Home » Gemeente » Vervolg succesvolle pilot praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen Oost-Achterhoek

Vervolg succesvolle pilot praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen Oost-Achterhoek

604

Vier gemeenten willen uitbreiding van aantal huisartsenpraktijken met POH-Jeugd

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In 2016 zijn de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een pilot gestart. Deze is gericht op het verbeteren van psychosociale zorg aan kinderen. Alle vier gemeenten zijn voornemens de pilot de komende drie jaar een vervolg te geven. De colleges van B&W in Winterswijk en Oost Gelre hebben dit besluit al genomen. HuisartsenZorg Oost-Achterhoek neemt naar verwachting binnenkort een positief besluit.

Wethouder Jos Hoenderboom: “Deze pilot is een heel mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking van de vier gemeenten en de huisartsenpraktijken. Hierdoor kunnen we problemen bij de jeugd zo vroeg mogelijk signaleren, hulp bieden in de huisartsenpraktijk en waar nodig gericht doorverwijzen naar specialistische zorg.

Jongeren en ouders heel tevreden
De resultaten van de afgelopen twee jaar laten zien dat jongeren en ouders heel tevreden zijn over de geboden hulp. Ook geven zij aan dat zij hiermee voldoende op weg zijn geholpen en weer zelf verder kunnen. Daarnaast is door de inzet van deze pilot de samenwerking tussen huisartsenpraktijken, gemeente en het onderwijs verbeterd.

Nu ook verbinding met huisartsen
“De belangrijkste plekken waar ouders van kinderen met problemen zich melden zijn de school en de huisarts. Oost Gelre heeft via het Ondersteuningsteam Achterhoek Oost al een directe verbinding met de scholen. In deze pilot hebben we ook de verbinding met de huisartsen gelegd. Zo kunnen we onze kinderen en jongeren snel en goed helpen” aldus wethouder Hoenderboom.

Vroege signalering belangrijk
Veel ouders met kinderen of jongeren met psychosociale problemen melden zich bij de huisarts. Huisarts Jaap Brenninkmeijer is de huisarts in Oost Gelre die met een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) werkt. “Om de problemen goed en effectief aan te kunnen pakken is het belangrijk om vroeg te signaleren. We bieden met de POH-Jeugd kinderen en hun ouders handvatten om in het dagelijks leven verder te kunnen. Hierdoor hoeven we minder vaak door te verwijzen naar specialistische zorg.”

Wat doet een praktijkondersteuner Jeugd?
De POH-Jeugd is werkzaam bij een huisartsenpraktijk. Heeft een kind of jongere psychosociale zorg nodig? Dan gaat de praktijkondersteuner met hem of haar en de ouders in gesprek. De POH-Jeugd geeft informatie en advies. Hij/zij kan zelf kortdurende begeleiding bieden, maar ook doorverwijzen naar specialistische zorg.

Vervolg
Op dit moment zijn er vier praktijkondersteuners Jeugd werkzaam bij vier huisartsenpraktijken (één in elke gemeente). Wethouder Jos Hoenderboom: “We willen het aantal deelnemende huisartsenpraktijken uitbreiden. We verwachten in 2018 uit te kunnen breiden met twee praktijken per gemeente. Het uiteindelijke doel is om met alle praktijken de verbinding met een praktijkondersteuner Jeugd te leggen.