Categoriearchief: Bredevoort

Ierse folk-band Loudest Whisper in de Koppelkerk

X 91

*BREDEVOORT – De Ierse folk- en bluesband Loudest Whisper is terug in Nederland en geeft zaterdag 1 april een concert in de Koppelkerk in Bredevoort. De band staat al meer dan 40 jaar onder de bezielende leiding van songwriter en gitarist Brian O’Reilly. *

Het repertoire van Loudest Whisper is een mix van originele rock en Ierse folkmuziek, aangevuld met meeslepende Amerikaanse blues. De band bestaat al meer dan 40 jaar en geniet een grote bekendheid in Ierland en Engeland. Ze maakten ook diverse tours op het vasteland, waaronder in Nederland. Ze brachten vele LP ’s en CD’s uit, waarvan “The Children of Lir”, naar de gelijknamige Ierse legende van King Lir en zijn kinderen, het bekendst is.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum: zaterdagavond 1 april
Aanvang: 21.00 uur (zaal open: 20.30 uur)
Entree: € 10,-

Reserveren: info@koppelkerk.nl / 0543-216005

  Audrey Hepburn: een stralende ster met een donker verleden

  X 131

  *Vrijdagavond 31 maart treedt schrijfster Miriam Guensberg op in het Literair Café van de Koppelkerk. De schrijfster zal eerst een lezing geven over haar onlangs verschenen roman ‘Het geheim van Audrey H.’ afgewisseld met filmfragmenten van Hepburn.*

  De deels op historische feiten gebaseerde roman ‘Het geheim van Audrey H.’ draait om Felix Wolf en Audrey Hepburn. Tijdens de oorlog traden zij samen op – Wolf als pianist, Hepburn als danseres. Maar dat was niet het enige dat hen verbond. Als twee ontheemde oorlogskinderen zwierven zij door de bossen van hun bezette stad. Ze deelden geheimen en zochten troost bij elkaar. De kwetsbare schoonheid van Audrey zette Felix in vuur en vlam. Die amoureuze gevoelens waren zó heftig dat hij altijd van haar is blijven dromen.

  In deze psychologische roman van Miriam Guensberg vertelt het personage Felix Wolf niet alleen zijn eigen bewogen geschiedenis, maar hij ontsluiert ook het tragische geheim van de vrouw die altijd in de schijnwerpers heeft gestaan. ‘Het geheim van Audrey H.’ is een liefdevolle, prikkelende vertelling over de last van een besmet verleden.

  Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
  Datum: vrijdagavond 31 maart
  Tijd: 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur) Entree: € 5,- Reserveren: info@koppelkerk.nl / 0543-216005

   Tegenlicht Meet Up: het superieure Westen?

   X 99

   BREDEVOORT – Tot vandaag was de wereldgeschiedenis een westers gecentreerde onderneming: iedereen zou moeten zijn zoals wij, of tenminste moeten worden zoals wij. In de Tegenlicht Meet Up op *vrijdag 17 maart* in de Koppelkerk in Bredevoort gaan we in gesprek over de nieuwe machtscentra in het Midden-Oosten en Oosten. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe machtsverhoudingen voor ons westerse zelfbeeld?

   In de Tegenlicht-aflevering ‘De nieuwe zijderoute’ stelt de Britse historicus Peter Frankopan dat het Westen zich volledig vervreemd heeft van de rest van de wereld. Het oude Europa is in verval en de economische voorspoed in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gaat aan onze neus voorbij. Deze nieuwe ontwikkelingen zagen we niet aankomen en we weten ons er geen raad mee. Logisch, zegt Frankopan, want wij zijn het product van onze eigen zelfoverschatting, onze diepgewortelde arrogantie en ons intrinsiek gebrek aan zelfreflectie. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Hoe moeten wij ons als Westen aanpassen aan deze nieuwe wereldorde?

