss Tuesday heet – en heeft Jacco zijn zangtalent ontdekt.

                  Met dezelfde voorliefde voor countrymuziek kwam het idee snel tot stand om een akoestische set te maken. Omdat het zang en gitaar-duo gloednieuw is, zullen Jacco en Cynthia op 14 mei een mooie mix ten gehore brengen van country-nummers en de covers die ook gespeeld worden door Miss Tuesday! Naast de mooie liedjes van Jacco en Cynthia, worden moeders op deze Moederdag in de watten gelegd met een lekkere traktatie.

                  Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
                  Datum: zondagmiddag 14 mei
                  Tijd: 15.00 – 17.00 uur
                  Entree: vrije gift

                  Foto: PR
                  • [0] Foto: Singer-songwriter Cynthia Bal. (c) Michel Nolsen

                  Muzikale lezing over de ongrijpbare Bob Dylan

                  X 360

                  BREDEVOORT – Zaterdag 20 mei houdt journalist en radiomaker Marc Stakenburg een lezing over Bob Dylan in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk.

                  Bob Dylan ontving op 10 december 2016 de Nobelprijs voor Literatuur.
                  Zoals vaker wist Dylan ook met de toekenning van deze zeer prestigieuze prijs zijn publiek in verwarring te brengen; nam hij de prijs nu aan of niet? Muziekkenner en radiopresentator Marc Stakenburg geeft lezingen over het fenomeen Dylan in het land onder de titel De Big Bang van Bob.

                  In zijn lezing over Bob Dylan gaat Stakenburg met name in op de eerste jaren van de zanger in New York. In de wijk Greenwich Village kende hij zijn eerste successen. Andere periodes die aan bod komen zijn de tijd in Woodstock, de platen die hij opnam in Nashville, zijn overgang naar elektrische versterking en zijn religieuze platen. Rode draad is de ongrijpbaarheid van Dylan die steeds weer zijn publiek weet te verrassen en op het verkeerde been weet te zetten.

                  De lezing wordt afgewisseld met beeld en geluid en zanger en gitarist Hans de Vries brengt live liedjes ten gehore van Bob Dylan.

                  Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
                  Datum: zaterdagavond 20 mei
                  Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
                  Entree: € 7,50

                  Reserveren: info@koppelkerk.nl / 0543-216005

                  Foto: Bob Dylan – (c) creativecommons.org