Categoriearchief: Eibergen

Stofwolkertje Puck eindigt vijfde op NK

X 167

EIBERGEN – De wielervereniging De Stofwolk kan terugkijken op een geslaagd Nederlands kampioenschap voor de jeugd. De verschillende Stofwolkertjes konden in de diverse categorieën goed meekomen. Met een hoofdrol voor Puck Langenbarg uit Ruurlo, die in de categorie 3 vijfde van ons land werd.

Volgens Marieke Schieven-Storteler van De Stofwolk waren de omstandigheden afgelopen weekeinde in Amersfoort loodzwaar: ,,Het was een pittig rondje. Een zware klim van ruim zeshonderd meter met de finish bovenop.”

In totaal tien jeugdleden van De Stofwolk wisten zich te kwalificeren voor dit NK. Een resultaat waar de vereniging, met renners uit de hele Achterhoek, erg blij mee was. ,,Dit zijn immers onze kampioenen voor de toekomst”, zo zei voorzitter Marcel Meijer vooraf al.

Met name Puck Langenbarg deed van zich spreken. Volgens Marieke Schieven-Storteler werd ze vorig jaar al heel knap derde: ,,Dit jaar zat ze er weer geweldig bij in de voorste gelederen. In haar categorie was een meisje een klasse apart en reed bijna hele wedstrijd alleen vooruit. Puck zat hier in een groepje van vier achter. Ze probeerde nog om weg te komen, maar dit lukte niet. In de volle laatste sprint van beneden naar boven moest ze het groepje laten gaan. Maar ze leverde met een vijfde plek een erg goede prestatie.”

De Stofwolk blijft intussen veel tijd en energie steken in de opleiding van jeugdige talenten. Wekelijks wordt er getraind op het nieuwe parcours op sportpark De Bijenkamp. Daarbij worden de jongens en meisjes de kneepjes van het wielermétier door ervaren krachten met de paplepel ingegoten. ,,Voordeel van zo’n eigen parcours is dat de jeugd onder veilige omstandigheden kan fietsen”, aldus Meijer. ,,Wie eens vrijblijvend mee wil komen trainen, kan daarvoor contact met ons opnemen.”

  NK jeugd Stofwolk te Amersfoort

  X 266

  Nederlandse Kampioenschappen Jeugd te Amersfoort

  Afgelopen zaterdag was het dan zover, de Nederlandse Kampioenschappen voor de jeugd in Amersfoort.
  Wat hebben we genoten van de Stofwolkers. Het was zwaar, maar dan ook echt zwaar….. Het was een pittig rondje voor alle categorieën. Een zware klim van ruim 800 meter met de finish bovenop op de Galgenberg.

  Als eerste mocht categorie 5 van start om 9.00 uur. Hierbij Stijn en Jelle aan het vertrek. 56 jongens stonden te popelen om hun krachten te meten. Stijn Beretsen had rugnummer 19 en Jelle 49. Stijn stond dus mooi van voren op de startrij.

  De eerste ronde werd er nog wat afwachtend gereden maar daarna ging het los. De uiteindelijk NL kampioen ging er al vroeg vandoor, hij was een klasse apart. Maar onze jongens zaten mooi in het peloton. Het ging steeds harder. Ze moesten er af, zaten er weer bij enz.. Stijn kon het nog het langst volhouden in het peloton maar moest de groep ook laten gaan. Stijn finishte als 21e en vlak hierachter Jelle Schieven, moe gestreden, op plek 26.

  Hierna mocht Imme Arink het laten zien bij meisjes cat. 5. Een zware wedstrijd waarbij vanaf de start volle bak werd gereden. Imme kwam in een mooi groepje terecht. Ze zag erg tegen het parcours op, maar heeft het toch maar mooi gedaan! Een 36e plek.
  Matz Damman stond bij jongens cat. 6 aan de start. Hij werd vandaag 63e. Meer zat er voor hem gisteren niet in. Alles gegeven en moe streden.

  Bij de meisjes categorie 4 hadden we ook toppertjes aan het vertrek. De jarige Mette en Esra. Ook zij hebben alles gegeven vandaag. Ze bleven lachen op de fiets ondanks het zware parcours. Ze hebben t toch maar mooi gedaan en kunnen toch zeggen dat ze 36e (Esra) en 39e (Mette) van Nederland zijn!

  Na de korte pauze was het de beurt aan jongens categorie 3 met Mikai en Teun. Een chaotische wedstrijd om te volgen. Vanaf deze categorie was het nl een ander rondje. Halverwege de klim gingen ze linksaf ipv rechtdoor naar boven. In de laatste ronde gingen de hekken dan open en moesten ze wel naar boven klimmen voor de finish. De gedubbelden moesten er 3 ronden van te voren uit. Maar sommigen reden door terwijl anderen netjes afstapten. Dus al met al erg chaotisch om te volgen. De jongens maakten er een wedstrijd in een wedstrijd van. Mikai werd 25e en Teun 42e.

  Hierna kwam Puck Langenbarg in aktie bij meisjes categorie 3. Vorig jaar werd ze heel knap 3e. Dit jaar zat ze er weer geweldig bij van voren. In haar categorie was een meisje een klasse apart zaterdag en reed bijna hele wedstrijd alleen vooruit. Puck zat hier knap in een groepje van 4 achter. Ze probeerde nog om weg te komen wat niet lukte. In de volle laatste sprint van beneden naar boven moest ze het groepje laten gaan, maar wat knap, een 5e plek!!! Een super prestatie Puck!

