Categoriearchief: Lievelde

Kerstmarkt bij Erve Kots

X 216

LIEVELDE – Op zaterdag 25 en zondag 26 november wordt er een kerstmarkt gehouden in de zaal van Herberg ‘Erve Kots’ aan de Eimersweg 4 in Lievelde.

Veertig hobbyisten tonen en demonstreren hun hobby. Zo is er te zien: Diverse kerstkaarten, kerstkransen, kerststallen. kaarsen, kerstdecoratie, groendecoratie, gebreide sjaals, zijde, sieraden, kussens, Grolse wanten, vogeltaarten en vele anderen.

De beurs is geopend op zaterdag van 11.00 tot 17,00 uur en zondag 10.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt € 2,50 kinderen tot 12 jaar gratis.

Voor meer informatie www.hobbybeurs.com of www.ervekots.nl

  23 nov. – Politiek café leefbaarheid kleine kernen Oost Gelre

  X 175

  MARIENVELDE – De kleine kernen in de gemeente Oost Gelre organiseren een politiek café over het in de toekomst leefbaar houden van de kleine kernen. Alle plaatselijke politieke partijen zijn uitgenodigd om mee te praten over de onderwerpen wonen, onderwijs, zorgvoorziening, groene en gastvrije omgeving en een gezonde lokale economie. Op donderdagavond 23 november is iedereen van harte welkom in BMV Mariënvelde aan de Waalderweg 7. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur start het programma.

  De kleine kernen hebben in september 2017 de leefbaarheidsvisie aan het college en de gemeenteraad van Oost Gelre aangeboden. Zij zijn heel benieuwd hoe de politiek hierover denkt. Alle politieke partijen, te weten CDA, VVD, PvdA, OOG, D66 en NLOG, doen mee aan het politiek café. Het wordt een interessante avond waarin gedebatteerd wordt over verschillende stellingen. Ook mensen in de zaal mogen vragen stellen. Onder andere wordt gepraat over betaalbare woningen voor starters, de noodzaak van een basisschool in elke kern, de toekomst van de buurthuizen, hoe de zorg voor ouderen georganiseerd moet worden en hoe landbouw en toerisme samen gaan. De avond geeft de kans om op een leuke manier inzicht te krijgen in welke politieke partijen daadwerkelijk aan de slag gaan met de speerpunten.

  Leefbaarheidsvisie
  De leefbaarheid van de kleine kernen staat onder druk. Jongeren trekken weg en mensen die blijven worden ouder. Daarnaast blijft het steeds moeilijker om voorzieningen zoals scholen, winkels en (sport)verenigingen in stand te houden. De kleine kernen Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle hebben de handen ineengeslagen. Deze zes dorpsbelangenorganisaties zijn op verschillende thema’s met elkaar in gesprek. Zij hebben gezamenlijk een bovendorpse leefbaarheidsvisie voor de kleine kernen opgesteld. Het plan bestaat uit negen thema’s: wonen, ontgroening en vergrijzing, onderwijs, voorzieningen, sport- en verenigingsleven, landschap, toerisme en recreatie, werkgelegenheid en duurzaamheid.

  De visie is te lezen op http://bit.ly/2zswf4U.

   Schoonheidssalon in Lievelde geopend

   X 1209

   LIEVELDE – Angela te Vaarwerk heeft woensdag 8 november haar eigen schoonheidssalon in Lievelde officieel geopend. De opening ging gepaard met het doorknippen van een lint. “Met mijn vele jaren werkervaring zowel in de schoonheidssalon en parfumerie, heb ik sinds 24 oktober 2017 mijn eigen schoonheidssalon”.

   Schoonheidssalon ‘Pure Elegance Beauty’ is gevestigd in Lievelde aan de Lievelderweg 129 a. Het salon heeft een eigen ingang, bij Salon Tine in Lievelde!

   Angela heeft er onwijs veel zin in. “Mijn passie is om mensen het gevoel te laten ervaren, van wat goede huidverzorging en deskundig advies kunnen betekenen voor je huid! Daarom heb ik gekozen om te werken met het mooie en exclusieve merk Sothys.

   Wil je het zelf ervaren, maak dan een afspraak. Dit kan via de website.

   Voor meer informatie pure-elegance-beauty.nl of Facebook

    Naoberdagen met duizenden bezoekers

    X 451

    LIEVELDE/RUURLO – De makers van het magazine Naober kijken terug op een geslaagde eerste editie van de Naoberdagen. Bijna 5.000 bezoekers genoten afgelopen weekend van het lezersevent bij Erve Kots te Lievelde. “Het leek of ik letterlijk door het tijdschrift Naober wandelde.” “Wat een prachtige dag!” “Wat hebben we enorm genoten!” Zomaar drie enthousiaste reacties van bezoekers van de Naoberdagen die het blad op 23 en 24 september hield bij Erve Kots in Lievelde. Het evenement was de feestelijke afsluiting van het tienjarig jubileum van het magazine voor Oost-Nederland.