   Hoe kijken mensen ernaar die zelf in het nieuwe machtscentrum gewoond en gewerkt hebben? Te gast is oud-Aaltenaar Madelon Nijman die samen met haar partner jarenlang als expat woonde en werkte in Oman en Brunei voor Shell. Madelon kent de verhoudingen en opvattingen aldaar – van de lokale bevolking, tot die van expats en van grote bedrijven. Daarnaast is oud-Aaltenaar Benno Grevers te gast. Benno is in zijn beroepsleven al jarenlang werkzaam op allerlei ambassades, waaronder in het Midden-Oosten.

   Vooragaand aan de discussie is het mogelijk om de uitzending samen te bekijken. De aflevering wordt vanaf 19.00 uur getoond, maar hij is ook online terug te kijken via www.npo.nl. Aansluitend om 20.00 uur gaan we samen in gesprek over dit onderwerp. Praat en denk mee in de Koppelkerk en laat je inspireren door de ervaringen van onze gasten. Moderator deze avond is Siebrand Miedema.

   Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
   Datum en tijd: 17 maart vanaf 19.00 uur Entree: vrij

    Op de koffie met de kunstenaars

    X 105

    BREDEVOORT – Tot en met 2 april toont de Koppelkerk de expositie ‘De Schoonheid van Verval’. In deze Nederlands-Duitse expositie staan vervallen huizen, verlaten fabriekspanden en verweerde objecten centraal. De vijf kunstenaars Roosmarijn ten Hoopen (Winterswijk), Wil Westerweel (Zutphen), Ingo Krasenbrink (Bocholt), Louis Nijhuis (Winterswijk) en Anne Thoss (Kleve) tonen in foto’s, schilderijen en ‘Bilderkisten’ allen hun eigen visie op de schoonheid van verval.

    De kunstenaars gaan graag op zondag 19 maart en 2 april vanaf 14.00 uur met de bezoekers in gesprek over hun werk.

    Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum en tijd: zondag 19 maart en 2 april vanaf 14.00 uur Entree: € 5,- incl. kop koffie/thee

     Workshop Sonnet Schrijven

     X 95

     BREDEVOORT – Op zaterdag 8 april a.s. wordt in Bredevoort de workshop Het Sonnet – eeuwenoud en toch springlevend! aangeboden.

     Veel Nederlanders kennen beroemde dichtregels als Domweg gelukkig, in de Dapperstraat… of Ik ging naar Bommel om de brug te zien… vaak zonder te weten dat die deel uitmaken van een sonnet. Het sonnet is een klassieke dichtvorm, die door zijn opbouw, rijm en ritme de woorden van de dichter veel extra zeggingskracht kan geven. Er zijn romantische sonnetten maar ook nuchtere sonnetten met een filosofische inslag en sonnetten met een knipoog.

     Tijdens deze workshop onderzoeken de deelnemers met elkaar al schrijvende de bijzondere eigenschappen van het sonnet. Een uitdaging, want juist het zoeken naar woorden en regels binnen de structuur van deze vaste dichtvorm kan ertoe leiden dat je als dichter op heel andere paden belandt! Stap voor stap wordt op deze zaterdag toegewerkt naar een sonnet.

     De workshop vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in ‘De Muiswinkel’, Markt 6 te Bredevoort en kost € 50,- (incl. koffie/ thee, excl. lunch en materiaal kosten). Schrijfdocent is Desi Leijnen.

     Voor meer informatie desileijnen@hotmail.com

      Expositie Els de Boer in de Koppelkerk

      X 76

      BREDEVOORT – Vanaf 11 maart exposeert Els de Boer (Aalten, 1966) in de bovenzaal van de Koppelkerk met haar nieuwe kunstproject ‘Amphorafonia’. De aanleiding voor dit kunstproject is de kennismaking van Els de Boer met een bijzondere plant, genaamd de Amphorafonia Domestica (of de Ruiskelk). In deze expositie zoekt de kunstenares de grenzen op tussen feit en fictie.