  Als laatste van de Stofwolk kwam Linn Berentsen aan de start om 17.00 uur in categorie 2 meisjes. Ook voor haar een zware wedstrijd. Al snel moest ze de groep laten gaan en kwam alleen te zitten. Maar wat heeft ze geknokt. Ze is toch maar mooi 31e van NL geworden!!
  Alle 10 super gedaan. Jullie hebben je goed laten zien op dit zware parcours.

  Toppers van de Stofwolk!
  Uitslagen:
  categorie 5 jongens:
  21e Stijn Berentsen (Groenlo)
  26e Jelle Schieven (Zieuwent)

  categorie 5 meisjes
  36e Imme Arink (Groenlo)

  Categorie 6 jongens:
  63e Matz Damman (Groenlo)

  Categorie 4 meisjes:
  36e Esra Goossens (Borculo)
  39e Mette Voorpostel (Enschede)

  Categorie 3 jongens:
  25e Mikai Leistra (Eibergen)
  42e Teun Geelink (Groenlo)

  Categorie 3 meisjes
  5e Puck Langenbarg (Ruurlo)

  Categorie 2 meisjes:
  31e Linn Berentsen (Groenlo)

  • [0] Foto's en tekst: De Stofwolk

  Kledingcollecties van de Achterhoek tentoongesteld

  X 146

  EIBERGEN – Museum de Scheper in Eibergen bezit een van de grootste kledingcollecties van de Achterhoek. “Dit jaar willen wij onze bezoekers laten meegenieten van een deel hiervan, namelijk de kleding gedragen van geboorte tot huwelijk”.

  De kleding wordt gedragen door de boerenjongen Herman uit de Vuurrever en het deftige meisje Betsie uit de villa. Diverse scenes laten het dagelijkse leven uit die tijd zien: een gedekte tafel, een gespreid bedje, een doopvont en verdere entourage.

  Laat u onderdompelen in de jaren 20 van de vorige eeuw en bezoek de Vuurrever waar Herman is opgegroeid zonder Betsie nog te kennen.

  Betsie kent het boerenleven alleen uit haar schoolboekjes. En toch door een bijzonder toeval leren ze elkaar kennen. Vergaap u aan de prachtige trouwjapon van Betsie. Gegarandeerd zult u na een bezoek aan de expositie de foto’s van uw grootouders op zolder erbij gaan zoeken!

  Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Gelderland en is te zien in Museum de Scheper van 14 juni tot 28 oktober, woensdag t/m zaterdag 13.00-17.00 uur.

  Museum de Scheper, Hagen 24 Eibergen
  Voor meer informatie www.museumdescheper.nl

   Blaudzun in Openluchttheater Eibergen

   X 145

   EIBERGEN – Blaudzun speelt zaterdag 24 juni in Openluchttheater Eibergen. Johannes Sigmond brak in 2014 door met het album ‘Promises of No Man’s Land’. Op 3 maart verscheen ‘Jupiter part 2’, als onderdeel van drie nieuwe albums. Blaudzun komt met de voltallige bandbezetting naar Eibergen.

   In het voorprogramma speelt Midas. Een online ticket kost in de voorverkoop 25 euro, inclusief alle bijkomende kosten. Aan de kassa kost een kaartje 27,50 euro. De poort gaat om 19:30 uur open. Na afloop is er een afterparty met deejay op het Muntenplein.

   Alle info over het optreden en ticketverkoop van Blaudzun is te vinden op www.openluchttheatereibergen.nl.

   Zaterdag 17 juni wordt in het theater de soul- en funkavond OLTskool gehouden. Zondag 9 juli is er het Achterhoeks Streekfestival en 27 augustus is pianist Wibi Soerjadi te gast. Alle info is te vinden op de website van het openluchttheater.

    Stofwolkertjes naar nationale titelstrijd

    X 214

    ‘Dit zijn de kampioenen van de nabije toekomst’

    EIBERGEN – De wielervereniging De Stofwolk neemt zaterdag 10 juni met een omvangrijke delegatie deel aan de Nederlandse jeugdkampioenschappen. ,,We zijn vanzelfsprekend blij dat we zo goed vertegenwoordigd zijn”, zegt voorzitter Marcel Meijer.

    Een florerende jeugdafdeling vormt immers de pijler voor iedere gezonde sportclub, aldus Marcel Meijer. ,,Dit zijn de kampioenen van de nabije toekomst.”

    Vandaar ook dat De Stofwolk veel tijd en energie steekt in de begeleiding van jeugdige talenten. Wekelijks wordt er getraind op het nieuwe parcours op sportpark De Bijenkamp. Daarbij worden de jongens en meisjes de kneepjes van het wielermétier door ervaren krachten met de paplepel ingegoten. ,,Voordeel van zo’n eigen parcours is dat de jeugd onder veilige omstandigheden kan fietsen.”

    De jeugdkampioenschappen worden komend weekeinde verreden in Amersfoort. Volgens Jessica Jansen, een van de begeleidsters, hebben de jongens en meiden zich voor de nationale titelstrijd moeten kwalificeren door eerst een aantal wedstrijden in het district Oost te rijden: ,,Om vervolgens tijdens het NK te mogen strijden met de gekwalificeerde renners uit de overige districten uit heel Nederland.”

