Categoriearchief: Lichtenvoorde

Erix handbalheren pakken niet de volle winst in Arnhem

X 41

LICHTENVOORDE – Met nog twee wedstrijden te gaan, reisde Erix afgelopen zaterdag als koploper af naar Arnhem voor de wedstrijd tegen AES. Erix had nog 2 punten voorsprong op nummer 2 Quintus in de strijd om het kampioenschap, dus was het belangrijk om de punten mee terug te nemen naar Lichtenvoorde.

De wedstrijd liep echter totaal anders dan vooraf verwacht of gehoopt. AES die altijd met hars mogen spelen, dit in tegenstelling tot Erix die nooit met hars spelen, hadden extra veel van dat kleefmiddel aan de bal gedaan om Erix het spelen zo moeilijk mogelijk te maken.

Dit onsportieve gedrag van EAS mistte zijn uitwerking niet, Erix had zeer veel moeite om de bal rond te spelen en acties te maken en dat leidde tot zeer veel balverlies aan Erix zijde met break-outs van de tegenstaander tot gevolg, Erix kwam daarom al snel op achterstand.

Zelfs de mannen van AES hadden moeite met hun eigen bal vol hars waardoor de achterstand niet verder op liep. Langzaam begon Erix te wennen aan de bal en kwam men beter in hun spel en wist men wat van de achterstand in te lopen wat resulteerde in een ruststand van 12-12 vooral door enkele prachtige passeracties van Youri Kuypers.
Erix leek de wedstrijd weer in handen te nemen maar in de rust had AES weer extra hars aan de bal gedaan waardoor Erix opnieuw moeite had om acties te maken en te scoren.

De voorsprong van AES liep weer op en het leek er steeds meer op dat Erix tegen een nederlaag zou oplopen. Maar Erix gaf niet op en knokte zich terug in de wedstrijd en had 4 minuten voor tijd een voorsprong van 3 punten. Dit hadden er vier moeten zijn als niet een doelpunt van Marco Rotter onterecht werd afgekeurd!
Helaas was er daarna binnen 2 minuten weer een gelijke stand door balverlies van Erix. De slotfase was zeer spannend ook voor het meegereisde publiek uit Lichtenvoorde!

Gelukkig bracht Stijn van Zutphen Erix 30 seconden voor tijd weer op voorsprong en leek Erix toch de overwinning binnen te halen. Met nog 1 seconde op de klok maakte AES door een wanhoopschot toch nog de gelijkmaker, hoewel het doelpunt pas na de zoemer in doel ging, werd deze toch goedgekeurd door de scheidsrechter. Helaas maar 1 punt voor Erix dus die zondag Quintus zagen winnen en teug zagen komen tot op 1 punt in de race om het kampioenschap.
Zondag 2 april a.s. om 14.00 uur is de laatste wedstrijd in de eigen Hamalandhal tegen de the Flyers uit Wychen. Erix kan dan dus het kampioenschap binnenhalen.

Steun van publiek is dus van harte welkom!

  Samenwerking! Daarom neemt Tennisvereniging L.T.C. de Kei deel in Sportboulevard Lichtenvoorde

  X 108

  LICHTENVOORDE – Tennisvereniging L.T.C. de Kei bestaat in 2017 alweer 60 jaar en de ongeveer 560 leden hebben de beschikking over een prachtige accommodatie. Naast de 9 tennisbanen en het clubgebouw is vorig jaar met ondersteuning van de provincie Gelderland en het Oranje Fonds een multifunctionele ruimte gebouwd.

  Waarom dan deelnemen aan een onderzoek naar de haalbaarheid van de bouw van een gezamenlijke sportvoorziening in Lichtenvoorde? Deze vraag werd gesteld tijdens een interview met REGIO8 voor een nieuwsitem over de Sportboulevard. Een aantal deelnemende sportverenigingen heeft problemen met hun accommodatie. Deze valt weg door een andere bestemming van de huidige locatie en/of de locatie voldoet niet meer aan de gestelde eisen. L.T.C. de Kei kampt daarentegen alleen maar met een beperkte parkeermogelijkheid tijdens evenementen. Dus waarom dan deelnemen? Het antwoord op die waarom vraag is eigenlijk heel eenvoudig: SAMENWERKING.

  In haar beleidsplan heeft L.T.C. de Kei zich ten doel gesteld een open vereniging te worden. Dit is een sportvereniging die zich structureel inzet om maatschappelijke doelen te helpen waarmaken en de kracht van sport gebruikt om iets voor anderen te betekenen. Dit kunnen schoolkinderen zijn, maar ook senioren, mensen met een beperking of mensen met overgewicht. Hiertoe wordt samengewerkt met scholen, zorgaanbieders, het bedrijfsleven, andere sportverenigingen of de gemeente.

  Toen zij de uitnodiging van ‘buurvrouw’ zwembad Meekenesch ontvingen om deel te nemen aan dit unieke burgerinitiatief hoefden ze niet lang na te denken. Een concentratie van sportverenigingen met een ruim sportaanbod is van belang voor de gezondheid en het welzijn van alle inwoners van Oost Gelre en meer sportieve reuring in de omgeving is goed voor alle sportverenigingen. Daarnaast zou in het kader van het multifunctioneel inzetten van sportaccommodaties dit initiatief wellicht kunnen leiden tot een verdere invulling van de nieuwbouw van de Tennisvereniging.

  ”Na de eerste bijeenkomsten werden we bevestigd in het belang van samenwerken. Deze groep enthousiaste en vooral fijne mensen brengt het goede in elkaar naar boven en zorgt voor veel positieve energie. We zijn nog steeds bezig met het onderzoeken van de haalbaarheid van een sportboulevard en de uitkomst is nog onzeker. Wel zeker is dat we elkaar gevonden hebben en dat we gebruik zullen blijven maken van elkaars expertise.” Aldus Michel Otten, voorzitter van L.T.C. de Kei.

   Boomfeestdag in Lichtenvoorde en Vragender

   X 164

   LICHTENVOORDE/VRAGENDER – Leerlingen van OBS Het Hof in Lichtenvoorde en de Antoniusschool in Vragender hebben woensdag 22 maart in het kader van de Nationale Boomfeestdag bomen gepland. Deze dag werd georganiseerd door de Bomenwacht Oost Gelre. .

