Categoriearchief: Doetinchem

Sajenna wint workshop games maken voor haar hele klas

X 179

DOETINCHEM – Sajenna Rengelink, leerlinge in klas 2K-b van het Metzo College in Doetinchem was vrijdagmiddag 21 april compleet verrast toen zij uit handen van Maureen Sluiter, wethouder onderwijs in Doetinchem en Raoul van Heese, directeur/eigenaar van Gamestad de prijs ontving die was te winnen op de Techniekdag in Doetinchem.

Op zaterdag 18 maart bezocht Sajenna met haar moeder de Techniekdag bij Pas Reform. Daar leverde zij het strookje in van de folder die ze een paar weken eerder op school had gekregen. Aan het eind van de dag werd haar strookje getrokken uit een volle schatkist. Sajenna kwam niet voor niets naar de Techniekdag, volgend schooljaar kiest ze voor één van de vier technische profielen: PIE = Produceren, Installeren en Energie.
Sajenna wint een prijs voor haar hele klas, want binnenkort krijgen zij en haar klasgenoten een workshop zelf games maken aangeboden door Gamestad.

De Techniekdagen worden door VNO-NCW Achterhoek en POA Achterhoek georganiseerd om jongeren te interesseren voor een opleiding/toekomst in de techniek. Bedrijven en opleidingen organiseren hiervoor speciaal voor de jeugd technische doe-activiteiten. Met b.v. games maken, interactief werken met robots, 3d printen, energie opwekken uit beweging, proefjes doen, stalen figuurtjes samenstellen en nog veel meer kan de jeugd zien hoe hip techniek is. www.techniekdag.nl

De Techniekdag in Doetinchem werd door ruim 4000 jongeren met hun ouders bezocht.

  Goed en fout in de oorlog

  X 7

  twee lezingen over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog
  Woensdag 3 mei, 19.30 uur

  Theo Salemink over Joodse landbouwgrond
  Theo Salemink spreekt over de gedwongen verkoop door de gehele Achterhoek en Liemers van zogenaamde ‘Joodse landbouwgronden’ in 1941. In de Achterhoek en Liemers besloegen deze gronden ruim 200 bunder; in heel Nederland ging het om 6.000 bunder. Het waren voornamelijk weilanden die door Joodse veehandelaren werden gebruikt. In Zevenaar verloren de neven Leo Jacob en Sallie Gans hun weilanden in de Tatelaar. De grond van veehandelaar Leis Levy in Heelweg werd opgekocht door de gemeente Wisch. Kregen de eigenaren of hun erfgenamen de grond ooit terug?

  Leo Salemink over Duitse deserteurs
  Leo Salemink vertelt het verhaal van de Duitse deserteurs Stefan Leyendecker en Reinhard Nolte. Leyendecker woonde met zijn Nederlandse vrouw Dora Heersink in Sinderen toen hij werd opgeroepen om te vechten voor Hitler. Uit de brieven die hij vanuit Roemenië en Rusland aan Dora schreef komt hij bepaald niet naar voren als een nazi. De brieven bevinden zich in het Erfgoedcentrum. Theologiestudent en soldaat Nolte raakte bevriend met het gezin van meester Staarink te Didam. Daar werd hij in november 1944 doodgeschoten toen hij op het punt stond te deserteren.

  De sprekers belichten in beide lezingen de dunne scheidslijn tussen goed en fout in oorlogstijd en gaan hier na de lezing graag met het publiek over in discussie.

  De broers Theo en Leo Salemink schreven samen ‘Ondankbare grond, een boerenepos’ over het leven van kleine boeren op de arme zandgronden in Achterhoek en Liemers.

  Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
  Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur).
  Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078.
  Entree: € 3,50.

   Mark Boumans benoemd tot burgemeester van Doetinchem

   X 245

   DOETINCHEM – Mark Boumans (42 jaar, VVD) is donderdag 13 april bij Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester van de gemeente Doetinchem. De Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, zal hem donderdag 18 mei tijdens een raadsvergadering beëdigen.

   Op dit moment is Boumans waarnemend burgemeester van de gemeente Ommen. Van 2011 tot 2015 was hij gedeputeerde in de provincie Groningen. Daarvoor was hij burgemeester in Haren (2007-2011) en wethouder in Meppel (2006-2007).

   Voor de burgemeestersvacature in Doetinchem hadden vijftien sollicitanten belangstelling. Mark Boumans volgt Annemieke Traag op, die van half april vorig jaar tot 11 april dit jaar waarnemend burgemeester was. Zij kwam in Doetinchem nadat Niels Joosten in maart 2016 terugtrad als burgemeester.

    Expositie gemeentelijke collectie Kunstuitleen

    X 199

    DOETINCHEM – De tentoonstelling laat een greep zien uit de gemeentelijke collectie van de Kunstuitleen Doetinchem waarin bekende en minder bekende Achterhoekse kunstenaars zijn opgenomen.

