Categoriearchief: Doetinchem

Kirsten Sikkenga klimt voor COPD

X 167

Geef een held de ruimte. Help mee om kapotte longen te repareren!

DOETINCHEM – Kirsten beklimt de top van de Kilimanjaro ter nagedachtenis aan haar aan longkanker overleden vader en voor haar zieke moeder die aan COPD lijdt. Haar moeder kan ze niet meer helpen maar anderen wel. Daarom gaat Kirsten op 13 oktober starten met de klim zodat zij precies op 18 oktober aan de top zal staan. Een speciale dag voor haar omdat dat de sterfdag van haar vader is.
Volg Kirsten op haar facebookpagina: Klim mee voor COPD

Doel
Het is dé droom van iedereen met een longziekte: dat kapotte longen weer gerepareerd kunnen worden. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij het onderzoek naar groeifactoren in het menselijk lichaam, om deze aan het werk te zetten in de longen van COPD-patiënten.

Helpt u mee?

Wilt u Kirsten helpen en meestrijden voor gezonde longen? Kom dan naar ons volgende Longpunt in Doetinchem (31 augustus 2017 aanmelding verplicht, meer informatie volgt begin augustus) en koop voor € 5,- of meer een setje ansichtkaarten van het Longfonds. Of doneer via http://gezondelongen.nl/acties/kirsten-sikkenga/klim-mee-voor-copd

  Grote ravage na inbraak bakwinkel Gaabs

  X 273

  DOETINCHEM – Bakwinkel Gaabs aan de Terborgseweg te Doetinchem is afgelopen weekend doelwit geworden van inbraak. Dit bleek toen eigenaresse Gabi Hunter op maandagmorgen een grote ravage aantrof bij binnenkomst.

  “Deze aanblik na twee volle weken dag in dag uit gewerkt te hebben, voelt heel zuur”, stelt Hunter. “Gelukkig ligt er nooit veel contant geld op de zaak, maar de schade en het gevoel van onmacht die de inbreker heeft achtergelaten, zijn enorm.”

  Naast een bakwinkel is Gaabs een plek waar mensen via Stichting Komt voor de Bakker terecht kunnen voor begeleide dagbesteding, met als doel reïntegratie. “Vanuit een positieve invalshoek vinden mensen hier hun plekje in de maatschappij en leren zij ontdekken wat ze kunnen”, aldus Hunter.

  Ook vanuit de stichting wordt geschrokken gereageerd: “Hier wordt zó hard gewerkt, worden levens weer opgepakt en kansen gegrepen door mensen die daar ontzettend hard hun best voor doen. En dan dit!”, laat bestuurslid Tamara Tijdink zich aangedaan ontvallen. “Gaabs is een vrolijke, fijne en veilige plek. Voor iedereen. Maar wel gewoon via de voordeur, tijdens openingstijden…”

  Helpen?

  Beide ondernemers zijn vastberaden deze inbraak geen negatief effect te laten hebben op de dagelijkse gang van zaken en zeker niet op klanten en cliënten. “Het is vervelend, maar we hebben genoeg mooie dingen om onze energie in te steken. Zo zijn we momenteel bezig met het samenstellen van een mooi pakket voor de feestdagen, met daarin onze eigen koekjeslijn”, vertelt Hunter, duidelijk trots op haar bedrijf. “Alle hulp is echter welkom”, stelt Tijdink. “Een financiële bijdrage voor de stichting of hulp in de vorm van een nieuw camerasysteem, een nieuw raam of een bestelling van onze nieuwe pakketten… Ik noem maar wat!”

  Informatie of tips over de inbraak kunnen doorgegeven worden bij Politie Doetinchem of bij Gaabs.

   Stimulering Achterhoekse economie met Pitchdag voor ondernemers

   X 219

   DOETINCHEM – De coöperatieve vereniging Naoberkrediet biedt nu ook startuppers en groeiondernemers kans op financiering en coaching. In het verleden werden vooral bedrijven ondersteund die bij de banken geen financiering kregen. Ter onderstreping van de nieuwe positionering wordt op 23 juni bij Innovatiecentrum ICER in Ulft de eerste Naoberkrediet Pitchdag gehouden, waar ongeveer twintig inzenders van businessplannen uiteindelijk kans maken op de hoofdprijs van maximaal 100.000 euro financiering tegen 0% rente én een jaar lang gratis coaching. Aanmelden voor de Pitchdag kan nog tot woensdag 7 juni aanstaande via www.naoberkrediet.nl.