   Het thema voor Boomfeestdag 2017 is ‘Bomen Verbinden’. Dit thema is onder andere gekozen vanwege het feit dat het in 2017 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd. Daarnaast hebben bomen natuurlijk nog tal van andere verbindende kwaliteiten!

   De leerlingen van OBS Het Hof gingen onder begeleiding van Carel ten Have bomen planten in het Wentholtpark. Zij werden daarbij geholpen door wethouder Vincent van Uem.

   De leerlingen van de Antoniusschool in Vragender kregen begeleiding van Jetty Rodenburg en Antoon Bleumink. Zij gingen samen met wethouder Marieke Frank nieuwe bomen planten aan de Heelweg. In de voorbereiding is hier met een werkgroep van omwonenden een nieuw beplantingsplan opgesteld voor het openbaar groen.

   Foto: Marcel Houwer (archief)

    Fantastische cast Passion Lichtenvoorde 2017

    X 219

    OOST GELRE – De hoofdrolspelers en ook wie de andere discipelen spelen zijn bekend. Aad Witteveen van Ringfoto Primeur speelt Jezus en Johan Kersjes van drogisterij De Gaper speelt de apostel Petrus, die na de dood van Jezus zijn opvolger wordt en als eerste paus wordt gezien. Wie Judas, Maria en Pilatus spelen houden we nog even geheim. Maar de rest van de leerlingen spelen leerlingen van Marianum.

    De organisatie is blij dat zoveel talent enthousiast ‘ja’ tegen deelname aan Passion Lichtenvoorde zegt. Aad Witteveen en Johan Kersjes zijn behalve bekende ondernemers ook bekende mensen van het amateurtheater in de regio. Beiden speelden met Tejatertick op diverse schouwburgpodia en speelden hoofdrollen in producties die werden opgevoerd in de Winterswijkse Steengroeve. Beiden vinden spelen in de passie, als de meest bekende figuren uit de Bijbelse historie een zeer grote uitdaging. “De uitdaging zit ‘m in het uitdiepen van de hoofdpersoon en zijn karakter zo goed mogelijk te benaderen”, aldus beiden. “In de voorbereiding probeer je de persoon die je speelt te doorgronden. En als je Jezus speelt, dan wordt er nogal veel van je gevraagd. Ik ben ook benieuwd of hij ’s morgens koffie dronk, welke gevoelens had hij en hoe zou hij hebben gereageerd op het nieuws van vandaag? Dit is wat je in zo’n wereldbekend verhaal wilt overbrengen”, legt Witteveen zijn hoofdrol uit.

    Cast voor de achtergrond
    De regie voor het theaterdeel van de muzikale uitvoering van Passion Lichtenvoorde is in handen van Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren. Ook zij zijn geen onbekenden. Donderwinkel is bekend van de Notenkrakers uit Zieuwent en als spreker voor Amphion in Doetinchem. Zowel Donderwinkel en Welboren kunnen op de achtergrond rekenen op steun van zeer ervaren grimeurs en visagisten. Beginnend bij Vincent en Helma Doppen van He-Ar uit Zieuwent tot aan Nienke Lensink die voor RTL4 en Van de Ende producties de visagie verzorgt. “Het is fijn dat we met zoveel talent de passie als een soort evenement voor Lichtenvoorde kunnen waarborgen”, zegt Els Grevers voorzitter van de organiserende stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij. “In deze setting met iets meer afstand tot kerken en de school die vorig jaar het initiatief voor de eerst Passion Lichtenvoorde namen, kunnen we het evenement verder fine-tunen. Het voordeel is dat we goede afspraken kunnen maken en het hele jaar eraan kunnen werken.”

    160 kilo wegend kruis
    Passion Lichtenvoorde is op dinsdag 11 april en start om 19.30 uur vanaf de Markt in Lichtenvoorde. Het is een multimediale uitvoering van het lijdensverhaal van Christus. Er is een stille fakkeltocht waarin een 160 kilo wegend kruis wordt gedragen naar het schoolplein van Marianum. De kaarten voor de uitvoering in de aula zijn nagenoeg uitverkocht. Buiten op het schoolplein kan de uitvoering meebeleefd worden op een videowall. Een van de hoogtepunten is het absolute stiltemoment wanneer het kruis op het plein wordt opgericht.

     Ergo Marga Klompé gaat samenwerking met Gezondheidscentrum aan

     X 1199

     LICHTENVOORDE – Sinds oktober 2016 is het Gezondheidscentrum Oost Gelre in Lichtenvoorde uitgebreid met de discipline Ergotherapie. Het initiatief is tot stand gekomen door een al bestaande samenwerking tussen de ergotherapeuten van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en Fysiotherapie Oost Gelre.

     ‘Het is een positieve ontwikkeling dat we onderdeel van het Gezondheidscentrum Oost Gelre uitmaken en op deze manier met elkaar kunnen samenwerken. Alles onder één dak maken de lijntjes onderling kort en de communicatie makkelijk en snel. Door deze intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines kunnen we optimale zorg leveren voor onze cliënten en samenwerken aan een Gezond en Vitaal Oost Gelre’, laat ergotherapeut Joost Meinen weten. ‘Beter kan niet toch?’

     Voor ergotherapie is geen verwijzing van de huisarts noodzakelijk. ‘Mensen weten vaak onvoldoende wat wij voor ze kunnen betekenen’ vertelt Joost. ‘Wij stellen mensen in staat om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen handelingen als wassen en aankleden, problemen met fietsen of scootmobiel rijden zijn, maar ook wanneer de cliënt bijvoorbeeld hulp wil om zijn of haar dementerende partner zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ook kunnen we helpen bij het aanvragen van voorzieningen bij de zorgverzekeraar en gemeente (Wmo) en daarnaast kunnen we adviseren in het aanpassen van de woning. Ook is ergotherapie zinvol als mantelzorgers of professionele hulpverleners overbelast dreigen te raken. Ergotherapie wordt zelfs tien uur per kalenderjaar vanuit de basisverzekering vergoed’.