    De Kracht en Pracht van het Oosten kreeg inhoud door het optreden van artiesten, standhouders met bijzondere spullen, demonstraties en workshops.

    Zaterdag stal Dick van Altena de show met country-evergreens en liedjes uit de Betuwe, kok Nel Schellekens verbaasde het publiek met haar ‘van kop tot kont’- kookwijze en werd hartelijk gelachen om het ‘werkvolk’ dat luidruchtig over het terrein banjerde. Troubadour Gery Groot Zwaaftink boeide de bezoekers met zijn verhalen en liedjes en meerdere exclusieve stands zorgden voor een breed palet aan lekkere producten, proeverijen en hebbedingen.

    Zondag vertederden de jonge boerendansertjes van Maarkels Diamant de bezoekers en werden herinneringen opgehaald bij het zien van nostalgische kinderwagens en kleding ‘van toen’. Kinderen konden knutselen of zich vermaken met de tokkelbaan van Klimbos Ruurlo. Het welbekende Brook Duo zorgde met vrolijke liedjes voor een opperbeste stemming.

    Overal op het fraaie terrein vonden speciale ontmoetingen plaats en er was veel interactie met het publiek. De “mooiste dialectwoord” verkiezing bewees dat de streektaal leeft getuige de honderden briefjes met favoriete dialectwoorden die bezoekers opschreven. Uitspraken als “schottelslet, kateker, pokkelen en vernemstig” zorgden voor humoristische conversaties tussen onder meer Achterhoekse, Twentse, Veluwse en Drentse bezoekers.

    Hoofdredacteur Marsha Walraven: “Ik vind het fantastisch dat ik afgelopen weekend zoveel lezers heb mogen ontmoeten. Iedereen is even enthousiast over het tijdschrift én over het evenement. Wij als makers hebben er veel energie van gekregen. Wij nemen dit enthousiasme, en alle tips en ideeën van onze lezers mee om een nóg beter blad af te leveren!”

    Het was een geslaagd weekend. De organisatie beraadt zich over een eventueel vervolg.

    • [0] Tekst en foto's: PR

    Grol speelt gelijk tegen Erix in de beker

    X 681

    GROENLO/LIEVELDE – Grol 1 heeft zichzelf in de laatste oefenwedstrijd vóór de competitiestart een slechte dienst bewezen door met slechts 1-1 gelijk te spelen tegen vierdeklasser Erix. Op het sportpark Delakker in Lievelde trof de equipe van trainer/coach Sander Hoopman een ontketend Erix als tegenstander, dat koste wat het kost niet wou verliezen van het ‘grote’ Grol. Nadat Grol in de 52e minuut via de ook deze keer weer goed spelende Luc Berentsen een 0-1 voorsprong had genomen, was het de thuisclub die in de 90e en dus allerlaatste minuut van het bekerduel de gelijkmaker wist te produceren. Een doelpunt dat in het centrumdorp van Oost Gelre werd gevierd alsof er een kampioenschap was behaald.

    Na twee eerdere ruime overwinningen, te weten 6-1 en 6-0 tegen respectievelijk Ruurlo en Sp. Haarlo, was deze remise daarentegen wel voldoende om poulewinnaar te worden en daarmee door te stoten naar de volgende ronde in de strijd om de amateur KNVB-beker.
    Erix, de ploeg van trainer/coach Bjorn Zweerink, trok direct na het aanvangssignaal van scheidsrechter Vincent Beunk fel van leer. Duidelijk zicht- en op het veld merkbaar was het dat de Lieveldenaren tot op het bot gemotiveerd waren om tegen de deze keer in rood-zwart aangetreden naburige Grollenaren een goed resultaat neer te zetten. Er werd gevochten voor iedere bal waarbij met name in de verdediging de harde tackle niet werd geschuwd.

