Categoriearchief: Lichtenvoorde

Recordaftrap kaartverkoop Zwarte Cross

X 140

Zowel camping-, zaterdag- als zondagkaarten uitverkocht | Vrijdagkaarten nog wel beschikbaar

LICHTEVOORDE – Vanochtend startte om 11:00 uur de wereldwijde voorverkoop voor de 22ste editie van de Zwarte Cross. Na vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, na 33 minuten gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden ook de laatste zondagkaarten verkocht.

Dit betekent dat er 25.000 mensen van 12 juli tot en met 15 juli op de camping zullen verblijven en 65.000 bezoekers op de zaterdag en zondag aanwezig zullen zijn.

De Zwarte Cross 2018 vindt plaats op 12, 13, 14 en 15 juli in het Achterhoekse Lichtenvoorde.

  22 nov. – Alzheimer Café Lichtenvoorde

  X 54

  De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementie

  LICHTENVOORDE – De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.

  Het thema van deze maand is: De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementie
  Dr. Catrien Holland uit Aalten is huisarts en verbonden aan het Platform dementie ouderenzorg. Zij zet zich vanuit haar praktijk in voor “Beter ouder worden in de Achterhoek”. Zij heeft een belangrijke rol in de diagnosestelling bij dementie, maar zeker ook in de afstemming tussen alle zorgverleners in de regio. Zolang mensen thuis wonen, is de huisarts degene die de medische zorg verleent. En daarbij zet zij vaak ook de omgeving in om goed de inschatting te kunnen maken hoe lang het nog veilig is om thuis te blijven wonen of wanneer extra (thuis-) zorg nodig is. Daarnaast werkt zij nauw samen met praktijkondersteuner Astrid van de Walle. Vanavond vertellen zij welke ondersteuning zij kunnen bieden aan de mensen met dementie en naasten in de thuissituatie.

  Wanneer: woensdag 22 november 2017
  Waar: Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde.
  Hoe laat: van 20.00 uur tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), aanmelden is niet nodig.

   kaartverkoop van de Zwarte Cross start 18 november

   X 204

   LICHTENVOORDE – De wereldwijde ticketverkoop voor de Zwarte Cross 2018 begint op 18 november om 11:00 uur. Door de leden van de Zwarte Cross fanclub Harder!, die traditiegetrouw een week voorrang krijgen op de wereldwijde voorverkoop, zijn al meer dan de helft van de Campingtickets gekocht.

   Nog voordat er een naam van het festivalprogramma bekend is staat de teller voor de Campingtickets al op 62%. Binnen een dag na het van start gaan van de voorverkoop voor fanclubleden werden de Camper/Caravantickets en de kaarten voor Kampeerhotel Grasnapolsky onder Tante Rikies eregasten verdeeld.

   Eerste namen op 7 december
   De eerste boekingen zullen op donderdag 7 december naar buiten worden gebracht (en daarna iedere drie weken op donderdag). Het programma van de Zwarte Cross zal op 12-13-14-15 juli bestaan uit zeker 250 bands en circa 1000 theaterartiesten verdeeld over 32 podia. Daarnaast is er voor de kleinsten het Blagenparadijs, voor de fijnproevers het sterrenrestaurant Le Carburateur en zonaanbidders kunnen terecht op festivalstrand Playa Gasolina. Op de camping is het extra lang feest in de buurtkroegen en rond het reusachtige kampvuur. De Zwarte Cross was de laatste twee edities uitverkocht met in totaal 220.000 bezoekers.

   Welkom Thuus Zwarte Crossers, ‘Leven Vóór De Dood!’
   De Zwarte Cross koos voor de 22e editie het motto ‘Leven Vóór De Dood!’. De Zwarte Cross is een positief festival en wil met deze leus de strijd aangaan met de heersende klaagcultuur in Nederland. Het pleit voor een positieve mindset in het hiernumaals. “Vroeger was het helemaal niet beter en wat morgen komt dat zien we dan wel weer. Het is nú te doen,” aldus een goedgeluimde Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross. Dit motto wordt tijdens de komende editie versterkt door het thema ‘Welkom Thuus’, geïnspireerd op de veelgehoorde opmerking van bezoekers dat een weekend Zwarte Cross vieren voelt als thuiskomen.

   Crossklassen razendsnel volgeboekt
   Op 4 november konden crossers zich inschrijven voor de zes ludieke crossklassen, waaronder de nieuwe klassen Race Del Rio (geïnspireerd op het Braziliaanse carnaval) en de Nek Aan Nek Race (twee aan elkaar verbonden coureurs op een motor). Alle crossklassen waren binnen tientallen seconden volgeboekt. Het snelst verliep de inschrijving voor de Nek Aan Nek Race waar de 80 beschikbare plekken binnen 22 seconden waren vergeven. De Race Del Rio duurde het ‘langst’ met 35 seconden. Naast de ludieke cross is ook topsport vertegenwoordigd op de Zwarte Cross 2018. De finale van de Dutch Masters of Motocross wordt net als afgelopen zomer verreden in Lichtenvoorde.

    24 & 25 nov. – Voorstelling ‘Fiep Fiep Vogeltje’

    X 128

    GROENLO/LICHTENVOORDE – Op 24 en 25 november is er in de bibliotheken van respectievelijk Lichtenvoorde en Groenlo een voorstelling te zien, speciaal voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Stichting Twee-ater zal ‘Fiep Fiep Vogeltje’ gaan spelen. De toegang is gratis en zowel op 24 (Lichtenvoorde) als op 25 november (Groenlo) begint de voorstelling om 10.30 uur. Deze activiteit is mede mogelijk dankzij ‘Samen in Oost Gelre’.