    De deelnemers zijn: Linn Berentsen uit Groenlo (categorie 2 meisjes), Mikai Leistra uit Eibergen (categorie 3 jongens), Teun Geelink uit Groenlo (categorie 3 jongens), Puck Langenbarg uit Ruurlo (categorie 3 meisjes), Esra Goossens uit Borculo (categorie 4 meisjes), Mette Voorpostel uit Enschede (categorie 4 meisjes), Jelle Schieven uit Zieuwent (categorie 5 jongens), Stijn Berentsen uit Groenlo (categorie 5 jongens), Imme Arink uit Groenlo (categorie 5 meisjes), Matz Damman uit Groenlo (categorie 6 jongens).

     Retro-shirt voor wielervereniging De Stofwolk

     X 182

     ‘Nieuw shirt, nieuw elan’

     EIBERGEN – Vanzelfsprekend hopen ze ook bij de regionale wielervereniging De Stofwolk op het ‘Dumoulin-effect’. Dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zich laten inspireren door dit historische wielersucces tijdens de laatste Ronde van Italië en nu massaal op de racefiets stappen. “Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom, al hebben we als club de laatste jaren toch al de wind volop in de rug”, aldus voorzitter Marcel Meijer tijdens de presentatie van het nieuwe wielertenue.

     Julia Wissink, met haar negen lentes het jongste lid van De Stofwolk, nam uit handen van Jeroen van Os, Marion Nijkamp en Henk Beumer het eerste wielershirt in ontvangst. Een retro-shirt, waarmee wordt teruggegrepen naar het groen-geel: de traditionele kleuren van deze vereniging die leden heeft vanuit alle windstreken van de Achterhoek.

     De club, opgericht in 1954, beleeft momenteel een regelrechte verjongingskuur. Zo is er op sportpark De Bijenkamp een fonkelnieuw clubhuis verrezen met uitzicht over de aangrenzende multifunctionele wielerbaan. Ook de skeeleraars van De Stofwolk hebben hier hun domicilie.

     Voorzitter Marcel Meijer toont zich ingenomen met de komst van een aantal nieuwe sponsoren. “Van Os Orthodontie en East Financial Services zijn de nieuwe hoofdsponsoren. Bovendien heeft Rabobank toegezegd de komende jaren een aantal evenementen van ons te gaan sponsoren. Verder hebben we met Goossens Tweewielers – met vestigingen in Borculo en Groenlo – een belangrijke subsponsor. Net als Totalfit in Ruurlo.”

     Volgens Jeroen van Os is er bewust gekozen voor een sponsorovereenkomst voor de langere termijn: ,,Voor de komende vier jaar. Sponseren voor korte termijn heeft weinig zin. We willen de club graag helpen bij het bouwen aan de toekomst.”

     De Stofwolk hoopt dat door het recente succes van Dumoulin de wielerliefhebbers op de racefiets stappen. “De Stofwolk biedt als club daartoe de faciliteiten”, aldus Marion Nijkamp van East Financial Services. “Met een parcours waar wekelijks trainingen worden afgewerkt voor volwassenen, maar ook voor de jeugd.”

     Goossens Tweewielers biedt daarbij materiële ondersteuning. “Dat doen we al vele jaren en ook de komende jaren dus weer”, aldus eigenaar Henk Beumer.

     Wat vooral opvalt is dat het zwarte tenue van de laatste jaren weer plaats heeft gemaakt voor het welbekende groen-geel, waarmee de club in het verleden zoveel successen behaalde. Het shirt is van kledingproducent 36, onder meer leverancier voor de wielerprofs van Team Roompot. Hugo Hagemeijer van de kledingcommissie van De Stofwolk: “We gaan hiermee terug naar de roots van onze vereniging. En ja, een nieuw shirt mag dan op de keper beschouwd slechts een stukje textiel zijn, het zorgt toch weer voor nieuwe inspiratie. Een nieuw shirt, een nieuw elan.”

      Mijlpaal voor Openluchttheater Eibergen

      X 151

      Van bijna failliet naar 2.000 donateurs

      EIBERGEN – In 2009 was Openluchttheater Eibergen bijna failliet, vorige week werd de tweeduizendste donateur ingeschreven en is het theater met 16.800 bezoekers in 2016 opgeklommen tot het vijfde openluchttheater van Nederland. “We halen grote artiesten als Ilse Delange, De Dijk, Typhoon en Douwe Bob, maar willen nadrukkelijk ook lokale verenigingen en non-profit instellingen een podium bieden”, aldus het bestuur.

      De familie Pasman uit Neede is de tweeduizendste donateur en kreeg enkele dagen geleden een enveloppe met twee vrijkaarten en consumptiemunten overhandigd. Dat de jubilaris uit Neede komt staat model voor de ontwikkeling van het openluchttheater. “In Eibergen zijn de meesten al donateur. De nieuwkomers wonen vooral in omliggende plaatsen. Maar ook verder weg in Winterswijk, Lichtenvoorde, Hengelo en Enschede.”

      Wederopstanding
      Het was het begin van de wederopstanding. “Er waren nauwelijks financiële middelen, dus het was hard knokken om vooruit te komen. Het toenmalige gemeentebestuur werkte in het begin niet echt mee. Voor een kleine aanpassing aan het theater moesten we een omgevingsonderzoek laten uitvoeren dat duizenden euro’s zou kosten. We hadden het idee dat de gemeente het theater het liefst zag verdwijnen. Daar had de politiek ook belang bij, want men wilde het naastgelegen gemeentekantoor verkopen. En het gebouw brengt meer op, zonder ‘lawaai-theater’ als buurman. En tja… hoe treffend kan het zijn; het gemeentekantoor is gesloopt en het theater bloeit als nooit tevoren.”