      De Amphorafonia Domestica, of de Ruiskelk, dankt haar naam aan het geluid dat de kelkvormige plant maakt als zij in beweging is. De kennismaking met de Ruiskelk zette Els de Boer niet alleen aan tot het maken van vele nieuwe Ruiskelken, maar ook tot het in kaart brengen van de geschiedenis van de plant die teruggaat tot de 15e eeuw. In de bovenzaal van de Koppelkerk toont Els de Boer daarom naast haar nieuwe werk dat geïnspireerd is op de Amphorafonia Domestica, tevens haar verzameling rondom deze bijzondere plant.

      Looptijd expositie: 11 maart – 16 april
      Openingstijden: vrijdag – zondag 11.00 – 17.00 uur
      Entree: vrij

       Lezing over de grutto in de Koppelkerk

       X 86

       BREDEVOORT – Zaterdagavond 18 maart geeft bioloog en ecoloog Albert Beintema een lezing over de grutto in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk. Voor zijn boek ‘De grutto’ ontving Beintema afgelopen jaar de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek.

       Als er één vogelsoort is die het verdient om uitgeroepen te worden tot dé vogel van Nederland, dan is het de grutto. Maar inmiddels gaat het helemaal niet zo goed met hem; het boerenland is zodanig veranderd dat grutto’s daar niet meer kunnen leven. In veertig jaar tijd is twee derde van de grutto’s uit Nederland verdwenen.

       Albert Beintema beschrijft hoe grutto’s hun jongen grootbrengen en hoe ze op spectaculaire wijze naar Afrika trekken. Hij laat zien hoe bijzonder deze vogel is en hoe belangrijk hij is als symbool voor de natuur en het cultureel erfgoed. Het is aan ons om te beslissen of wij de grutto willen behouden. Beintema heeft zijn keuze al gemaakt, al was het alleen maar omdat er niets mooiers te bedenken is dan een groepje baltsende grutto’s die luid schreeuwend door een mooie voorjaarslucht boven een bloemrijke weide achter elkaar aan jakkeren.

       Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
       Datum: zaterdagavond 18 maart
       Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
       Entree: € 5,-
       Reserveren: info@koppelkerk.nl <mailto:info@koppelkerk.nl> / 0543-216005

        Koppelkerk presenteert ‘De schoonheid van verval’

        X 116

        BREDEVOORT – Vervallen huizen, verlaten fabriekspanden, de natuur in ontbinding en roestend ijzer: het zijn de centrale inspiratiebronnen voor de nieuwe expositie die vanaf 3 maart te zien is in de Koppelkerk. Vijf kunstenaars, uit Nederland en Duitsland, tonen – in een gelijknamige expositie – de schoonheid van verval.

        Roosmarijn ten Hoopen (Winterswijk, 1987) laat zich voor haar schilderijen inspireren door het aangezicht van vervallen gebouwen. Voor haar werk maakt zij dankbaar gebruik van Google Street View. Vooral de Amerikaanse ‘spookstaten’ Detroit en Michigan zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar werk legt de spanning bloot tussen de fragiliteit van het menselijk product en de onbedwingbare kracht van de natuur.

        De Duitse kunstenares Anne Thoss (1949) verbergt voorstellingen van verval in kleine roestige ‘Bilderkisten’ die het publiek zelf kan openen en sluiten. In de kistjes heeft ze op linnen of op metaal voorstellingen geschilderd met titels als ‘Zerfall der Zeit’ of ‘Flucht und Freiheit’.

        Verroeste en verweerde objecten spelen de hoofdrol in het werk van designer Ingo Krasenbrink (Bocholt, 1954). In zijn serie ‘Was übrig bleibt’ transformeren vorm en kleur samen met oude metalen tot een geheel nieuw aangezicht.

        De schilderijen van Louis Nijhuis (Winterswijk, 1949) spruiten voort uit fantasie en werkelijkheid. Met onderwerpen als de ‘Val van Rome’, ‘Winterswijk aan Zee’, de ’Oorlog in Syrië’ wordt een gevoel van dreiging opgeroepen als waarschuwing voor ondergang en verval.