   Naoberkrediet is een vrijwilligersorganisatie gericht op het bevorderen van innovatie en werkgelegenheid in de Achterhoek. Achterhoekse ondernemers die als kredietgever andere ondernemers willen ondersteunen, worden via Naoberkrediet gekoppeld aan Achterhoekse ondernemers die tijdelijk financiering nodig hebben. Binnen Naoberkrediet zorgen een intakecommissie en kredietcommissie voor kritische beoordeling van kredietaanvragen. Na kredietverstrekking kent de coachingscommissie een ervaren coach toe aan de kredietaanvrager. Het zorgvuldige beoordelingsproces en de toekenning van een ervaren coach moeten zorgen dat de onderneming succesvol is en de lening terugbetaald wordt.

   Nadat in de beginjaren van Naoberkrediet hoofdzakelijk krediet werd verleend aan bedrijven die elders geen krediet kregen, is nu gekozen om ook startuppers en groeiondernemers te ondersteunen met financiering en coaching uit de regio. Iedereen met een goed business plan dat bijdraagt aan de werkgelegenheid in de Achterhoek en die tot 300.000 euro financiering nodig heeft, kan aankloppen bij Naoberkrediet. Om deze bredere positionering kracht bij te zetten, wordt op 23 juni een speciale Naoberkrediet Pitchdag gehouden waar een hoofdprijs van 100.000 euro financiering tegen 0% rente én een jaar lang gratis coaching wordt uitgereikt.

   Om kans te maken op deze prijs, moet je uiterlijk 7 juni je business idee hebben ingediend via de speciale actiepagina op www.naoberkrediet.nl. De twintig beste inzenders worden uitgenodigd voor de Pitchdag waar ze in verschillende workshoprondes hun plannen kunnen presenteren en aanscherpen. Vervolgens worden vijf finalisten gekozen die voor een deskundige jury hun business idee mogen pitchen. De jury kiest een winnaar die de hoofdprijs overhandigd krijgt. De andere deelnemers maken natuurlijk ook kans op een aantrekkelijk financieringsvoorstel vanuit Naoberkrediet.

    Twee nieuwe gezichten in bestuur Regio Achterhoek

    X 255

    DOETINCHEM – Het algemeen bestuur van Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van de zeven Achterhoekse gemeenten, heeft Mark Boumans aangewezen als nieuwe voorzitter. De heer Boumans is sinds 18 mei burgemeester van Doetinchem. Ook nieuw in het bestuur is Joris Bengevoord, recent benoemd tot burgemeester van Winterswijk.

    Achterhoekse belangen
    Regio Achterhoek zet zich op allerlei manieren in om de belangen van de Achterhoek te behartigen bij partners als provincie, Rijk en Europa. Dit gebeurt samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Leidend daarbij is de Uitvoeringsagenda2.0 Achterhoek2020. Het zwaartepunt van deze agenda ligt op het thema Werken/ Smart Industry, nodig om de Achterhoek economisch krachtig en daarmee leefbaar te houden.

    Actuele onderwerpen voor de Achterhoek zijn daarnaast: samen met de vijf krimpprovincies meer aandacht van het Rijk vragen voor balans tussen Randstad en grensregio’s, de aanpak van leegstand, stimuleren van verduurzaming, zorg voor goede bereikbaarheid en versterken van de samenwerking met onze Duitse buurregio’s.

    Bestuur Regio Achterhoek
    In het algemeen bestuur hebben naast Mark Boumans en Joris Bengevoord zitting: Gerard Nijland (wethouder gemeente Aalten), Marijke van Haaren (wethouder gemeente Berkelland), Arno Spekschoor (vicevoorzitter, wethouder gemeente Bronckhorst), Peter Drenth (wethouder gemeente Doetinchem), Annette Bronsvoort (burgemeester gemeente Oost Gelre) en Bert Kuster (wethouder gemeente Oude IJsselstreek).

    Het dagelijks bestuur bestaat uit Mark Boumans, Arno Spekschoor en Joris Bengevoord. De heer Bengevoord is als portefeuillehouder Grens afgevaardigd naar het dagelijks bestuur van de in Gronau zetelende Euregio.

    “D’r an!”
    Nu alle functies weer goed bezet zijn, kan Regio Achterhoek op volle kracht doorwerken om de belangen van de inwoners van de Achterhoek te dienen. Er is nog heel veel te doen. Kortom: “D’ran!”

     Succesvol vervolg van de Doetinchemse fietsdagen 2016

     X 175

     DOETINCHEM – Vorig jaar al een succes, 3 dagen lang was Doetinchem het middelpunt met meer dan duizend deelnemers! We gaan het dit jaar weer voor elkaar te krijgen. De Doetinchemse fietsdagen 2017 in het weekend van Pinksteren, daar hebben we het dan over. Deze 3 dagen staan voor plezier en genieten en om de Achterhoek te verkennen op de fiets of e-bike.

