23 april 2024
Home » Lichtenvoorde » Handballers Erix verzuimen te winnen

Ondanks een voorsprong van 59 minuten weet Erix H1 de Achterhoekse derby in de Hoofdklasse toch niet winnend af te sluiten.

Zonder topspeler Job Reumer, die er tijdelijk uit is vanwege een knieblessure, kwam Artemis afgelopen zaterdag naar Lichtenvoorde om de Achterhoekse derby te spelen tegen Erix.

Een blik op de stand vooraf geeft aan dat Artemis ook zonder Reumer een goede ploeg heeft en terecht de derde plek inneemt en kampioenskandidaat is terwijl Erix in de onderste regionen bivakkeert al moet wel aangetekend worden dat de Lichtenvoordse ploeg iets meer verdiend had omdat al meerdere wedstrijden na een voorsprong in de laatste minuten werd verloren.

Erix ging van start met een compacte 6-0 verdediging om de aanvalsdrift van Artemis te beteugelen en dat lukte in de eerste helft ook erg goed.

De cirkelloper van Artemis kon zodoende niet in stelling worden gebracht en als de afstandsschoten al niet smoorden in de verdediging van Erix, dan stond keeper Nickolas Ciochina wel z’n mannetje in het doel om de schoten te keren.

Als ex-speler van Artemis kent hij natuurlijk die aanvallers door en door en wist hierdoor regelmatig die gevaarlijke schoten te neutraliseren.

Erix nam mede hierdoor een voorsprong en breidde die gedurende de eerste helft langzaam uit. Verdedigend stond het goed en hoefde Erix slechts negen doelpunten te incasseren en aanvallend werd regelmatig cirkelloper Marco Rötter gevonden die deze kansen mooi wist te verzilveren.

Erix ging dan ook met verdiende voorsprong van 12-9 richting de kleedkamer.

Vol vertrouwen ging Erix na rust de strijd weer aan met Artemis want een mooie overwinning zat er toch zeker in. Toch bracht in het begin van de tweede helft een dipje in het spel van Erix, Artemis weer dichterbij en liep de voorsprong terug tot één punt.

Net op tijd kreeg Erix weer grip op de wedstrijd en met goed spel breidden men de voorsprong weer uit naar vier punten en leek een overwinning steeds dichterbij te komen.

Leek, want de tot dan toe goed fluitende scheidsrechter floot onterecht voor een loopfout van Martin Kruip die op weg was naar een zekere doelpoging.

Kruip kreeg na enig misbaar richting scheidsrechter een twee minuten straf en vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Niet alleen de scheidsrechter was het helemaal kwijt, ook bij Erix begon de onzekerheid toe te slaan, het zou toch niet opnieuw misgaan?

Met nog minder dan twee minuten op de klok bracht Stijn van Zutphen met een mooi afstandsschot zijn ploeg weer op een twee punten voorsprong en leek Erix toch met de winst aan de haal te gaan. In de tegenaanval kwam Artemis weer terug tot één punt maar met balbezit voor Erix zou men toch de wedstrijd over de streep moeten kunnen trekken.

Twee keer onnodig balverlies aan Erix kant bracht Artemis niet alleen weer langszij maar ook de laatste aanval was voor de Doetinchemse ploeg. Deze aanval smoorde echter in de verdediging van Erix en met slechts twee seconden op de klok was een gelijkspel het hoogst haalbare. De scheidsrechter had echter nog een overtreding gezien van Erix maar met twee seconden op de klok was het bijna onmogelijk voor Artemis om te scoren.

Op aanwijzen van de Artemis bank liet de scheidsrechter de klok echter weer op zeven seconden zetten, net genoeg om alsnog een aanval op te zetten, te scoren en een overwinning uit het vuur te slepen.

Wederom liet Erix de winst in de slotfase glippen en droop teleurgesteld af richting kleedkamer. Hoewel de arbitrale beslissingen in de laatste fase vooral in het nadeel van Erix uitpakten, moet men toch vooral de hand in eigen boezem steken. Erix moet slimmer worden om dit soort wedstrijden over de streep te trekken anders wordt handhaving nog lastig. Maar als Erix het goede spel weet door te trekken in de komende wedstrijden, dan komen ongetwijfeld de punten weer binnen en moet handhaving in de Hoofdklasse geen probleem worden.