    Grol, op de donderdagavond voorafgaande aan deze bekerwedstrijd tijdens een ingelaste oefenwedstrijd in eigen huis nog met 3-1 de baas over eersteklasser FC Winterswijk, probeerde daarentegen met technisch verzorgd voetbal op het ietwat te lange natuurgras van Erix de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ondanks die goede bedoelingen, wisten de zichtbaar getergde spelers van Erix het spel van de Grolploeg te ontregelen, waardoor het opgekomen Grolpubliek een troosteloze partij voetbal kreeg voorgeschoteld. Tweemaal over drie kwartier, waarbij men deze keer met name uitblonk met slecht en ongecontroleerd aanvalsspel met het missen van diverse kansen tot gevolg.
    Derhalve een wedstrijd om snel te vergeten, waarbij de gedachte: ‘Een slechte generale betekent in de regel een goede repetitie!’ maar moet overheersen. Daarbij hopende dat er zondag a.s. bij de start van de nieuwe amateurvoetbalcompetitie in de derde klasse C van de KNVB een ander Grol 1 binnen de lijnen staat. Immers dan gaat het om het echie.

    Opstelling Grol tegen Erix:
    Doel: Wessel Baarslag;
    Achter: Teun Pasman (60e min. Tim Leusink), Mart Willemsen, Ramon Landewers en Bjorn te Braake;
    Midden: Quint Kristen (79e min. Roel Bruins), Michel Kamphuis en Luc Berentsen;
    Voor: Wouter Rexwinkel, Mart Zieverink en Rutger van Schijndel (60e min. Jordy Oonk).

    Zondag 24 september a.s. gaat de competitie 2017-2018 voor Grol 1 van start met een uitwedstrijd tegen OBW in Zevenaar (aanvang: 14.30 uur). De eerste thuiswedstrijd tegen Groessen wordt vervolgens gespeeld op zondag 1 oktober a.s. (aanvang: 14.30 uur) op het sportpark Den Elshof in Groenlo.

     Lievelde 1 okt. – Boekpresentatie bij jubileumviering Dialectkring

     X 365

     LIEVELDE – Op zondag 1 oktober a.s. organiseert de zestigjarige Dialectkring Achterhook & Liemers (www.dialectkring.nl) de honderdste aflevering van het programma ‘Met dialect op de koffie’.

     Op deze morgen wordt het boek ‘Met Eigen Woorden’ deel 3 gepresenteerd, een initiatief van wijlen Henk Krosenbrink. Deel 1 gaat over het schrijven in de streektaal in de periode 1600-1900, deel 2 bestrijkt de periode 1900-1950 en deel 3 gaat over de periode 1950-2000.

     In het naslagwerk, samengesteld door D.J. ten Hoopen en H. Lettink, staan 63 streektaalschrijvers en wordt uitgegeven door uitgeverij Fagus uit IJzerlo, in samenwerking met de Henk Krosenbrink Stichting.

     Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt door Hans Keuper. Het boek is die morgen te koop voor € 19,95. (Winkelprijs € 24,95)
     Daarna zorgen Hans Keuper (Boh Foi Toch) en Ferdi Joly (Ex-Normaal en ex-Boh Foi Toch gitarist) samen voor een sfeervolle invulling van de honderdste aflevering van ‘Met dialect op de koffie’. Ze brengen luisterliedjes in het dialect van Dinxperlo en Zieuwent.

     De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt deze speciale morgen tien euro per persoon inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn van harte welkom.

      Ontdek de Kracht en Pracht van het Oosten

      X 326

      LIEVELDE – Het 10-jarig bestaan van het tijdschrift Naober kent deze nazomer een feestelijk hoogtepunt: de eerste editie van De Naoberdagen. Op 23 en 24 september komt het magazine tot leven bij Openluchtmuseum Erve Kots in het Achterhoekse Lievelde. Wandel met de makers door het blad en geniet van ‘De Kracht en Pracht van het Oosten’. Kom kijken, proeven en luisteren en ontdek op de verschillende themapleinen de passie van circa honderd ambachtsmensen, streekproducenten en sfeermakers. Stuk voor stuk ambassadeurs van het goede leven, hier in het oosten van het land. Hoofdredacteur Marsha Walraven: “Als je ziet wat voor werk er allemaal wordt verzet om van die twee dagen een enorm feest te maken, krijg ik ontzettend veel zin om het eindresultaat te zien. Het terrein van Erve Kots wordt compleet getransformeerd tot Naober; alsof je écht door het blad wandelt. Hoe mooi is dat!”

      Reuring op het Naoberplein
      Het Naoberplein vormt het gezellige middelpunt van de Naoberdagen. Onder het genot van een hapje en drankje genieten bezoekers hier van optredens van artiesten uit de regio. Brook Duo met Naober columnist Gert Jan Oplaat staat garant voor sfeervolle en herkenbare muziek. Dick van Altena schreef bijna 1100 liedjes, waaronder de nodige hits voor Mooi Wark, De Sjonnies en Saskia & Serge. Tijdens de Naoberdagen begeleidt hij zichzelf op gitaar. Sandra van Reys is er op zondag, waarbij ze ongetwijfeld haar ‘Ode aan de Achterhoek’ zal zingen. Marlies Claasen brengt korte verhaaltjes door middel van klank, melodie en ritme. Theater is er onder meer van Herman Kampman en Jan Niewold. In het dialect!