     Alleen dit jaar doen ze het net iets anders. De VVV Doetinchem gaat samenwerken met de leerlingen van het Graafschap College van de opleiding Toerisme leerjaar 3 niveau 4. De leerlingen en de VVV gaan er voor zorgen dat de Doetinchemse fietsdagen net zo spectaculair gaan worden als vorig jaar. Dit jaar zijn er nieuwe routes met verschillende afstanden zodat u ook dit jaar heerlijk op de fiets de Achterhoek kunt verkennen.

     “Na het succes van vorig jaar gaan we er vanuit dat het dit jaar nog spectaculairder wordt”, aldus André van de Burgt van de VVV Doetinchem.

     De leerlingen van het Graafschap College en de VVV Doetinchem hopen u te zien tijdens de Doetinchemse fietsdagen.

     Praktische informatie:

     • De fietsroutes kosten € 0,50 per stuk.
     • Het evenement vindt plaats in het Pinksterweekend van 2017 (3 t/m 5 juni)
     • Alle routes vertrekken vanuit Doetinchem
     • Afstanden: 50 km , 70 km en 90 km
     • Verkrijgbaar bij VVV Doetinchem, van Nispenstraat 2. (30 mei)

      Fietsdagen in samenwerking met het Graafschap College.

      X 186

      DOETINCHEM – De leerlingen van de opleiding Toerisme niveau 4 krijgen een grote kans die niet veel leerlingen krijgen om samen te werken met de VVV Doetinchem.

      De leerlingen gaan namelijk samen een evenement starten dat in Doetinchem plaats vind. De leerlingen leren niet alleen de theorie maar, het leren in de praktijk is natuurlijk heel belangrijk.

      De leerlingen moeten veel doen vanaf de voorbereiding tot aan de uitvoering van het evenement zelf. Veel mensen weten niet precies wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken als je praat over de voorbereiding van een evenement. De leerlingen zijn ingedeeld in verschillende groepen zodat elke groep zich op zijn eigen onderdeel kan richten. Elke groep heeft zijn eigen taak. De verschillende werkgroepen zijn communicatie, folder ontwikkeling, draaiboek maken, routes samenstellen en sponsorwerving.

      Deze ervaring die de leerlingen niet vaak meer krijgen en ze gaan ervan uit dat het evenement een groot succes gaat worden!

       Sajenna wint workshop games maken voor haar hele klas

       X 349

       DOETINCHEM – Sajenna Rengelink, leerlinge in klas 2K-b van het Metzo College in Doetinchem was vrijdagmiddag 21 april compleet verrast toen zij uit handen van Maureen Sluiter, wethouder onderwijs in Doetinchem en Raoul van Heese, directeur/eigenaar van Gamestad de prijs ontving die was te winnen op de Techniekdag in Doetinchem.

       Op zaterdag 18 maart bezocht Sajenna met haar moeder de Techniekdag bij Pas Reform. Daar leverde zij het strookje in van de folder die ze een paar weken eerder op school had gekregen. Aan het eind van de dag werd haar strookje getrokken uit een volle schatkist. Sajenna kwam niet voor niets naar de Techniekdag, volgend schooljaar kiest ze voor één van de vier technische profielen: PIE = Produceren, Installeren en Energie.
       Sajenna wint een prijs voor haar hele klas, want binnenkort krijgen zij en haar klasgenoten een workshop zelf games maken aangeboden door Gamestad.

       De Techniekdagen worden door VNO-NCW Achterhoek en POA Achterhoek georganiseerd om jongeren te interesseren voor een opleiding/toekomst in de techniek. Bedrijven en opleidingen organiseren hiervoor speciaal voor de jeugd technische doe-activiteiten. Met b.v. games maken, interactief werken met robots, 3d printen, energie opwekken uit beweging, proefjes doen, stalen figuurtjes samenstellen en nog veel meer kan de jeugd zien hoe hip techniek is. www.techniekdag.nl

       De Techniekdag in Doetinchem werd door ruim 4000 jongeren met hun ouders bezocht.

        Goed en fout in de oorlog

        X 8

        twee lezingen over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog
        Woensdag 3 mei, 19.30 uur

        Theo Salemink over Joodse landbouwgrond
        Theo Salemink spreekt over de gedwongen verkoop door de gehele Achterhoek en Liemers van zogenaamde ‘Joodse landbouwgronden’ in 1941. In de Achterhoek en Liemers besloegen deze gronden ruim 200 bunder; in heel Nederland ging het om 6.000 bunder. Het waren voornamelijk weilanden die door Joodse veehandelaren werden gebruikt. In Zevenaar verloren de neven Leo Jacob en Sallie Gans hun weilanden in de Tatelaar. De grond van veehandelaar Leis Levy in Heelweg werd opgekocht door de gemeente Wisch. Kregen de eigenaren of hun erfgenamen de grond ooit terug?