     Oost Gelre is een toegankelijk, modern gezondheidscentrum waar zorg op maat wordt geleverd. In het centrum zijn huisartsen, fysiotherapeuten, logopedisten, hoorspecialisten, diëtisten, een apotheek en nu ook een ergotherapeut gevestigd. Samen dragen ze de slogan Samenwerken aan een gezond & vitaal Oost Gelre uit. Het Gezondheidscentrum Oost Gelre is gevestigd aan de Rapenburgsestraat 56 te Lichtenvoorde (tegenover Antoniushove).

     De ergotherapeuten van Maga Kompé zijn iedere woensdagmiddag aanwezig van 16.00 tot 17.00 uur voor een inloopspreekuur. Contactpersoon is Joost Meinen, bereikbaar op 0543 – 54 66 11 of ergo.pronsweide@szmk.nl

      Rijksmuseum en Zwarte Cross gaan samenwerken

      X 449

      Maak kennis met de Dutch Masters / Rembrandts viert 411e verjaardag op de 21e Zwarte Cross

      LICHTENVOORDE – In het Rijksmuseum genieten bezoekers van de weergaloze schilderkunst van de Dutch Masters. Op de crossbaan van de 21e Zwarte Cross rijden de Dutch Masters – de Dutch Masters of Motocross welteverstaan.

      Kopstart onder de Nachtwacht
      Rembrandt van Rijn viert zijn 411e verjaardag op de Zwarte Cross. De verjaardag van deze Dutch Master, geboren op 15 juli 1606 te Leiden, wordt op de Zwarte Cross opgeluisterd met teken- en schildercursussen. Deze zullen plaatsvinden in de Theaterweide op de Zwarte Cross. Deelname is vrij voor alle bezoekers. In plaats van reclame van smeerolie- en motormerksponsoren zullen schilderijen worden afgebeeld op de doeken langs de crossbaan. Zo strijdt de (inter)nationale top van de motocrosswereld tegen een decor van Hollandse schilderkunst om de eerste plaats in de finale van de Dutch Masters of Motocross competitie.

      Rijksmuseum en Zwarte Cross: bucketlistmateriaal
      Het Rijksmuseum en de Zwarte Cross hebben behalve de titel ‘Dutch Masters’ nog een ding gemeen: beide staan op menig bucketlist. Een bezoek aan de Zwarte Cross en het Rijksmuseum moet je een keer in je leven gedaan hebben. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Tussen het geronk en geraas van gitaren en motoren kunnen festivalbezoekers genieten van de verstilde schoonheid van de kunst van het Rijksmuseum. Deze samenwerking is een prachtige manier om nog meer mensen enthousiast te maken voor kunst.” Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross: “Ik ben supertrots op deze samenwerking. Motocross en schilderkunst vormen een geweldige combinatie!”

      Maak kennis met de Dutch Masters
      Jaarlijks trekt het Rijksmuseum in Amsterdam miljoenen bezoekers. De Zwarte Cross was met 220.000 bezoekers in 2016 helemaal uitverkocht. Op dit moment zijn er voor het festival in Lichtenvoorde enkel nog dagkaarten voor vrijdag beschikbaar. In de Dutch Masters of Motocross rijden de beste crossers uit het Open Nederlands Kampioenschap motocross tegen (inter)nationale wereldtoppers. De competitie, uitgeschreven door de KNMV, telt vier wedstrijden waarbij de laatste finalewedstrijd op de Zwarte Cross wordt verreden. Rijders komen uit in de klassen: MX1, MX2, 125cc en 85cc.

      Zwarte Cross 2017; 13-14-15-16 juli Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde www.zwartecross.nl

      Foto: PR

       Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek start project ‘Communicatie vroeger en nu’

       X 169

       LICHTENVOORDE – Afgelopen week ging in Lichtenvoorde het project “Communicatie vroeger en nu” van start, een initiatief van Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek. Bij dit bijzondere project worden leerlingen van de St. Ludgerusschool en senioren uit Lichtenvoorde en omgeving samengebracht.

       Activiteiten voor jong en oud Dinsdag 14 maart was de eerste bijeenkomst van het project in de school aan de Varsseveldseweg 47 in Lichtenvoorde. Alle leerlingen van de school deden deze eerste dag mee aan de activiteiten rond het thema. Na een korte inleiding begon het creatieve proces waarbij senioren en leerlingen onder bezielende leiding van beeldend kunstenaar Berna Bonekamp tekeningen en objecten vervaardigen die met communicatie te maken hebben. Op dinsdag 21 en 28 maart zijn de vervolgbijeenkomsten waarbij de groepen 7 en 8 (bovenbouw) van de school zijn betrokken. Uiteindelijk worden de voorwerpen op donderdag 13 april geëxposeerd in de school en te koop aangeboden. De opbrengsten zijn voor de vastenactie waar de school aan mee doet. Het project wordt afgesloten met een quiz over communicatie.

       Samenwerking tussen verschillende partners Bij het project “Communicatie vroeger en nu” wordt samengewerkt door leerlingen en leerkrachten van de St. Ludgerusschool, senioren uit en rond Lichtenvoorde (opa’s en oma’s van de kinderen) en cultuurcentrum Boogie Woogie. Het is opgezet door Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek: een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie dat streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn een belangrijk doel.

        Geslaagden Anglia Examen

        X 377

        Afgelopen schooljaar namen 4 havoleerlingen van Scholengemeenschap Marianum deel aan het Proficiency Anglia Examen C1-niveau (het op één na hoogste niveau). Dit niveau geeft toegang tot een aantal Engelse Universiteiten en Hogescholen (UCAS).

        De geslaagden zijn havo-5 leerlingen die allemaal de hoogste score hebben gehaald, namelijk distinction, wat betekent dat ze 80% van de vragen goed hadden of hoger.

        De geslaagden zijn: Sascha Haverland Noelle Scholte Phoebe Scholte Rosa Winters

         Longa’59 meisjes C NOJK strijden om de landstitel!