      Lezers kunnen op het Naoberplein ook de makers en columnisten van het tijdschrift ontmoeten. En daar kijkt hoofdredacteur Marsha Walraven naar uit. “In Lievelde is veel moois te beleven op de Naoberdagen. Omdat ik nog maar net ben aangetreden als hoofdredacteur ben ik extra benieuwd naar de lezers die op dit evenement afkomen. Wat maakt Naober Naober? En wat willen de mensen teruglezen in het blad? Belangrijke vragen voor ons als redactie. Ik hoop de antwoorden te vinden op de Naoberdagen.”
      Ook is er veel interactie met het publiek rondom kennis van de regio en de streektaal. Hiermee zijn zelfs ballonvaarten te winnen!

      Lekkers uit de streek  
      In elke editie van Naober staan streekproducten in de schijnwerpers in de rubriek ‘Preuverieje’. Deze eerlijke, vaak ambachtelijk bereide lekkernijen geven uiteraard ook smaak aan de Naoberdagen. Leveranciers uit alle streken van het oosten presenteren hun trots op het ‘Heerlijk en Eerlijk’ plein. Proeven staat hier centraal!

      Uiteraard is er ook ‘live-cooking’. Zo komt chef-kok en vaste smaakexpert van Naober Nel Schellekens op zaterdag naar Lievelde. Volgens haar credo ‘Van kop tot kont’ verwent ze al jaren de liefhebber van de eerlijke keuken. Presentatrice en kookboekenauteur Nadia Zerouali verzorgt zondag een kookdemonstratie. Samen met haar vriendinnen Nynke Dolphijn van De Kookloods en Annet Nijboer van De Hippe Keuken en Zuster Evie (bekend van De Puike Potten en Hemelse Hangop). Tijdens de Naoberdagen gaan ze de uitdaging aan: een snel en verrukkelijk gerecht bereiden van streekproducten. Doen ze dit samen of gaan ze de battle aan? Achterhoeks versus Marokkaans? Kom kijken en proeven!

      Inspiratie voor huis en tuin
      Wat zijn de laatste trends in de woonwereld? Bent u liefhebber van de landelijke woonstijl of kunnen industriële meubels u wel bekoren? Tijdens de Naoberdagen kunt u – net als in het tijdschrift – ‘binnenkieken’ en inspiratie opdoen. Ook voor de buitenboel! Groenspecialisten geven u graag advies op het gebied van beplanting, het snoeien van bomen en struiken en het inrichten van een gezellig terras. Ook vindt u bij hen het nieuwste tuingereedschap en handige tuinmachines, om zelf te testen. Bent u op zoek naar een mooi beeld voor de tuin? Dolf Bierhuizen neemt zijn sculpturen in hout mee naar de Naoberdagen. Op het ‘Hebbedingen’-plein ten slotte is het heerlijk struinen langs kramen met originele woonaccessoires, kleding, bloemen, kunst en handgemaakte sieraden.

      Ambachten en streektaal
      Oosterlingen zijn trots zijn op hun rijke historie en cultuur. Dat geldt ook voor de streektaal en de vele gebruiken rondom naoberschap. Dit komt tijdens de Naoberdagen op interactieve wijze naar voren op het ‘Cultuur en Natuur’-plein én in de zalen van Erve Kots. In de ambachtsstraat tussen de gebouwen vinden demonstraties en workshops plaats met oude ambachten als een smidse en houtbewerking. Door deze te combineren met moderne varianten als stipwerk en vilten wat momenteel weer helemaal hip is. Zo ontstaat een boeiend samenspel. Leuk en leerzaam tegelijk!

      Over de locatie: Erve Kots
      Openluchtmuseum en Herberg Erve Kots ligt In Lievelde, verscholen in het prachtige Achterhoekse coulisselandschap. Dit fraaie Saksische pareltje bestaat uit markante, authentieke gebouwen als het Los Hoes, de Schoppe en de oude boerderij ‘Kots’. De geschiedenis van deze plek gaat ver terug; ooit werd er een graf ontdekt uit de zevende eeuw. Tegenwoordig ontdekt u er hoe de Sallandse boer vroeger woonde en werkte. Huisbrouwer Ben Weenink schenkt er zijn eigen brouwsels en vertelt met passie over zijn vakmanschap.