    Fiep Fiep Vogeltje (2+)
    Fiep houdt van vogels. Fiep houdt van tekenen. Slimme vogels, vreemde vogels. Vrijgevochten Fiep. Ze houdt niet van spinazie en ook zo niet van rekenen. Maar vogels zijn het helemaal, op leeftijd of juist piep. Vroege vogels, vrije vogels, het maakt niet uit voor Fiep. Plots blijft er nog maar eentje over. En Fiep raakt in paniek. Een wereld zonder vogeltjes? Klinkt als een lied zonder muziek. Als de maan zonder de sterren of een kerstboom zonder piek. Fiep fiep vogeltje! Dat gaat dus niet gebeuren. Samen gaan ze stoer op pad. Komen van alles tegen. Een avontuur in alle kleuren. Zonder praatjes, muzikaal, door weer en wind en regen. Fiep fiep vogel, ondeugend, rechtdoorzee. Fiep fiep vogel, vlieg jij met ons mee?

    Fiep Fiep Vogeltje is een spannende en humoristische ontdekkingstocht voor kinderen vanaf 2 jaar. Zonder tekst. Met illustraties van Fiep Westendorp.

     Stadskamers openen hun deuren

     X 3

     GROENLO/LICHTENVOORDE – Stichting Stadskamer organiseert een open dag in al haar vestigingen. Op zaterdag 25 november is iedereen welkom voor een kijkje in alle keukens, werkplaatsen en ateliers.

     De locaties in Doetinchem, Groenlo, ’s Heerenberg, Lichtenvoorde en Didam openen hun deuren om mensen te laten ervaren wat de Stadskamer bedoelt met ‘daginvulling naar jouw idee’. Er wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de Stadskamer, de organisatie achter de initiatieven en vrijwilligers staan klaar om de laten zien, proeven en ervaren wat de Stadskamer is.

     Locaties
     De open dag is op zaterdag 25 november van 10:00 tot 15:00 uur.
     In Doetinchem: Keppelseweg 21, Terborgseweg 106, De Veentjes 28-30, Dr. Huber Noodtstraat 6.
     In Groenlo: Mattelierstraat 19.
     In ’s Heerenberg: Willem van den Berghstraat 1.
     In Lichtenvoorde: Dijkstraat 30. In Didam: Raadhuisstraat 3.

     Kijk voor meer informatie op www.stadskamer.com.

      Mensen willen maar één ding: ‘een gezonder en gelukkiger leven’

      X 339

      Door effecten van ‘plofgroente’ een fitclub gestart

      LICHTENVOORDE – ‘Johan, hoe doe je dat?’, vroegen mensen uit zijn omgeving. Lichtenvoordenaar Johan Kuipers verloor ruim dertig kilo lichaamsgewicht en heeft hij zijn metabolische leeftijd van 73 jaar naar de fitheid van een persoon die 44 jaar is kunnen verlagen. Kuipers heeft deze grote rugzak vol kilo’s ruim drie jaar geleden af gedaan en het nooit meer bij op gegeten en gedronken. Die opmerking van mensen is het begin van een nieuwe uitdaging, en niet alleen voor Johan zelf….

      Inmiddels is Johan Kuipers Fitclub Oost Gelre en een burgerinitiatief voor sporttoestellen in het Wentholtpark begonnen. Onder het mom van ‘zien bewegen, doet bewegen’ ziet hij motief om mensen in beweging te krijgen. En wanneer je ziet dat hun gezondheid verbetert, zij zich fitter voelen, dan is het heerlijk om te zien dat hun motivatie alsmaar groeit. Ruim 57 procent van de Nederlanders kampt met overgewicht die volgens Johan allemaal wel kilogrammen lichaamsgewicht willen verliezen om zich happier te voelen. Als je in het dagelijks leven bewegen kan integreren heeft de hele samenleving daar baat bij. Voor jezelf daalt de vetmassa, hebben organen in de buik een stuk minder last van bij de spijsvertering en zullen mensen in het algemeen veel minder te maken krijgen met allerlei kwalen, verhaalt Johan Kuipers. “Maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

      Na plofkip ook plofgroente
      De grootste oorzaak dat mensen hun overgewicht niet goed kunnen aanpakken of jojoën is dat ze te maken krijgen met vermoeidheid en lusteloosheid. Een gevolg van een tekort aan mineralen en een disbalans van de suikerspiegel, waardoor je weer gaat snoepen om energie te krijgen, legt Johan uit. Een tekort aan vitaminen en mineralen loop je op door wat hij noemt, ‘plofgroente’. “In de media lees je over plofkippen, maar ook kasgroente wordt zo snel opgekweekt dat planten bijna volledig uit water bestaan. Groente bevat minder dan de helft aan waardevolle bestanddelen dan twintig jaar geleden. Een krop andijvie is in anderhalve week een krop. In onze tuin heeft een kiemplantje twaalf weken nodig om te groeien. Vind je het gek dat ons lichaam dan vraagt om meer voeding?”
      Kuipers werkt met uitgebalanceerde voedingsshakes- en supplementen om de energie op peil te houden. “Je merkt dat je je beter kunt concentreren op je werk. Ook als men een grote prestatie van je verwacht.” Hij volgt de praktijk opleiding bij Herbalife een opleiding voor voedingsdeskundige daarnaast bij Civas. De drijfveer om dat te gaan doen is ligt oorspronkelijk bij de reden waarom Kuipers destijds begon met afslanken. Een vervelend kuchje waar hij niet afkwam, tien jaar aan de cholesterol verlagende middelen en de opmerking van de huisarts: ‘Johan, ga ook eens iets aan je gewicht doen, dat kan zeker geen kwaad’.