    De collectie van de Kunstuitleen omvat ruim 400 werken. Een groot deel van de werken is afkomstig uit de kunstcollectie van de gemeente Doetinchem en behoort tot de toenmalige BKR-collectie. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) was van 1956 tot 1987 een regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun kunstwerken een inkomen konden krijgen. De kunstwerken uit deze BKR-regeling zijn door de gemeente Doetinchem aan de Kunstuitleen beschikbaar gesteld, sommige werken zijn in bruikleen gegeven en andere zijn door de gemeente aan de Kunstuitleen geschonken.

    Op de expositie die in april te zien is in de Brewincgalerie wordt onder andere werk getoond van de Doetinchemse kunstenaar Theo van Koot (1954-2015), vroege werken van Jos Klaver

    (Amsterdam, 1947) en diverse werken van de in Doetinchem geliefde en bekende schilder Frans Storm (1905-1998). Voormalig stadskunstenaar Theo van Koot is bekend door zijn kunstwerken in de Doetinchemse binnenstad, waaronder het herdenkingsraam in de Catharinakerk en de poëziepalen op het Simonsplein. Op de expositie hangen linosneden van zijn hand. Jos Klaver is  vertegenwoordigd met een aantal werken waarin gemengde technieken zijn gebruikt. De werken zijn een zoektocht in vorm-beeld-kleur-vlek en materialen. Van Frans Storm worden twee olieverfschilderijen en enkele pentekeningen getoond. Alle getoonde werken zijn te huur en enkele te koop. Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleenstadsmuseum.nl.

    Locatie: ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. Openingstijden: april 2017 van ma. t/m za., buiten feestdagen, van 10.00-16.30 uur. Vrije entree.

     Lezing Rijpstra’s ondergang over Johannes Rijpstra

     X 249

     Lezing Rijpstra’s ondergang over Johannes Rijpstra, de Zelhemse burgemeester in oorlogstijd door Arend Hulshof. Donderdag 20 april 2017, 19.30 uur

     DOETINCHEM – De bewoners van Zelhem herinneren zich oud-burgemeester Johannes Rijpstra (1889-1944) als een verzetsheld en als een slachtoffer van het naziregime. In december 1944 stierf hij in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Eerder dat jaar was hij gearresteerd, nadat hij vermoedelijk door een dorpsgenoot was verraden.

     Veel minder bekend is dat Rijpstra, als een typische burgemeester in oorlogstijd, nu en dan ook meewerkte met de bezetter en anti-Joodse maatregelen uitvoerde. Achterkleinzoon Arend Hulshof schreef een boek over Rijpstra. Hij onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Hij stelde zich de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is. Op 20 april vertelt Arend Hulshof over het leven en lot van zijn overgrootvader. Hij gaat in op de dilemma’s waar hij en andere Achterhoekse oorlogsburgemeesters, zoals Boot (Wisch), Monnik (Aalten), Duval Slothouwer (Doetinchem), mee worstelden.

     Het boek Rijpstra’s ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd werd in maart jl. bekroond tot het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016. Het is tijdens de lezing te koop voor
     € 19,99.

     Arend Hulshof is hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensrechtenmagazine van Amnesty International.

     Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Aanmelden via: <mailto:info@ecal.nu> info@ecal.nu of 0314-787078.
     Entree: € 3,50.

      Passieconcert Oost-Nederlands Kamerkoor

      X 108

      DOETINCHEM – Zondag 9 april, 15.00 uur, Catharinakerk te Doetinchem: Passieconcert Oost-Nederlands Kamerkoor. Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Joseph Haydn m.m.v. strijkerskwartet Het Frenkelkwartet en dichterscollectief De Omsmeders.

      Toegangskaarten:
      Voorverkoop: à € 17,50 via www.oostnederlandskamerkoor.nl bij de ingang van de kerk à € 20,00

      Bijzonderheden:
      ‘Die sieben letzten Worte’ is een pareltje in de westerse muziekgeschiedenis. De muziek is toegankelijk. Het bijzondere aan deze uitvoering is, dat de muzikale delen worden voorafgegaan door teksten van de dichters. Op deze manier wordt een eigentijdse bewerking van het stuk gepresenteerd, waarbij het verhaal van de muziek nog meer spreekt.

       Longpunt. voor longpatiënten en hun omgeving

       X 159

       Longpunt de Achterhoek Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op:

       DOETINCHEM – Donderdag 30 maart a.s. van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst met het thema: Zelf werken aan vitaliteit – over wandel-fit, mentale gezondheid en oefeningen voor thuis. Het thema zal worden besproken door: wandelsporttrainer/bewegingsagoog Eric Bos en oefentherapeut Dorien Peters. Omdat bij onze bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan hebben wij voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.

       Locatie: Slingeland Ziekenhuis (auditorium) Kruisbergseweg 25, 7009 BL Doetinchem

       Zaal open 15.00 uur
       Gratis deelname en parkeren

       U wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
       In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor onze Longpuntbijeenkomsten dienen wij ons te houden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Daarom adviseren wij u om u zo snel mogelijk aan te melden want: vol = vol.

