Categoriearchief: Dinxperlo

Op de fiets? Even niets…

X 209

Les over het gebruik van smartphones in het verkeer

DINXPERLO – De kinderen van groep 7 en 8 van Basisschool Sint Liborius hebben dinsdag 27 juni van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was “Aandacht op de weg”.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving. VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat!

Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap ‘m dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in diverse gemeenten in Overijssel en Gelderland, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

  Online activiteitenkalender voor heel Dinxperlo

  X 197

  DINXPERLO – DinxperDoet en de VVV Dinxperlo hebben het initiatief opgepakt om alle verenigingen, organisaties te benaderen met als doel tot een actueel en volledig overzicht van alle activiteiten in Dinxperlo te komen; een digitale Dinxperlose activiteitenagenda. Deze wordt breed verspreid via onder meer de VVV website en via DPL-nieuws.

  Via de VVV-website wordt de agenda automatisch verspreid naar regionale en landelijke kranten, de vakantiekrant van de VVV etc. Een nieuwe ontwikkeling bij de VVV is de plaatsing van digitale schermen op een aantal centrale plaatsen in ons dorp, waarop de activiteiten gepubliceerd worden. Kortom  een nieuwe en spannende ontwikkeling voor Dinxperlo, waar iedereen van mee kan profiteren.

  Hoe doet u mee?
  Verenigingen en organisaties die een leuke activiteit hebben, hoeven alleen een mailtje te sturen naar info@vvvdinxperlo.nl met de volgende gegevens:

  • Naam van de activiteit
  • Naam van de organisator (vereniging, stichting etc.)
  • Datum/tijdstip
  • Locatie
  • Eventuele bijzonderheden zoals kosten, benodigde materialen, etc.
  • Indien mogelijk een leuke foto en een link naar de internet-site

  De activiteit komt vervolgens automatisch op de online activiteitenkalenders.

  workshop “Hoe schrijf ik een persbericht”
  Soms is het fijn om nog meer informatie te delen dan alleen een activiteit. Het is daarom mogelijk een (kort) persbericht mee te sturen met de activiteiten. Hier zal dan op een aparte plek ruimte voor worden gemaakt met een link naar de activiteit in de kalender.

  Ter ondersteuning organiseren we voor verenigingen een workshop “hoe schrijf ik een goed persbericht”. Deze workshop wordt gehouden op donderdag 18 mei of dinsdag 23 mei door Carole Klappe van Klappe PR in Kulturhus Dinxperlo van 19.30-21.30u. Per vereniging mogen er 2 deelnemers meedoen, maximaal 8 verenigingen per avond. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van €12,50 per vereniging.

  Inschrijven voor de workshop kan via info@dinxperdoet.nl.

   Benefietconcert Con Spirito

   X 302

   DINXPERLO – Zondagmiddag 11 juni geeft mannenkoor Con Spirito, onder leiding van Ben Simmes, een benefietconcert waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Haïti Care e.V. die zich inzet voor kansarme kinderen in het door natuurrampen geteisterde Haïti. Voor deze stichting zet zich onder andere Lou Dynia al jaren belangeloos in.

   Aan dit concert werken verder mee:
   Kinderkoor De Grenszangertjes o.l.v. Riet Lieverdink,
   Singer-songwriter Lou Dynia uit Bocholt
   De begeleiding op piano verzorgt Anita Simmes

   Locatie is de Dorpskerk, Markt 2 te Dinxperlo.
   Aanvang 15:00 uur.
   Entree is gratis; er wordt een vrije gift gevraagd bij de uitgang.

    Bevrijding van de Achterhoek

    X 384

    Crossing the Rhine: Operaties Veritable en Plunder, februari/april 1945.

    DINXPERLO – Edwin Zweers verzorgt op dinsdag 18 april een lezing over de bevrijding van onder andere de Achterhoek. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij Old Dutch in Dinxperlo. Toegang is gratis.