      De gemeente besloot in 2010 het verpauperde theater in erfpacht te geven en stelde een eenmalige bijdrage van 100.000 euro beschikbaar voor achterstallig onderhoud. Zeven jaar later staat er een geheel nieuwe accommodatie. “We hebben ieder jaar gespaard en gerenoveerd. Gefaseerd is er voor ruim 425.000 euro geïnvesteerd. Deze maand zijn de nieuwe entree en multi-functionele ruimte in gebruik genomen. Uitgangspunt is dat de markante sfeer van het theater behouden blijft. Zo zijn de damestoiletten nog authentiek, werken we met stoer hout en willen we geen reclameborden in het theater.”

      Laatste afscheid
      Het theater beschikt over een doekoverkapping die 700 mensen droog houdt, een multi-functionele regie-ruimte, meerdere bars, kassa-wagen en online ticketsysteem. “We willen heel nadrukkelijk deze faciliteiten ook beschikbaar stellen aan verenigingen, creatievelingen en andere non-profit instellingen. Zij kunnen tegen een kleine vergoeding ons theater gebruiken. Tevens kunnen zij gebruik maken van de expertise die binnen onze organisatie aanwezig is. Het aantal externe gebruikers groeit sterk. Dit jaar zijn onder meer de Eiberrun, gymnastiekvereniging Odival en muziekschool Drum & Dance nieuwkomers. Bijzonder is dat het theater ook uitvaarten faciliteert. “We vinden het mooi dat mensen bij ons hun meest vreugdevolle momenten vieren, maar er ook ruimte is voor het laatste afscheid.”

      Openluchttheater Eibergen is een 100 procent vrijwilligersorganisatie. Dat geldt ook voor de bestuursleden, die het hele jaar rond om de drie weken vergaderen. “Bezoekers die voor het eerst in ons theater zijn kunnen vaak niet geloven dat het door vrijwilligers wordt gerund. We hebben een zeer professionele uitstraling. Ons motto is; wat we doen, doen we goed, anders beginnen we er niet aan. Je ziet dat in alles terug. De presentatie, de aankleding van het theater, gastvrijheid; alles moet kloppen. We bezoeken veel andere openluchttheaters. Leerzaam, leuk en het genereert veel energie. Dit jaar zijn wij zelfs gastheer van de jaarvergadering Vereniging Nederlandse Openluchttheaters en komen er bestuurders van zo’n veertig theaters naar Eibergen.”

      Toekomst
      Het theater heeft de wind mee en krijgt veel waardering. Naast het particuliere donateurschap zijn er 150 bedrijven, ondernemers en winkeliers zakelijk donateur. Donateur worden kan online via de website openluchttheatereibergen.nl. “We houden de drempel laag. Voor tien euro per jaar ben je particulier donateur, voor vijftig euro zakelijk. Donateurs ontvangen de nieuwsbrieven en krijgen voorrang bij ticketverkoop. De donateurs zijn zich er van bewust hoe belangrijk het is dat de leefbaarheid en sociale verbondenheid overeind blijven. Zeker in deze tijdgeest. Wij leveren daar een bijdrage aan. We hebben nauwelijks opzeggingen. Ook voor de toekomst zijn de donateursinkomsten broodnodig. Zo moeten we dringend de muziekkoepel renoveren en de markante oude omarmde muur met gevelsteen restaureren. Het is nooit af, er blijven altijd uitdagingen.’’

      Mini-documentaire 2009-2017
      Op de website www.openluchttheatereibergen.nl is de mini-documentaire ‘Van bijna failliet tot 2.000 donateurs’ te bekijken. De 23 minuten durende film laat zien hoe Openluchttheater Eibergen tussen 2009 en 2017 veranderde van een zieltogend theater tot het vijfde openluchttheater van Nederland. Het geeft bovendien een uniek inkijkje achter de schermen. Uiteraard ook beelden van de vele hoogtepunten en werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Ook nooit eerder vertoonde opnamen van onder meer Ilse DeLange, backstage kort voor het optreden, zijn in de mini-docu te zien.

       Jeugd RTC de Stofwolk actief in jeugdronde Nijverdal

       X 238

       EIBERGEN – Zaterdag 20 mei stonden de renners van RTC de Stofwolk aan het vertrek in Nijverdal.

       Er was een mooi rondje uitgezet. Categorie 1 en 2 hadden een relatief vlak rondje. Vanaf categorie 3 was het echt klimmen geblazen. Puck Langenbarg mocht het podium betreden als 2e meisje in categorie 3! De Stofwolkers hebben zich allemaal weer goed laten zien in deze zware koers!

       Nijverdal was alweer de 8e en laatste kwalificatiewedstrijd voor het NK. Aankomende week zal dan helemaal duidelijk worden wie zich gekwalificeerd heeft voor het NK op zaterdag 10 juni as.