       Meer informatie EN AANMELDING via ons e-mailadres: doetinchem@longpunt.longfonds.nl
       of tel. 06 – 43486657 Jannie ter Vrugt

       Zie ook facebookpagina: Longpunt de Achterhoek Doetinchem
       Zie ook de website: http://gelderland.longfonds.nl/

       Dit bericht wordt verwijderd op Friday March 31st, 2017

        Eerste editie Kruisberg Trailrun

        X 163

        DOETINCHEM – Op zondag 26 maart 2017 staat de eerste editie van de Kruisberg Trailrun op het programma. Een hardloopevenement voor jong en oud, dwars door de Kruisbergse bossen, met start en finish op motorsportaccommodatie “de Heksenplas” in Hummelo.

        Kruisberg Trailrun
        Ronde Tafel 20 Oude IJssel, een serviceclub bestaande uit een 20-tal ondernemers uit de Achterhoek, organiseert op zondag 26 maart 2017 de Kruisberg Trailrun. Een voor iedereen toegankelijk hardloopevenement, waarbij de opbrengst geheel ten goede zal komen aan het goede doel Sportservice Doetinchem.

        Jong en oud
        De organisatie heeft een uitdagend parcours uitgezet waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit een route van 5 kilometer (start om 10.00 uur), uitermate geschikt voor de beginnende loper en een route van 10 kilometer (start om 12.00 uur) voor de meer ervaren (trail)runner. Inschrijven kan vooraf via www.inschrijven.nl of op de dag zelf tot 15 minuten voor de start bij de organisatie.

        Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zal een kidsrun worden georganiseerd. Na een warming-up om 10.45 uur zullen de kinderen om 11.00 uur de heuvels van het crosscircuit trotseren over een afstand van circa 1 kilometer.

        Goede doel
        Met sporten kun je niet vroeg genoeg beginnen! Toch is er ook in de regio Doetinchem een grote groep kinderen voor wie sporten niet mogelijk is. Veelal vanwege financiële redenen kunnen deze kinderen geen lid worden van een sportvereniging. Sportservice Doetinchem steunt die kinderen en maakt het financieel mogelijk dat ook zij lid kunnen worden van een vereniging en over kleding en materiaal kunnen beschikken. De opbrengst van de eerste editie van de Kruisberg Trailrun zal aan Sportservice Doetinchem ten goede komen.

        Wilt u meelopen, het goede doel steunen, of meer informatie over de Kruisberg Trailrun of het goede doel? Surf dan naar www.kruisbergtrailrun.nl, www.facebook.nl/kruisbergtrailrun of www.sportservicedoetinchem.nl

         Doe mee aan de Doetinchemse Waterweek!

         X 160

         DOETINCHEM – Onder de vlag van JOGG Doetinchem (Jongeren op Gezond Gewicht) wordt de Doetinchemse Waterweek georganiseerd van 20 t/m 26 maart. Deze week staat geheel in het teken van water drinken. Veel mensen krijgen ongemerkt via verschillende drankjes teveel suiker binnen. De Doetinchemse Waterweek daagt iedereen daarom uit om alle suikerhoudende drankjes 1 week te vervangen voor water.

         Waterweek onderdeel van campagne DrinkWater Water drinken wordt weer heel gewoon. Met de campagne DrinkWater maakt JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk. Water is in Nederland overal aanwezig en ons kraanwater behoort tot het beste van de wereld. We zijn ons vaak niet bewust van de hoeveelheid suiker er in pakjes en blikjes drinken zit. Gemiddeld zit er in een pakje drinken 5 suikerklontjes en dit kan oplopen naar maar liefst 19 suikerklontjes in een 500ml AA-flesje. Water daar in tegen is een 100% dorstlesser met 0% suiker. Water drinken levert een positieve bijdrage aan de preventie van overgewicht.

         Jongeren Op Gezond Gewicht Onder de paraplu van JOGG Doetinchem werken vele partijen in de wijk samen aan de Doetinchemse Waterweek. Zo doen Buurtplein BV, Gemeente Doetinchem, Het Graafschap College, Sportservice Doetinchem en verschillende basisscholen en sportverenigingen mee, met verschillende acties om het water drinken te stimuleren. Daarnaast ondersteunt Jongeren Op Gezond Gewicht met het creëren van een gezonde omgeving waar kinderen en jongeren veel komen, zoals school, sport en werk. Met al onze partners zetten we ons in om een gezonde leefstijl te stimuleren bij kinderen, jongeren en hun ouders.

         Meedoen met de waterweek Laat gedurende 1 week alle frisdranken en sapjes staan, drink water en bekijk eens hoeveel suiker je laat liggen. Like de Facebookpagina @dchemww en volg de acties, de deelnemers en ontvang tips om water drinken leuk en aantrekkelijk te maken, voor jou en voor je kind.

          Longpunt. voor longpatiënten en hun omgeving

          X 116

          Longpunt de Achterhoek Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op:

          DOETINCHEM – Donderdag 30 maart a.s. van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst met het thema: Zelf werken aan vitaliteit – over wandel-fit, mentale gezondheid en oefeningen voor thuis. Het thema zal worden besproken door: wandelsporttrainer/bewegingsagoog Eric Bos en oefentherapeut Dorien Peters. Omdat bij onze bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan hebben wij voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.

