Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie Sieger-White in de Koppelkerk

16 augustus 11:00 - 8 september 17:00

Gepubliceerd op

BREDEVOORT – Deze zomer wijdt de Koppelkerk een expositie aan kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010). Van 1965 tot aan hun overlijden woonde het echtpaar in Zevenaar. De expositie kwam tot stand in samenwerking met het Liemers Museum en de Sieger White Stichting.

De in 1902 in Amsterdam geboren Fred Sieger was volledig autodidact. Zijn werk werd zó bekend dat hij exposeerde in belangrijke galeries en musea, zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook in Barcelona, Parijs en op de Biënnale van Venetië.

Een belangrijk moment in de loopbaan van de kunstenaar was het jaar 1945. Fred Sieger maakte in het Stedelijk Museum ken- nis met Picasso, Braque en Matisse. Kort daarop traden kubis- tische invloeden op in zijn werk. Zijn stijl veranderde van figu- ratief naar abstract. Vanaf 1951 ging Fred ook lesgeven aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij Klaas Gubbels, Geurt van Dijk en Jan Cremer in de klas had.

Helen Sieger-White is in 1911 geboren in Manhat- ten, New York. In 1948 kwam ze met een stu- diebeurs naar Nederland om beeldhouwlessen te volgen. Niet veel later ontmoette ze Fred en trouwden ze. Helen verruilde de klei al snel voor de kwast, omdat zij de behoefte voelde zich in kleur te uiten. Zij koos primair voor gouache, terwijl Fred vooral met olieverf werkte.

Als aanhanger van Picasso en Klee schilderde Helen figuratief, maar niet realistisch. ‘Het is niet vanuit de werkelijkheid ge- dacht. Het is expressionistisch, maar ook impressionistisch en het werk heeft een eigen handschrift,’ aldus Helen zelf. Ze was een denker, maar niet over haar schilderijen. ‘Daar heb ik geen behoefte aan. Alle spontaniteit verdwijnt dan. Mijn meest we- zenlijke uitgangspunten zijn intuïtie en spontaniteit.’

Elke vrijdag, zaterdag en zondag biedt de Koppelkerk om 14.00 en 15.00 uur een rondleiding aan door de tentoonstelling. Deze rondleiding is bij de prijs inbegrepen.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Looptijd expositie: 16 augustus t/m 8 september
Openingstijden: vrijdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur
Entree: € 5,- incl. koffie/thee

Gegevens

Begin:
16 augustus 11:00
Einde:
8 september 17:00

Locatie

De Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Netherlands
+ Google Maps