23 april 2024
Home » Groenlo » Circumvallatielinie officieel archeologisch monument

Circumvallatielinie officieel archeologisch monument

178

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – De circumvallatielinie is door de de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als beschermd archeologisch monument (rijksmonument). De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre hebben de minister hierover geadviseerd. Belanghebbenden zijn vooraf door deze gemeenten in de gelegenheid gesteld hun zienswijze kenbaar te maken; zij hebben vanaf 30 juni ook nog 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen.

De circumvallatielinie, die in 1627 rond de Stad Grol lag, is nu nog steeds voor 80% aanwezig in de grond in het landschap. Dit is een unieke situatie die elders nergens in Europa voorkomt.

De circumvallatielinie die in tien dagen tijd op bevel van Prins Frederik Hendrik werd aangelegd diende in 1627 als aanval- en verdedigingslinie rond Grol.  De stad was toen in handen van de Spanjaarden en werd terug veroverd door de Prins en zijn Staatse leger. De linie, die ongeveer op drie kilometer afstand als een ring om Grolle lag, is gebouwd door een huurlingen leger bestaande uit ongeveer 30.000 man sterk. Dit leger bestond uit verschillende nationaliteiten zoals Hollanders, Schotten, Engelsen en Duitsers.

De linie bestond meestal uit een wal met daarin stormpalen, zodat men niet tegen de borstwering op kon klimmen en daarvóór een gracht. Deze gracht was niet overal gevuld met water. Delen die lager gelegen waren werden gevuld met water en in de hoger gelegen gebieden bleef de gracht droog. Daar werd dan een aarden wal aangelegd.

De linie had een totale lengte van 16 kilometer en bestond uit 35 elementen, waaronder schansen, veld-quartieren, hoornwerken, redouten, batterijen, grachten, wallen en loopgraven. Deze laatste werden zig-zag aangelegd vanuit de linie richting de stad.