      Naober magazine
      Naober (‘buur’ in het dialect) is in tien jaar tijd uitgegroeid tot dé plattelandsglossy van het oosten. Kleurrijke reportages over Gelderland, Overijssel en Drenthe vullen de pagina’s. Onderwerpen als ambacht, verborgen natuurpareltjes, ouderwets lekkere streekproducten en inspirerende huizen op het platteland zijn vaste ingrediënten. Maar ook ‘Bekende Oosterlingen’ en markante inwoners van de regio geven kleur aan het blad. Opvallend genoeg beperkt de verspreiding van Naober zich niet tot de drie provinciegrenzen: Naober heeft abonnees en trouwe lezers in heel Nederland. Naober verschijnt zes keer per jaar, heeft een oplage van 30.000 exemplaren en een bereik van 100.000 lezers. De website www.naober.nl kent 13.000 unieke bezoekers per maand.

       Start campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in Aalten – Oost Gelre

       X 549

       Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden

       AALTEN/OOST GELRE – De campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre is dinsdag 22 augustus van start gegaan. Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

       De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

       Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

       Informatiebijeenkomsten
       Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

       Datum Plaats Locatie
       04-september Lievelde Erve Kots
       05-september Aalten Restaurant ’t Schepersveld
       06-september Lintelo Kulturhus Lintelo
       07-september Lichtenvoorde ‘t Zwaantje

        

       Vraag glasvezel buitengebied groot
       Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

       Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

        Lievelde krijgt ‘Lokaal voor Verlof’

        X 808

        LIEVELDE – Donderdagavond 29 juni werd symbolisch de aftrap gegeven voor de herbestemming van het voormalige Café Arink. Het voormalige café ligt tegenover het station en stamt uit 1931.

        Vereniging Lievelds Belang heeft plannen uitgewerkt om van het voormalige Café een multifunctionele bezoekerscentrum te maken met de naam ‘Lokaal voor Verlof’. Het wordt een vertrekpunt voor bezoekers aan de Oost-Achterhoek. Waar zij informatie krijgen over onze regio en de toeristische sector. Vervolgens kunnen toeristen het achterliggende coulisselandschap gaan verkennen. Het omliggende gebied wordt ingericht als een bijzonder park, een trekker op zichzelf.

        De gemeenteraad ging in februari akkoord met het aankopen van het Vion-terrein in Lievelde. Hiermee werd ook de weg vrijgemaakt voor het burgerinitiatief om het gebied een nieuwe invulling te geven.

         IVN-rondleiding Koolmansdijk

         X 462

         LIEVELDE – Op zondag 18 juni organiseert de afdeling Oost Achterhoek van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) een excursie naar het natuurgebied Koolmansdijk in Lievelde.

         Start: 14.00 uur bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer Koolmansdijk 7173NC Lievelde.

         De Koolmansdijk is een ongeveer 15 jaar oud natuurgebied, gelegen ten noorden van Lichtenvoorde. Het is een prachtig blauwgraslandschap met een bijzondere vegetatie. Het gerucht gaat dat dit zelfs één van de grootste orchideeënrijke ‘nieuwe’-natuurgebieden is. Half mei bloeiden al de eerste gevlekte orchissen. Verder zijn er de Rietorchis, de Welriekende orchis en de Moeras-wespenorchis te vinden. Vanaf juni/juli volgen dan diverse Gentiaansoorten, Echt Duizendgulden kruid en Parnassia. Tijdens de excursie vertellen de natuurgidsen van de IVN  meer over het gebied en de flora en fauna.

         De wandeling voert over een vaak drassig terrein. Als het veel heeft geregend is waterdicht schoeisel daarom wel zo praktisch.

         Aanmelden is niet nodig voor deze ongeveer twee uur durende wandeling. Aan de excursie zelf zijn geen kosten verbonden. Voor de koffie of thee halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

         Voor inlichtingen over IVN-wandelingen kunt u bellen met: André Hendriks, 0544-352043.

          Uitslagen Volksspelen Lievelde

          X 896

          LIEVELDE – Tijdens de volksspelen in Lievelde zijn maandag 12 juni Tim Weenink en Tiny klein Avink het Koningspaar van 2017 geworden. Jeugdkoningspaar zijn geworden Ido Ressing en Anouk te Brake.