          Locatie: Slingeland Ziekenhuis (auditorium) Kruisbergseweg 25, 7009 BL Doetinchem

          Zaal open 15.00 uur
          Gratis deelname en parkeren

          U wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
          In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor onze Longpuntbijeenkomsten dienen wij ons te houden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Daarom adviseren wij u om u zo snel mogelijk aan te melden want: vol = vol.

          Meer informatie EN AANMELDING via ons e-mailadres: doetinchem@longpunt.longfonds.nl
          of tel. 06 – 43486657 Jannie ter Vrugt

          Zie ook facebookpagina: Longpunt de Achterhoek Doetinchem
          Zie ook de website: http://gelderland.longfonds.nl/

           Nieuwe gitaarbouwer beleeft vliegende start

           X 190

           DOETINCHEM/ALMELO – Wat hij vooral niet wilde, was voortborduren op bestaande modellen. Arjan Lensen wilde per se zijn eigen gitaar bouwen, maar dan wel met een geheel eigen gezicht. “Mijn stelregel was dat ik een gitaar wilde maken die ik zelf ook te gek vind. Er vanuit gaande dat er dan altijd wel gitaristen zijn die dat dan ook vinden.”

           Voor de tukker ging een langgekoesterde droom in vervulling toen hij vorig jaar als gitaarbouwer aan de slag ging. Hij beleefde vervolgens een vliegende start. Intussen spelen namelijk onder anderen Hendrik-Jan Bökkers van de in de Achterhoek razend populaire rocksensatie Bökkers en Jovink en de Voederbietels op een onvervalste Lensen, net als de Amerikaanse snarenvirtuoos Dudley Taft.
           De Almeloër heeft dus duidelijk de juiste snaar weten te raken. “Ik liep al langere tijd rond met het idee om mijn eigen gitaar te gaan maken. Vorig jaar hakte ik de knoop door. Intussen heb ik er zeven gebouwd en ligt er nog een zestal bestellingen op de plank.”

           Waarbij vooral het eigenzinnige model opvalt. “Ik put wel degelijk uit een decennia oude gitaartraditie. Ik bedoel: het heeft weinig zin om een auto met een vijfde wiel uit te vinden. Maar tegelijk heb ik er heel bewust voor gekozen niet voort te borduren op bestaande gitaren als stratocaster en telecaster. Ik wilde per se met iets nieuws komen.”

           Vooral de opvallende headstock – de ‘kop’ van de gitaar – springt in het oog. “Dat was een ingeving. Al piekerend kreeg ik ’s nachts om drieën een ingeving, die uiteindelijk de basis vormde voor het uiteindelijke ontwerp.”

           De eerste Lensen is intussen zelfs de oceaan over. “Dudley Taft is een grote naam in de blues-scene. Ik ken hem al een tijdje en toen ik hem liet weten dat ik een gitaar had gebouwd, reageerde hij wat lacherig. Maar nadat hij erop had gespeeld, zei hij dat ik hem aangenaam had verrast. Vertelde dat hij gitaarbouwers normaal gesproken vaak op tactische wijze moet vertellen dat een instrument toch niet helemaal geschikt voor hem is. Maar hij heeft er nu meteen een besteld. Terwijl hij vanwege zijn status iemand is die van alle kanten gratis instrumenten aangeboden krijgt. Een groter compliment kun je een beginnend gitaarbouwer eigenlijk niet maken…”

           De sleutel voor het succes? “Ik bezuinig nergens op. Heb goede houtleveranciers – cruciaal voor iedere goede gitaar – maak echt alles met de hand en gebruik de allerbeste onderdelen.”

           Lensen Guitars is te vinden op Facebook.

            Zestig activiteiten en demonstraties op Techniekdag voor jongeren

            X 245

            18 Maart Techniekdag Achterhoek bij Pas Reform Doetinchem

            DOETINCHEM – De Techniekdag Achterhoek en Pas Reform bundelen dit jaar de krachten en organiseren op zaterdag 18 maart de Techniekdag Achterhoek. Op deze dag kunnen bezoekers zien en beleven wat de Achterhoek zo interessant maakt op het gebied van Techniek, energie, design en onderwijs.

            De Techniekdag wordt georganiseerd om jongeren te interesseren voor een opleiding/toekomst in de techniek. Bedrijven uit de Achterhoek organiseren hiervoor speciaal voor de jeugd technische doe-activiteiten. Dit jaar vindt de Techniekdag plaats bij Pas Reform te Doetinchem. Pas Reform opent speciaal voor de Techniekdag haar deuren om te laten zien hoe zij met hun broedmachines een wereldspeler van formaat zijn!

            De organisatie hoopt dat iedereen zoveel mogelijk op een duurzame manier – met de fiets of het openbaar vervoer – naar Pas Reform komt.

            Datum: zaterdag 18 maart, 10.00 – 16.00 uur
            Locatie: Pas Reform, Informaticaweg 14 in Doetinchem
            Entree en activiteiten: kosteloos

            Over de initiatiefnemers
            De Techniekdag Achterhoek wordt jaarlijks georganiseerd door een samenwerking van verschillende partijen uit de Achterhoek. Naast het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Achterhoek zijn dit VNO-NCW Midden, het Graafschap College en Pas Reform in samenwerking met de lokale ondernemersverenigingen. Op 1 juli wordt tevens de eerste grensoverschrijdende Techniekdag georganiseerd in Bocholt, met Duits en Nederlandse bedrijven.