    Edwin Zweers is een gedreven leraar aan het Rietveld Lyceum in Doetinchem met een enorme passie voor geschiedenis, algemeen, regionaal en lokaal. Geboren in Stokkum heeft hij een boeiend verhaal over de bevrijdingsopmars van de Canadezen en de Britten door het Duitse Nederrijngebied naar de Achterhoek en Liemers in de periode van februari tot april 1945. En het verhaal van de Duitse tegenmaatregelen om deze opmars te stoppen, dan wel te vertragen.

    Aan de hand van originele bioscoopjournaals en veel fotomateriaal van de Duitse en geallieerde kant geeft hij een inzicht in de opbouw van de bevrijdingsoperaties van West-Europa. Vanaf de landingen in Normandië en via Market Garden komen we uiteindelijk, via het Reichswald ten zuiden van Kleef, tussen Emmerik en Wesel de Rijn over. Onder de codenaam Plunder en de luchtlandingen onder de codenaam Varsity leidde deze opmars van de Brits/Canadese troepen eind maart 1945 uiteindelijk tot de bevrijding van de Achterhoek en daarna van heel Noord Oost Nederland. De Duitse steden in het gebied werden tegelijkertijd helemaal plat gebombardeerd om de Duitse weerstand te breken.

    Edwin Zweers neemt ons mee aan de hand van authentieke foto’s en filmbeelden en het is soms of je er echt bij bent. Schema’s, kaarten en luchtfoto’s maken de boel inzichtelijk. Absoluut een aanrader als je meer wilt weten over de regionale bevrijdingsgeschiedenis.

     Beleef het Paasverhaal tijdens de Passietocht

     X 232

     DINXPERLO/DE HEURNE – Op zondag 9 april organiseert de PKN Dinxperlo een Passietocht. Dit is een wandeltocht van ongeveer 3 kilometer door De Heurne. Tijdens de wandeling zullen meer dan 100 vrijwilligers vertellend, zingend en spelend negen scènes uit het Paasverhaal neerzetten. Ook wordt er muzikale medewerking verleend door Psalm 150, The Joysingers, leden van het Heurns Mannenkoor en Multiple Voice.

     Tussen 10.30 en 11.30 uur kunnen groepjes wandelaars vertrekken vanaf de Heurnse Kerk (Lage Heurnseweg 58, De Heurne). Het kijken en lopen van de tocht duurt ongeveer 1,5 uur. De route is ook begaanbaar voor wandelwagens en rolstoelen.

     Voorafgaande aan de Passietocht is er een familiedienst in de Heurnse Kerk (aanvang 9.30 uur). Deze dienst staat in het teken van Palmpasen en er zullen door de kinderen Palmpasenstokken gemaakt worden. U kunt echter ook besluiten om deze dienst niet te bezoeken en alleen de tocht te lopen. Iedereen is van harte welkom!

     Aansluitend kan er onder het genot van een kop soep met broodje nagepraat worden over alle ervaringen. Meelopen met de Passietocht is gratis. Een bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.
     Komt allen en beleef het Paasverhaal eens op een andere manier!

     Voor meer informatie: judithnederlof7@hotmail.com

      Dinxpers dialect bij ADW

      X 271

      DINXPERLO – Theo Boland vertelt verhalen in het Dinxpers dialect op dinsdag 28 maart. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten – Dinxperlo – Wisch), na de jaarvergadering van ADW. Aanvang is 19.45 uur bij het Noorden in Aalten. De toegang is gratis.

      Theo Boland, geboren en getogen in Dinxper vanaf 1940 en sinds 2016 weer terugge in zien geboortedarp, hef alzelaeven teksten eschreven en verhalen verteld. In ’t eerste wazzen dat meestal min of meer wetenschappeleke teksten die vake nao één kere laezen in de la verdwenen en daor nooit meer uutkwammen. Tegenswoordeg bunt dat korte verhalen aover van alles en nog wat. Vake met een plaatjen of foto d’r bi-j. Sommige verhalen hebt een serieuzen ondertoon, maor soms is ’t flauwekul wat de klokke sleet.