      Ervaring bij herintreding arbeidsproces
      Bij Kuipers telde de opmerking driedubbel. Hij heeft in het verleden onder meer voor het GAK Sociaal Fonds Bouw gewerkt én is hij re-integratiecoach geweest bij het UWV. Hij kent de verhalen van mensen die zich niet prettig voelen. Zijn eigen verhaal is een soortgelijke ervaring die hij graag wil delen. “Als we beter gaan nadenken, bewuster worden van de manier van leven en in wat je echt nodig hebt, dan kunnen we een hoop besparen op de gezamenlijke ziektekosten. De allergrootste winst is dat mensen positiever in het leven staan. Mijn missie is geslaagd wanneer ik mensen zie opbloeien. Een groter compliment voor de begeleiding naar een nieuwe leefstijl kan ik niet krijgen.”

      Johan Kuipers traint twee keer per week met zijn opgezette Fitclub Oost Gelre, nadat hij bijna 1,5 jaar daarvoor de Fitclub in Hengelo met 3 collega’s ook trainingen verzorgde en houdt daarnaast wekelijks consulten. Dat gaat op een laagdrempelige persoonlijke manier. “Meer een praatje om iemand een hart onder de riem te steken”, aldus Johan Kuipers.

       Handballers Erix 1 verliezen ook in Arnhem

       X 113

       ARNHEM/LICHTENVOORDE – Na twee nederlagen op rij moesten de handbalheren van Erix ditmaal afreizen naar Arnhem voor de uitwedstrijd tegen UDI 1, de nummer 2 in de Hoofdklasse van vorig seizoen.

       Beide teams hebben evenveel verliespunten, echter UDI heeft een wedstrijd meer gespeeld. Vooraf gezien beloofde het dus een spannende wedstrijd te kunnen worden. De eerste twintig minuten van de eerste helft kwam die verwachting ook uit. Hoewel UDI vooral fysiek een sterk team is en ook als zodanig verdedigde, bleef Erix goed partij geven en bleef de stand gelijk op gaan. Pas aan het eind van de eerste helft begon Erix slordiger te spelen, nogal wat persoonlijke fouten en foutieve afspeelpasses zorgde ervoor dat UDI uit kon lopen. Ook bij afstand schoten van UDI werden die aanvallers soms geen strobreed in de weg gelegd waardoor ze verder uit konden lopen en de teams richting kleedkamer gingen met een ruststand van 25-18 in het voordeel van het team uit Arnhem.

       Na rust probeerde Erix het spel uit de eerste twintig minuten te herhalen. Dat lukte maar gedeeltelijk, de achterstand werd niet veel groter maar Erix was ook niet bij machte om dichterbij te komen. Ook het scheidsrechters koppel kende geen sterke middag!
       Bij veel beslissingen waren ze het niet met elkaar eens, de ene gaf het voordeel aan Erix, de andere op hetzelfde moment aan UDI. Hoewel dit onzekere fluiten voor veel verwarring zorgde, mag dit niet als excuus aangedragen voor het verloop van de wedstrijd.
       Erix was gewoon niet bij machte om nog een vuist te maken tegen UDI, wat uiteindelijk resulteerde in een eindstand van 35-26 in het voordeel van UDI.
       Door deze nederlaag zakte Erix naar de 7e plaats op de ranglijst en moet meer naar onderen kijken dan naar de top van de ranglijst.
       Hoewel Erix nu drie keer op rij verloor is er nog geen man overboord. De tot nu toe gespeelde wedstrijden leert dat Erix qua niveau niet eens zoveel onderdoet voor de tegenstanders in de Hoofdklasse. Foute keuzes en afspeelpasses, onzorgvuldig met afsluiten en gebrek aan ervaring in de Hoofdklasse breekt Erix nu vaak nog op.

       Wanneer Erix er in slaagt hierin te verbeteren gedurende het seizoen, dan is klasse behoud absoluut geen utopie maar zelfs zeer waarschijnlijk!
       Volgende week zondag kan Erix laten zien dat er wordt geleerd van de fouten wanneer men af moet reizen naar Rolde in Drenthe om te spelen tegen Unitas 2 die op de voorlaatste plaats staan. Hopelijk gaan dan de punten wel mee terug naar Lichtenvoorde!

        18 & 19 nov. – Onderlinge vogeltentoonstelling

        X 174

        LICHTENVOORDE – Vogelvereniging ‘De Gevleugelde Zanger’ organiseert ook dit jaar weer een onderlinge tentoonstelling. De leden zullen dan hun mooiste vogels tentoonstellen die ze het afgelopen jaar Geweekt hebben.

        Tijdens deze clubshow zullen meer dan 300 vogels aanwezig zijn, waaronder kleurkanaries, postuurkanaries, exoten europeese cultuurvogels en parkieten. De grotere soorten parkieten zullen apart in een koude ruimte tentoongesteld worden.