            Week van de Techniek
            De Techniekdag is de afsluitende dag van de Week van de Techniek. Tussen 13 en 17 maart gaan ruim 400 basisschoolleerlingen op bezoek bij innovatieve bedrijven. Dit jaar zetten Kremer Installatie, Kaak Group, Kramp, Hosokawa Micron, Van Raam, Reiger Suspension en Staja hun deuren hiervoor open. Daarnaast krijgen 220 leerlingen les over Jouw Energie van Morgen, dit programma wordt aangeboden door de Rijksuniversiteit van Groningen. Op 16 en 17 maart staat het reizend laboratorium waarin deze lessen worden gegeven bij het stadhuis van Doetinchem. 240 Doetinchemse leerlingen uit groep 5 en 6 worden getrakteerd op een les over programmeren.

            De Techniekdag en de Week van de Techniek zijn onderdeel van het Innovatiefestival 2017.

             Vierde editie ‘Kies je Sport’ gaat van start

             X 357

             DOETINCHEM – Sportservice Doetinchem organiseert dit jaar voor de 4e keer het sportstimuleringsproject ‘Kies je Sport’. Kies je Sport is een sportkennismakingsprogramma waarbij basisschoolkinderen kennismakingslessen kunnen volgen bij sportverenigingen in de gemeente Doetinchem. Dit programma vindt plaats van 20 maart t/m 21 april. Inschrijven is mogelijk vanaf 22 februari.

             Kinderen uit groep 3 t/m 6 van alle basisscholen in de Gemeente Doetinchem kunnen komende periode verschillende sporten uit proberen. Maar liefst 36 verenigingen verzorgen 103 sportcursussen, waardoor er voor iedereen wel een aanbod is die past. Bij een sportcursus mogen kinderen 3 tot 4 keer de sport ‘uitproberen’. Alle basisschoolkinderen hebben het inmiddels bekende ‘Kies je Sport’ boekje ontvangen. Het aanbod is zeer gevarieerd: van schermen tot waterpolo en van freerunning tot voetbal. Voor deelname aan ‘Kies je Sport’ betaal je €5,- per sportcursus. Dit bedrag komt ten goede van de vereniging.

             Succes afgelopen jaren
             Kies je Sport in de gemeente Doetinchem is een enorm succes. De afgelopen drie jaar heeft het programma tot meer sportdeelname geleid. Vorig jaar deden rond de 300 kinderen mee aan Kies je Sport, waarvan gemiddeld 32% zich aanmeldde bij een sportvereniging.

             Inschrijven
             Vanaf woensdag 22 februari 15:00 uur kunnen kinderen uit groep 3 t/m 6 zich inschrijven via www.sportpas.nl/doetinchem. Inschrijven kan t/m vrijdag 10 maart. Bij iedere cursus wordt gewerkt met een maximum aantal deelnemers.

             Neem voor meer informatie contact op met buurtsportcoach Suzanne ter Horst via s.terhorst@sportservicedoetinchem.nl.

              30 teams schoolvolleybal toernooi

              X 305

              DOETINCHEM – Afgelopen woensdag vond in de Saza Topsporthal het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi plaats. Volle tribunes, een goede sfeer en volleybal op hoog niveau: 30 teams van 12 scholen gingen met elkaar de strijd aan. OBS Plattenburg won het toernooi en BS IJzevoorde ging er vandoor met de Fair Play Prijs.

              Winst voor OBS de Plattenburg
              De 30 teams van 12 basisscholen (Vrijeschool de kleine Prins, CBS de Haven, Het Timpaan, BS IJzevoorde, De Zonneboom, OBS Hagen, OBS de Huet, OBS Canada, OBS Overstegen, `t Prisma, OBS Mozaïek, OBS de Plattenburg) speelden in 6 poules van 5 teams. Ieder team speelde 4 wedstrijden in de poule. Alleen de poule winnaar ging door naar de halve finale.

              Na een ontzettend spannende wedstrijden waar het steeds gelijk op ging, stootte Plattenburg en `t Prisma door naar de finale. De Plattenburg won het toernooi en ging er met de winst vandoor. Het team van de Canadaschool is geëindigd op plek drie.

              Uitslag:
              1. OBS de Plattenburg
              2. `t Prisma.
              3. OBS Canada.

              Vlekkeloos georganiseerd door Orion
              De vlekkeloze organisatie van het toernooi lag in handen van Orion volleybal. Alle deelnemende kinderen ontvingen een kaartje voor een wedstrijd van Heren 1 (eredivisie) en een medaille als aandenken. Studenten van het Graafschap College Sport en Bewegen hebben geholpen tijdens deze dag met het begeleiden van de wedstrijden.

