De kogel is door de kerk! Es ist besiegelt!


Gepubliceerd op

GROENLO –  Burgemeester Annette Bronsvoort heette de aanwezige mensen welkom bij het internationaal historisch congres dat vandaag – zaterdag 23 april – plaats vond in de oude Calixtus(kerk).  Daarna namen achtereenvolgens de voorzitter van SGV en de directeur van “kult” plaats achter het spreekgestoelte.

Het congres handelde over de historische gebeurtenissen van de 80-jarige en 30-jarige oorlog. Vanuit hun eigen specialismen werden door diverse gerenommeerde sprekers de feiten, hun effecten en de politieke nasleep belicht. Zij konden rekenen op aandachtig luisterende toehoorders.

Op welke manier kunnen deze oorlogen in een historisch kader geplaatst worden. Dat kan op diverse wijzen; o.a. film, literatuur, levende geschiedenis (re-enactment) of literatuur. Onderzoek naar de geschiedenis en vanuit het resultaat vervolgens het hedendaags leven opnieuw met eigen ogen bekijken, heet “toekomst vanuit het verleden”. Een grenzenloos conflict van 400 jaar geleden brengt ons tot grensoverschrijdende samenwerking.

Stichting ‘Grolle Vrij’ (SGV) tekende  in samenwerking met haar Duitse partner ‘kult’ (Kultur Lebendige Tradition) van Kreis Borken voor de organisatie.  Waar de focus tijdens dit congres op de historische context lag, zal het volgende zich toespitsen op de praktische toepassing van deze kennis in het (cultuur)onderwijs en de mogelijkheden van “Living History”.  In mei 2017 zal het congres in Vreden plaatsvinden.


Een gedachte over “De kogel is door de kerk! Es ist besiegelt!”

  1. Is er al iets bekend over het vervolg van de vernieuwing bruggen stadsgracht, daar hoor je niks meer over, er wordt wel een nieuw project aange-
    boord zoals een schaapskooi etc ook leuk hoor geen bezwaar, het gaat erom dat ,zoveel er over gesproken is er nu met geen woord gerept wordt
    over wanneer er met de bruggen wordt begonnen het is een verrijking voor stad Grolle dat het zo gauw mogelijk wordt gerealiseerd mede doordat
    er met medewerking van voor financiering door enkele ondernemers de mogelijkheid er is. Ze hebben het aangeboden en ik zou er gebruik van maken.

Reacties zijn gesloten.