         X 126

         LICHTENVOORDE – Op zaterdag 18 maart strijden de meisjes van de B1 van de Lichtenvoordse volleybalvereniging Longa’59 voor de eerste keer in de geschiedenis in de finale van de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK) om de begeerde landstitel van de C-jeugd in de Hamalandhal. Een prachtige prestatie! Volleyballiefhebbers, leden, vrijwilligers en sponsoren van Longa’59, ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s, iedereen is van harte uitgenodigd de meiden te komen aanmoedigen.

         Vorig jaar is de finale van de A-jeugd in Lichtenvoorde gehouden. De twee voorgaande jaren was het de beurt aan de B-jeugd. “En nu staat de C-jeugd in de Hamalandhal”, zegt Marian Hagen, voorzitter van Longa’59 trots. “Dat is toch geweldig? In 2011 heeft Longa’59 voor het laatst deelgenomen aan de NOJK. Toen stonden we zelfs met drie teams in de finale. En nu nemen we voor het eerst met een Meisjes C-team deel aan de finale, en nog wel in Lichtenvoorde. Toen het team startte, was het doel om met vier jaar in de finale van de NOJK te staan. Dat het nu al met twee jaar zover is, is echt een bijzondere prestatie. Volleyballiefhebbers kunnen op 18 maart topniveau volleybal kijken in onze eigen Hamalandhal.”

         De NOJK De NOJK is het belangrijkste jeugdtoernooi dat de Nederlandse Volleybalbond organiseert. Aan dit kampioenschap kunnen alle volleybalverenigingen in Nederland deelnemen. Iedereen komt in de NOJK uit in de eigen leeftijdsklasse. Gezien de leeftijd van de speelsters van de B1 van Longa’59 komt het team uit in de C-jeugd van de NOJK. Na 490 jeugdteams met circa 5.000 spelers in de voorrondes zijn er nog acht meiden- en acht jongensteams van de C-jeugd kanshebber in de finale. In vier Gelderse sporthallen worden de acht jeugdtitels verdeeld.

         Gratis entree topvolleybal
         De NOJK is een geweldige promotie van de volleybal in de Achterhoek. De eerste wedstrijden beginnen om 9.45 uur. Na de poulefase plaatsen de nummers één en twee uit elke poule zich voor de kruisfinales. Om 18.00 uur wordt de finaledag afgesloten met de finales. De toegang is gratis. Iedereen is van harte uitgenodigd om topvolleybal te komen kijken in de Hamalandhal!

          Wat zoekt de Lichtenvoordse IJsvereniging in Sportboulevard Lichtenvoorde?

          X 200

          LICHTENVOORDE – De Lichtenvoordse IJsvereniging (LIJV) bestaat al ruim 37 jaar en heeft haar ijsbaan in het park het Beekdal aan de Esstraat,

          De ijsvereniging wil zorgen dat haar leden en natuurlijk elke schaatsliefhebber in Lichtenvoorde met plezier, zo veilig, verantwoord en zo vaak mogelijk kan schaatsen op de natuurijsbaan in het Beekdal. Een ijsvereniging is afhankelijk van het weer en dus hoe vaak er geschaatst kan worden. We zien dan ook dat het ledental varieert met de schaatsmogelijkheid. Gemiddeld zijn ongeveer 100 gezinnen lid, wat ruim 350 leden betekent.

          De LIJV is echter niet alleen erg afhankelijk van voldoende vorst in de winterperiode, maar is ook erg gebonden aan de natuurbeschermende status die het ‘Het Beekdal’ heeft.
          Dit betekent dat de vereniging als bruiklener niet de mogelijkheden kan krijgen om nevenactiviteiten te organiseren op het Beekdal. Deze zijn namelijk in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentelijk bestemmingsplan beperkt dus de verdere exploitatie van de vereniging sterk. Het realiseren van een lang gekoesterde wens zoals een clubgebouw en skeelerplek en bijbehorende voorzieningen, heeft daardoor nog geen kans van slagen gehad.

          Nu ruim een jaar geleden zijn we in gesprek geraakt met meerdere verenigingen en hebben we elkaar gevonden in gezamenlijke wensen. Het idee van de Sportboulevard Lichtenvoorde is geboren uit enthousiaste gesprekken tussen de deelnemende verenigingen die allen op zoek zijn naar passende en volwaardige accommodaties en zeker ook naar samenwerking.
          Met de deelname aan het Sportboulevard initiatief hopen we veel meer te kunnen betekenen voor onze leden en alle inwoners van Oost Gelre: schaatsen én skeeleren op één plek binnen een mooie accommodatie met goede voorzieningen, die aan alle moderne eisen voldoet. Hier kunnen we onze lang gekoesterde wensen wel tot uitvoer brengen.

          Het idee om Sportboulevard Lichtenvoorde te realiseren, zodat het sporten in Lichtenvoorde dichtbij huis plaats kan blijven vinden daar staan we volledig achter. Ook wij willen dat mensen vitaal blijven in een bruisende gemeenschap met een gezonde en sportieve uitstraling, ook daarom participeren wij graag in het initiatief Sportboulevard Lichtenvoorde. Wij denken zo samen met de andere sportverenigingen een grotere maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren aan een sportief en bruisend Oost Gelre.

          • [0] Tekst en foto: PR

          Live vanuit de Achterhoekse keuken: Pauls Pareltjes

          X 560

          LICHTENVOORDE – Hij heeft intussen al meer dan een miljoen hits op YouTube. De opnames van Achterhoeker Paul van Druten (56) zijn een regelrechte hit op het internet.

          Hij struint met zijn camera de hele Achterhoek af om liveopnamen te maken van de meest uiteenlopende bandjes. Die hij vervolgens op internet plaatst. Maar Van Druten baart vooral opzien met zijn ‘home-recordings’. Want het zijn deze sessies van Paul’s Kitchen die bij de Achterhoekse muziekliefhebbers intussen welbekend zijn. Vooral omdat het een aantal regelrechte pareltjes opleverde.

