Streetart fleurt steeg Nieuwmarkt op

LICHTENVOORDE – De grauwe steeg die vanaf het marktplein naar de Nieuwmarkt loopt is met kleurrijke straatkunst opgefleurd. Helemaal af is het nog niet. Tot in december zullen kunstenaars uit Lichtenvoorde en Groenlo ermee bezig zijn.

Woensdagmiddag was er met wethouder René Hoijtink een officieel moment voor het streetart-project van initiatiefneemster Natasja Scharenborg. Hoijtink spoot met graffitiverf een silhouet van een schaapje dat er één is uit het kunsttafereel over de schaapskudde van herder Roelof. De kudde met herder is geen onbekend verschijnsel in de Lichtenvoordse straten. Het kunstwerk op een deel van de tuinmuur van ‘Broodje Bram’ heet ‘Ode aan Roelof” is van Kim Froeling uit Groenlo.

Voor Natasja Scharenborg was het officiële moment een ‘meet en greet’ met alle deelnemende kunstenaars en dat deze kunst met acrylverf, inkt en graffiti legale kunst is. Ze kreeg voor het project de medewerking van de gemeente Oost Gelre en die van Theo Gerretsen, de eigenaar van de muren bij de aangrenzende panden van de Nieuwmarkt en die van het voormalige Bonifatiusziekenhuis. Scharenborg is interieurontwerpster en deelneemster van het jonge kunsternaarscollectief De Lokalen in de voormalige Rosvoortschool. Ze wil met dit streetart-project lokale kunstenaars een podium bieden. Volgens Scharenborg kunnen zij een geweldige dynamiek op gang brengen. Het laat een stukje ingehouden trots zien van Lichtenvoorde.

Op de muren zijn verschillende Lichtenvoordse taferelen te zien. Op de oude muur van het ziekenhuis heeft kunsternaar Astrid Vredegoor een inkijk gegeven van het ziekenhuisleven een halve eeuw terug. In de dichtgetimmerde ramen heeft ze opererende chirurgen geschilderd. In een kapotte beugel van een regenpijp heeft ze infuusfles in 3D geschilderd. Het slangetje bloed gaat over een muurhaakje heen. Ze heeft gespeeld met de staat van de muur. Tegenover is schilderwerk van Esther te Brake te bewonderen. Voor Lichtenvoordenaren herkenbaar als ‘Kok Smid’ van de ‘oude smidse’ aan de Varkensmarkt. Op de witte silhouetten in het vurige schilderwerk, kunnen passanten ‘in’ het schilderij gaan staan voor een selfie.

“Straatkunst is veel omvattend. Je kunt er heel veel mooie dingen mee doen. Het uitgaansleven is in Lichtenvoorde prima. Waarom zou je dat niet doorzetten in streetart waar jonge mensen zich in herkennen? Met een aantal kunstenaars uit Lichtenvoorde en Groenlo krijgt het streetart-project vorm. “Ik kwam op tijd met mijn idee bij de gemeente. Precies op het moment dat men bezig was met het programma Geef Lichtenvoorde Kleur om initiatieven van de grond moet tillen als het gaat om verbinden en het verbeteren van de leefomgeving.”

 

    153total visits,2visits today
    Geef een reactie.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.