Categoriearchief: Lochem

Nieuwe melodieën vanuit de Gudul atoren in Lochem

X 194

LOCHEM – De beiaardier van de Gudulatoren te Lochem is, naast de wekelijkse bespelingen, ook verantwoordelijk voor de melodieën die elk kwartier vanuit de toren klinken. Begin mei willen we de oude melodieën verwijderen en nieuwe melodieën programmeren. Dit omvangrijke werk heet ‘versteken’.

In overleg met de gemeente Lochem is besloten om twee keer per jaar nieuwe melodieën op de speeltrommel te zetten. Ook willen we het publiek, de inwoners van de gemeente Lochem, betrekken bij de nieuwe melodieën die op de speeltrommel worden gezet.

Een melodie die wordt verstoken staat een half jaar op de speeltrommel en klinkt elk uur. Kunt u uitrekenen hoe vaak deze melodie klinkt? Een melodie voor de trommel moet ijzersterk zijn, niet overbekend, maar wel herkenbaar. Hiermee voorkom je dat mensen zich na verloop van tijd gaan storen aan een versteek.
Heeft u bijzondere wensen, aanstekelijke melodieën, leuke ideeën, fantastische liedjes, of iets dat in het Staring-jaar toch echt iedereen moet horen vanuit de toren?

Tot zaterdag 15 april 2017 kunt u uw favoriet doorgeven:
– email: beiaardlochem@gmail.com <mailto:beiaardlochem@gmail.com> ,
– facebook; ‘Beiaard Lochem’
– per post; Vrienden van de Lochemse Beiaard, Stiggoor 66, 7241 LB Lochem

  Brandweervoertuig botst tegen boom

  X 118

  LOCHEM – Op zaterdag 7 januari hebben hulpdiensten een melding gekregen voor een ongeval met letsel op de Zutphenseweg (N346) bij Lochem. Het ongeval gebeurde omstreeks zeven uur vanavond.

  De brandweer was op weg naar een melding op de Zutphenseweg toen het mis ging. De brandweer knalde tegen een boom. Een van de brandweermannen zit met de voet.

  Het slachtoffer is goed aanspreekbaar aldus de politie.

  • [0] Foto: GinoPress B.V.

  Stevige wandeling over de Lochemse Berg: een winterse uitdaging na de feestdagen

  X 202

  LOCHEM – De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 8 januari *een stevige winterwandeling over de Lochemse Berg. Hoe uitdagend is de Lochemse Berg in de winter? Dat hangt van het weer af, maar de boswachter heeft voor elk weertype een passende route. Struinen door de sneeuw of genieten van vergezichten als de zon schijnt. Onderweg vertelt hij over het ontstaan van de Lochemse Berg en wat daar nu nog van te zien is. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

  Start: 14.00 uur op de parkeerplaats van Koffiehuis De Kale Berg, Lochemseweg 22, 7244 AB Barchem. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie:www.glk.nl/evenementen, Joke Hoitink, tel. 06 – 54 668 064 of Ronald Mannessen, tel. 06 – 28 865 433.

  • [0] Foto: Koos Dansen
  • [1] Bron: Geldersch Landschap & Kasteelen

  Sfeervolle inschrijving Kasteelpark de Cloese

  X 130

  LOCHEM – Op zaterdag 17 december aanstaande start de inschrijving op 15 bijzondere bouwkavels op Kasteelpark de Cloese. Een unieke kans voor particulieren om een eigen huis te bouwen op een historische buitenplaats, midden in de natuur, dichtbij de gastvrije landstad Lochem.

  Kavels
  De kavels op Kasteelpark de Cloese zijn geschikt voor vrijstaande huizen. Om hun droomhuis te kunnen verwezenlijken, zijn kopers vrij in de keuze van een architect. Ook het ontwerp kan naar eigen wens, modern of juist traditioneel zijn. De randvoorwaarden die gelden, zijn ter ondersteuning van het landschappelijke karakter.

  Sfeer proeven
  Op zaterdag 17 december is er tussen 11.00 en 13.00 uur gelegenheid om de kavels te bekijken. In een sfeervolle winterse setting zijn bezoekers van harte welkom om alle mogelijkheden van het kasteelpark te ontdekken. Een passend drankje en hapje zal niet ontbreken. Tijdens het bezoek is er de mogelijkheid om eventuele interesse voor een kavel kenbaar te maken.