          Het begon volgens de Lichtenvoordenaar ooit allemaal met De Gaspiepe, ofwel Alan Gascoigne, zoals de vroegere gitarist van Normaal in het dagelijks leven heet. “Ik zocht een bandje voor mijn vijftigste verjaardag en vroeg het Alan Gascoigne Trio te spelen op mijn feest. Door de jaren heen zijn we bevriend geraakt en ben ik Alan’s Facebook pagina gaan opzetten en beheren. We komen wekelijks bij elkaar om te praten over muziek en ernaar te luisteren. Regelmatig nemen we video’s op voor Paul’s Kitchen.”

          Van het een kwam het ander want ook andere Achterhoekse muzikanten weten intussen de weg naar die studio te vinden. Het is overigens een recording-kitchen in de meest letterlijke zin van het woord. ‘Het is inderdaad letterlijk onze keuken in Lichtenvoorde waar we muziekvrienden van Alan Gascoigne uitnodigen en een paar nummers met ze opnemen. Voor video voor Facebook en mijn YouTube-kanaal. Dat is altijd heel gezellig en na de koffie komt de gitaar uit de koffer en dan ‘geet ut gebeuren!’ Willem Terhorst, de bassist van Normaal, zei eens: “Het geluid in deze keuken is echt bijzonder, dat krijg je met apparatuur in de studio niet voor mekaar!”

          Hoe het idee ontstond? “Dat kwam doordat iemand op de pagina van Alan Gascoigne op Facebook vroeg om gitaar-tabs (een systeem dat voor gitaarlessen wordt gebruikt, red.). Alan had het geniale idee om dat, zoals hij dat dan zegt, ‘wal effe uit zijn mouw te schudden’. En dat deden we vervolgens voor de camera. De fans vonden dat geweldig en daar was de geboorte van Paul’s Kitchen! Na de uitzending van ‘Deurdonderen’ op TV Omroep Gelderland heb ik toen ook maar een eigen website gemaakt: www.paulskitchen.nl.

          Wie er zoal te gast zijn geweest? “Om bij Normaal te blijven: Willem Terhorst is al twee keer geweest. Ook Bennie Jolink was te gast vlak voordat Alan bij Jolinks hobbyband De Pensionado’s ging spelen. “Binnenkort komt Willem weer terug en dan gaan we een mini-concertje opnemen.”

          Intussen heeft Van Druten een miljoen hits op zijn naam. En dan heeft hij Facebook nog niet eens meegeteld. En dat allemaal zonder een cent te verdienen. Hij doet het allemaal puur uit liefde voor de muziek. Waar hij het meest tevreden over is? “Dat zijn toch wel de opnamen die ik heb gemaakt van het afscheidsoptreden van Ben Jolink met De Pensionado’s. Die opnamen werden rechtstreeks van mijn camera door Omroep Gelderland gebruikt. Daar ben ik best wel trots op. En de opnamen in de keuken: die zijn me alle even lief.”

          Voor de opnamen, zie: www.youtube.com/user/pvdruten.

           Golden Earring op Zwarte Cross

           X 341

           LICHTENVOORDE – De nieuwe namen van de Zwarte Cross 2017 zijn onder andere Golden Earring, cursus staatsgreep plegen, hiphophelden Rico & Sticks, TurboTouwTornado – een meerpersoons springtouwmachine, Racoon en drievoudig wereldkampioen motorcross Jeffrey Herlings zijn geboekt voor de Zwarte Cross.

           De Feestfabriek Alles Komt Goed B.V., de organisatie van de Zwarte Cross, leeft ‘Vaak Bu-j Te Bang!’ (het thema van dit jaar) maximaal uit: de meest uiteenlopende bands en theaterartiesten zijn geboekt voor de 21e editie van het grootste festival van Nederland. Onverschillig voor wat ‘hip’, ‘happening’ of ‘hype’ is, programmeert de Zwarte Cross 2017 de acts voor de 31 podia van het festival in de Achterhoek. Afrobeat, stunts, schlager, motocross, punk, kermis en techno: het krijgt allemaal een plek op de Zwarte Cross.

           Onverenigbaar? Heus niet!

           De nieuw geboekte acts lijken als gemene deler te hebben dat ze onverenigbaar zijn met de rest van het programma. Maar schijn bedriegt! Op de Zwarte Cross luisteren motocrossliefhebbers naar poëzie, luisteren metalheads naar een klarinetkwartet en brengen drop-outs een bezoekje aan de Universitipi. Geen act is belangrijker dan de andere, undergroundartiesten en beroemdheden beleef je na elkaar op hetzelfde podium.

           De nieuwe namen van de Zwarte Cross 2017
           Toprockers Barry, George, Rinus en Cesar komen naar Lichtenvoorde. Yeah, Golden Earring speelt op zondag!! / Cursus staatsgreep plegen voor beginners / Hip hop fissa met ex-Opgezwolle mannen Rico en Sticks (vrijdag) / De fighter pilot one man band Bob Log III (VS / Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet / Reggae van Big Mountain (VS) / Swingen met The Dynamite Blues Band / Dansen met Les Tonys (FRA) / Exotisch feestje van Spin Te Kú (SPA) /Turbo Touw Tornado, een geautomatiseerd draaiend meerpersoons springtouw / Lekker dansen met The Sunvizors (FRA) / Twentse rootsrock uit de Oelerbeekdelta van Dokter Watjes / De pophelden Racoon / Beatdichter en beroepsrotterdammer Jules Deelder / Neogrunge van VANT (ENG) / Grappenmaker Kasper van der Laan / De helden van de Rainbowband / De klasse doompop band DOOL / De drummende vuilnismannen Groove Onkels (DUI)) / Punkhelden New Bomb Turks (VS) / Bluesrocker Louis Berry / De gruwelijk valse punkband die sneller speelt dan z’n eigen schaduw: Zeke (VS) / Martine Bakker & Bobbie Wall over muziek en literatuur / De opblaasservice op de camping / Skapunkformatie Spawn uit Aalten / Tam Tam Objectentheater / L’Orgue de Barbarie: Frans draaiorgel van Xandra Storm / De hete mannen van The Hot Studs / De fysieke komiek Mr. Jones / Spreekstalmeester Joshua Baumgarten / De smeerpijpen van Rectum Raiders / Droogkloot Katinka Polderman / Toporkest Donnerwetter / Danstheater van MAN II CO / Vol gas met de straattheaterartiesten van de Zwarte Cross in Late Night Madness / Alle rockklassiekers in een bluegrassjasje met Hayseed Dixie (VS) / Arrrrrriba, vol gas party met Mariachi Reloaded (BEL) / Een hartverwarmend zuiders volksfeest met Los Callejeros (BEL) / Tante Rikies lieveling Tony Junior / We sluiten de Dansvloer op zaterdag af met Frequencerz / Keihard knappen met Pyrodox / Yah Man, reggae van The Talks (GB) / Klasse sprèkkeri-je van Frans Miggelbrink / De feestmakkers van BZB / Inhaken met Günther Sturm (OOS) / grungerockers Paceshifters / Kogelharde grindcore van Teethgrinder / Electric Circus met het mechanische schouwspel Headspace / Theateract i-Puppets / Rootsband Sunset Travelers / Meindert Talma & de Verrekte Damhoutjes / Theateract Elander / Vierkoppig rockmonster Four Headed Dog / Deltabluesband Rootbag / Stand-up filosoof Martijn Aslander / The Funny Freakshow / Compagnie Albedo – Les BigBrôzeurs, de vier reusachtige broers van Tante Rikie / Smerig lekkere boogieband The Dawn Brothers / Tot tranen toe lachen met Enge Buren / Feesttentprofessionals Plork en de Aannemers / Jac. Splinter – O, kom er eens kijken / Opgenaaide punkrockers NEED / Winterswijkse metalhelden DISABUSE / Postmetal met een sax van MNHM / Full blast death metal van Sisters Of Suffocation / Oud-Gatheringleden gaan verrassen met HABITANTS / Lekker potje headbangen met Heretic / Boze Belgen van BARK (BE) / Jonge-honden-speedmetalbazen Evil Invaders (BE)

