19 april 2024
Home » Landelijk » Zonsverduistering: Lokaal geluksmoment, verder tegenvallend

Zonsverduistering: Lokaal geluksmoment, verder tegenvallend

153

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

De zonsverduistering is op de eerste plekken waargenomen rond 10 uur, maar dan wel heel lokaal en kort, meldt MeteoGroup. Collegaweerman Robert de Vries was één van de mensen die het geluk had hij een flits van de gedeeltelijke verduistering zag. Op een paar plekken meer zullen we het fenomeen kunnen gaan waarnemen. Maar in vergelijking met de verwachting van gisteren, valt het natuurlijk vies tegen.

Dat het deze vrijdag tegenvalt, heeft alles te maken met ontwikkelingen onderin de atmosfeer die afgelopen nacht hebben plaatsgevonden. De luchtsoort in de onderste honderden meters van de atmosfeer was iets vochtiger dan we hadden verwacht. Daardoor ontstond afgelopen nacht op veel meer plaatsen mist en lage bewolking dan het zich naar uit deed zien, en ook een dikkere laag.

Het grijze dek is echter niet overal even dik. En in de loop van de rest van de ochtend wordt het langzaam ook nog wat dunner. Her en der zal dus toch wel even – al dan niet door bewolking heen – een glimp van de zonsverduistering kunnen worden opgevangen. Een stuk minder riant dus dan gisteren nog verwacht, maar niet helemaal kansloos en toch de moeite waard om regelmatig naar buiten te spieken. De volgende keer dat we een vergelijkbare eclips in Nederland kunnen meemaken is immers in 2026.

De maan schuift vanaf de Aarde gezien precies voor de zon langs en daardoor zal tijdens het hoogtepunt om 10:37 uur ruim 80% van de zon achter de maan verdwijnen. Onbeschermd naar de eclips kijken, kan grote en blijvende schade (blindheid) in de ogen veroorzaken, dus – stel dat je zo gelukkig bent dat het wolkendek dun genoeg is om de eclips te zien – gebruik een eclipsbril. Alternatieve tip – voor als je geen eclipsbril hebt en het toch live wilt kijken – is het gebruik van de selfiefunctie van een smartphone. Let wel even op dat je het ook daarbij niet te gek maakt en je de chip in één keer kapot brandt.

Meer informatie:www.weer.nl of www.meteogroup.com