  Midden in de natuur
  Kasteelpark de Cloese is een unieke combinatie van statuur en natuur. Thuiskomen via een romantische oprijlaan en vervolgens in alle rust genieten van het groen, de vogels en het wild. Er zijn volop fiets- en wandelmogelijkheden en vanaf de oevers van de Berkel zwem of schaats je zo weg, de weilanden in…

  Rijke historie
  De unieke plek aan de Berkel is al sinds de 16e eeuw bewoond. Het huidige kasteel met zijn indrukwekkende gevel en ranke torens is recent opgesplitst in vijf luxe appartementen. In de tussenliggende eeuwen vormde het een romantisch decor van oneindig veel verhalen. Een beelddenker ziet, tussen de slingerende waterpartijen door, de paardenkoets met jonkvrouw nog rijden.

  Meer informatie over 17 december
  De locatie betreden kan alleen via Keppellaan, tegenover de oude ijsbaan (atletiekbaan). Meer informatie? Kijk op www.kasteelparkdecloese.nl, de FaceBook pagina van ‘Kasteelpark de Cloese’ of neem contact op met Marcel Bourgonje van Thoma Post JR Makelaars via marcelbourgonje@thomapost.nl

   

   Lange dagwandeling over de Lochemse Berg

   X 101

   LOCHEM – De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op woensdag 9 november een lange en stevige dagwandeling over de Lochemse Berg. Nu de maïsoogst is binnengehaald kunt u weer genieten van het uitzicht. Op verschillende plaatsen laat de boswachter u de overblijfselen zien van de rijke historie van de berg. U dient zelf lunch en drinken mee te nemen voor onderweg. Stevige schoenen worden aanbevolen.

   Start: 10.00 uur op de parkeerplaats van Eethuis De Kale Berg, Lochemseweg 22, 7244 AB Barchem. Duur: 5 à 6 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.

   Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Wim de Vries, tel. 06 – 17 320 363 of Harry Wisselink, tel. 06 – 10 161 291.

    Nacht van de Nacht op de Lochemse Berg

    X 119

    LOCHEM – De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag 29 oktober een wandeling over de Lochemse Berg in het donker in het kader van de Nacht van de Nacht.

    Normaal is de Lochemse Berg na zonsondergang niet toegankelijk, maar om deze laatste nacht van de zomertijd te kunnen beleven wordt een uitzondering gemaakt.
    Wat is er in het donker te zien en te horen in het bos boven op de berg? Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Stevig schoeisel is noodzakelijk.

    Start om 19.30 uur op de parkeerplaats bij Eethuis De Kale Berg, Lochemseweg 22, 7244 AB Barchem. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 5,00 p.p. op vertoon van geldige donateurspas.

    Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Wim de Vries, tel. 06 – 17 320 363 of Ronald Mannessen, tel. 06 – 28 865 433.

     Nieuwe melodieën vanuit de Gudulatoren in Lochem

     X 82

     LOCHEM – De ‘r’ zit al weer enige tijd in de maand, tijd voor nieuwe melodieen op de speeltrommel van de Gudulatoren. Zoals u wellicht weet is de beiaardier van de Gudulatoren te Lochem, naast de wekelijkse bespelingen, ook verantwoordelijk voor de melodieën die elk kwartier vanuit de toren klinken. Eind oktober willen we de oude melodieën verwijderen en nieuwe melodieën programmeren.

     “We willen we graag de luisteraars, de inwoners van de gemeente Lochem, betrekken bij de nieuwe melodieën die op de speeltrommel worden gezet. Een melodie die wordt verstoken staat een half jaar op de speeltrommel en klinkt elk uur. Dat betekent dat deze melodie ruim 2500 keer over Lochem klinkt? Een melodie voor de trommel moet daarom ook ijzersterk zijn, niet overbekend, maar wel herkenbaar. Hiermee voorkom je dat mensen zich na verloop van tijd gaan storen aan een versteek”.