        Leden welke de vogels ingezonden hebben, hebben in het verleden diverse nationale als internationale prijzen gewonnen. Keurmeesters, welke over een grote ervaring en kennis van de vogelsport beschikken, zullen de vogels keuren. De vogels zullen door vijf keurmeesters gekeurd worden op donderdag 16 november.

        Er is dit jaar ook een verkoopklasse aanwezig.

        De tentoonstelling is voor het publiek geopend op: zaterdag 18 november 2015 van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 19 november 2015 van 10.00 tot 16.30 uur.

        De Locatie is bij de De Blauwe Doffer, Oude Aaltenseweg 31 Lichtenvoorde

         Leerlingen Ludgerusschool ontbijten op gemeentehuis

         X 354

         René Hoijtink, Vincent van Uem en Marjan Nekkers eten met kinderen tijdens Het Nationaal Schoolontbijt

         LICHTENVOORDE – Donderdag 9 november brachten 13 kinderen van groep 7 van de Ludgerusschool uit Lichtenvoorde een ontbijtje bij loco-burgemeester René Hoijtink, wethouder Vincent van Uem en gemeentesecretaris Marjan Nekkers. Op het ‘ontmoetingsplein’ in het gemeentehuis gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt.

         Loco-burgemeester René Hoijtink onderstreepte hiermee, net als 265 collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een gezond ontbijt. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen, de loco-burgemeester, de wethouder en gemeentesecretaris Marjan Nekkers uitgebreid kennis met elkaar en gingen ze met elkaar in gesprek onder andere over gezond ontbijten.

         Donatie aan Jeugdcultuurfonds
         Aan het eind van het ontbijt betaalde loco-burgemeester René Hoijtink symbolisch voor het ontbijtje met een donatie van 100 euro aan het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven.

          Aanpassing kruispunt N18 – Lichtenvoorde-Zuid van start

          X 636

          Aannemer BAM is in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met de eerste fase van de werkzaamheden aan de N18 bij Lichtenvoorde. In de maand november werkt BAM aan het kruispunt Lichtenvoorde-Zuid en de realisatie van de carpoolplaats. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

          Werkzaamheden
          Van vrijdag 10 november 19.00 uur tot en met maandag 13 november 06.00 uur wordt er dag en nacht gewerkt aan het kruispunt Lichtenvoorde-Zuid. Het verkeer komende vanuit Groenlo kan ter hoogte van het kruispunt geen gebruikmaken van de N18 en wordt omgeleid via de Varsseveldseweg door Lichtenvoorde heen. Verkeer vanuit Varsseveld kan wel over de N18 doorrijden richting Groenlo.

          Van maandag 13 november 6.00 uur tot en met vrijdag 1 december 19.00 uur wordt er dag en nacht aan de andere weghelft van het kruispunt Lichtenvoorde-Zuid. Het oostelijke deel van het kruispunt is dan afgesloten voor het verkeer. Verkeer in beide richtingen wordt ter plekke over een weghelft geleid. Het is voor gemotoriseerd verkeer en voor fietsers niet mogelijk om via het kruispunt Lichtenvoord-Zuid van en naar Lichtenvoorde te rijden.

          Omleidingsroutes
          Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

          Meer informatie
          Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk dan op www.bambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl.

           Gebrek aan ervaring in Hoofdklasse breekt handballers Erix op.

           X 187

           LICHTENVOORDE – Belofte maakt schuld, trainer-coach John Heinen en tevens directeur/eigenaar van Heinen leather quality control, had halverwege vorig seizoen trolleysporttassen beloofd als het team het kampioenschap binnen zou halen. Zoals bekend werd dat kampioenschap binnengehaald en was het dus afgelopen zaterdag zover dat voor de wedstrijd tegen Achilles door hem de tassen werden uitgereikt aan het team.

           Na de matige wedstrijd van vorige week wilde Erix zich voor het thuispubliek revancheren tegen Achilles uit Apeldoorn. Dit zou zeker geen gemakkelijk opgave worden omdat Achilles gedegradeerd is uit de 2e divisie en dus kan bogen op een stuk meer ervaring dan Erix.
           Toch was dit in de eerste 20 minuten van de eerste helft niet te zien, Erix hield goed stand en kon ook qua score het team uit Apeldoorn goed bijbenen.
           Echter aan het eind van de eerste helft begon Erix onnauwkeurig te spelen en leed men te veel balverlies. Achilles profiteerde van dit veelvuldig balverlies en wist door meerdere break-outs uit te lopen. Erix was niet bij machte dit te voorkomen en verzuimde zelf om te scoren waardoor de teams met een ruststand 12-16 in het voordeel van Achilles richting kleedkamer gingen.

           In de rust was het geloof bij Erix er nog wel om in de tweede helft de zaken weer recht te zetten omdat de eerste helft geleerd had dat de teams niet veel voor elkaar onder deden.

           In die tweede helft kwam Erix goed uit de startblokken en wist men de achterstand al snel te verkleinen tot 2 punten. Dit was echter van korte duur, Erix speelde wederom te onnauwkeurig en leed opnieuw veel balverlies omdat te veel spelers hun normale niveau niet wisten te halen. Achilles profiteerde hier optimaal van door de score verder uit te bouwen. Erix kwam niet meer terug in de wedstrijd en het werd duidelijk dat het team nog ervaring te kort komt om in de top van de Hoofdklasse mee te draaien. Na een prima start van de competitie met 2 gewonnen wedstrijden, zit Erix nu even in een dip na 2 nederlagen op rij. De laatste thuiswedstrijd die werd verloren dateert al van meer dan een jaar geleden. Daar waar in de 1e klasse ook slechte wedstrijden nog winnend afgesloten konden worden, blijkt dit op een hoger niveau duidelijk niet het geval te zijn.