       Uitslagen Nijverdal:
       Cat. 2:
       15e Linn Berentsen (Groenlo)
       20e Jille Voorpostel (Enschede)

       Cat. 3:
       7e Puck Langenbarg (2e meisje) (Ruurlo)
       8e Teun Geelink (Groenlo)
       11e Mikai Leistra (Eibergen)
       26e Stein Jansen (Eibergen)
       29e Mette Voorpostel (Enschede)

       Cat. 4:
       28e Luka Wissink (Diepenheim)
       29e Esra Goossens (Borculo)

       Cat. 5:
       5e Stijn Berentsen (Groenlo)
       10e Jelle Schieven (Zieuwent)
       12e Imme Arink (Groenlo)
       23e Nauk ten Thije (Eibergen)

       Cat. 6:
       20e Matz Damman (Groenlo)

       Cat. 7:
       25e Hugo Jansen (Eibergen)
       27e Tycho Klaasen (Groenlo)

       Uitslag jeugdronde Hilversum zondag 22 mei:
       Categorie 5:
       4e Jelle Schieven (Zieuwent)
       22e Ciara Nijland (Lelystad)

        Podiumplekken jeugd RTC de Stofwolk in Kampen

        X 197

        EIBERGEN – Zaterdag 13 mei stonden de jeugdleden van RTC de Stofwolk uit Eibergen aan de start in Kampen. Op het wielerparcours van KWC Kampen was een mooi rondje uitgezet met het klimmetje erin. Het was alweer de 7e wedstrijd welke meetelde voor kwalificatie NK te Amersfoort op 10 juni as. De renners hebben allemaal goed gepresteerd! In categorie 3 werd Puck Langenbarg uit Ruurlo 5e. Maar ze was 1e meisje dus mooi op het podium. Ook Imme Arink werd 8e overall en 2 meisje. Ook voor haar de huldiging met beker voor 2e plek!

        Uitslagen:
        Cat. 2:
        15e Linn Berentsen (Groenlo)

        Cat. 3:
        5e Puck Langenbarg (Ruurlo)
        8e Teun Geelink (Groenlo)
        14e Mikai Leistra (Eibergen)

        Cat. 4:
        20e Luka Wissink (Diepenheim)
        27e Esra Goossens (Borculo)

        Categorie 5:
        7e Stijn Berentsen (Groenlo)
        8e Imme Arink (Groenlo)
        13e Jelle Schieven (Zieuwent)
        22e Nauk ten Thije (Eibergen)
        23e Ciara Nijland (Lelystad)

        Categorie 6:
        22e Matz Damman (Groenlo) (met val in slotronde)

        Categorie 7:
        18e Hugo Hagemeijer (Eibergen)
        23e Tycho Klaasen (Groenlo)

        Foto: PR

         Jeugdronde van Eibergen

         X 247

         EIBERGEN – Afgelopen zondag organiseerde RTC de Stofwolk uit Eibergen een KNWU wedstrijd.

         Alweer de 6e kwalificatie wedstrijd voor het NK op 10 juni as te Amersfoort. Het was een mooie dag met 2 overwinningen voor de stofwolk! Allemaal in het nieuwe clubtenue hebben ze goede prestaties neer gezet.

         Categorie 2:
         De dames Linn, Bliss en Jille mochten het spits afbijten voor de thuisploeg…. Linn kon mooi aanhaken bij de 1e groep. Bliss en Jille konden het hoge tempo niet volgen. Maar met zn tweetjes maakten ze er een mooie wedstrijd van. Linn werd in de eindsprint keurig 14e.

         Categorie 3:
         In deze leeftijdscategorie maar liefst 5 Stofwolkers aan het vertrek: Stein, Teun, Mette, Puck en Mikai. Na een ronde ontstond er een grote 1e groep met hierbij Teun, Puck en Mikai. Het tempo lag in het begin hoog. Teun probeerde nog paar keer om weg te komen en schroefde het tempo op. Het bleef bij elkaar wat een massasprint betekende. Puck had goede benen en werd netjes 5e. Er waren 6 bekers te verdienen dus prijs! Mikai sprintte naar een 8e plaats, Teun 13e. Stein Jansen werd 18e en Mette 20e.

         Categorie 4:
         Esra Goossens en Luka Wissink stonden in de starblokken bij categorie 4. Ze hadden allebei een goede start en de groep bleef paar ronden bijeen. Helaas moest Esra de groep laten gaan maar Luka kon het tempo goed volgen. Ook in deze groep een sprint met grote groep. Luka werd 22e en Esra 25e.

         Categorie 5:
         Na de pauze was het de beurt aan weer een 5-tal Stofwolkers. Namelijk Jelle, Nauk, Stijn, Imme en Ciara Nijland. Ook in deze categorie bleef het peloton paar ronden compleet. Met hierbij ook onze 5-tal. Na paar ronden waren er tempoversnellingen. Ciara moest de groep laten gaan. Maar de andere 4 konden het tempo goed volgen. Er volgende vele ontsnappingspogingen van diverse renners. Imme en Stijn reageerden alert en pareerden de aanvallen af. 7 ronden voor het eind besloot Stijn Berentsen het maar eens zelf te proberen. En hoe! Het gaatje werd steeds groter. Na een hele indrukwekkende solo van ruim 7 ronden wint Stijn zijn eerste wedstrijd!! Klasse! In de sprint voor plek 2 werd volop gestreden. Jelle ging in de laatste ronde mee in de aanval. Maar deze 2 redden het niet om uit de greep van het peloton te blijven. In de sprint werd Imme Arink keurig 4e, Er waren 8 prijzen te verdelen dus Imme weer een prijs! Jelle Schieven werd 9e dus net buiten de prijzen. Nauk ten Thije werd 19e en Ciara Nijland 24e.

