20 april 2024
Home » Landelijk » Wat is plexiglas precies?

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Wat is plexiglas precies?
Het materiaal polymethylmethacrylaat is meer bekend onder de naam ‘plexiglas’. Andere benamingen van dit materiaal zijn Perpex of Altuglas. Het behoort bij de materialen thermoplast. Dit wil zeggen dat plexiglas zachter wordt als het opgewarmd wordt. Plexiglas wordt hoofdzakelijk als vervanger van glas gebruikt omdat het dertig maal meer slagvast is dan glas.

Plexiglas in plaats van glas
Plexiglas heeft heel wat meer pluspunten dan glas. Daarom wordt het ook vaak als vervanger van glas ingezet. Het kan in heel wat diverse vormen vervaardigd worden. Qua gewicht weegt het de helft lichter dan glas. Zoals hierboven al aangegeven is plexiglas veel slagvaster dan glas. Bij het breken versplintert plexiglas niet zoals glas dat doet. Er wordt namelijk een breuk gevormd. Daarnaast is het uitstekend lichtdoorlatend, namelijk 90%. Het is beter lichtdoorlatend dan glas. Heel dik glas laat zelfs veel minder licht door dan plexiglas van dezelfde dikte.

Plexiglas is al heel wat jaren populair
Plexiglas is geboren in de jaren ’30. Rohm en Haas, een Amerikaans bedrijf, bracht het als eerste op de markt in 1936. Plexiglas wordt vervaardigd uit aceton, methanol, zwavelzuur en waterstofcyanide. Als Plexiglas in brand raakt, komen er geen schadelijke stoffen vrij. Het brandt wel, maar zonder gevaar. Wat er overblijft is water en koolstofdioxide.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan plexiglas. Het mag, zoals eerder vermeld, niet verwarmd worden. Daardoor is het niet geschikt voor veiligheidstoepassingen. Het kan dus niet voor beglazing van personen- en andere voertuigen gebruikt worden. Plexiglas wordt hoofdzakelijk gebruikt voor grote oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld aan geluidsschermen en windschermen. Plexiglas is heel sterk. Daardoor is het perfect geschikt voor bassins en grote aquaria in de dierentuin. Soms heeft men een dikte van 30 cm nodig. Met glas is dit niet mogelijk. Glas zou veel te zwaar en bovendien te weinig doorzichtig zijn.

Laat je goed adviseren
Als je plexiglas wilt aankopen, laat je dan goed adviseren. Er bestaan twee soorten plexiglas. Enerzijds bestaat er gegoten plexiglas (GS). Anderzijds heb je geëxstrudeerd plexiglas (XT). De geëxtrudeerde uitvoering wordt geproduceerd en daarna tot een vlakke plaat gewalst. Hoe dunner de plaat wordt, hoe meer oppervlakte je krijgt. Dit is een eenvoudige manier om een heel grote plaat te vervaardigen. Er is echter een nadeel aan verbonden. De spanningen in de plaat nemen toe bij het dunner worden. Daardoor ontstaan er makkelijker scheuren en breuken. Deze soort wordt ook het ‘budget plexiglas’ genoemd. Kijk op kunststofplatenshop.nl voor een ruim aanbod en plexiglas op maat.