           Desondanks is de doelstelling, handhaving in de Hoofdklasse, zeker haalbaar voor het team uit Lichtenvoorde. Volgende week zondag krijgt Erix een nieuwe kans als men het in Arnhem opneemt tegen UDI 1

            Martijn Koolmees wint fotowedstrijd Bloemencorso

            X 319

            LICHTENVOORDE – Al een aantal jaren roept de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde fotografen op om hun mooiste corsofoto in te sturen. Ook dit jaar is weer volop gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Uit alle inzendingen werd de foto van Martijn Koolmees gekozen

            Een vakkundige jury bestaande uit Lawrence Mooij, Jurgen Pillen, Peter Griess, Bas Wekking en Marian ter Haar had er een zware dobber aan. Marian ter Haar: “Het onderwerp mag van alles zijn, zolang het maar betrekking heeft op het corso. Een dahliaveld, het geraamte van een corsowagen, plakpret bij de Corsokids of een corsowagen. We zijn dit jaar echt overstelpt met inzendingen.

            In totaal bijna 250 foto’s. Alle inzendingen krijgen een nummer en worden anoniem beoordeeld. Pas als de winnaar is gekozen, krijgt de jury te zien wie de inzender is. Het niveau lag erg hoog dit jaar, maar uiteindelijk was de jury unaniem over de foto van Martijn Koolmees. Of eigenlijk foto’s, want ook de tweede plek is een foto van Martijn.” Naast een eervolle vermelding in het programmaboekje, worden de foto’s ook tentoongesteld tijdens de maquettepresentatie en gebruikt ter promotie van het corso.

            Uitslag fotowedstrijd:
            1. Martijn Koolmees
            2. Martijn Koolmees
            3. Hans Braskamp
            4. Pascal Goossens
            5. José Pierik
            6. Ton Takken
            7. Marleen Scholten
            8. Janine Harbers
            9. Erik van de Groep
            10. Orianda Nijland

             18 nov. – Voorverkoop Zwarte Cross 2018

             X 491

             LICHTENVOORDE – De Zwarte Cross neemt stelling tegen de klaagcultuur in Nederland. Daarom kiest het grootste festival van Nederland ‘Leven Vóór De Dood!’ als motto. Op 18 november om 11:00 uur start de wereldwijde voorverkoop voor de 22e editie van de Zwarte Cross die wordt gehouden op 12, 13, 14 en 15 juli 2018.

             Geruzie op social media, gezeur op het werk, chagrijnige gezichten in het openbaar vervoer en genöhl tijdens de buurtvisite; de Zwarte Cross merkt nodeloos geklaag steeds vaker op en neemt er stelling tegen. Het festival is van mening dat een positieve mindset de wereld mooier kan maken en hoopt dat het nieuwe motto ‘Leven Vóór De Dood!’ zal uitgroeien tot een mantra dat de bezoekers tot na het festival inspireert tot optimistischer leven in het hiernumaals.

             Welkom thuus, Zwarte Crossers! ‘Leven Vóór De Dood!’ 
             Medewerkers van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, krijgen meermaals te horen van bezoekers dat ze zich tijdens het festival in Lichtenvoorde pas echt op hun gemak voelen. Dit compliment inspireerde de organisatie om ‘Welkom Thuus’ tot thema te kiezen. Festivaldirectrice Tante Rikie stelt in een statement dat ze vandaag publiceerde: “Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!”

             Wereldwijde voorverkoop Zwarte Cross 2018 start op 18 november
             Op 18 november om 11:00 uur start de wereldwijde voorverkoop voor de Zwarte Cross via de website van het festival en in alle Primerawinkels in Nederland. De afgelopen 2 jaar was het festival met 220.000 bezoekers volledig uitverkocht en voor de laatste editie gingen binnen vijf dagen na de start van de voorverkoop ruim 90% van de kaarten van de hand. De Zwarte Cross is een bonte mix van theater, muziek, cross, stunts, kermis, humor en spektakel en telt 32 podia.

             Zwarte Cross; 12-13-14-15 juli 2018
             Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
             www.zwartecross.nl

              CIF start aanleg glasvezelnetwerken op industrieterreinen Aalten en Oost Gelre

              X 280

              OOST GELRE/AALTEN – Het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) bouwt een zakelijk glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen in Aalten, Dinxperlo, Groenlo en Lichtenvoorde. Alle adressen op de terreinen genaamd het Broek, de Rietstap, de Kamp, den Sliem, de Laarberg en Brandemate krijgen daarmee een aansluiting tot supersnel internet.

              CIF is begin september gestart met een campagne en heeft in samenwerking met de ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom en Wij Regelen voldoende aanmeldingen ontvangen. In de komende tijd worden de voorbereidingen getroffen om de glasvezelnetwerken te bouwen. Alle bedrijven op de bovengenoemde industrieterreinen worden voorzien van een glasvezelaansluiting, tenzij daar gegronde redenen voor zijn zoals leegstaande panden of opslagplaatsen.