         Categorie 6:
         Matz Damman stond zijn mannetje in categorie 6. Deze categorie hield het tempo strak. Ook Dieuwertje Bos was vandaag gestart. Haar 1e knwu wedstrijd van dit seizoen. Het peloton bleef nagenoeg compleet. Helaas kon Dieuwertje het tempo niet volgen. Na een aantal ronden alleen te hebben gereden staakte ze de strijd en stapte af. Ze had nog teveel last van haar schouderblessure. Matz reed een goede wedstrijd en liet het nieuwe tenue ook nog even zien vooraan het peloton. Aantal renners probeerden weg te komen maar het lukte niemand om iets te forceren. En zo sprintte een grote groep van 20 renners richting de finish. Matz werd keurig 12e.

         Categorie 7:
         Naast Tycho en Hugo stond ook Kamil Kujawinski uit Ahaus, trainend en lid van de stofwolk aan de start. Ook bij deze heren lag het tempo hoog. Groep bleef lang bij een met hierbij ook het drietal Stofwolkers. Kamil reed sterk voorin het peloton. Tycho en Hugo reden een dijk van een wedstrijd. Ze gaven alles om de groep bij te blijven. Helaas moest Tycho halverwege de koers toch de groep laten gaan. Hugo gaf alles en bleef netjes bij! Ook hier een sprint met een grote groep. Kamil zat al vanaf de laatste bocht van voren en sprintte met hoge snelheid richting finish. En het was genoeg voor de knappe overwinning! Hugo werd 14e. Tycho won de sprint van groepje van 3 en werd 15e!

         Uitslagen:
         Cat. 2
         14e Linn Berentsen (Groenlo)
         17e Bliss Goossens (Borculo)
         18e Jille Voorpostel (Enschede)

         Cat. 3
         5e Puck Langenbarg (Ruurlo)
         8e Mikai Leistra (Eibergen)
         13e Teun Geelink (Groenlo)
         18e Stein Jansen (Eibergen)
         20e Mette Voorpostel (Enschede)

         Cat. 4
         22e Luka Wissink (Diepenheim)
         25e Esra Goossens (Borculo)

         Cat. 5
         1e Stijn Berentsen (Groenlo)
         4e Imme Arink (Groenlo)
         9e Jelle Schieven (Zieuwent)
         19e Nauk ten Thije (Eibergen)
         24e Ciara Nijland (Lelystad)

         Cat. 6
         12e Matz Damman
         DNF Dieuwertje Bos

         Cat. 7
         1e Kamil Kujawinski (Ahaus)
         14e Hugo Jansen (Eibergen)
         15e Tycho Klaasen (Groenlo)

         Aankomende zaterdag staan de jeugdleden aan de start in Kampen.

          Esmeralda Hasselo start nieuwe basisgroep Biodanza bij Centrum Goud

          X 244

          EIBERGEN- Kom Biodanza ervaren en ontdekken op 16 mei bij Centrum Goud

          Biodanza is een methode wat werkt met muziek, beweging, contact en ervaren. “Wekelijkse lessen vinden plaats in een (vertrouwde) groep, waarin we het eerste gedeelte van de les starten met actieve oefeningen die vitaliteit en vreugde stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger, zodat je lichaam ontspant en nieuwe energie kan opdoen. Tijdens de workshop wordt niet gesproken, zodat het hoofd rust krijgt en we het lichaam de kans geven om nieuwe positieve ervaringen op te doen” aldus docente Esmeralda Hasselo (39 jaar) en assistente Tamira Hasselo (16 jaar).

          Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen aan Biodanza en wordt tijdens de oefeningen uitgenodigd om te bewegen en expressie te geven op ieders eigen unieke manier. Biodanza  is een persoonlijke ontdekkingsreis, het bevordert gezondheid, ervaren van geluk en plezier in het leven.

          Op 16 mei is er een gratis open les om Biodanza te komen ervaren en te ontdekken. De zaal van Centrum Goud Hondevoort 18 te Eibergen, is open vanaf 19.30 en de les begint om 20.00 tot ongeveer 21.45. Bij genoeg animo zullen er elke dinsdagavond lessen worden verzorgd door Esmeralda Hasselo van In-Contact-Zijn.

          Meer informatie over Biodanza en Esmeralda Hasselo kunt u vinden op www.biodanza.nl of bel naar 06-57678951. Bent u van plan deel te nemen op 16 mei bel, sms of mail naar incontactzijn@gmail.com

           

           Openluchttheater start seizoen met Moonyard en open huis

           X 187

           EIBERGEN – Openluchttheater Eibergen opent het nieuwe seizoen met het gratis toegankelijke ‘OLT Open(t), zondagmiddag 14 mei. De band Moonyard en het duo Accoustic Affair spelen op het hoofdpodium. Voor de kinderen komt Lonnie Ballonnie naar het theater en er is een springkussen.

           Moonyard bestaat uit doorgewinterde musici met een breed muzikaal spectrum als referentiekader. Met een voorliefde voor onder meer Tom Petty, Neil Young en Jackson Brown. Accoustic Affair speelt recente muziekcovers, aangevuld met songs van Kenny B, Adéle, Seal en Lenny Kravitz. OLT Open(t) duurt van 13:30 tot 17:00 uur.