        Wil Westerweel uit Zutphen is een urbexfotograaf. Bij ‘urban exploring’ draait het om het fotograferen en documenteren van zogenaamde ‘verboden plaatsen’. Wil Westerweel legt oude treinen, vervallen kerken en andere oude monumenten vast in een unieke verstilde sfeer. Zijn werk is zeer ruimtelijk van opzet en indrukwekkend van aard.

        De expositie ‘De schoonheid van verval’ is tot en met 2 april iedere vrijdag tot en met zondag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.
        Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort

         Hans de Vries treedt op bij Koppelsessies

         X 101

         BREDEVOORT – Op zondagmiddag 12 maart treedt zanger en gitarist Hans de Vries op bij de maandelijkse Koppelsessies in de Koppelkerk in Bredevoort. Hans speelt van 15.00 uur tot 17.00 uur fijne luisterliedjes, variërend van Leonard Cohen tot Herman van Veen.

         Hans de Vries maakte in de sixties deel uit van verschillende bands in het westen van het land. Sinds 1975 woont hij in de Achterhoek. Als zanger en gitarist was hij onderdeel van verschillende Achterhoekse bands, waaronder Springtime, Sentisix en Sixty Four. Sinds 2016 is Hans solo verdergegaan en treedt hij geregeld op in de Achterhoek, zoals bij Gastgalerij Ankomm’n, de kerstmarkten in Bredevoort en in de Koppelkerk.

         Hans’ repertoire bestaat uit mooie Nederlandstalige en Engelstalige luisterliedjes, waaronder liedjes van Ramses Shaffy, Johnny Cash en Boudewijn de Groot. Kortom: het belooft een gezellige middag te worden vol verhalende muziek die vele luisteraars zal aanspreken.

         Locatie: Boekencafé van de Koppelkerk
         Datum: zondag 12 maart
         Tijd: 15.00 tot 17.00 uur
         Entree: vrije gift

          Ontmoet de kunstenaars

          X 93

          BREDEVOORT – Tot 5 maart is de expositie ‘Achterhoekse Lente’ te zien in de bovenzaal van de Koppelkerk. De expositie toont het werk van vier jonge, getalenteerde kunstenaars uit de Achterhoek: Dorian Temming (Lichtenvoorde), Kees Westervelt (Aalten), Tom Putman (Winterswijk) en Steef Wildenbeest (Doetinchem). Op zondagmiddag 5 maart zijn de kunstenaars aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over hun werk.

          Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
          Datum en tijd: zondag 5 maart vanaf 13.00 uur
          Entree: vrij

           Big Band in de Koppelkerk

           X 242

           BREDEVOORT – Zaterdag 4 maart treedt de Central Heat Big Band op in de Koppelkerk te Bredevoort. De big band staat onder leiding van oud-Winterswijker Hein Buying en heeft in haar 25-jarig bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd, zowel bij het grote publiek als bij collegamuzikanten. De band was o.a. driemaal op rij winnaar van het Seabreeze Big Band Festival in Velsen (2004-2006), winnaar van het Nationaal Big Band Concours in Hoofddorp (2010) en een eerste prijs tijdens het Internationaal Big Band Concours in Hoofdorp (2013).

           Central Heat speelt uiteraard klassiekers uit de toptijd van de bigbands, toen Duke Ellington, Count Basie, Stan Kenton en Glenn Miller volle zalen trokken. Maar de Central Heat Big Band laat het niet bij gouwe ouwe alleen. De band blijft zich ontwikkelen. Hein Buying en consorten zijn daartoe o.a. samenwerkingen aangegaan met Bert Joris, befaamd Belgische big band componist en de Amerikaanse bandleider en arrangeur John Clayton. Op het programma staan dus ook hedendaagse nummers, bijvoorbeeld van Snarky Puppy, een muzikanten collectief uit New York, dat met een mix van funk, jazz en soul en de nodige invloeden vanuit de progressieve rock de laatste jaren internationaal veel succes heeft.