           In het vorige persbericht maakten wij bekend

           Wolfmother (AUS), Truckfighters (ZWE), Kenny B (Reggaeweide), Dan Baird and Homemade Sin (VS – The Bayou en Kampvuur), De Motorband (Hoofdpodium), The Grand East (The Bayou en Café Harder!), Hilltop Howlers (The Bayou), All Them Witches (VS – Roadhouse), Bökkers (Megatent), Kill the Buzz (Dansvloer), Gipfel Power (Tirolertent), The Dirty Daddies (Megatent), Sabrina Starke “The Soul of Reggae” (Reggaeweide), Boh Foi Toch (Megatent), Thomas Newson (Dansvloer), Tirol Sound (Tirolertent), DJ Tommi (Exoticana), Warboel (Blagenparadijs), Rowwen Hèze (Megatent), Samora (Reggaeweide), Tom & Jame (Dansvloer), Beatz Freq (Dansvloer), RotFront (DE) en Dona Onete (BRA – Exoticana). Duo Kate & Pasi (Acrobatisch theater uit Finland), Harry Glotzbach (Stand – up comedy), Mart Hillen (Gitaarvirtuoos), Chonk – De Typmachine (Poëzie), Directie & Co – Multiples (Straatkunst), Thijs Kemperink (Cabaret), André Manuel (Misantropisch absurdisme), Powered by Flowers (Muziekwerkplaats met een missie), Björn van der Doelen (Singer-songwriter Americana met zachte G) en Martijn Koning (Cabaret).

           Op de crossbaan zal te zien zijn

           Drievoudig wereldkampioen motocross Jeffrey Herlings zal starten op de Zwarte Cross. Finales van de Dutch Masters of Motocross worden verreden in de klasses: MX1, MX2, 85CC, 125CC / Brommerklasse / Powertoysklasse / Specialklasse / United Colour Race / Wegraceklasse / Zwaargewichtklasse

           Zwarte Cross 2017; 13-14-15-16 juli
           Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
           www.zwartecross.nl

            Saluvit en Rode Kruis voor snelle Eerste Hulp

            X 362

            Saluvit: de beste Eerste Hulp in jouw buurt

            LICHTENVOORDE – In en om huis gebeuren veel ongelukken, waarvan veel met kinderen. Bijvoorbeeld een valpartij, klemmen van een vinger, een snijwond of een brandwond door hete thee of koffie. Maar ook als het niet specifiek om kinderen gaat: weet jij dan wat je precies moet doen bij een hartstilstand of een ernstige bloeding? Een cursus EHBO wordt tegenwoordig ondersteund door een theoretisch gedeelte via internet (E-learning). In de meeste gevallen vergoedt de verzekeraar de kosten van een dergelijke kosten.

            “Te veel mensen weten niet wat ze moeten doen of hebben geen idee wie ze in de buurt snel om hulp kunnen vragen”, zeggen Marieke Steentjes en Patrick Thien van het bedrijf Saluvit opleiding & training in Lichtenvoorde. “Als er iets gebeurt, dan is dat altijd heftig. Zorg er dus voor dat jij het wel weet zodat je jouw partner, kind, buurman, buurvrouw of collega kunt helpen”, leggen beiden uit. “Wat wij doen is mensen trainen in vaardigheden. Hierdoor krijgen mensen die een EHBO-cursus volgen het nodige zelfvertrouwen. Je hoeft bij ons geen examen te doen. Het gaat vooral om veel oefenen. Dit scheelt examenstress en het voordeel is dat het minder tijd kost.” Saluvit, doorgaans vooral actief is in de professionele hulpverlening binnen bedrijven, scholen en zorginstellingen, biedt nu ook een snelcursus EHBO gericht op particulieren.

            Het certificaat dat deelnemers na afloop ontvangen is een erkend Rode Kruis certificaat en is twee jaar geldig. Saluvit geeft ook speciale EHBO-workshops voor baby’s en kinderen en reanimatiecursussen. De eerste cursus start op 28 maart en er zijn meer opties voor deze EHBO-cursus.