           Kennismaken
           De bezoekers kunnen ook kennismaken met de vele vernieuwingen in het theater, waaronder de nieuwe mulfiti-functionele ruimte annex bar en nieuwe entree. De concerten van De Dijk, Edwin Evers Band en Pink Floyd Project zijn uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten voor onder meer Blaudzun (17 juni), funk- en soulavond OLTskool (24 juni) en Achterhoeks Streekfestival (9 juli) te koop. Op de website www.openluchttheatereibergen.nl staat uitgebreide informatie over alle concerten en evenementen. Met enkele muisklikken kunnen hier ook meteen online tickets worden gekocht.

           Foto: PR Openluchttheater Eibergen’

            Pianist Wibi Soerjadi naar Openluchttheater Eibergen

            X 220

            EIBERGEN – Pianist Wibi Soerjadi geeft zondagmiddag 27 augustus een sfeervol concert in Openluchttheater Eibergen. Er wordt een grote concertvleugel ingehuurd, die midden op het pleintje tussen podium en tribunes komt te staan. Er omheen worden extra stoelen geplaatst.

            Tijdens het bijzondere twee uur durende concert (met een pauze) speelt Soerjadi niet alleen vele meesterwerken, hij zal ook iets vertellen over zijn leven en werk. In het voorprogramma en na afloop is er een optreden van het cellisten-duo Hooftman Kapitza. Na het concert is er de mogelijkheid voor een meet & greet met Soerjadi. De poort gaat om 13.30 uur open. Er worden maximaal 900 kaarten verkocht. Tickets kosten in de voorverkoop 22,50 euro. Als er kaarten over blijven is er een dagkassa (25 euro). De online voorverkoop is vandaag begonnen.

            De concerten van De Dijk en Edwin Evers Band zijn uitverkocht en voor het Pink Floyd Project zijn nog slechts 22 kaarten beschikbaar. Er zijn nog wel tickets voor onder meer Blaudzun, soul- en funkavond OLTskool en het Achterhoeks Streekfestival. Voor tickets en alle info: www.openluchttheatereibergen.nl

             Keurmerk Professioneel Kringloopbedrijf

             X 341

             GROENLO/EIBERGEN/WINTERSWIJK- Kringloopbedrijf Aktief is na een audit opnieuw gecertificeerd en heeft voor de tweede keer op rij het keurmerk Kringloopbedrijven behaald!

             Aktief is een bij de branchevereniging BKN aangesloten Kringloopbedrijf. BKN-leden onderscheiden zich in twee opzichten van veel andere organisaties die actief zijn in de 2e hands markt. In de eerste plaats nemen BKN-leden de verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu door op een verantwoorde manier te recyclen en afgedankte goederen een tweede leven te geven. Daarnaast onderscheiden BKN leden zich door werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren zijn er dankzij Aktief 284 mensen doorgestroomd van een uitkering naar regulier werk of een opleiding.

             Om de bij BKN aangesloten leden beter te kunnen onderscheiden van andere aanbieders op de markt voor tweedehands goederen is het Keurmerk ingevoerd. Dit Keurmerk is drie jaar geldig met een tussentijdse beoordeling.

             “Wij zijn ontzettend trots op dit Keurmerk want het zegt alles over de professionaliteit van Aktief op het gebied van het verwerken van gebruikte goederen en het heeft een groot onderscheidend vermogen ten opzichte van kringloopbedrijven zonder keurmerk. Maar ook voor het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden we regelmatig getoetst. Wij zijn PSO3 gecertificeerd, dit is het hoogst haalbare op dit vlak.”, aldus directeur Gerry Berndsen van Aktief.

             Foto: PR

              Schoonzussen bundelen verhalen van oorlogsslachtoffers

              X 375

              ‘Zulke overweldigende reacties niet verwacht’

              EIBERGEN – Dat ze met hun boek wat zouden losmaken, hadden ze wel verwacht. Maar niet dat de reacties zo overweldigend zouden zijn. In de aanloop naar Dodenherdenking is het boek ‘Oorlog in Herinnering’ van de schoonzussen Mai-Lin en Mireille Droste weer volop actueel. De laatste exemplaren worden nu tegen een gereduceerd tarief aangeboden.

              Hun uitgangspunt was om verhalen op te tekenen op een moment dat het nog kon. Immers, de generatie van mensen die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt, verdwijnt langzamerhand. “En dat blijkt wel”, zegt Mai-Lin. “We zijn nu drie jaar verder en van de 34 mensen die we in ons boek portretteerden, zijn er intussen zeven overleden.”

              In het boek doen oorlogsslachtoffers vanuit het hele land hun verhaal. Maar omdat beide schoonzussen uit het Twentse Borne en Deurningen komen, is het niet onlogisch dat het merendeel van de geïnterviewden afkomstig is uit de regio, waaronder het Achterhoekse Eibergen.

              In het boek doen zij hun stuk-voor-stuk schokkende relaas. Opgetekend door Mai-Lin Droste en voorzien van treffende portretfoto’s van de hand van Mireille. Mai-Lin: “Wat eigenlijk nog de meeste indruk op ons maakte was dat we reacties kregen van soms voor ons wildvreemde mensen. Hele leuke reacties in de trant van: ‘Jullie boek is heel anders dan vergelijkbare boeken omdat jullie juist aandacht besteden aan de menselijke kant van de zaak’. En die reacties kwamen niet alleen via internet bij ons binnen, maar soms namen mensen de moeite een brief te schrijven.”