      Veur dizzen ADW-jaorvergadering hef de schriever een keuze emaakt uut verhalen die all.emaole in ‘t mooie Dinxperse dialect bunt eschreven en dus ook in ’t Dinxpers wordt veur-elaezen. Zo heur i-j nog ’s wat!

       Mannen door het lint na drugsgebruik

       X 344

       DINXPERLO – Agenten hebben zondagavond op de Welinkweg twee mannen aangehouden die door drugsgebruik volledig door het lint waren gegaan en daarbij hun auto grotendeels hadden vernield. Het gaat om een 51-jarige man uit Silvolde en een 36-jarige Doetinchemmer.

       Gele jas motoragent
       In eerste instantie kreeg de politie een melding dat op de Voorstsestraat in Ulft twee mannen uit een auto waren gestapt die vervolgens met hun vuisten de ruiten van hun auto aan het inslaan waren. Toen agenten ter plaatse kwamen, waren de twee al weer vertrokken richting Dinxperlo. Direct daarna kwam een melding binnen dat de mannen met gierende banden naar de Welinkweg waren gereden. Daar werden de twee aangetroffen achter een woning. De auto was in die straat ook met hoge snelheid tegen een lantaarnpaal gereden. In de auto lag een groot kapmes

       De beide mannen zaten helemaal onder het bloed en waren nauwelijks aanspreekbaar. De Doetinchemmer moest met behulp van pepperspray onder controle gebracht worden.
       Beide mannen zijn naar het politiebureau overgebracht. Gezien hun toestand is een arts ingeschakeld om hun gezondheid te beoordelen. Die concludeerde dat zij zwaar onder invloed van drugs waren.

        20.000e leerling gaat afval scheiden

        X 644

        DINXPERLO – Op maandag 20 februari zijn de leerlingen van basisscholen St. Liborius en De Wegwijzer in Dinxperlo na de feestelijke aftrap door wethouder Gerard Nijland gestart met de pilot afval scheiden op school. ROVA faciliteert basisscholen om als ‘Mooi Schoon-school’ grondstoffen gescheiden in te zamelen. Als tegenprestatie houden de leerlingen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil. Inmiddels scheiden meer dan 20.000 leerlingen uit 16 ROVA-gemeenten hun afval op school en houden zij de omgeving van de school vrij van zwerfvuil. Vandaag werd ook gevierd dat de 20.000e leerling hier op school zit.

        Speciaal contract met wethouder
        Speciaal voor de aftrap is wethouder Gerard Nijland naar de scholen in Dinxperlo gekomen om samen met alle leerlingen en leerkrachten het startsein te geven. De wethouder heeft de kennis van de leerlingen getest om te zien of zij bijvoorbeeld weten in welke container een stuk piepschuim hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje verteerd is. “Ik sta er van te kijken dat jullie al zoveel kennis hebben over afval en zwerfvuil. Dat jullie zelfs weten dat een chipszak bij het restafval hoort,” aldus wethouder Nijland. Aansluitend hebben de leerlingen, leerkrachten en de wethouder het contract getekend, waarmee iedereen verklaarde zich in te zetten om zwerfafval tegen te gaan en het afval voortaan goed te scheiden.
        Omdat de 20.000e leerling die meedoet aan het afval scheiden hier op school zit, overhandigde de wethouder leerlingen van de twee scholen een knikkertegel. Deze tegel is beschikbaar gesteld door Nederland Schoon, en is gemaakt van gerecyclede doppen van plastic flesjes.

        Jong geleerd is duurzaam gedaan
        Alle deelnemende scholen ontvingen het startpakket met voorlichtingsmaterialen en een educatieve video over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gerecycled en hergebruikt. De scholen krijgen ook de benodigde containers om het afval te scheiden. Petra Streng, Projectmanager van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon: “We willen jonge kinderen op een leuke manier meegeven hoe je met afval omgaat en wat het oplevert als je afval op de juiste manier scheidt. Dan is het geen afval meer, maar grondstof.” Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met ‘Onze school is Supporter van Mooi Schoon’.