            BHV-opleidingen en trainingen Het Lichtenvoordse bedrijf Saluvit, heeft inmiddels grote bekendheid verworven in het geven van de voor bedrijven verplichte BHV-opleidingen en herhalingstrainingen.Jaarlijks worden door een vijftiental docenten van Saluvit grote groepen BHV-ers (bij-)geschoold. Bedrijfshulpverleners worden opgeleid om snel en adequaat te handelen bij incidenten, zo nodig totdat brandweer, ambulance en politie zijn gearriveerd. De basiscursussen bestaan uit een combinatie van e-learning en twee dagdelen praktijk. Het praktijkgedeelte wordt gegeven door de docenten van Saluvit. Dit zijn allemaal gecertificeerde brandweermensen uit de praktijk en professionals met een medische achtergrond. Het liefst geven ze deze cursussen in de eigen omgeving van de cursisten. Zo weet men hoe te handelen in geval van een calamiteit binnen de eigen werkomgeving. “Machines maken geluid. Wat gebeurt er als daar iemand onwel wordt? Wat is de snelste vluchtroute bij brand? Bovendien kunnen onze docenten zien welke risico’s er ter plekke zijn. Een school, een zorginstelling of een productiebedrijf, een kledingwinkel of een slagerij, daarin zitten nogal wat verschillen.”

            En wie helpt jou? Elk bedrijf is op grond van de Arbo-wet verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te regelen. “Ook als je een eenmanszaak bent en bijvoorbeeld alleen in de winkel staat. Er komen immers ook klanten waarmee iets kan gebeuren.” De BHV- opleidingen en trainingen zijn praktijkgericht en intensief waarmee bedrijven tijd en dus kosten besparen.
            www.saluvit.nl en www.rodekruis.nl/ehbocursu

             Raadsvergadering start in Oude Calixtus

             X 733

             OOST GELRE – Vanwege de verwachte grote belangstelling voor agendapunt 15 van de raadsvergadering in Oost Gelre op dinsdag 7 maart begint deze in de oude Calixtus in Groenlo. Agendapunt betreft mogelijke vestiging van twee agrarische bedrijven aan de Kroosdijk in Mariënvelde en Schurinkweg in Harreveld. Het college wil de raad om advies vragen over deze nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij.

             De gemeente verwacht dat er meer bezoekers zullen komen dat er stoelen zijn in de raadzaal van het stadhuis. De voormalige kerk bevindt zich tegenover het stadhuis.

             De raadsvergadering van aanstaande dinsdag 7 maart start om 19.30 uur in de Oude Calixtus in Groenlo.

              Gemeentehuis na verbouwing van 2 jaar geopend

              X 547

              OOST GELRE – “We gaan het gemeentehuis niet openen met veel bombarie. We hebben geen slingers of ballonnen. We hebben een opening die past bij dit verbouwde gebouw. We doen het netjes, functioneel en het past bij deze tijd”, waren de woorden van Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre aan de genodigden. Uiteindelijk werd met applaus het verbouwde gemeentehuis van Oost Gelre, dat staat in Lichtenvoorde, geopend.

              De opening werd verricht in het nieuwe ‘Ontmoetingsplein’. Daar waar vorig jaar nog de spreekkamers stonden is nu een ontmoetingszaal/restaurant gevestigd.

              “Het gemeentehuis is verbouwd, maar het voelt als nieuw. Het is een duurzaam huis, er kan aangenaam gewerkt worden door onze medewerkers en er is een mooie mogelijkheid tot ontmoeting met onze inwoners. Het gebouw is weer helemaal bij de tijd; uitnodigend, open, modern en functioneel”, vertelde de burgemeester

              De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt aan de verbouw van het gemeentehuis. De opening van woensdagmorgen was in besloten kring, waarbij onder andere architect, (onder)aannemers, installateurs, de gemeenteraad, college van B&W en medewerkers van de gemeente Oost Gelre voor waren uitgenodigd.

              Zaterdag 18 maart kan iedereen van 10.00 – 16.00 uur tijdens de Open Dag een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis.

              Foto: Marcel Houwer

               Brand in een silo in Lichtenvoorde

               X 400

               LICHTENVOORDE – Op woensdag 1 maart heeft de brandweer een melding gekregen voor een industriebrand bij Rymoplast Nederland aan de Dieselstraat in Lichtenvoorde. De brandweer rukte om 08:37 uur uit.

               Door nog onbekende oorzaak is er brand uitgebroken in het pand bij een van de silo’s waar kunststof-korrels in zit. Een bluspoging werkte niet en daarom is gaat de brandweer nu over op schuimblussen.

               Het pand is ontruimd en er is niemand gewond geraakt.

                Nieuwe ronde Move2Bfit

                X 150

                “De eerste keer in badpak was moeilijk, maar wat ben ik nu blij!”, aldus een deelnemer aan Move2Bfit na afloop van het traject

                LICHTENVOORDE – “Ik ben diabeet, had last van mijn gewrichten, had overgewicht én ik had al jaren niet meer gezwommen. De eerste drie maanden sporten bij Centrum in Beweging waren wel zwaar, maar dat voelde veilig. Maar nu moest ik naar het zwembad! De andere groepsleden trokken me over de streep door te zeggen, je bent goed zoals je bent én jij doet er tenminste iets aan. De eerste keer in badpak was moeilijk, maar ik heb doorgezet en wat ben ik nu blij! Het zwemmen is heerlijk. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo. De les is hartstikke leuk en na het zwemmen drinken we samen even koffie en kletsen we bij.
                Naast het zwemmen sporten we in de sporthal en bij Centrum in Beweging. Ook hier onder goede en leuke begeleiding: Spelletjes, grondoefeningen binnen of soms buiten, altijd leuk. Ik ben zo blij dat ik mee heb gedaan. Ik zwem nog wekelijks met een deel van de groep en we gaan door. Ik wil het niet meer missen. Ik kan en wil het iedereen aanraden. Grijp je kans en kom in beweging. Je ontmoet andere mensen en het is gezellig!” Aldus een van de deelnemers die inmiddels het traject heeft afgerond.

                Move2Bfit is speciaal voor mensen met een chronische aandoening (en dat kan van alles zijn) of beperking. Ons beweegprogramma is hierop afgestemd. Dus heb je nog nooit gesport en is bewegen moeilijk voor je, ook dan is Move2Bfit iets voor jou. Eerst wordt er 3 maanden bij Centrum in Beweging onder begeleiding twee maal per week gesport. Daarna een jaar lang 1x per week in het water van zwembad Meekenesch én 1x per week in de Sporthal of bij Centrum in Beweging
                Move2Bfit doe je samen. Het enthousiasme en de motivatie van eenieder werkt aanstekelijk. Samen is het natuurlijk ook gezelliger en dat is ook de bedoeling van Move2Bfit en samen sta je sterker!