              Glasvezel cruciaal voor concurrentiepositie
              “Na de zeer succesvolle glasvezelcampagne van CIF voor het buitengebied van Aalten en Oost Gelre, ben ik erg verheugd dat ook de bedrijventerreinen kunnen profiteren van de snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel”, aldus Gerard Nijland, wethouder voor de gemeente Aalten. “Voor een bedrijventerrein en de bedrijven die er actief zijn, is de digitale infrastructuur van cruciaal belang en ik ben ervan overtuigd dat veel bedrijven nog van dit aanbod willen profiteren.”

              In samenwerking met de Industrie Kring Aalten Dinxperlo (IKAD) is extra aandacht gegeven aan de noodzaak van een digitale infrastructuur op de bedrijventerreinen. In een video lichten collega-ondernemers toe waarom ze hebben gekozen voor een glasvezelaansluiting.

              Op de volgende websites staat meer informatie over de glasvezelnetwerken:

              Aalten Het Broek www.glasvezelvoorhetbroek.nl
              Dinxperlo De Rietstap www.glasvezelvoorderietstap.nl
              Groenlo Den Sliem, de Laarberg en Brandemate www.snellergroenlo.nl
              Lichtenvoorde De Kamp www.glasvezelvoordekamp.nl

               

              Profiteer van 900 euro korting tot 15 november
              Bedrijven kunnen profiteren van 900 euro korting wanneer zij zich vóór 15 november aanmelden. Aanmelden kan eenvoudig bij ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom (0543 495 000) en Wij regelen (0314 760 860). Zij bieden beiden verschillende abonnementsvormen aan van de serviceproviders Weserve en Plinq.

               Promovendus Erix laat kans op koppositie liggen!

               X 228

               LICHTENVOORDE – Na twee vrije weekenden stond voor de Lichtenvoordse handballers van Erix H1 de verre uitwedstrijd in Drenthe op het programma tegen D.O.S. 1 in Emmer-Compascum.

               Met de wetenschap vooraf dat koploper Huissen zaterdagavond van UGHV had verloren wist Erix dat bij winst de koppositie zou worden overgenomen, zelfs met een wedstrijd minder gespeeld dan de rest van de top 4.

               Bram Reukers keerde weer terug in de selectie nadat hij hersteld was van zijn gebroken neus die hij opliep in de voorbereiding maar waardoor hij dus ook nog geen enkele competitiewedstrijd in de benen heeft. Daarentegen moest Youri Kuijpers helaas verstek laten gaan door trieste familieomstandigheden.

               Hoewel DOS met nul punten in de onderste regionen bivakkeert, wist Erix dat deze wedstrijd weleens heel lastig zou kunnen worden. DOS speelt namelijk met hars, iets dat de heren van Erix niet gewend zijn en hoewel er nog wel een aantal keren met hars getraind is blijft controle over een harsbal lastig voor Erix.

               Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en konden maar moeilijk het net vinden. Zoals verwacht had Erix wat meer moeite om de bal te controleren door het harsgebruik dan DOS. Toch ging de wedstrijd de eerste 15 minuten behoorlijk gelijk op, er werd om en om gescoord tot 5-5 maar al snel bleek dat niet DOS of hars de grootste tegenstanders van Erix waren.

               De scherpte en beleving van het team, het sterke punt van de overwinning op UGHV, was totaal niet aanwezig. Erix scoorde nog nauwelijks terwijl DOS wel af en toe het doel kon vinden. Het is dat keeper Leroy Winkels wel zijn normale niveau haalde anders was de wedstrijd bij rust al gespeeld geweest. Desondanks was de ruststand 14-8 in het voordeel van DOS.

               Coach John Heinen benadrukte in de rust dat er meer scherpte en beleving in het team moest komen om de achterstand in te lopen. Ook de snelheid van het spel moest omhoog, juist het sterke punt van Erix waar het in de eerste helft totaal aan ontbrak! Even leek Erix terug te komen in de wedstrijd, de achterstand werd verkleind tot een verschil van 4 punten, toen een open kans om op 3 punten te komen werd gemist!

               De tegenaanval van DOS werd wel vakkundig afgemaakt waardoor het verschil weer terug was op 5 punten. Dit was de genadeslag voor Erix, aanvallend werden er te veel fouten gemaakt om de achterstand nog een keer te verkleinen.

               Het verschil bleef steeds zo’n 5 a 6 punten waardoor de wedstrijd eindigde in een stand van 25-19 in het voordeel van DOS die daardoor de eerste 2 punten van het seizoen pakten. En dat was misschien niet eens zo zeer de verdienste van DOS, Erix had de nederlaag meer aan zichzelf te wijten. Dit was een gemiste kans om als promovendus na 3 speelronden de koppositie in te nemen. Desondanks staat Erix nog keurig op een 4e plek op de ranglijst.

               Zaterdag a.s. kan Erix thuis om 20.15 uur revanche nemen tegen Achilles 1 uit Apeldoorn die met evenveel punten op dezelfde plek op de ranglijst staan!

                Leonie Otten nieuwe kinderfysiotherapeut

                X 519

                LICHTENVOORDE – Je vader en moeder zijn fysiotherapeut. Hebben zelfs een eigen praktijk in het centrum van Lichtenvoorde. Je moet er als kind dan toch niet aan denken dat je later in hun voetsporen treedt. Het overkwam Leonie Otten (26). Sinds 1 oktober is ze als kinderfysiotherapeut verbonden aan Centrum in Beweging, praktijk voor fysiotherapie.