        Op weg naar de circulaire economie
        Voor deze pilot is groot enthousiasme onder de basisscholen in de ROVA Mooi Schoon-gemeenten; meer dan 100 basisscholen doen mee. De pilot is een initiatief om kinderen van jongs af aan te leren dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen. Het moet vanzelfsprekend worden om afval te scheiden en geen zwerfvuil buiten achter te laten.

         Meer dan 20.000 scholieren doen mee aan pilot ‘afval scheiden op basisscholen’

         X 639

         DINXPERLO – Maandag 20 februari a.s. om 09.30 uur geeft wethouder Nijland op de Wegwijzer en St. Liborius in Dinxperlo het startsein voor de pilot ‘afval scheiden op basisscholen’. Meer dan 20.000 leerlingen binnen 16 ROVA-gemeenten doen mee aan deze pilot. Vandaag wordt gevierd dat de 20.000e leerling hier op school zit.
         Afvalinzamelaar ROVA faciliteert de basisscholen om als ‘Mooi Schoon-school’ grondstoffen gescheiden in te zamelen. Als tegenprestatie houden de scholen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil.

         Tijdens de feestelijke aftrap wordt de kennis van de leerlingen omtrent afval getest om te zien of zij weten in welke container een chipszak hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje is verteerd. Aansluitend ondertekenen de leerlingen, leerkrachten en de wethouder een overeenkomst zodat iedereen zich inzet om zwerfvuil tegen te gaan en alle afval voortaan goed te scheiden.

         Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met ‘Onze school is Supporter van Mooi Schoon’.

          Dinxperwick: naar één écht leefbaar dorp!

          X 168

          DINXPERLO/SUDERWICK (D) – Veel kansen voor Dinxperlo en Suderwick om samen te investeren in leefbaarheid

          In juni van dit jaar is voor Dinxperlo en Suderwick de lokale aftrap gegeven voor het project KRAKE, wat staat voor Krachtige Kernen. ‘Krachtige Kernen (in het Duits: Starke Dörfer’) is een Nederlands-Duits samenwerkingsproject en richt zich op het ondersteunen van leefbaarheid en sociale toekomstbestendigheid in kleine kernen en dorpen. In Dinxperlo en Suderwick spelen dezelfde leefbaarheidsvraagstukken. Een mooie kans om deze vraagstukken eens gezamenlijk op te pakken en er beide veel voordeel van te hebben.

          Gratis ondersteuning
          Het project KRAKE wordt met Europees geld ondersteund. Vrijwilligers en initiatiefnemers uit Dinxperlo en Suderwick die de leefbaarheidsvraagstukken willen aanpakken kunnen via KRAKE in hun werkzaamheden ondersteund worden. Deze gratis ondersteuning wordt o.a. geleverd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Fachhochschule Münster.

          Veel enthousiasme in Suderwick
          Vanaf de start van KRAKE is er in Suderwick onder de bevolking veel enthousiasme om gezamenlijk aan het werk te gaan met de leefbaarheidsvraagstukken. In Dinxperlo leeft het nog niet echt om dit samen met Suderwick op te pakken. Men kijkt de kat nog een beetje uit de boom. En dat is jammer, omdat hiermee kansen worden gemist! Suderwick staat dus, bij wijze van spreken, duidelijk met 1-0 voor.

          Dinxperlo aan zet!
          Op maandag 21 november a.s. is er om 19.30 uur in het Kulturhus in Dinxperlo weer een KRAKE bijeenkomst. Iedere vrijwilliger en/of initiatiefnemer uit Dinxperlo is daar van harte welkom.

           Erfgoednota Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld

           X 225

           De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd.

           Ambities, doelen en activiteiten
           In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

           • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
           • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
           • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
           • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

           Belang cultureel erfgoed
           Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

            Achterhoek klaar voor Regiotaxi-vervoer

            X 328

            ACHTERHOEK –  Vanaf 1 januari 2017 neemt de Achterhoek het Regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Reizigers ontvangen medio november alle informatie persoonlijk in de brievenbus.

