Keidorp laat van zich spreken in Grolse optocht

GROENLO – De kei die wordt afgeschoten door groep Kraom’13. De leden van de groep zijn verkleed als blauwalgen uit de stadsgracht. Wellicht hadden de drie keien uit Lichtenvoorde deze voorstelling in de Grolse carnavalsoptocht exact voor ogen gehad.

Meer foto’s van carnavalszondag
Foto’s carnavalszondag. Foto’s: Marcel Houwer
Foto’s carnavalsoptocht. Foto’s: René van den Mosselaar

Vlak voor de carnavalsoptocht was er ingericht tribunaal bij Brouwhuys De Lange Gang met ‘conferdy Hosbruis (Ferdy Broshuis) en confrère Bosramp (Kees Porskamp) als twee onverbiddelijke rechters. De drie Lichtenvoordenaren Jan Kruip, Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis waren gedagvaard voor hun daad: ze hadden een replica van de Lichtenvoordse kei in de Grolse gracht gelegd en deze was er door Fluit en Duit (prinsenpaar van twee jaar geleden) er uit gehaald en op de 11e van de 11e aangeboden aan de nieuwe prins Henk-Jan en adjudant Maurice aangeboden in City Lido. Aanleiding voor de actie uit Lichtenvoorde was dat 60 jaar geleden de vaders van de drie het Grolse kanon hadden gekidnapt. De kei werd als een stuk chemisch afval gezien waaraan de prinsengarde plus het prinsenpaar aan bloot gesteld zijn geweest. Fluit en Duit dachten een goede daad voor de stad Grolle te hebben gedaan. Zo ook de ‘drie keien’ uit Lichtenvoorde. Gerard Klein Gunnewiek trad als raadsheer voor Jan Kruip op. Zijn eis voor een kei-goeie gemeente is dat de kei en het kanon even aan elkaar hebben gesnuffeld en het zou goed zijn de een omgangsregeling te treffen. De twee rechters van het tribunaal veroordeelden Fluit en Duit tot deelname in de optocht in het oranje van Longa’30 de kei voorttrekkend en de Lichtenvoordenaren moesten in een blauw-witte SV Grol bus naar het publiek zwaaiend ‘veurnend deur de straoten van Grolle’.
Dit voltrok zich vooraan in de optocht achter de wagen van Corps Champêtre. Fluit en Duit: ‘We hadden liever dit jaar geen carnaval gevierd, dan zo te moeten rondlopen. We zijn diep in ons hart geraakt…. Maar ja, het heurt ‘r bi’j.”

Grolse thema’s
Het kon daarom niet uitblijven dat de kei, de Grolse gracht en de moeilijk te bestrijden blauwalg een hot thema waren in de optocht. En er werd meer ingehaakt op de plaatselijke actualiteiten. Het toerisme in Groenlo en de afgeschafte evenementenbelasting is een dankbaar thema. De Aziatische toeristen blijken het stadje te hebben ontdekt. Kloe poek toers Grolle doet het goed in de bonte carnavalsparade. De Pink Lady’s zijn ‘Trots as ne pauw’. De Knunnekes bestaan 55 jaar bestaan en de groep lady’s lopen al 33 jaar mee. De slogan van prins Henk-Jan en adjudant Maurice is ‘neet tegen an te brouwen. Meerdere parodieën op dit thema kwamen voorbij: ‘neet tegen an te temmen’, ‘neet tegen an te houwen’, ‘neet tegen an te sjouwen’. Spoorloos doordenderen en teksten als het ‘spoor bijster’ sloegen op het initiatief van bed & breakfast in de historische treinwagon van de locomotief bij het opgeknapte station. Dit mag volgens de bestemming niet.
Opvallende carnavalswagen was die van vriendengroep De Snikkels: Van Gogh los. Door het publiek ‘afgeschilderd’ als dé eerste prijswinnaar 2018. En om de wiet rokende rastamannen en vrouwen, ‘iet wiet planten weg’ het meest gelachen. De groep met wagen is een verwijzing naar idealist Hans Kamperman die tot aan de Raad van State procedeert om wiet als geneesmiddel tegen kanker te mogen gebruiken.

Ondanks de voorspellingen van barre koude, stonden er niet minder toeschouwers dan het voorgaande jaar langs de kant. De zon liet zich zelfs af en toe zien. Hoewel het de lucht een paar keer dreigde, bleef de regen tijdens de carnavalsoptocht uit.
    Geef een reactie.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.