        Leo Salemink over Duitse deserteurs
        Leo Salemink vertelt het verhaal van de Duitse deserteurs Stefan Leyendecker en Reinhard Nolte. Leyendecker woonde met zijn Nederlandse vrouw Dora Heersink in Sinderen toen hij werd opgeroepen om te vechten voor Hitler. Uit de brieven die hij vanuit Roemenië en Rusland aan Dora schreef komt hij bepaald niet naar voren als een nazi. De brieven bevinden zich in het Erfgoedcentrum. Theologiestudent en soldaat Nolte raakte bevriend met het gezin van meester Staarink te Didam. Daar werd hij in november 1944 doodgeschoten toen hij op het punt stond te deserteren.

        De sprekers belichten in beide lezingen de dunne scheidslijn tussen goed en fout in oorlogstijd en gaan hier na de lezing graag met het publiek over in discussie.

        De broers Theo en Leo Salemink schreven samen ‘Ondankbare grond, een boerenepos’ over het leven van kleine boeren op de arme zandgronden in Achterhoek en Liemers.

        Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.
        Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur).
        Aanmelden via: info@ecal.nu of 0314-787078.
        Entree: € 3,50.

         Mark Boumans benoemd tot burgemeester van Doetinchem

         X 450

         DOETINCHEM – Mark Boumans (42 jaar, VVD) is donderdag 13 april bij Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester van de gemeente Doetinchem. De Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, zal hem donderdag 18 mei tijdens een raadsvergadering beëdigen.

         Op dit moment is Boumans waarnemend burgemeester van de gemeente Ommen. Van 2011 tot 2015 was hij gedeputeerde in de provincie Groningen. Daarvoor was hij burgemeester in Haren (2007-2011) en wethouder in Meppel (2006-2007).

         Voor de burgemeestersvacature in Doetinchem hadden vijftien sollicitanten belangstelling. Mark Boumans volgt Annemieke Traag op, die van half april vorig jaar tot 11 april dit jaar waarnemend burgemeester was. Zij kwam in Doetinchem nadat Niels Joosten in maart 2016 terugtrad als burgemeester.

          Expositie gemeentelijke collectie Kunstuitleen

          X 287

          DOETINCHEM – De tentoonstelling laat een greep zien uit de gemeentelijke collectie van de Kunstuitleen Doetinchem waarin bekende en minder bekende Achterhoekse kunstenaars zijn opgenomen.

          De collectie van de Kunstuitleen omvat ruim 400 werken. Een groot deel van de werken is afkomstig uit de kunstcollectie van de gemeente Doetinchem en behoort tot de toenmalige BKR-collectie. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) was van 1956 tot 1987 een regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun kunstwerken een inkomen konden krijgen. De kunstwerken uit deze BKR-regeling zijn door de gemeente Doetinchem aan de Kunstuitleen beschikbaar gesteld, sommige werken zijn in bruikleen gegeven en andere zijn door de gemeente aan de Kunstuitleen geschonken.

          Op de expositie die in april te zien is in de Brewincgalerie wordt onder andere werk getoond van de Doetinchemse kunstenaar Theo van Koot (1954-2015), vroege werken van Jos Klaver

          (Amsterdam, 1947) en diverse werken van de in Doetinchem geliefde en bekende schilder Frans Storm (1905-1998). Voormalig stadskunstenaar Theo van Koot is bekend door zijn kunstwerken in de Doetinchemse binnenstad, waaronder het herdenkingsraam in de Catharinakerk en de poëziepalen op het Simonsplein. Op de expositie hangen linosneden van zijn hand. Jos Klaver is  vertegenwoordigd met een aantal werken waarin gemengde technieken zijn gebruikt. De werken zijn een zoektocht in vorm-beeld-kleur-vlek en materialen. Van Frans Storm worden twee olieverfschilderijen en enkele pentekeningen getoond. Alle getoonde werken zijn te huur en enkele te koop. Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleenstadsmuseum.nl.

          Locatie: ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. Openingstijden: april 2017 van ma. t/m za., buiten feestdagen, van 10.00-16.30 uur. Vrije entree.

           Lezing Rijpstra’s ondergang over Johannes Rijpstra

           X 333

           Lezing Rijpstra’s ondergang over Johannes Rijpstra, de Zelhemse burgemeester in oorlogstijd door Arend Hulshof. Donderdag 20 april 2017, 19.30 uur

           DOETINCHEM – De bewoners van Zelhem herinneren zich oud-burgemeester Johannes Rijpstra (1889-1944) als een verzetsheld en als een slachtoffer van het naziregime. In december 1944 stierf hij in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Eerder dat jaar was hij gearresteerd, nadat hij vermoedelijk door een dorpsgenoot was verraden.