              Prijs voor Fair play
              Dit jaar kon er opnieuw de Fair Play Prijs worden gewonnen door het meest sportieve team. Het team dat zich het sportiefst gedroeg tegen de scheidsrechter en tegenstander, was het team van BS IJzevoorde.

              JOGG Teambox
              Nieuw dit jaar was de teambox. Voor ieder team stond er een gezonde teambox klaar waarin voor alle deelnemers een flesje water en een stuk fruit in zat. Deze teambox is uitgedeeld door Sportservice Doetinchem in het kader van het gezondheidsprogramma Jongeren Op Gezond Gewicht.

               Rivierduinen en vennen op landgoed Hagen en Breukinkheide

               X 199

               DOETINCHEM – De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 19 februari een wandeling langs rivierduinen en vennen op landgoed Hagen en Breukinkheide. Het is nog winter, maar op Hagen wandel je heerlijk beschut omdat de rivierduinen ons tegen de wind beschermen. Dit bijzondere landschap is uniek in Nederland. Onderweg vertelt de boswachter over het ontstaan ervan en ook laat hij de prachtige vennen in het gebied zien. Stevige schoenen zijn aan te raden.

               Start: 14.00 uur
               Duur: 2 à 2,5 uur.
               Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p.
               Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
               Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen).
               Reserveren niet nodig.
               Informatie: www.glk.nl/evenementen of Joke Hoitink, tel. 06 – 54 668 064

               Dit bericht wordt verwijderd op Monday February 20th, 2017

                Grolsch/De Klok Dranken en De Graafschap tekenen nieuwe Partnership overeenkomst

                X 240

                GROENLO/DOETINCHEM – Betaald voetbalorganisatie De Graafschap en Koninklijke Grolsch/De klok Dranken hebben maandagavond 6 februari jl, voorafgaand aan de wedstrijd tegen SC Cambuur, hun samenwerking voor de komende jaren bekrachtigd. Beide partijen hebben hun handtekening gezet onder een nieuwe sponsor/Partnership overeenkomst van 5 jaar bovenop de nog 2 lopende jaren van het huidige contract. Uiteraard blijft Grolsch/De Klok Dranken hiermee de exclusieve dranken- en bierleverancier van De Graafschap en haar stadion De Vijverberg.

                De Graafschap Martine Zuil: ““We zijn heel blij dat we opnieuw met Grolsch tot een partnership hebben kunnen komen. Het openbreken van het bestaande contract en het verlengen daarvan tot 2023 geeft aan dat beide Achterhoekse merken vertrouwen hebben, in elkaar en in de gezamenlijke toekomst. Naast de zakelijke overeenkomst, kunnen wij ons ook prima vinden in de maatschappelijke gedachte. Wij gaan er van uit dat er veelvuldig reden zal zijn om op De Vijverberg het glas te heffen!””

                Grolsch Jacco Potkamp: ““Met deze overeenkomst combineert Grolsch wederom haar twee passies: voetbal en de regio! Plezier en ontspanning is wat voetbal en Grolsch verbindt. Grolsch is trots op Oost-Nederland als thuishaven, op de vele voetbalclubs in de regio en uiteraard op haar bier. Daarnaast ben ik er bijzonder trots op dat we in het kader van ons Duurzaamheidsbeleid, twee kaarten voor de Business Club Graafschap terug geven aan De Graafschap zodat deze ingezet kunnen worden voor een maatschappelijk doel van De Graafschap in de regio.””

                 Rivierduinen en vennen op landgoed Hagen en Breukinkheide

                 X 2

                 DOETINCHEM – De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 19 februari een wandeling langs rivierduinen en vennen op landgoed Hagen en Breukinkheide. Het is nog winter, maar op Hagen wandel je heerlijk beschut omdat de rivierduinen ons tegen de wind beschermen. Dit bijzondere landschap is uniek in Nederland. Onderweg vertelt de boswachter over het ontstaan ervan en ook laat hij de prachtige vennen in het gebied zien. Stevige schoenen zijn aan te raden.

                 Start: 14.00 uur
                 Duur: 2 à 2,5 uur.
                 Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p.
                 Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
                 Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen).
                 Reserveren niet nodig.
                 Informatie: www.glk.nl/evenementen of Joke Hoitink, tel. 06 – 54 668 064

                  Graafschap College, Sportservice Doetinchem en SportmedX onder één nieuw dak

                  X 158

                   

                  Samen in beweging voor een vitale Achterhoek

                  DOETINCHEM – Binnenkort gaat de eerste schop in de grond voor het nieuwe schoolgebouw voor ongeveer 450 studenten van de opleidingen Sport en bewegen en 250 studenten Veiligheid en vakmanschap van het Graafschap College. Op de plek van de oude tennishal op het Doetinchemse Sportpark Zuid krijgen zij vanaf schooljaar 2018 les in een modern, licht en open schoolgebouw. De nieuwbouw staat vlakbij bijbehorende binnen- en buitensportaccommodaties als de Topsporthal met bijvoorbeeld dojo, turn-, fitness- en andere sportzalen en de sportvelden van DZC ‘68. “Een ideale locatie voor het combineren van theorie- en praktijklessen,” begint een trotse opleidingsmanager Sport en bewegen Ap te Winkel.

