Home » Aalten » Raadsprogramma ‘voor een sterke democratie en een sterk bestuur’

Raadsprogramma ‘voor een sterke democratie en een sterk bestuur’

243

AALTEN – Direct na vaststelling van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen spraken de fractievoorzitters in de gemeente Aalten hun voorkeur uit om te werken vanuit een Raadsprogramma. De brede betrokkenheid en verbinding én de ruimte voor een open debat die ze daarmee voor ogen hadden, komen tot uitdrukking in het nu opgestelde Raadsprogramma met de titel: ‘Voor een sterke democratie en een sterk bestuur’. Dinsdag 15 mei wordt door alle fractievoorzitters het Raadsprogramma ondertekend.

In het Raadsprogramma worden de belangrijkste thema’s vermeld waarover alle fracties het in grote lijnen eens zijn. Vanuit haar kaderstellende rol heeft de raad ervoor gekozen het raadsprogramma in te delen in een:
Bestuurlijk kader: goed met elkaar (samen)werken en werken aan onderling vertrouwen en betrokkenheid van burgers bij beslissingen is een randvoorwaarde om richting te geven;
Inhoudelijk kader: de programmatisch/inhoudelijke richting voor deze raadsperiode;
Financieel kader: de opgave om zoveel mogelijk financieel mogelijk te maken.

Visie gemeente Aalten 2025 e.v. als uitgangspunt
De raad acht het van belang de visie op de toekomst van de gemeente Aalten in 2025 e.v. – die tot stand is gekomen via een interactief proces met de samenleving, de ambtelijke organisatie en de politiek – en waarin wordt ingegaan op de manier waarop de gemeente Aalten zich kan ontwikkelen, te gebruiken als uitgangspunt van handelen voor de komende raadsperiode.

De transitie in het sociaal domein, de invoering van de Omgevingswet, de energietransitie en de veiligheid zijn grote opgaven van gemeenten. Om die krachtig te kunnen oppakken zijn een sterke lokale democratie en een sterk bestuur nodig. Voor een goed lokaal bestuur geldt wel een aantal randvoorwaarden: de financiële huishouding moet in de basis op orde zijn, er is adequate wet- en regelgeving nodig en de gemeentelijke organisatie, het personeel en de ICT-infrastructuur moeten voldoende zijn toegerust om het complexer wordende takenpakket te kunnen realiseren.

Regionale samenwerking
De raad is ervan overtuigd dat de meeste kansen, maar ook problemen, niet ophouden bij ‘het blauwe gemeentebord’. Opvang van vluchtelingen, aanpak van criminaliteit en ondermijning, de opgaven in het sociaal domein, energievraagstukken, werkgelegenheid en bereikbaarheid, allemaal vragen ze ook regionale samenwerking. De raad vindt het van groot belang dat zij goed betrokken blijft bij dergelijke regionale vraagstukken.

Van Raadsprogramma naar uitvoeringsprogramma
Het voorstel tot vaststelling van het Raadsprogramma staat op de agenda van de raadsvergadering van woensdag 23 mei. In dezelfde vergadering doet de informateur, dhr. P. Drenth, aanbevelingen over de formatiefase. De verwachting is dat eind mei de samenstelling van het nieuwe college van burgemeester en wethouders bekend gemaakt kan worden. Het is de taak van dit nieuwe college het Raadsprogramma uit te werken tot een uitvoerings-programma, met concrete planning, prioriteitsstelling en budgetten.