            Vanaf 1 december 2016 kunnen er ritten voor 2017 worden geboekt. Inwoners die gebruik maken van het Regiotaxi-vervoer bellen vanaf komend jaar met een ander telefoonnummer of boeken hun rit via een andere website dan zij nu gewend zijn. “Maar het vervoer zelf verandert niet”, benadrukken de gemeenten die vanaf 2017 verantwoordelijk zijn voor het Regiotaxi-vervoer in de Achterhoek. “Inwoners die zijn aangewezen op geregeld vervoer, kunnen ook in 2017 gewoon naar hun plaats van bestemming reizen.”

            Betalen per gereisde kilometer
            Toch zal in 2017 niet alles ‘als vanouds’ zijn. Zo worden vanaf 2017 de pasjes afgeschaft. Reizigers hoeven vanaf komend dus jaar geen pasje meer te tonen aan de chauffeur. Daarnaast wordt vanaf 2017 het betalen per kilometer ingevoerd. Reizigers betalen vanaf dan alleen nog voor de kilometers die zij daadwerkelijk reizen. Op dit moment rekenen zij hun ritten nog in zones af. Met deze keuze sluit de Achterhoek aan op de betaalwijze in het gewone openbaar vervoer.

            Nieuwe reismogelijkheden
            Daarnaast komen er in 2017 nieuwe reismogelijkheden bij. Naast de huidige bestemmingen binnen en zelfs buiten de Achterhoek, wordt het vanaf komend jaar ook mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor het vervoer hebben de gemeenten contracten gesloten met de taxibedrijven Willemsen de Koning, Correct Monnereau, Buiting en Mekers. Zij nemen per 1 januari 2017 het Regiotaxi-vervoer over van de huidige vervoerders, van wie de contracten eind dit jaar aflopen.

            Vervoercentrale start 1 december
            “Onze ambitie is de Achterhoek bereikbaar te maken voor iedere reiziger”, laten de verantwoordelijk wethouders weten. De gemeenten doen er alles aan om op 1 januari 2017 de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om die reden gaat al op 1 december 2016 de nieuwe vervoercentrale van start. Via deze centrale kunnen straks de ritten worden gepland en geboekt, maar de telefonisten leveren ook reisadviezen. Als een bepaalde rit ook op een andere manier kan worden gemaakt, krijgt de reiziger dat via de Achterhoekse centrale te horen. De gemeenten hebben de realisatie en bemensing van de vervoercentrale gegund aan Munckhof.

            Informatie aan reizigers
            Reizigers ontvangen medio november alle informatie over hun vervoer in 2017. Dit gebeurt onder
            andere via de nieuwsbrief van Regiotaxi Gelderland en via een informatiepakket dat elke reiziger
            persoonlijk thuisgestuurd krijgt. Ook in de huis-aan-huiskranten en op diverse websites komt alle
            informatie. Vanaf 1 december 2016 is daarnaast de nieuwe klantenservice bereikbaar voor informatie,
            vragen en toelichting.

             In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

             X 221

             De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
             Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

             Kinderpostzegelactie 2016
             Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

             Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
             Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

             • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
             • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

              Recordweer in september

              X 202

              Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

              Septemberrecords
              Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

              Aan zee tropennacht
              We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

              Meer informatie: MeteoGroup
              www.weer.nl
              www.meteogroup.com

               Recordwarme septembernacht

               X 214

               Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

               In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

               Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

               Meer informatie: MeteoGroup
               www.weer.nl
               www.meteogroup.com

                Wederom gelijkspel voor Grol 1

                X 205

                GROENLO/DINXPERLO – Grol begon de wedstrijd tegen Dinxperlo, vorig jaar kampioen in de 4e klasse, zonder Thomas Porskamp. Thomas lijkt voor langere tijd uitgeschakeld na een knieblessure opgelopen aan het eind van de eerste wedstrijd tegen VVO. Grol had de eerste helft het meeste balbezit, maar toch was het Dinxperlo die na een kwartier de eerste kans kreeg met een kopbal die over het doel van Wessel Baarslag ging. Grol antwoordde met een mooie aanval via Mart Zieverink, die Michel Kamphuis op links wegstuurde. Michel gaf een mooie voorzet, die door Wouter Rexwinkel bij de tweede paal tegendraads helaas werd overgekopt. Dinxperlo stoorde vroeg. Het centrale verdedigingsduo met aanvoerder Johan Houben en Tim Leusink voetbalde goed, maar het middenveld met Quint Kristen en Jur Dieker had moeite om de verbinding te leggen tussen hen en de aanvallers waardoor de opbouw van Grol al gauw overging op diepe ballen. Ook Dinxperlo maakte veelvuldig gebruik van de diepe bal. Het spel deed daardoor wat rommelig aan.