                Eind maart start weer een nieuwe groep Move2Bfit. Voor meer informatie over het programma en voor aanmelding kun je bij Centrum in Beweging en Zwembad Meekenesch terecht.

                 Start voorbereidende werkzaamheden N18 Varsseveld – Lichtenvoorde

                 X 596

                 LICHTENVOORDE/VARSSEVELD – BAM start in opdracht van Rijkswaterstaat vanaf 1 maart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Het gaat om het kappen van bomen, het verwijderen van groen en werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. De werkzaamheden zijn nodig, zodat BAM rond de zomer met de daadwerkelijke aanpassingen kan beginnen.

                 De N18 krijgt extra rijstroken en fietstunnels bij Varsseveld en kruising Lichtenvoorde-zuid wordt aangepast. BAM moet de weg hier breder maken, waardoor het kappen van bomen en verwijderen van groen nodig is. De kap vindt vooral plaats bij de aansluiting A18-N18 en bij de kruisingen van de N18 met de Zelhemseweg, de Oostelijke Rondweg en bij kruising Lichtenvoorde-zuid. Omdat bomen niet gekapt kunnen worden in het broedseizoen, gaat BAM dit zo veel mogelijk nu al doen. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kap inspecteert een ecoloog de bomen op nesten van bijvoorbeeld broedvogels of vleermuizen. Pas als de ecoloog constateert dat er geen nesten met dieren zitten, mag deze worden gekapt. Gekapte bomen worden in een latere stadium herplant.

                 De kap van bomen vindt plaats vanaf zondag 5 maart. Aangezien veel bomen dicht bij de N18 staan, moet BAM uit veiligheidsoogpunt een gedeelte van de N18 afzetten tijdens het kappen. Een gedeeltelijke, plaatselijk afzetting van de N18 heeft vooral gedurende weekdagen grote gevolgen voor de doorstroming van het verkeer op de N18. Daarom vindt de bomenkap plaats op het moment met het rustigste verkeersaanbod. Dit betekent dat BAM naar verwachting op zondag 5 maart kapt langs de N18 bij Varsseveld en op zondag 12 maart bij Lichtenvoorde-zuid. Bomen en bosschages die verder van de weg staan worden op andere dagen gekapt.

                 Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen werkzaamheden worden uitgesteld.

                 De Nieuwe Twenteroute

                 Rijkswaterstaat vernieuwt de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De aanpassingen van de N18 bij Varsseveld en tussen Varsseveld en Lichtenvoorde zijn daar onderdeel van. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een stuk veiliger voor alle weggebruikers, onder meer dankzij de aanleg van gescheiden rijbanen, oversteekplaatsen en fietstunnels. Behalve veiliger kunnen Achterhoekers en Twentenaren straks sneller van A naar B. Door de aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede om de bebouwde kom zal de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo toenemen. Daarbij zorgen we dat de nieuwe weg past in het mooie, landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Zo maakt de Nieuwe Twenteroute de regio interessanter om in te wonen, werken en ondernemen.

                 Om de Nieuwe Twenteroute te realiseren, werken Rijkswaterstaat, de provincies Gelderland en Overijssel, en de gemeenten, de regio’s en de waterschappen in de Achterhoek en Twente nauw samen. Rijkswaterstaat heeft Noaber18 opdracht gegeven tot de aanleg van de nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. BAM gaat de N18 van Varsseveld tot Lichtenvoorde aanpassen. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in de tweede helft van 2018 in zijn geheel klaar.

                 Meer informatie?

                 U kunt voor meer informatie bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.30 uur). Meer informatie is te vinden op www.rws.nl/nieuwetwenteroute of Facebook @nieuwetwenteroute. Of specifiek over de aanpassingen Varsseveld-Lichtenvoorde op www.bambouwtn18.nl

                  Hulp bij belastingaangifte

                  X 211

                  LICHTENVOORDE – In de Bibliotheek Lichtenvoorde vindt op 2 maart, 14.00-15.00 uur, de bijeenkomst ‘Hulp bij belastingaangifte’ plaats, georganiseerd door Kruiswerk Achterhoek. De bijeenkomst is gratis en iedereen is welkom.

                  Bijeenkomst
                  Tijdens de bijeenkomst vertelt de financieel zorgadviseur welke hulp hij kan bieden bij de belastingaangifte. Ook geeft hij extra tips om u op weg te helpen bij het invullen van de belastingaangifte.

                  Financieel Zorgadviseur van Kruiswerk Achterhoek

                  De zorgadviseur biedt advies en ondersteuning bij het aanvragen van diverse tegemoetkomingen en berekent eigen bijdragen. Daarnaast kan hij uw belastingaangifte verzorgen.

                   Voorlezen centraal tijdens BoekStartochtend

                   X 146

                   LICHTENVOORDE/GROENLO – In de komende weken wordt zowel in de Bibliotheek Lichtenvoorde als de Bibliotheek Groenlo een BoekStartochtend over voorlezen georganiseerd. Annita Oonk zal beide ochtenden aanwezig zijn om te vertellen over het belang van voorlezen en uitleg geven over BoekStart. In Lichtenvoorde kunt u op dinsdagochtend 7 maart terecht. Een dagje later, woensdag 8 maart, is Annita aanwezig in Groenlo. Beide ochtenden beginnen om 9.15 uur. Het bezoeken van de BoekStartochtend is gratis. U kunt uw kindje natuurlijk meenemen.

                   Annita Oonk is educatief medewerker bij de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Behalve het adviseren van bezoekers van de bibliotheek houdt zij zich bezig met leesbevordering op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, maar ook op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Zij zal vertellen over hoe belangrijk het is om al op hele vroege leeftijd uw kindje voor te lezen. Daarnaast geeft ze voorleestips en zal ze mooie voorleesboeken laten zien. En natuurlijk zal zij die ochtend zelf ook voorlezen