           Veel minder bekend is dat Rijpstra, als een typische burgemeester in oorlogstijd, nu en dan ook meewerkte met de bezetter en anti-Joodse maatregelen uitvoerde. Achterkleinzoon Arend Hulshof schreef een boek over Rijpstra. Hij onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Hij stelde zich de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is. Op 20 april vertelt Arend Hulshof over het leven en lot van zijn overgrootvader. Hij gaat in op de dilemma’s waar hij en andere Achterhoekse oorlogsburgemeesters, zoals Boot (Wisch), Monnik (Aalten), Duval Slothouwer (Doetinchem), mee worstelden.

           Het boek Rijpstra’s ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd werd in maart jl. bekroond tot het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016. Het is tijdens de lezing te koop voor
           € 19,99.

           Arend Hulshof is hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensrechtenmagazine van Amnesty International.

           Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Aanmelden via: <mailto:info@ecal.nu> info@ecal.nu of 0314-787078.
           Entree: € 3,50.

            Passieconcert Oost-Nederlands Kamerkoor

            X 197

            DOETINCHEM – Zondag 9 april, 15.00 uur, Catharinakerk te Doetinchem: Passieconcert Oost-Nederlands Kamerkoor. Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Joseph Haydn m.m.v. strijkerskwartet Het Frenkelkwartet en dichterscollectief De Omsmeders.

            Toegangskaarten:
            Voorverkoop: à € 17,50 via www.oostnederlandskamerkoor.nl bij de ingang van de kerk à € 20,00

            Bijzonderheden:
            ‘Die sieben letzten Worte’ is een pareltje in de westerse muziekgeschiedenis. De muziek is toegankelijk. Het bijzondere aan deze uitvoering is, dat de muzikale delen worden voorafgegaan door teksten van de dichters. Op deze manier wordt een eigentijdse bewerking van het stuk gepresenteerd, waarbij het verhaal van de muziek nog meer spreekt.

             Longpunt. voor longpatiënten en hun omgeving

             X 250

             Longpunt de Achterhoek Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op:

             DOETINCHEM – Donderdag 30 maart a.s. van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst met het thema: Zelf werken aan vitaliteit – over wandel-fit, mentale gezondheid en oefeningen voor thuis. Het thema zal worden besproken door: wandelsporttrainer/bewegingsagoog Eric Bos en oefentherapeut Dorien Peters. Omdat bij onze bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan hebben wij voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.

             Locatie: Slingeland Ziekenhuis (auditorium) Kruisbergseweg 25, 7009 BL Doetinchem

             Zaal open 15.00 uur
             Gratis deelname en parkeren

             U wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
             In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor onze Longpuntbijeenkomsten dienen wij ons te houden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Daarom adviseren wij u om u zo snel mogelijk aan te melden want: vol = vol.

             Meer informatie EN AANMELDING via ons e-mailadres: doetinchem@longpunt.longfonds.nl
             of tel. 06 – 43486657 Jannie ter Vrugt

             Zie ook facebookpagina: Longpunt de Achterhoek Doetinchem
             Zie ook de website: http://gelderland.longfonds.nl/

              Eerste editie Kruisberg Trailrun

              X 276

              DOETINCHEM – Op zondag 26 maart 2017 staat de eerste editie van de Kruisberg Trailrun op het programma. Een hardloopevenement voor jong en oud, dwars door de Kruisbergse bossen, met start en finish op motorsportaccommodatie “de Heksenplas” in Hummelo.

              Kruisberg Trailrun
              Ronde Tafel 20 Oude IJssel, een serviceclub bestaande uit een 20-tal ondernemers uit de Achterhoek, organiseert op zondag 26 maart 2017 de Kruisberg Trailrun. Een voor iedereen toegankelijk hardloopevenement, waarbij de opbrengst geheel ten goede zal komen aan het goede doel Sportservice Doetinchem.

              Jong en oud
              De organisatie heeft een uitdagend parcours uitgezet waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit een route van 5 kilometer (start om 10.00 uur), uitermate geschikt voor de beginnende loper en een route van 10 kilometer (start om 12.00 uur) voor de meer ervaren (trail)runner. Inschrijven kan vooraf via www.inschrijven.nl of op de dag zelf tot 15 minuten voor de start bij de organisatie.

              Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zal een kidsrun worden georganiseerd. Na een warming-up om 10.45 uur zullen de kinderen om 11.00 uur de heuvels van het crosscircuit trotseren over een afstand van circa 1 kilometer.