                Na een half uur spelen had Grol op voorsprong moeten komen. In een twee tegen een situatie bracht Wouter Rexwinkel, die een goede wedstrijd speelde, Jur Dieker perfect in stelling, maar Jur verzuimde om de bal achter de 16-jarige keeper van Dinxperlo Bram Richter te schuiven. Daarna werd het spel aan beide kanten slordiger. Toch weet Grol nog twee kansen te creëren. Een schot van Michel Kamphuis, die door Jordy Oonk in stelling werd gebracht, wordt nog uit de kruising getikt, maar een minuut later, op slag van rust, is het dan toch raak. Jordy Oonk draait op de rand van de 16-meter goed weg en schiet de bal strak in de rechterhoek: 0 – 1. Even later lijkt zelfs het tweede doelpunt nog te vallen, maar Wouter Rexwinkel wordt in buitenspelpositie afgefloten. Grol gaat dus rusten met een kleine voorsprong.

                Na rust verzuimt Grol om de wedstrijd verder onder controle te krijgen. Grol werkt hard, maar weinig effectief. Met Wouter Rexwinkel op rechts en Michel Kamphuis op links wordt menigmaal de achterlijn gehaald, maar de voorzet is dan niet goed, of de spitsen staan niet goed opgesteld. De grootste kans in de tweede helft is voor Michiel Aalbers van Dinxperlo die met een bal achter de Grolverdediging vrij voor Wessel Baarslag komt, maar gelukkig recht op Wessel schiet. Even later is het dan toch raak. Balverlies aan Grolkant leidde tot wederom een hoge bal achter de verdediging. Davey Lichtenberg werkt Mart Willemsen tegen de grond en kan de bal in het doel schieten:  1 – 1. Iedereen behalve scheidsrechter Sanders zag hier een overtreding. Een fikse tegenvaller, die Grol eigenlijk niet meer te boven kwam. Dinxperlo kwam beter in het spel, onder leiding van de rechtsback en aanvoerder van Dinxperlo Danny Maurick die veelvuldig mee naar voren kwam. Desondanks kreeg Grol nog een grote kans. Jordy Oonk stuurde vanaf de middenlijn Wouter Rexwinkel weg, die alleen voor keeper Bram Richter opdook, maar niet wist te scoren. De laatste 20 minuten gebeurde er, behalve een aantal wissels, niet veel meer. Het warme weer en het zware veld, er was die week namelijk niet gemaaid, hadden hun tol geëist.

                Grol moest zich dus tevreden stellen met een gelijkspel, maar hield er toch duidelijk een minder goed gevoel aan over in vergelijking met het gelijke spel in de eerste wedstrijd tegen VVO. Grol zal zo snel mogelijk vooruit moeten kijken en zich moeten richten op de volgende wedstrijd en wel op zondag 18 september thuis tegen SC Groessen om 14.30 uur. Tevens houdt s.v. Grol die zondag een Open Dag met diverse activiteiten rondom de wedstrijd van Grol 1. Alle leden, familie en sponsoren zijn hiervoor vanaf 11.30 uur uitgenodigd.