                Toeval
                Het kan raar lopen zegt Leonie zelf. Door toeval kiest ze voor het vak fysiotherapie. Leonie: ‘Ik ging destijds met mijn zus Marloes naar een Open Dag voor fysiotherapie in Enschede. Daar werd ik op slag razend enthousiast over het vak kinderfysiotherapie. Dat wil ik, dacht ik en begon snel daarna aan de basisopleiding algemeen fysiotherapeut. Heb er nooit spijt van gehad.’

                Fantastische tijd
                Tijdens haar opleiding loopt Leonie stage bij een praktijk voor fysiotherapie in Zutphen. Nadat ze is afgestudeerd treedt ze daar in dienst. ’Daar heb ik een fantastische tijd gehad. Ik heb er 5 jaar gewerkt, eerst als algemeen fysiotherapeut en later, nadat ik mijn Masterdiploma had gehaald, ook als kinderfysiotherapeut.’

                Beweegachterstand
                Leonie werkt weliswaar in Zutphen maar helpt tijdens drukke dagen ook bij Centrum in Beweging, o.a. voor het Move2Bfitkids-programma. Leonie: ‘Kinderen met een beweegachterstand hebben volop mijn interesse. Het zoeken naar oorzaken, vinden van oplossingen en het begeleiden van kinderen bij oefeningen vind ik echt leuk. Het is belangrijk dat kinderen met beweegproblemen zo vroeg mogelijk ondersteuning krijgen.‘

                Consultatiebureau
                Leonie legt uit dat wanneer een verpleegkundige van het consultatiebureau of een arts iets vreemds in houding en/of beweging van een kind constateert, doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut zinvol is. Ook wanneer een baby een voorkeurshouding ontwikkelt, is het belangrijk uit te zoeken wat de reden kan zijn. Leonie: ‘Een gespecialiseerd kinderfysiotherapeut kan, rekening houdend met vaardigheden en belevingswereld van het kind, zoeken naar oplossingen.’

                Moeite met schrijven
                Als ander voorbeeld noemt Leonie schrijfvaardigheden. ‘Wanneer een kind moeite heeft met schrijven, verkrampt of slordig schrijft, is de aandacht minder bij de les. Voor mijn afstudeeropdracht onderzocht ik destijds het schrijven van basisschoolleerlingen. We ontwikkelden toen een motivatieprogramma dat kinderen ondersteunt bij goed leren schrijven. Ik werk er nu ook mee. Ouders, leerkracht en kinderfysiotherapeut werken hierbij samen om het kind beter te leren schrijven. Binnen het team van Centrum in Beweging kan ik dit soort oplossingen in de volle breedte professioneel aanbieden.’

                Hoger level
                Aan teamgeest ontbreekt het Leonie zeker niet. ‘Ik speel al jaren waterpolo bij LIVO’ vertelt ze, ‘altijd op zoek naar kansen. Als teamlid van Centrum in Beweging zie ik ook veel kansen de praktijk gezamenlijk naar een nog hoger level te tillen. Niet op de laatste plaats met mijn collega en ervaren kinderfysiotherapeut Els Rendering. Samen met de rest van het team willen we voor onze grote en kleine klanten kansen pakken en in spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dat lijkt me echt geweldig.’

                 Clinic Jelle van Gorkom voor jonge BMX fanaten

                 X 344

                 LICHTENVOORDE – Na het behalen van zijn zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op het onderdeel BMX was Jelle van Gorkom ineens een bekende Nederlander.

                 De Lichtenvoordenaar werd van de een op de andere dag een veel gevraagd persoon. Zo werd hij ook gevraagd de rol van ambassadeur van de Stichting SamenLoop voor Hoop Oost Gelre op zich te nemen. Hij zei er ‘ja’ tegen.

                 Voor de online-veiling van de stichting stelde hij een zelf gedragen BMX-shirt beschikbaar en zei hij ‘ja’ tegen het verzoek om voor dezelfde veiling een clinic te verzorgen voor de BMX-jeugd tot 16 jaar. Inschrijving kon door middel van 10 euro over te maken op de rekening van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, ten bate van het overkoepelende KWF. Liefst 32 kinderen schreven zich in.

                 In nauw overleg met  de BMX-held voor velen en met Cyril ter Bogt van de FietsCrossClub Lichtenvoorde (FCCL) werden goede afspraken gemaakt over de invulling en locatie van de clinic. “De FCCL stelde belangeloos haar terrein en vrijwilligers beschikbaar om de clinic te kunnen verzorgen. “Daar zijn we hen zeer dankbaar voor”, aldus Annet Gierkink van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre.

                 Op woensdag 18 oktober, midden in de Herfstvakantie, zal de Olympisch medaillewinnaar van 13.00 tot 14.30 uur een clinic verzorgen op het terrein van de FCCL, Bernard ter Haarstraat 1, Lichtenvoorde. Aansluitend bestaat voor deelnemers aan de clinic de mogelijkheid om een handtekening te scoren bij van Gorkom en met hem op de foto te gaan. Toeschouwers zijn van harte welkom de clinic bij te wonen.

                  Lichtenvoordse handballers Erix pakken volle winst tegen kampioenskandidaat!

