Home » Landelijk » Zo houd je je gazon goed in de winter

De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en het vriespunt komt in de buurt. Dit betekent dat je gazon in een winterslaap raakt. Dit betekent dat je er van januari tot maart rekening mee moet houden dat je gazon wat extra aandacht moet krijgen. Met de volgende tips moet het vast en zeker lukken.

Bescherm je gazon tegen invloeden van buitenaf
Als het vriest is het gazon extra gevoelig. Het is in die tijd dus van belang dat je het gazon niet gebruikt en de graszoden niet betreedt. Als er sneeuw ligt, vormt de sneeuw een dikke isolerende laag die het gras tegen de ijzige wind en kou beschermt. Daarom is het dus helemaal niet erg als de sneeuw heel erg lang blijft liggen, dat is juist voordelig voor het gras.

Wanneer je gras is beschadigd
Met kinderen of dieren is het vaak niet zo makkelijk om je gras zijn rust te geven. Als je er in de winter toch overheen loopt of erop speelt, raakt het gras beschadigd. De halmen zijn gevoelig en bestaan voor 80 procent uit water, daardoor breken ze in de winter heel erg snel af. Als de grashalm afbreekt wordt het vocht tot ijs omgezet en daardoor gaat de halm dood. De schade kan in de winter niet worden goedgemaakt, want het gras groeit niet. Daardoor krijg je dus bruine voetsporen of plekken die zichtbaar beschadigd zijn. Op die plekken kunnen weer schimmelziekten ontstaan, zoals sneeuwschimmel.

Voeding voor het gras
Als je gras is beschadigd, doe je er slim aan zo snel mogelijk na de vorst te beginnen met bemesten. Als je de groei een extra boost wilt geven kun je het beste gebruik maken van grasmeststof op basis van stikstof. Als je het gazon op de goede manier weet te voeden, kan het gras na de winter een goede herstelslag maken.

Je kunt het beter voorkomen
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Wil je voorkomen dat je gazon beschadigt in de wintermaanden, doe je er goed aan om een speelgazon aan te leggen. Dat gazon gaat vaak wat langer mee dan een siergazon en het gras wordt gespaard. Je kunt er ook voor kiezen om zelf graszoden te leggen. Op die manier heb je meteen een prachtig, groen grasveld waarop je niet hoeft te wachten. Graszoden kun je door het hele jaar heen aanleggen, dat hoeft niet perse in het voorjaar, wat met gewoon gras wel het geval is. Daarnaast hebben grasmatten weinig te lijden van wind, onkruid of vogels. Daarnaast zijn ze vaak gunstig geprijsd, waardoor je op langere termijn vaak voordeliger uit bent. Kijk op Graszoden-online.nl voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.