              Het boek ligt intussen ook in meer dan 150 bibliotheken, verspreid door het hele land. Mireille Droste: ,,En ook op scholen. Want wat blijkt: het boek maakt grote indruk op kinderen. Onder meer het verhaal over een NSB-kind. De schooljeugd die ons boek leest, kan het zich niet voorstellen dat kinderen worden aangekeken op de misstappen van hun ouders. Zodoende wordt ons boek op een aantal scholen gebruikt als lesstof tegen het pesten.”

              Nu Dodenherdenking weer voor de deur staat, krijgen de schoonzussen nieuwe vraag naar het boek. “Omdat we nog maar een beperkt aantal boeken hebben en willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen lezen over de lotgevallen van de geportretteerden bieden we het aan tegen een gereduceerd tarief van 19,95 euro inclusief verzendkosten.”

              Het boek kan worden besteld via de website www.oorloginherinnering.nl

              De schoonzussen Mai-Lin en Mireille Droste tekenden de indrukwekkende menselijke verhalen op van tientallen oorlogsslachtoffers: ,,We wilden de verhalen bundelen op een moment dat het nog kan.” Foto: PR

               Pianist Wibi Soerjadi naar Openluchttheater Eibergen

               X 17

               EIBERGEN – Pianist Wibi Soerjadi geeft zondagmiddag 27 augustus een sfeervol concert in Openluchttheater Eibergen. Er wordt een grote concertvleugel ingehuurd, die midden op het pleintje tussen podium en tribunes komt te staan. Er omheen worden extra stoelen geplaatst.

               Tijdens het bijzondere twee uur durende concert (met een pauze) speelt Soerjadi niet alleen vele meesterwerken, hij zal ook iets vertellen over zijn leven en werk. In het voorprogramma en na afloop is er een optreden van het cellisten-duo Hooftman Kapitza. Na het concert is er de mogelijkheid voor een meet & greet met Soerjadi. De poort gaat om 13.30 uur open. Er worden maximaal 900 kaarten verkocht. Tickets kosten in de voorverkoop 22,50 euro. Als er kaarten over blijven is er een dagkassa (25 euro). De online voorverkoop is vandaag begonnen.

               De concerten van De Dijk en Edwin Evers Band zijn uitverkocht en voor het Pink Floyd Project zijn nog slechts 22 kaarten beschikbaar. Er zijn nog wel tickets voor onder meer Blaudzun, soul- en funkavond OLTskool en het Achterhoeks Streekfestival. Voor tickets en alle info: www.openluchttheatereibergen.nl

                Grote brand in rijtjeswoning in Eibergen

                X 1184

                EIBERGEN – In een woning aan de Esdoornstraat in Eibergen is maandagmiddag 10 april een grote uitslaande brand uitgebroken. De brand woedt op de zolderverdieping en is korte tijd uitslaand geweest.

                De brandweer rukte kort na 13.10 uur met groot materieel uit. Bij de brand is er sprake van een grote zwarte rookontwikkeling welke in de wijde omtrek te zien is.

                Over de oorzaak van de brand is op dit moment nog niets bekend.

                De brandweer heeft inmiddels het sein brandmeester gegeven.

                Foto: GinoPress B.V.

                 Lustrum Paasrock bij Ierse pub Home

                 X 325

                 EIBERGEN – Het belooft op voorhand een extra feestelijk lustrum te worden. Het jaarlijkse Paasrock bij de Ierse pub Home in Eibergen is namelijk dit jaar toe aan z’n tiende editie. De classicrockband The Marshalls komt zaterdag 15 april live in actie, waarna de top 100-formatie PC and the Crooks Eerste Paasdag aantreedt.

                 Het is intussen een traditie die onlosmakelijk met Pasen is verbonden: Paasrock.
                 De Ierse pub Home bestaat nog maar enkele jaren, maar het was de vorige eigenaar die ooit het idee voor Paasrock lanceerde. Aansluitend op het paasvuur. “Dat is ook het mooie aan Paasrock. De mensen gaan eerst samen naar het paasvuur kijken en aansluitend gaan ze dan naar Home. Die traditie zingt zich rond: de mensen weten dat het na afloop van het paasvuur hier erg gezellig toeven is”, aldus Gerard te Rietmole, zanger van The Marshalls.
                 Een van de eerste dingen die huidig uitbater van de kroeg aan de Kerkstraat dan ook deed, was het handhaven van Paasrock. “Een mooie traditie die we koesteren”, aldus eigenaar Mesut Mis.

                 Er is dit jaar overigens één verschil ten opzichte van de vorige edities: The Marshalls komt deze keer namelijk op de zaterdag voor Pasen al in actie. De band is geformeerd rond zanger Gerard te Rietmole uit Rietmolen en heeft louter rockklassiekers op het repertoire van onder meer Status Quo, Led Zeppelin, Deep Purple, Van Halen en Metallica. En dus veel AC/DC, de band waarmee The Marshalls de afgelopen jaren in deze regio furore maakte.

                 Op Eerste Paasdag is het de beurt aan PC and the Crooks, overigens met leden van The Marshalls binnen de gelederen. Deze formatie heeft veel jaren tachtig-werk op het repertoire van onder meer David Bowie, Fischer-Z, Alan Parsons, Men at Work, maar ook Nederlandstalig werk van De Dijk, Het Goede Doel en Toontje Lager.
                 Het optreden bij de Ierse pub Home aan de Kerkstraat 2 begint op beide dagen om 21.30 uur, de toegang is gratis.