          Start nr Groep Titel Totaal punten
          1 Danique te Marveld, Sterre Wolterinck, Floor Reinders Panda’s in Lievelde         792
          2 Lot te Woerd, Maura Elfrink, Eline Spexgoor, Nina Eeftink, Niké Mensink Knibbel, knabbel, knuisje         753
          3 Sem te Woerd, Koen Bleumink, Guus te Brake, Job Buesink Laat je niet kisten……         743
          4 Floris Ikink, Kjeld Nijhof Van oud naar nieuw         729
          5 Cis Arink, Meike Hallers,Jan Ressing, Stijn Arink, Nora Nijhof, Amber Kamperman, Tijn Papen Emotie-auto         706
          6 Doris Reinders, Maud Arink, Fleur klein Gunnewiek, Loes Demkes Terug in de tijd         703
          7 Jikke Wopereis, Eva Bleumink, Jaydie van der Zee Wij zijn online         688
          8 Teun Hulshof, Jelmer Banning, Joep te Poele TEAM MAX VERSTAPPEN         669
          9 Merel Weenink, Boet Leemreize, Noor Papen Smiley         665
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Wolcorso 2017/ Themawagens
          Officiële uitslag: Themawagens
          Plaats Groep Idee Moeilijk- Kleur- Af- Totaal TOTAAL
          heids- scha- werking indruk
          graad kering
          1 Um de Molle                                    254       255     263     262      270   1.304
          2 Knudde                                    243       246     240     259      241   1.229
          3 D’n Esch                                    237       246     247     252      245   1.227
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Officiele uitslag:
          Zeepkisten ROL&DOL race 2017 Heanig AN Zondag 11 juni 2017
          Start Groep Titel ROL&DOL
          PLAATS nr.
          1 4 Cis Arink, Meike Hallers,Jan Ressing, Stijn Arink, Nora Nijhof, Amber Kamperman, Tijn Papen Emotie-wagen 0,43
          2 6 Sem te Woerd, Koen Bleumink, Guus te Brake, Job Buesink Laat je niet kisten 0,48
          3 1 Teun Hulshof, Jelmer Banning, Joep te Poele TEAM MAX VERSTAPPEN 0,53
          4 2 Bart Wopereis; Bink Beusink; Teun Roerdink; Pepijn te Brake New Kids Turbo 0,57
          5 5 Tom Ressing; Dorus te Brake; Stijn Kamperman; Kay Wolterinck The Lambo’s 1,02
          6 3 Daan Reinders; Jasper Wopereis; Lasse Hallers Triple XXX
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Officiele uitslag:
          Zeepkisten HELLING RACE 2017 Heanig AN Zondag 11 juni 2017
          Start Groep Titel RONDE 1 RONDE 2 SNELSTE
          nr. Helling Helling
          PLAATS
          1 2 Bart Wopereis; Bink Beusink; Teun Roerdink; Pepijn te Brake New Kids Turbo 16,5 15,5 15,5
          2 6 Sem te Woerd, Koen Bleumink, Guus te Brake, Job Buesink Laat je niet kisten 17,5 16,3 16,3
          3 4 Cis Arink, Meike Hallers,Jan Ressing, Stijn Arink, Nora Nijhof, Amber Kamperman, Tijn Papen Emotie-wagen 23,7 22,5 22,5
          4 1 Teun Hulshof, Jelmer Banning, Joep te Poele TEAM MAX VERSTAPPEN 26,6 26,6
          5 5 Tom Ressing; Dorus te Brake; Stijn Kamperman; Kay Wolterinck The Lambo’s 38,9 38,9
          6 3 Daan Reinders; Jasper Wopereis; Lasse Hallers Triple XXX
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Officiele uitslag:
          Zeepkisten race 2017 Heanig AN Zondag 11 juni 2017
          De ORGINALITEITSPRIJS
          1 Teun Hulshof, Jelmer Banning, Joep te Poele TEAM MAX VERSTAPPEN
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Officiele uitslag:
          Zeepkisten race 2017 Heanig AN Zondag 11 juni 2017
          De PECHPRIJS
          3 Daan Reinders; Jasper Wopereis; Lasse Hallers Triple XXX
          Stichting ” School- en Volksfeest LIEVELDE”
          Officiele uitslag:
          Zeepkisten race 2017 Heanig AN Zondag 11 juni 2017
          Zeepkisten MASTER Team
          6 Sem te Woerd, Koen Bleumink, Guus te Brake, Job Buesink Laat je niet kisten

           IVN-rondleiding Koolmansdijk

           X 496

           LIEVELDE – Op zondag 18 juni organiseert de afdeling Oost Achterhoek van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) een excursie naar het natuurgebied Koolmansdijk in Lievelde.

           Start: 14.00 uur bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer Koolmansdijk 7173NC Lievelde.