                  En er gaat nog meer gebeuren in het nieuwe gebouw: “Twee externe partijen, Sportservice Doetinchem en SportmedX, die beiden, net als wij, zeer nauw betrokken zijn bij allerlei bewegingsactiviteiten in onze regio, gaan als huurders gebruik maken van deze nieuwe locatie. Een mooie mix van disciplines en kwaliteiten rondom sport en bewegen,“ vertelt hij enthousiast.

                  Graafschap College bouwt aan toekomst
                  Het onder één dak brengen van de opleiding Sport en bewegen met Sportservice Doetinchem en SportmedX biedt voor alle partijen extra kansen: “Het is een unieke bundeling van krachten tussen werkveld en onderwijs, een impuls die zowel voor deze organisaties als voor de regio Achterhoek voordelen heeft. Zo willen we de huidige samenwerking met Sportservice Doetinchem graag verder uitbouwen en intensiveren,” gaat Ap te Winkel verder. “Veel van onze studenten lopen er al stage of zijn direct betrokken bij beweeg- en leefstijlprojecten voor jong en oud. Er gebeurt op dit moment erg veel op het gebied van sport, bewegen en vitaliteit, er liggen mooie kansen om samen onze regio verder te brengen op dit vlak. Als Graafschap College willen we bouwen aan up-to-date en innovatief onderwijs in een ‘hybride‘ leeromgeving, dat aansluit bij wat de maatschappij in het algemeen en onze regio in het bijzonder vraagt. Een samenwerking waarbij werkveld en opleidingen elkaar wederzijds beïnvloeden en versterken, daar ligt de toekomst. SportmedX sluit op het vlak van sportmedische begeleiding prachtig aan. Deze organisatie is betrokken bij de sportkeuringen van onze studenten en zou voor hen ook wat kunnen betekenen als stageplek of in de begeleiding bij en behandeling van blessures. Ideaal om deze deskundigheid als het ware ‘in huis’ te hebben.”

                  Sportservice Doetinchem beweegt jong en oud
                  Madelon Nolsen, manager bij Sportservice Doetinchem, is ook blij met haar nieuwe plek: “Sportservice Doetinchem is een onafhankelijke stichting, die in 2012 is opgericht om onder andere het sportbeleid van de gemeente Doetinchem uit te voeren. De buurtsportcoaches, docenten en verenigingsconsulent ondersteunen sportverenigingen en individuele sporters in de gemeente Doetinchem en organiseren en coördineren diverse sportstimuleringsprojecten, zoals Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Trainer voor de Klas, GymExtra, de Diabetis Challenge en het Meer Bewegen voor Ouderen. Een mooi nieuw initiatief is dat Sportservice, de gemeente en de basisscholen de handen ineen hebben geslagen. In het kader van preventie wordt er ingezet op goed bewegingsonderwijs. Buurtsportcoaches gaan samen met de groepsleerkrachten bewegingsonderwijs verzorgen, Hierdoor krijgt de kwaliteit van het bewegingsonderwijs een impuls en worden de motorische vaardigheden van kinderen verbeterd. Op het Graafschap College zijn wij actief betrokken bij het programma voor gezonde leefstijl voor studenten en medewerkers.”

                  Voortrekker op gebied vitaliteit

                  Sportservice Doetinchem wil, onder andere met de inzet van buurtsportcoaches, slimme verbindingen leggen met maatschappelijke partners uit het onderwijs, kinderopvang, welzijn, buurt en zorg: “Ons doel is een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren onder de inwoners van de gemeente Doetinchem,” aldus Madelon Nolsen. “Wij willen graag een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vitaliteit in de regio, we zijn constant bezig met innoveren en zoeken dan ook actief de samenwerking met allerlei partijen om ons heen. Het Graafschap College en SportmedX passen daar heel mooi bij. Door de korte lijnen kunnen we heel snel in contact komen met docenten en studenten die als (beginnend) vakkrachten in onze projecten mee kunnen draaien, zodat wij een steentje bijdragen aan het opleiden van de aankomende professionals in de regio. SportmedX zou met hun expertise een rol kunnen vervullen bij onze leefstijlprojecten en in het begeleiden van onze projecten voor beginnende of oudere sporters, zodat zij blessurevrij kunnen bewegen.”

                  SportmedX specialiseert in sportzorg
                  Coördinator en traumachirurg Tom van Thiel vertelt hoe SportmedX is ontstaan als onderdeel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk: “In 2000 besloten zij, als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een gespecialiseerd sportarts toe te voegen aan een multidisciplinair team van specialisten dat zich bezig hield met behandeling van sport gerelateerde klachten en blessures. In 2013 breidde het SKB dit aanbod uit. Het sportspreekuur werd een onderdeel van SportmedX, met een extra locatie in Doetinchem naast stadion de Vijverberg, waar we ook de medische begeleiding van de spelers van voetbalclub De Graafschap verzorgen.” Inmiddels heeft SportmedX nog zes andere locaties verspreid door het land: “Sinds 2015 is sportgeneeskunde officieel erkend als discipline,” geeft Tom van Thiel aan. “Er is zowel in de topsport als in de breedtesport duidelijk een groeiende behoefte aan goede medische begeleiding. Onze sportartsen en sportfysiotherapeuten weten alles over blessures en de belastbaarheid van het lichaam. Voordeel voor de sporter is dat het multidisciplinair team er voor zorgt dat diagnose, behandeling en nazorg naadloos in elkaar overlopen.”

