De Oehoe in Nederland


Datum/Tijd
Datum - 12/06/19
20:00

Locatie
Zonnebrinkkerk Winterswijk


WINTERSWIJK – IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren woensdag 12 juni een thema-avond over de Oehoe. In 1997 werd er voor het eerst in Nederland een broedgeval van de Oehoe goed gedocumenteerd. Dit oehoepaar broedde in de Enci-groeve bij Maastricht. Daarna verschenen er langzamerhand meerdere paartjes in Limburg. In het jaar 2002 vond een roofvogelonderzoeker bij Winterswijk bij toeval een nest met jonge Oehoes. Was dit de voorbode van een toename in andere delen van Nederland buiten Limburg? Onderzoeker Gejo Wassink beet zich vanaf dat moment helemaal vast in deze grootste uilensoort van de wereld. Samen met een Duitse onderzoeker zocht hij in West Duitsland vele oehoeparen. Jongen werden geringd en alles wat te onderzoeken viel is onderzocht. In Nederland werden zelfs jonge Oehoes gevolgd met satellietzenders.

Over deze indrukwekkende uilensoort houdt Gejo Wassink op 12 juni een lezing. Hij neemt ons mee in het leven van deze reuzenuilen. Hoe komt het dat deze uil zich aan het uitbreiden is in Nederland? Hoeveel zijn er eigenlijk en…… wat eten dergelijke grote uilen ? In welke gebieden komen ze voor en….. zitten er inmiddels ook al meer Oehoes bij Winterswijk? Hebben ze een voorkeur voor bepaalde broedplekken? En…. waar gaan de jonge uilen heen wanneer ze het ouderlijk territorium verlaten?
Op al deze vragen en meer zullen we antwoord krijgen tijdens deze avondvullende lezing.

Informatie bij: marionvannoord@kpnmail.nl en 06-24199004.

Aanvang 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, 7101 NB, Winterswijk. Entree: €3 voor leden IVN of KNNV, €5 voor niet leden.

Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.