           De Koolmansdijk is een ongeveer 15 jaar oud natuurgebied, gelegen ten noorden van Lichtenvoorde. Het is een prachtig blauwgraslandschap met een bijzondere vegetatie. Het gerucht gaat dat dit zelfs één van de grootste orchideeënrijke ‘nieuwe’-natuurgebieden is. Half mei bloeiden al de eerste gevlekte orchissen. Verder zijn er de Rietorchis, de Welriekende orchis en de Moeras-wespenorchis te vinden. Vanaf juni/juli volgen dan diverse Gentiaansoorten, Echt Duizendgulden kruid en Parnassia. Tijdens de excursie vertellen de natuurgidsen van de IVN  meer over het gebied en de flora en fauna.

           De wandeling voert over een vaak drassig terrein. Als het veel heeft geregend is waterdicht schoeisel daarom wel zo praktisch.

           Aanmelden is niet nodig voor deze ongeveer twee uur durende wandeling. Aan de excursie zelf zijn geen kosten verbonden. Voor de koffie of thee halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

           Voor inlichtingen over IVN-wandelingen kunt u bellen met: André Hendriks, 0544-352043.

            Feest van creativiteit op de 17e Achterhoekse Streekproducten markt

            X 632

            Maandag 2e Pinksterdag is Lievelde weer het centrum van creativiteit in de Achterhoek.

            LIEVELDE – Bij de editie in 2016 kwamen er ruim 6.000 bezoekers naar de Achterhoekse Streekproducten Markt in Lievelde. Het programma is dit jaar nog uitgebreider en de markt is uitgegroeid tot een dagje uit voor het hele gezin.

            Op de markt zijn stands met kaas, worst, honing, jam, asperges, aardbeien en heel veel lekkers uit de streek. Daarnaast zijn de, in totaal 120 standhouders, actief met allerlei vormen van creativiteit met penseel, hamer, beitel, breinaald, pen, papier, bloemen en het woord, met pareltjes als Bodypaint en eierkunst.

            Ook voor een advies over inrichting van tuin en buitenkeuken kunt u naar de markt, of gewoon genieten van Oldtimers van de Boerenkaas sterrit, met start en finish op de markt. Fietsen en brommers kieken is mogelijk naast kijken naar de Vogelshow.

            Dit jaar ligt het accent op Creatief met eten. Insecten kunnen worden geproefd, Bakker Jos bakt brood in de oude oven. (H)eerlijk vlees op de smoker en “vergeten” vleessoorten op de bewegende BBQ, de ofyr is present en de palingboer rookt paling. Het is volop happen in de ‘Hapjes Hook’

            Voor de kinderen, maar ook voor volwassenen, is er de mogelijkheid om met een koe te knuffelen en om selfies te maken met koe Drieka “We hebben een apart kinderplein met tal van leuke en creatieve activiteiten. De Kaasboerderij zelf is tijdens de markt volledig in bedrijf. Een prachtig en vast onderdeel van de dag is het ophalen van de koeien uit de wei, een soort omgekeerde koeiendans”.

            Tijdens de markt is er overal muziek te horen, op het terras van The Music Show Scotland Folkband. Jos ten Hoopen en Martin Essink maken sfeermuziek met accordeon en gitaar op het marktterrein en Firma Irma met poëet Joop Koopmanschap verzorgen theater en dichtkunst tussen de Koeien en de Kaas.

            De Achterhoekse Streekproducten Markt wordt gehouden op maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) van 10:00 tot 17:00 bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde.

            Entree is € 4.00 en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Ook het parkeren is gratis.

            Meer informatie kunt u vinden op www.kaasboerderijweenink.nl.

             Zeepkistenrace tijdens de kermis

             X 515

             LIEVELDE – De Lieveldse kermis zal er vanaf dit jaar anders uitzien. Er wordt een zeven meter hoge schans opgebouwd voor een nieuw spektakel: de zeepkistenrace. Het wolcorso trekt dit jaar nog in een verkleinde vorm door Lievelde, doorspekt met zeepkisten die zich tijdens de optocht presenteren.

             Dit jaar staat in het teken van de teloorgang van een mooie oude traditie; het wolcorso, naar de geboorte van een nieuw spektakel; de zeepkistenrace.

             Zondag 11 juni 2017, vanaf 13:00 uur

             Meer informatie op www.kermislievelde.nl
             Gratis entree.

              Schapen in de schans: honden aan de lijn 

              X 855

              LIEVELDE – Het voorjaar is begonnen en dat merk je ook wanneer je gaat wandelen in de Engelse Schans. De herder heeft zijn schapen uit het winterverblijf gehaald en ze grazen inmiddels weer in de schans. Aan hondenbezitters het dringende verzoek hun hond(en) aan te lijn te houden. 

              De schapen houden het gras kort en voorkomen onder andere de wildgroei van beraamstruiken. Dit is één van de manieren waarop de Stichting Engelse Schans de schans uit 1627 onderhoudt.