           Het wordt kortom een zeer gevarieerd concert, waarbij het lastig zal worden om stil op de stoel te blijven zitten. De zaal is open om 20.30 uur, de band begint om 21.00 uur te spelen. De entree is 10,- euro. Reserveren kan via info@koppelkerk.nl of via 0543-216005  .

            Big Band in de Koppelkerk

            X 250

            BREDEVOORT – Zaterdagavond 4 maart treedt de Central Heat Big Band op in de Koppelkerk in Bredevoort. De Central Heat Big Band (opgericht in 1989) biedt pure bigbandmuziek voor elk luisterend oor en heeft in haar 25-jarig bestaan inmiddels een uitstekende reputatie opgebouwd door een kwalitatief hoogstaand repertoire en een professionele uitstraling.

            De in 1993 aangetrokken bandleider Hein Buying staat inmiddels ruim 20 jaar voor het orkest en weet de band nog steeds verder te ontwikkelen. Hierbij speelt zijn ervaring als conservatorium docent en jazz-trompettist een grote rol. De band heeft zich onder Heins leiding ontwikkeld tot een jazzorkest pur sang, wat bevestigd wordt op het Internationale Bigband Concours in Hoofddorp dat werd gewonnen in 2010 en 2013.

            De samenwerking met de Amerikaanse bandleider en arrangeur John Clayton is daarbij zeer bepalend geweest. Onder leiding van deze bijzonder inspirerende ambassadeur van de bigband-jazz werden concerten gegeven in 2005 en in 2014.
In november 2015 bewees het orkest opnieuw dat het een repertoire van topniveau aankan: samen met een weergaloze Bert Joris als gastsolist speelde de CHBB uitsluitend composities van zijn hand, alle stukken kwamen uit het repertoire van het vermaarde Brussels Jazz Orchestra.

            Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
            Datum: zaterdag 4 maart
            Aanvang: 21.00 uur (deuren open: 20.30 uur)
            Entree: € 10,-
            Reserveren: info@koppelkerk.nl of 0543-216005

             Koppelkerk presenteert ‘De schoonheid van verval’

             X 284

             BREDEVOORT – Vervallen huizen, verlaten fabriekspanden, de natuur in ontbinding en roestend ijzer: het zijn de centrale inspiratiebronnen voor de nieuwe expositie die vanaf 3 maart te zien is in de Koppelkerk. Vijf kunstenaars, uit Nederland en Duitsland, tonen – in een gelijknamige expositie – de schoonheid van verval.

             Roosmarijn ten Hoopen (Winterswijk, 1987) laat zich voor haar schilderijen inspireren door het aangezicht van vervallen gebouwen. Voor haar werk maakt zij dankbaar gebruik van Google Street View. Vooral de Amerikaanse ‘spookstaten’ Detroit en Michigan zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar werk legt de spanning bloot tussen de fragiliteit van het menselijk product en de onbedwingbare kracht van de natuur.

             De Duitse kunstenares Anne Thoss (1949) verbergt voorstellingen van verval in kleine roestige ‘Bilderkisten’ die het publiek zelf kan openen en sluiten. In de kistjes heeft ze op linnen of op metaal voorstellingen geschilderd met titels als ‘Zerfall der Zeit’ of ‘Flucht und Freiheit’.

             Verroeste en verweerde objecten spelen de hoofdrol in het werk van designer Ingo Krasenbrink (Bocholt, 1954). In zijn serie ‘Was übrig bleibt’ transformeren vorm en kleur samen met oude metalen tot een geheel nieuw aangezicht.

             De schilderijen van Louis Nijhuis (Winterswijk, 1949) spruiten voort uit fantasie en werkelijkheid. Met onderwerpen als de ‘Val van Rome’, ‘Winterswijk aan Zee’, de ’Oorlog in Syrië’ wordt een gevoel van dreiging opgeroepen als waarschuwing voor ondergang en verval.