              Goede doel
              Met sporten kun je niet vroeg genoeg beginnen! Toch is er ook in de regio Doetinchem een grote groep kinderen voor wie sporten niet mogelijk is. Veelal vanwege financiële redenen kunnen deze kinderen geen lid worden van een sportvereniging. Sportservice Doetinchem steunt die kinderen en maakt het financieel mogelijk dat ook zij lid kunnen worden van een vereniging en over kleding en materiaal kunnen beschikken. De opbrengst van de eerste editie van de Kruisberg Trailrun zal aan Sportservice Doetinchem ten goede komen.

              Wilt u meelopen, het goede doel steunen, of meer informatie over de Kruisberg Trailrun of het goede doel? Surf dan naar www.kruisbergtrailrun.nl, www.facebook.nl/kruisbergtrailrun of www.sportservicedoetinchem.nl

               Doe mee aan de Doetinchemse Waterweek!

               X 274

               DOETINCHEM – Onder de vlag van JOGG Doetinchem (Jongeren op Gezond Gewicht) wordt de Doetinchemse Waterweek georganiseerd van 20 t/m 26 maart. Deze week staat geheel in het teken van water drinken. Veel mensen krijgen ongemerkt via verschillende drankjes teveel suiker binnen. De Doetinchemse Waterweek daagt iedereen daarom uit om alle suikerhoudende drankjes 1 week te vervangen voor water.

               Waterweek onderdeel van campagne DrinkWater Water drinken wordt weer heel gewoon. Met de campagne DrinkWater maakt JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk. Water is in Nederland overal aanwezig en ons kraanwater behoort tot het beste van de wereld. We zijn ons vaak niet bewust van de hoeveelheid suiker er in pakjes en blikjes drinken zit. Gemiddeld zit er in een pakje drinken 5 suikerklontjes en dit kan oplopen naar maar liefst 19 suikerklontjes in een 500ml AA-flesje. Water daar in tegen is een 100% dorstlesser met 0% suiker. Water drinken levert een positieve bijdrage aan de preventie van overgewicht.

               Jongeren Op Gezond Gewicht Onder de paraplu van JOGG Doetinchem werken vele partijen in de wijk samen aan de Doetinchemse Waterweek. Zo doen Buurtplein BV, Gemeente Doetinchem, Het Graafschap College, Sportservice Doetinchem en verschillende basisscholen en sportverenigingen mee, met verschillende acties om het water drinken te stimuleren. Daarnaast ondersteunt Jongeren Op Gezond Gewicht met het creëren van een gezonde omgeving waar kinderen en jongeren veel komen, zoals school, sport en werk. Met al onze partners zetten we ons in om een gezonde leefstijl te stimuleren bij kinderen, jongeren en hun ouders.

               Meedoen met de waterweek Laat gedurende 1 week alle frisdranken en sapjes staan, drink water en bekijk eens hoeveel suiker je laat liggen. Like de Facebookpagina @dchemww en volg de acties, de deelnemers en ontvang tips om water drinken leuk en aantrekkelijk te maken, voor jou en voor je kind.

                Longpunt. voor longpatiënten en hun omgeving

                X 213

                Longpunt de Achterhoek Doetinchem organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op:

                DOETINCHEM – Donderdag 30 maart a.s. van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst met het thema: Zelf werken aan vitaliteit – over wandel-fit, mentale gezondheid en oefeningen voor thuis. Het thema zal worden besproken door: wandelsporttrainer/bewegingsagoog Eric Bos en oefentherapeut Dorien Peters. Omdat bij onze bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan hebben wij voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.

                Locatie: Slingeland Ziekenhuis (auditorium) Kruisbergseweg 25, 7009 BL Doetinchem

                Zaal open 15.00 uur
                Gratis deelname en parkeren

                U wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
                In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor onze Longpuntbijeenkomsten dienen wij ons te houden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Daarom adviseren wij u om u zo snel mogelijk aan te melden want: vol = vol.

                Meer informatie EN AANMELDING via ons e-mailadres: doetinchem@longpunt.longfonds.nl
                of tel. 06 – 43486657 Jannie ter Vrugt

                Zie ook facebookpagina: Longpunt de Achterhoek Doetinchem
                Zie ook de website: http://gelderland.longfonds.nl/

                 Nieuwe gitaarbouwer beleeft vliegende start

                 X 309

                 DOETINCHEM/ALMELO – Wat hij vooral niet wilde, was voortborduren op bestaande modellen. Arjan Lensen wilde per se zijn eigen gitaar bouwen, maar dan wel met een geheel eigen gezicht. “Mijn stelregel was dat ik een gitaar wilde maken die ik zelf ook te gek vind. Er vanuit gaande dat er dan altijd wel gitaristen zijn die dat dan ook vinden.”