               Lievelde wil rollende karretjes vanaf een schans tijdens wolcorso

               X 619

               LIEVELDE – Dit jaar zal er tijdens de jaarlijkse kermis in Lievelde geen volwaardig wolcorso te bewonderen zijn. In plaats daarvan wil de organisatie met zelfgebouwde, rollende karretjes (zonder aandrijving) vanaf een schans een parcours af leggen. Dit gebeurd dan in wedtrijdverband met teams tegen elkaar. Naast snelheid kunnen er prijzen worden gewonnen voor onder andere originaliteit, behendigheid, snelheid en mooiste bouwwerk

               De organisatie hoopt dat er veel deelname komt van onder andere vriendengroepen, voetbalteams, buurtverenigingen, straten, of andere verenigingen. Een team bestaat uit maximaal vier deelnemers

               De basisschooljeugd, mits er genoeg belangstelling is, kunnen nog wel een jeugdwagen of themawagen bouwen en plakken met wol. Tevens kan de jeugd met deze wagen ook meedoen vanaf de schans!

                Vierde editie dialectfestival Plat Gespöld

                X 400

                LIEVELDE – Tijdens de vierde editie van het dialectfestival Plat Gespöld zaterdagavond 8 april 2017 vanaf 19.30 uur in Erve Kots te Lievelde wordt de winnaar van de Gelderse Kleiroze bekend gemaakt. Deze prijs is in het leven geroepen om muziek in de streektaal onder de aandacht te brengen. De winnaar ontvangt de Gelderse Kleiroze, een beeld gemaakt door cliënten van Klei & Kunst van Elver Zorg te Doetinchem. Vorig jaar won de Jan Ottink Band zowel de vakjury- als de publieksprijs voor het lied Maak Mie Wakker.

                De jury voor dit regionale scholderklöpke bestaat uit de radiomakers Hans Jansen (Radio Favoriet RTV), Wilfried Poorthuis (Radio Oost en Alles Plat), Eric van den Berg (Omroep Gelderland), Gerbert Abbink (Ideaal RTV), Ben Nijkamp (Streektaal Radio bij Hofstreek FM) en Seebe Janssens (Optimaal FM) onder voorzitterschap van Hans Beernink.

                Op 8 april wordt tijdens Plat Gespöld bekend gemaakt wat een haevig streektaallied uit 2016 is. Genomineerd zijn De Boetners met Zo wiet Weg, Ben Lukassen met ’t Ni-js van alle lieve Mensen, Paul Mulder met Rivier, De Pensionado’s met Zol ie mien Missen en Vals Plat met ’t Viefde Rad.

                Tot 1 april kan het publiek via www.omroepgelderland.nl/kleiroze of via een link van Omroep Gelderland op de Facebookpagina van Plat Gespöld drie haevige liedjes kiezen. Het liedje met de meeste stemmen wint de publieksprijs.
                Tijdens het festival treden streektaalzanger Ben Lucassen, de Jan Ottink Band en verhalenverteller Henk van Aalten op. Joop Hekkelman verzorgt de presentatie.

                Tanja Loeff-Hageman, wethouder van de gemeente Montferland, reikt samen met Jan Ottink de Gelderse Kleiroze uit aan de winnaar(s) van de vakjury- en de publieksprijs.

                De organisatie is in handen van de Stichting Vrienden van de Streektaal Lochem en omgeving en de Dialectkring Achterhoek en Liemers in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

                Men kan kaarten ad € 10,00 reserveren voor dit leukste kleinschalige streektaalmuziekfestival in Achterhoek en Liemers via Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, telefoon 0314-787078 of via e-mail <mailto:info@ecal.nu> info@ecal.nu.

                 Kroese bij Dialectkring Achterhook en Liemers

                 X 615

                 LIEVELDE – Op zondag 2 april a.s. organiseert de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl ) de laatste aflevering van dit seizoen van het programma “Met dialect op de koffie”.

                 Deze morgen zal optreden: Thea Kroese uit Vroomshoop. Zij is oud-presentatrice bij RTV Oost, oud-directrice van het Van Deinse Instituut en geeft lezingen over geschiedenis, volkskunde en religie. Ze weet veel van de oude Twentse keuken en heeft enkele kookboeken geschreven.

                 Thea Kroese is ook bekend van haar verhalen in het Sallands-Twents dialect en van haar kennis van de oude Twentse en Sallandse gebruiken.

                 De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 uur tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde.

                 De entree bedraagt € 7,00 p.p. incl. 2x koffie of thee.

                 Ook niet-leden van de Dialectkring zijn, als altijd, van harte welkom.