             Wil Westerweel uit Zutphen is een urbexfotograaf. Bij ‘urban exploring’ draait het om het fotograferen en documenteren van zogenaamde ‘verboden plaatsen’. Wil Westerweel legt oude treinen, vervallen kerken en andere oude monumenten vast in een unieke verstilde sfeer. Zijn werk is zeer ruimtelijk van opzet en indrukwekkend van aard.

             De expositie ‘De schoonheid van verval’ is tot en met 2 april iedere vrijdag tot en met zondag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.
             Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort

              Lezing over de kunst van de Renaissance

              X 59

              BREDEVOORT – Rafaël, Titiaan en Bellini: de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance zijn dit voorjaar te zien in Rijksmuseum Twenthe. Daarom houdt kunsthistorica Maria Driessen op zaterdagavond 25 februari een lezing over de kunst van de Renaissance in de Koppelkerk in Bredevoort. De lezing dient als inleiding op de grote expositie ‘In het hart van de Renaissance’ die vanaf 12 februari te zien is in Enschede.

              De Italiaanse renaissance mag met recht de bakermat van het moderne Europa worden genoemd. Een nieuwe, op de klassieke oudheid geïnspireerde kijk op gebieden als filosofie, geschiedschrijving en politiek manifesteert zich. Met het geleerde humanisme van de vijftiende en zestiende eeuw dient zich ook een nieuw mensbeeld aan van een zelfbewust individu dat zich kritisch verhoudt tot de wereld, God en zichzelf.
              Een fascinerend venster op deze vernieuwingen biedt de beeldende kunst.

              De eerste experimenten met classicisme en natuurgetrouwheid in vijftiende-eeuwse sculpturen en schilderijen, bereiken kort na 1500 een hoogtepunt bij de jonge, briljante schilder Rafaël. Zijn werk kenmerkt zich door harmonische composities, geïdealiseerde figuren en menselijke empathie. Samen met dat van Venetianen als Bellini en Titiaan vormt het een basis voor de schilderkunst in het Italië van de latere zestiende eeuw.

              Tijdens de lezing wordt het werk van genoemde schilders en tijdgenoten getoond en besproken. Er zal aandacht geschonken worden aan de specifieke kenmerken van de periode die bekend staat als de Renaissance. Wat maakt die periode anders en waarin onderscheidt de kunst die toen gemaakt werd zich van de tijd daaraan voorafgaand? De lezing begint om 20.00 uur; de zaal gaat om 19.30 uur open voor publiek. De entree bedraagt € 10,- incl. een kop koffie of thee. Reserveren is gewenst en kan via info@koppelkerk.nl of via 0543-216005.

              Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum: zaterdagavond 25 februari Aanvang: 20.00 uur Entree: € 10,- incl. kop koffie of thee.

               Achterhoekse Lente verlengd

               X 45

               BREDEVOORT – De expositie ‘Achterhoekse Lente’ in de bovenzaal van de Koppelkerk is wegens succes verlengd tot en met 5 maart. De expositie toont het werk van vier jonge, getalenteerde Achterhoekse kunstenaars: Dorian Temming, Kees Westervelt, Tom Putman en Steef Wildenbeest. Op zondagmiddag 5 maart zijn de vier kunstenaars aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over hun werk.

               In het werk van Dorian Temming (Lichtenvoorde, 1989) staan alledaagse thema’s zoals voorwerpen, eten, en mens en natuur in hun samenwerking en tegenwerking centraal. Bij installatie-kunstenaar Kees Westervelt (Aalten, 1992) draait het om de dynamiek tussen de traditionele techniek, zoals tekenen, die beperkingen met zich meebrengt, en het werken met de computer dat eindeloze mogelijkheden verschaft. Tom Putman (Winterswijk, 1994) onderzoekt in zijn ruimtelijke werk de grenzen van objecten en hun functie. Wat gebeurt er als objecten uit hun gebruikelijke context worden gehaald? Illustrator Steef Wildenbeest (Doetinchem, 1987) maakt illustraties en stripverhalen. Voor zijn illustraties won Steef in 2013 de Fiep Westendorp Stimuleringprijs. Naast de Koppelkerk exposeert Steef momenteel ook in Museum De Fundatie in Zwolle.

               Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Openingstijden: vrijdag-zondag van 11.00 tot 17.00 uur Looptijd: t/m 5 maart Entree: vrij

                Internationale boekenbeurs in de Koppelkerk

                X 77

                BREDEVOORT – Op zondag 19 februari vindt de internationale boekenbeurs van Bredevoort Boekenstad voor de derde maal plaats in de kerkzaal van de Koppelkerk. Van 11 tot 17 uur kunnen boekenliefhebbers terecht.

                Een twintigtal boekhandelaren uit binnen- en buitenland biedt op deze boekenbeurs hun kwalitatief beste boeken en prenten aan. In de bovenzaal van de Koppelkerk is bovendien de expositie ‘Achterhoekse Lente’ te bezichtigen met werk van vier jonge Achterhoekse kunstenaars.

                Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Parkeren: Boekenstadparkeerplaatsen, Bredevoort Datum: zondag 19 februari Tijd: 11-17 uur Entree: vrij

                 Lezing over de Moderne Devotie in de Koppelkerk

                 X 45

                 BREDEVOORT – Zaterdagavond 18 februari zal Hans de Graaf een lezing geven in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk over de Moderne Devotie en het verdwenen klooster ‘Nazareth’ (in de volksmond: ‘klooster Schaer’) bij Bredevoort.

                 De Moderne Devotie is een spirituele beweging binnen de middeleeuwse katholieke kerk die opkwam aan het eind van de veertiende eeuw. De beweging ontstond uit onvrede over de misstanden onder de geestelijkheid en in de kerkelijke leiding. Oprichter Geert Grote wilde terug naar de waarden van de vroege christenen: oprecht vroom handelen, gehoorzaamheid en een leven in eenvoud. Thomas à Kempis gaf het ideaal van de Moderne Devotie ‘handen en voeten’ met praktische richtlijnen in zijn boek De Imitatione Christi (‘De navolging van Christus’).

                 Na de dood van Geert Grote volbracht volgeling Florens Radewijns de wens door een klooster te stichten: Windesheim (ongeveer 10 km ten zuiden van Zwolle) aan de IJssel. De Congregatie van Windesheim bestond op haar hoogtepunt, omstreeks 1510, uit ruim honderd kloosters, hoofdzakelijk in Nederland en rondom Keulen.

                 Het klooster Nazareth was hier één van. Het lag aan de rand van de Schaersheide en een ondoordringbare veengebied bij Bredevoort. Het werd ‘Domus Beatae Mariae in Nazareth’, in de praktijk ‘klooster Schaer’ genoemd. De grond was in 1429 beschikbaar gesteld door Derk van Lintelo, een edelman, waarschijnlijk wonende op het borgleen ‘t Walfort. De spirituele invloed is bewaard gebleven in muurschilderingen in de oude Sint-Jacobuskerk te Winterswijk, dat bij de Heerlijkheid Bredevoort behoorde.

                 Hans de Graaf deed uitgebreid onderzoek naar de orde van de Moderne Devotie en ‘klooster Schaer’ dat resulteerde in het boek ‘Windesheimers op de heide: het verdwenen Klooster Nazareth bij Bredevoort en zijn geestelijke en materiële omgeving’ (Uitgeverij Fagus).

                 Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
                 Datum: zaterdagavond 18 februari
                 Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
                 Entree: € 5,-
                 Reserveren (gewenst): info@koppelkerk.nl / 0543-216005

                  Jazz-jamsessie met Karel Giltay

                  X 65

                  BREDEVOORT – Zondagmiddag 5 februari is alweer de vierde jazz-jamsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk. Sessieleider deze keer is Karel Giltay. Muzikanten zijn vrij om mee te spelen in de jamsessie, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

                  Karel Giltay speelde in tal van orkesten en leerde als docent vele beginnende muzikanten de fijne kneepjes van de jazz en de improvisatie. Voor jazzvereniging Jazzewind in Winterswijk leidde hij workshops en vele jaren het ‘leerlingenorkest’ Maandagavondcollectief. Voor de Doetinchemse jazzvereniging DoeJazz’88 is hij mede verantwoordelijk voor de programmering van jazzbands. Met zijn staat van dienst kan hij met recht de nestor van de Achterhoekse jazz genoemd worden. In de Koppelkerk speelt Karel afwisselend piano en sax en heeft naast zich in het basiscombo de Jazzewindleden Buce Lopulissa op bas, Wim Meijerink op drums en Joop Hillen af en toe op de piano.