                 Voor de tukker ging een langgekoesterde droom in vervulling toen hij vorig jaar als gitaarbouwer aan de slag ging. Hij beleefde vervolgens een vliegende start. Intussen spelen namelijk onder anderen Hendrik-Jan Bökkers van de in de Achterhoek razend populaire rocksensatie Bökkers en Jovink en de Voederbietels op een onvervalste Lensen, net als de Amerikaanse snarenvirtuoos Dudley Taft.
                 De Almeloër heeft dus duidelijk de juiste snaar weten te raken. “Ik liep al langere tijd rond met het idee om mijn eigen gitaar te gaan maken. Vorig jaar hakte ik de knoop door. Intussen heb ik er zeven gebouwd en ligt er nog een zestal bestellingen op de plank.”

                 Waarbij vooral het eigenzinnige model opvalt. “Ik put wel degelijk uit een decennia oude gitaartraditie. Ik bedoel: het heeft weinig zin om een auto met een vijfde wiel uit te vinden. Maar tegelijk heb ik er heel bewust voor gekozen niet voort te borduren op bestaande gitaren als stratocaster en telecaster. Ik wilde per se met iets nieuws komen.”

                 Vooral de opvallende headstock – de ‘kop’ van de gitaar – springt in het oog. “Dat was een ingeving. Al piekerend kreeg ik ’s nachts om drieën een ingeving, die uiteindelijk de basis vormde voor het uiteindelijke ontwerp.”

                 De eerste Lensen is intussen zelfs de oceaan over. “Dudley Taft is een grote naam in de blues-scene. Ik ken hem al een tijdje en toen ik hem liet weten dat ik een gitaar had gebouwd, reageerde hij wat lacherig. Maar nadat hij erop had gespeeld, zei hij dat ik hem aangenaam had verrast. Vertelde dat hij gitaarbouwers normaal gesproken vaak op tactische wijze moet vertellen dat een instrument toch niet helemaal geschikt voor hem is. Maar hij heeft er nu meteen een besteld. Terwijl hij vanwege zijn status iemand is die van alle kanten gratis instrumenten aangeboden krijgt. Een groter compliment kun je een beginnend gitaarbouwer eigenlijk niet maken…”

                 De sleutel voor het succes? “Ik bezuinig nergens op. Heb goede houtleveranciers – cruciaal voor iedere goede gitaar – maak echt alles met de hand en gebruik de allerbeste onderdelen.”

                 Lensen Guitars is te vinden op Facebook.

                  Zestig activiteiten en demonstraties op Techniekdag voor jongeren

                  X 475

                  18 Maart Techniekdag Achterhoek bij Pas Reform Doetinchem

                  DOETINCHEM – De Techniekdag Achterhoek en Pas Reform bundelen dit jaar de krachten en organiseren op zaterdag 18 maart de Techniekdag Achterhoek. Op deze dag kunnen bezoekers zien en beleven wat de Achterhoek zo interessant maakt op het gebied van Techniek, energie, design en onderwijs.

                  De Techniekdag wordt georganiseerd om jongeren te interesseren voor een opleiding/toekomst in de techniek. Bedrijven uit de Achterhoek organiseren hiervoor speciaal voor de jeugd technische doe-activiteiten. Dit jaar vindt de Techniekdag plaats bij Pas Reform te Doetinchem. Pas Reform opent speciaal voor de Techniekdag haar deuren om te laten zien hoe zij met hun broedmachines een wereldspeler van formaat zijn!

                  De organisatie hoopt dat iedereen zoveel mogelijk op een duurzame manier – met de fiets of het openbaar vervoer – naar Pas Reform komt.

                  Datum: zaterdag 18 maart, 10.00 – 16.00 uur
                  Locatie: Pas Reform, Informaticaweg 14 in Doetinchem
                  Entree en activiteiten: kosteloos

                  Over de initiatiefnemers
                  De Techniekdag Achterhoek wordt jaarlijks georganiseerd door een samenwerking van verschillende partijen uit de Achterhoek. Naast het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Achterhoek zijn dit VNO-NCW Midden, het Graafschap College en Pas Reform in samenwerking met de lokale ondernemersverenigingen. Op 1 juli wordt tevens de eerste grensoverschrijdende Techniekdag georganiseerd in Bocholt, met Duits en Nederlandse bedrijven.

                  Week van de Techniek
                  De Techniekdag is de afsluitende dag van de Week van de Techniek. Tussen 13 en 17 maart gaan ruim 400 basisschoolleerlingen op bezoek bij innovatieve bedrijven. Dit jaar zetten Kremer Installatie, Kaak Group, Kramp, Hosokawa Micron, Van Raam, Reiger Suspension en Staja hun deuren hiervoor open. Daarnaast krijgen 220 leerlingen les over Jouw Energie van Morgen, dit programma wordt aangeboden door de Rijksuniversiteit van Groningen. Op 16 en 17 maart staat het reizend laboratorium waarin deze lessen worden gegeven bij het stadhuis van Doetinchem. 240 Doetinchemse leerlingen uit groep 5 en 6 worden getrakteerd op een les over programmeren.