                  X 242

                  Na de mooie thuisoverwinning op Artemis van vorige week zaterdag, stond deze week de zware uitwedstrijd in Ulft tegen UGHV 1 op het programma.

                  UGHV is aan deze competitie begonnen met een duidelijke doelstelling, meedoen om het kampioenschap! Ondanks het vertrouwen van Erix na de gewonnen wedstrijd van vorige week, wist men dat punten meenemen uit Ulft weleens heel moeilijk zou kunnen worden.

                  Ook de redactie van het programmaboekje van UGHV kwam tot die conclusie en vond het zelfs al verrassend dat Erix, als nieuwkomer in de Hoofdklasse, van Artemis had gewonnen.

                  Coach John Heinen haalde die tekst in zijn tactisch praatje voor de wedstrijd nog even aan en spoorde zijn jongens aan om dan nog meer eens voor een verrassing te zorgen en de punten “gewoon” mee te nemen naar Lichtenvoorde.

                  Het tactisch plan was om de hoeken vast te zetten zodat de opbouwers van UGHV niet gelanceerd zouden kunnen worden voor een afstandsschot.
                  Hoekverdedigers Bob Luttikhold, Martin Kruip en Dirk Berentsen voerden het plan perfect uit en UGHV had het zichtbaar moeilijk met het niet in stelling kunnen brengen van hun opbouwspelers.

                  Desondanks bleef UGHV constant aan de goed kant van de score met elke keer een kleine voorsprong van 1 of 2 punten. Toch kwam Erix steeds beter in de wedstrijd vooral ook door een wederom uitstekend keepende Leroy Winkels die veel doelrijpe kansen stopte!

                  Ook de constante aanvals/verdedigingswissel tussen Youri Kuijpers en Leon Hulzink pakte goed uit! Hulzink stond weer zeer goed te verdedigen, ondersteunt door opbouwverdedigers Willem Kruip en Marco Rötter, die gezamenlijk de aanval van UGHV onschadelijk maakte.

                  Aanvallend zorgden Dirk Berentsen en Youri Kuijpers met onnavolgbare passeerbewegingen voor de broodnodige dreiging en konden alleen onreglementair afgestopt worden door de verdediging van UGHV, met de nodige strafworpen tot gevolg die bijna allemaal vakkundig werden gescoord door Stijn van Zutphen. Hierdoor trok Erix langzaam de stond gelijk en kwam kort voor rust zelfs op voorsprong!

                  Met een ruststand van 12-13 in het voordeel van Erix gingen de teams richting kleedkamer.

                  In de rust was aan de hoofden van de Erix mannen te zien dat het geloof er was om te kunnen winnen van deze kampioenskandidaat als men het goede spel van de eerste helft een vervolg zou kunnen geven.
                  Erix verslapte in de tweede helft dan ook geen moment en liep zelfs enkele punten uit.

                  De verdediging van UGHV had nauwelijks grip op de opbouwers van Erix die regelmatig Marco Rötter aan de cirkel wisten te vinden, die af en toe prachtig scoorde met enkele mooie lobs. Ook verdedigend bleef Erix bij de les en wist menig aanval van UGHV om zeep te helpen om vervolgens zelf wel het net te vinden. Daardoor bouwde Erix langzaam zijn voorsprong uit.
                  Vijf minuten voor tijd wist men aan Erix zijde al dat de winst hun bijna niet meer kon ontgaan en op de bank werd alvast een feestje gevierd.
                  Eindstand werd uiteindelijk een meer dan terechte 24-29 in het voordeel van Erix.

                  Een uitermate goede prestatie voor de promovendus die vooral tot stand is gekomen door te spelen als een hecht team!

                  De komende twee weken is Erix vrij, maar men kan voorlopig terugkijken op een prima seizoenstart.

                   12 okt. – Ouderavond “Pubers, alcohol en drugs, wat moet je ermee?”

                   X 343

                   12 oktober om 19.30 uur in het Marianum in Lichtenvoorde

                   LICHTENVOORDE – Alle ouders met een kind in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar hebben een brief van de gemeente ontvangen. In de brief stond een uitnodiging voor een ouderavond op 12 oktober.

                   Voor jongeren verandert er veel tussen hun 12e en 18e jaar. Zij maken een grote lichamelijke en geestelijke ontwikkeling door. Het kan zijn dat jongeren ervaring opdoen met het drinken van alcohol. Maar alcohol is slecht voor de ontwikkeling van een kind. Hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe schadelijker dat kan zijn.

                   Ouders hebben invloed
                   Ouders hebben invloed op het alcoholgebruik van uw kind. Bijvoorbeeld door te praten met hun kind(eren) over de werking van alcohol. Over wat alcohol doet met de ontwikkeling van de hersenen. En over de andere nadelen van het gebruik van alcohol.

                   Ouderavond “Pubers, alcohol en drugs, wat moet je ermee?”
                   De gemeente organiseert samen met Jongerenwerk Mazzel en het Marianum op donderdag 12 oktober een ouderavond. De avond begint om 19.30 uur in het Marianum in Lichtenvoorde en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Frans Miggelbrink presenteert de avond. Ook is er een ervaringsdeskundige die zijn eigen verhaal vertelt. En een wetenschapper die van alles kan vertellen over het puberbrein.

                   Ouders kunnen zich aanmelden voor deze avond via de volgende link: http://bit.ly/ouderavondNIX. Ouders krijgen per e-mail een bevestiging.