                  Stukken die op het programma staan zijn o.a. van Thelonious Monk, Sonny Rollins en Charlie Parker. Muzikanten die willen meespelen kunnen via info@koppelkerk.nl <mailto:info@koppelkerk.nl> een lijst met te spelen nummers opvragen – desgewenst ook met bladmuziek (zet er dan even bij welk instrument je speelt). Maar natuurlijk kan men ook zelf nummers inbrengen op de sessie.

                  De sessie begint om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Het zeer ervaren basiscombo staat klaar voor weer een swingende namiddag in Bredevoort!

                  Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum: zondagmiddag 5 februari Tijd: 16.00 – 18.00 uur Entree: vrije gift

                   Jan Terlouw in de Koppelkerk

                   X 47

                   BREDEVOORT – Vrijdagavond 10 februari is Jan Terlouw te gast in het Literair Café van de Koppelkerk. Terlouw gaat in gesprek over zijn nieuwste boek Het Hebzuchtgas, waarin de schrijver zijn maatschappelijke bewogenheid niet verhult.

                   Jan Terlouw (1931, Kamperveen) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Tegelijkertijd debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) en Oorlogswinter (naar de verfilming in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).

                   Naast zijn schrijverschap en politieke loopbaan is Jan Terlouw ook bekend van zijn maatschappijkritische pleidooi voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ recentelijk in De Wereld Draait Door. Volgens Terlouw lijdt de huidige tijd aan een chronisch gebrek aan vertrouwen. Hartstochtelijk riep hij medeburgers en politici op om de integriteit en het publieke belang weer centraal te stellen in plaats van eigenbelang en winstbejag.

                   Voor deze avond is nog slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Deze zijn zijn te reserveren via info@koppelkerk.nl of verkrijgbaar bij Boekhandel Messink & Prinsen in Aalten.

                   Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum: vrijdagavond 10 februari Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur) Entree: € 7,50 Reserveren: info@koppelkerk.nl / 0543-216005

                    Workshop autobiografisch schrijven

                    X 40

                    BREDEVOORT – Op zaterdag 4 februari wordt een Schrijfdag georganiseerd in Bredevoort. De workshopdag staat voor de tweede keer in het teken van autobiografisch schrijven.
                    Het thema, verhalen schrijven op grond van eigen herinneringen, trekt veel mensen aan.

                    De deelnemers delen inkijkjes in elkaars leven naar aanleiding van speelse opdrachten. Niet de persoon, maar het verhaal staat centraal. Er wordt naar elkaar geluisterd waarna feedback wordt gegeven op hoe het geschreven is. Voor de mensen die hebben deelgenomen aan de eerste workshopdag in oktober is het een terugkomdag.

                    Mensen die zich voor het eerst willen inschrijven kunnen aansluiten. Een eenvoudige opdracht kan van te voren gemaakt worden zodat er materiaal is om voor te lezen. Men hoeft geen groot schrijver te zijn om hier aan mee te doen. Affiniteit met schrijven en met het thema is voldoende. Iedereen is van harte welkom!

                    De Schrijfdag wordt van 10.00 tot 16.00 uur gegeven in de ‘Muiswinkel’, Markt 6 te Bredevoort. De kosten bedragen € 50 (incl. koffie/ thee, excl. lunch en materiaal kosten). Docent is Wies Kuyers, opgeleid als dramadocent en nu werkzaam als schrijfdocent en docent stemexpressie.

                    Meer informatie: wieskuyers@hetnet.nl