                  De Techniekdag en de Week van de Techniek zijn onderdeel van het Innovatiefestival 2017.

                   Vierde editie ‘Kies je Sport’ gaat van start

                   X 537

                   DOETINCHEM – Sportservice Doetinchem organiseert dit jaar voor de 4e keer het sportstimuleringsproject ‘Kies je Sport’. Kies je Sport is een sportkennismakingsprogramma waarbij basisschoolkinderen kennismakingslessen kunnen volgen bij sportverenigingen in de gemeente Doetinchem. Dit programma vindt plaats van 20 maart t/m 21 april. Inschrijven is mogelijk vanaf 22 februari.

                   Kinderen uit groep 3 t/m 6 van alle basisscholen in de Gemeente Doetinchem kunnen komende periode verschillende sporten uit proberen. Maar liefst 36 verenigingen verzorgen 103 sportcursussen, waardoor er voor iedereen wel een aanbod is die past. Bij een sportcursus mogen kinderen 3 tot 4 keer de sport ‘uitproberen’. Alle basisschoolkinderen hebben het inmiddels bekende ‘Kies je Sport’ boekje ontvangen. Het aanbod is zeer gevarieerd: van schermen tot waterpolo en van freerunning tot voetbal. Voor deelname aan ‘Kies je Sport’ betaal je €5,- per sportcursus. Dit bedrag komt ten goede van de vereniging.

                   Succes afgelopen jaren
                   Kies je Sport in de gemeente Doetinchem is een enorm succes. De afgelopen drie jaar heeft het programma tot meer sportdeelname geleid. Vorig jaar deden rond de 300 kinderen mee aan Kies je Sport, waarvan gemiddeld 32% zich aanmeldde bij een sportvereniging.

                   Inschrijven
                   Vanaf woensdag 22 februari 15:00 uur kunnen kinderen uit groep 3 t/m 6 zich inschrijven via www.sportpas.nl/doetinchem. Inschrijven kan t/m vrijdag 10 maart. Bij iedere cursus wordt gewerkt met een maximum aantal deelnemers.

                   Neem voor meer informatie contact op met buurtsportcoach Suzanne ter Horst via s.terhorst@sportservicedoetinchem.nl.

                    30 teams schoolvolleybal toernooi

                    X 396

                    DOETINCHEM – Afgelopen woensdag vond in de Saza Topsporthal het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi plaats. Volle tribunes, een goede sfeer en volleybal op hoog niveau: 30 teams van 12 scholen gingen met elkaar de strijd aan. OBS Plattenburg won het toernooi en BS IJzevoorde ging er vandoor met de Fair Play Prijs.

                    Winst voor OBS de Plattenburg
                    De 30 teams van 12 basisscholen (Vrijeschool de kleine Prins, CBS de Haven, Het Timpaan, BS IJzevoorde, De Zonneboom, OBS Hagen, OBS de Huet, OBS Canada, OBS Overstegen, `t Prisma, OBS Mozaïek, OBS de Plattenburg) speelden in 6 poules van 5 teams. Ieder team speelde 4 wedstrijden in de poule. Alleen de poule winnaar ging door naar de halve finale.

                    Na een ontzettend spannende wedstrijden waar het steeds gelijk op ging, stootte Plattenburg en `t Prisma door naar de finale. De Plattenburg won het toernooi en ging er met de winst vandoor. Het team van de Canadaschool is geëindigd op plek drie.

                    Uitslag:
                    1. OBS de Plattenburg
                    2. `t Prisma.
                    3. OBS Canada.

                    Vlekkeloos georganiseerd door Orion
                    De vlekkeloze organisatie van het toernooi lag in handen van Orion volleybal. Alle deelnemende kinderen ontvingen een kaartje voor een wedstrijd van Heren 1 (eredivisie) en een medaille als aandenken. Studenten van het Graafschap College Sport en Bewegen hebben geholpen tijdens deze dag met het begeleiden van de wedstrijden.

                    Prijs voor Fair play
                    Dit jaar kon er opnieuw de Fair Play Prijs worden gewonnen door het meest sportieve team. Het team dat zich het sportiefst gedroeg tegen de scheidsrechter en tegenstander, was het team van BS IJzevoorde.

                    JOGG Teambox
                    Nieuw dit jaar was de teambox. Voor ieder team stond er een gezonde teambox klaar waarin voor alle deelnemers een flesje water en een stuk fruit in zat. Deze teambox is uitgedeeld door Sportservice Doetinchem in het kader van het gezondheidsprogramma Jongeren Op Gezond Gewicht.