                  Levenskwaliteit verbeteren
                  Toen vanuit het Graafschap College de vraag werd gesteld om mee te denken over de nieuwbouw was er vanuit SportmedX geen twijfel om hierin te participeren: “We kennen het Graafschap College al omdat we bij de intake van nieuwe studenten de sportmedische keuring verzorgen. Verder komen we elkaar tegen op regionale samenwerkingsverbanden rondom sport en bewegen zoals bijvoorbeeld Achterhoek Younited, dat jongeren wil behouden voor de regio door hen een optimaal ontwikkelingsklimaat te bieden bij sport, op school en in de maatschappij. Daarbij ondersteunen ook wij regionale leefstijlprojecten. In Winterswijk bijvoorbeeld voor diabetespatiënten en mensen met ernstig overgewicht. We merken dat we echt wat kunnen toevoegen aan de levenskwaliteit van deze groepen. Samen werken aan een gezonde Achterhoek spreekt ons dan ook zeer aan. Onze plek in dit nieuwe gebouw past hier perfect bij. We lopen makkelijk bij elkaar binnen en kunnen zo het aanbod aanvullen en versterken.”

                  Gezonde toekomst
                  “Als Graafschap College maken we samen met deze partners weer een mooie stap vooruit,“ sluit Ap te Winkel af. “We staan als school midden in de regio, studenten komen overal voor stages en werkervaring. Studenten Sport en bewegen vind je in diverse sportorganisaties, maar ook in de kinderopvang, in verpleegtehuizen en andere organisaties waar thema’s rond bewegen en gezonde leefstijl aan de orde zijn. Voor ons is de samenwerking in het nieuwe gebouw een geweldige mogelijkheid om onze studenten, nog meer dan we nu al doen, in de praktijk kennis te laten maken met allerlei facetten uit de sport- en bewegingswereld. Tevens halen we het werkveld letterlijk naar binnen in ons onderwijs, om zo de kwaliteit verder te verbeteren. Samen staan we voor een vitale Achterhoek, een beweging richting gezonde toekomst!”

                   Basiscursus genealogie start 17 maart 2017

                   X 199

                   DOETINCHEM – Op vrijdag 17 maart a.s. start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert u zoeken naar gegevens op internet en in archieven.

                   Data en tijd: vrijdagen 17, 24 en 31 maart en 7 april, 13.30-16.00 uur.

                   Opgave: voor 10 maart 2017 via <mailto:info@ecal.nu> info@ecal.nu of 0314-787078.

                   De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.

                   Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
                   Kosten: € 25 (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en € 22,50 voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.

                   De cursussen worden gegeven in samenwerking met de NGV, afdeling Achterhoek en Liemers.

                    Connect0314 houdt interkerkelijke jeugddienst

                    X 216

                    DOETINCHEM – Je zult vandaag de dag moeite moeten doen om iemand te vinden die geen gebruik maakt van sociale media. Selfies, delen en likes verzamelen hoort er helemaal bij. Maar hoe God jou ziet, is voor veel mensen nog steeds een mysterie. Dat staat wel centraal tijdens de interkerkelijke jeugddienst ‘Let’s Make A Selfie’ in Plexat Doetinchem, op 18 februari.

                    De jeugddienst in Plexat wordt begeleid door een enthousiaste band met zangers. Bram Rebergen, directeur van Youth for Christ en voormalig directeur van het Flevo Festival, zal spreken over het thema. Vanuit zijn werk en als vader ziet hij wat sociale media met ons doet. Het draait in deze digitale wereld vaak om gezien worden en dingen over jezelf delen. Maar welk effect hebben het aantal likes en reacties op je? Ben je teleurgesteld als het er minder zijn als de vorige keer? Vergelijk je het aantal likes tussen vrienden onderling? Maakt het je onzeker wat anderen van je vinden, als je iets deelt? Een ‘selfie’ maken, laat iets van jezelf zien. Maar lang niet altijd zien we wat er achter de selfie zit.

                    Bram Rebergen zal tijdens de ‘Let’s Make A Selfie’ jeugddienst inhaken op vergelijkbare vragen, maar dan met het oog op God. Hoe heeft God mij bedoeld? Hoe wil God dat ik mijzelf zie? Hoe kan ik omgaan met mijn onzekerheid? Het zijn allemaal vragen die we onszelf maar zelden stellen. In Plexat waagt Bram Rebergen met jou een sprong in het diepe, op zoek naar de ultieme selfie met God!

                    De toegang voor ‘Let’s Make A Selfie’ is gratis.
                    Interkerkelijke jeugddienst ‘Lets Make A Selfie’
                    18 februari 2017
                    19:30 uur
                    Plexat in Doetinchem, Dr. Huber Noodtstraat 74a