                Uitslagen 3e klasse C
                VVO – Gendringen 5 – 4
                Dinxperlo – Grol 1 – 1
                VDZ – Bon. Boys AFG.
                DCS – Pax 0 – 1
                DVC ’26 – FC Trias 4 – 2
                GSV ’38 – Groessen 2 – 3
                MvR – DVV 0 – 1

                Stand 3e Klasse C

                1. Pax 2 – 6
                2. DVV 2 – 6
                3. DVC ’26 2 – 4
                4. Groessen 2 – 4
                5. VVO 2 – 4
                6. Bon. Boys 1 – 3
                7. Gendringen 2 – 3
                8. Grol 2 – 2
                9. VDZ 1 – 1
                10. Dinxperlo 2 – 1
                11. FC Trias 2 – 1
                12. GSV ’38 2 – 0
                13. DCS 2 – 0
                14. MvR 2 – 0

                 Septemberzomer

                 X 228

                 Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

                 Tropisch
                 Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

                 Vorig jaar
                 September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

                 Meer informatie: MeteoGroup
                 www.weer.nl
                 www.meteogroup.com

                  Start fotografieproject ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’

                  X 226

                  DINXPERLO – Unieke samenwerking tussen basisschool, woonzorgcentrum en Heimatverein
                  Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek start fotografieproject  ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’

                  Op donderdag 22 september start het fotografie project  ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’. Aan dit project wordt deelgenomen door senioren van woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny en de dagopvang, senioren van Heimatverein Suderwick en leerlingen en docenten van twee groepen 8 van basisschool De Bosmark in Dinxperlo.

                  Lezing en interviews
                  Op donderdagmorgen 22 september en 29 september komen Ben Maandag en Johannes Hoven naar Careaz Dr. Jenny. Zij vertellen, ondersteund met beeldmateriaal, over de Hellweg, de grensweg tussen Dinxperlo en Suderwick. Zowel Maandag als Hoven houden zich bezig met de historie van Dinxperlo en Suderwick. Ben Maandag heeft inmiddels twee boeken uitgegeven (o.a. Dinxperlo en De Heurne in beeld) en Johannes Hoven was betrokken bij een onlangs uitgezonden documentaire van de WDR “Wir und die Holländer – Grenzgeschichten”. De 2e helft van de ochtenden gaan leerlingen de senioren interviewen. De vragen worden voorbereid door leerkrachten en leerlingen.

                  Fotografie lessen in de basisschool
                  De donderdagochtenden 6 oktober en 13 oktober staan in het teken van zelf foto’s maken. Henny Waanders van museum De Scheper uit Eibergen komt met oude camera’s en geeft uitleg over hoe er vroeger werd gefotografeerd en fotograaf Frank Vinkenvleugel legt uit hoe je mooie foto’s maakt. Leerlingen en geïnteresseerde senioren krijgen gerichte opdrachten mee. Wellicht een foto maken van grensovergang Brüggenhütte.

                  Wandeling langs grens
                  Op donderdag 27 oktober en 3 november gaan senioren en leerlingen een wandeling maken over de grensweg, de Hellweg. Er wordt gestart  bij woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny. De huizen en locaties die te zien waren op de oude foto’s worden opnieuw gefotografeerd.

                  Expositie
                  Het project wordt afgesloten met een expositie waarbij oude foto’s en nieuwe foto’s naast elkaar te zien zijn. De opening van de expositie wordt omlijst met oude verhalen die foto’s oproepen. De datum van opening van de expositie en locatie is nog niet bekend op dit moment. Informatie volgt t.z.t.

                  Verbinden van generaties
                  Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.

                   Zomerse vooruitzichten 

                   X 212

                   Begin van deze week bouwt zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en dat resulteert volgens MeteoGroup in een reeks zonnige en warme zomerdagen, met ook hogere middagtemperaturen. Later in de week wordt het zomers warm, ofwel 25 graden.

                   Maandag is een overgangsdag met nog tamelijk veel wolkenvelden en vooral in het oosten nog een lokale bui. In de loop van de dag wordt het echter overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Vanaf dinsdag is het zonnig en droog en wordt in het zuiden van het land al een zomerse 25 graden bereikt. De dagen daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen.

                   Het zomerse weer lijkt vooralsnog tot het einde van de week aan te houden. Pas in de loop van het weekend valt volgens MeteoGroup weer een eerste lokale bui.

                   Meer informatie: MeteoGroup
                   www.weer.nl
                   www.meteogroup.com