     Heeft u bijzondere wensen, aanstekelijke melodieën die deze positieve wending in de gemeenteraad illustreren, leuke ideeën, fantastische liedjes voor de toren? Tot zaterdag 22 oktober 2016 kunt u uw favoriet doorgeven:
     email: beiaardlochem@gmail.com
     facebook; ‘Beiaard Lochem’
     per post; Vrienden van de Lochemse Beiaard, Stiggoor 66, 7241 LB Lochem

     8

      In Gelderland 23.060 kinderen op pad met Kinderpostzegels

      X 152

      De Kinderpostzegelactie komt eraan! Op woensdagmiddag 28 september gaan Nederlandse basisschoolkinderen weer langs de deuren om zich in te zetten voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Ook in Gelderland: 23.060 kinderen hebben zich aangemeld. Dat zijn er nog meer dan vorig jaar!
      Uit Gelderland komt ook de 11-jarige Sjors, één van de projectambassadeur van dit jaar. Hij was vaak druk in de klas en als zijn klasgenoten dit dan ook nog waren, was dat zwaar voor de juf. Gelukkig ontdekte de juf de methode ´Druk in de Klas´, ontwikkeld door de VU in Amsterdam. Nu gaan zowel de juf als Sjors weer met plezier naar school.

      Kinderpostzegelactie 2016
      Dit jaar sieren de tekeningen van Fiep Westendorp de postzegels, ter ere van haar 100ste geboortedag. Met de opbrengst van de verkoop steunt Kinderpostzegels projecten die kansen creëren voor kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

      Over Stichting Kinderpostzegels Nederland
      Kinderpostzegels geeft kwetsbare kinderen ontwikkelingskansen voor een betere toekomst. Ons motto is ´voor kinderen, door kinderen´. De kinderpostzegelactie is hiervan het sprekende voorbeeld. Het is de grootste en meest populaire scholenactie van Nederland, uniek in de wereld. Met de opbrengst van de actie zijn afgelopen jaar heel veel kinderen gesteund. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

      • Vanaf woensdag 28 september komen de kinderen weer langs de deuren;
      • Met de opbrengst van de actie worden kwetsbare kinderen geholpen in ontwikkelingslanden en Nederland, ook in Gelderland.

       Recordweer in september

       X 142

       Ook deze woensdag gaat recordwarm verlopen. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 14 september is tot nu toe in het jaar 1964 geweest, het werd toen 28,2 graden. Volgens MeteoGroup worden vanmiddag temperaturen van 31 graden verwacht in De Bilt.

       Septemberrecords
       Gisterenwerden niet alleen dagrecords, maar zelfs maandrecords verbroken. Grote delen van Gelderland en Brabant hadden bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Ook vandaag is het stralend zonnig en loopt de temperatuur razendsnel op. Het wordt uiteindelijk op de meeste plaatsen 30 tot 33 graden.

       Aan zee tropennacht
       We starten al bijzonder mild, Om 06.00 uur vanochtend was het bijvoorbeeld in Vlissingen nog 23 graden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat weerstation Vlissingen vandaag het record breekt van de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in de septembermaand. Dat gebeurde gisteren al, maar wordt vandaag zeer waarschijnlijk scherper gesteld.

       Meer informatie: MeteoGroup
       www.weer.nl
       www.meteogroup.com

        Recordwarme septembernacht

        X 153

        Hier en daar langs de westkust is de temperatuur volgens MeteoGroup, de afgelopen nacht nog nooit zo hoog gebleven in september. In Den Helder lag de minimumtemperatuur op 19,8 graden, waarmee het oude record van 5 september 1949 met 19,0 graden, ruim werd verbroken.

        In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 20,8 graden, waarmee het oude record, ook van 5 september 1949, met 0,9 graden werd verbroken.

        Wellicht dat we vandaag overdag het septemberrecord voor wat betreft de maximumtemperatuur gaan benaderen of verbreken. Volgens MeteoGroup volgt er morgen een vergelijkbare zwoele nacht en ook snikhete dag. Pas vrijdag zal de hitte worden verdreven.

        Meer informatie: MeteoGroup
        www.weer.nl
        www.meteogroup.com

         Zomeravond met Bachcantates in Gudulakerk

         X 138

         LOCHEM – Op vrijdag 16 september vindt om 20.00 uur het slotconcert plaats van de zomerconcertseries in de St. Gudulakerk, Markt 4,  in Lochem. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink op de Markt (voorverkoop) en bij de ingang van de kerk.

         Tijdens dit slotconcert zullen drie van de mooiste Bachcantates uitgevoerd worden door Capella Gudula koor- en orkest  met als solisten Valeria Boermistrova alt, Falco van Loon, tenor en Jaap Roos, bas. Het geheel staat onder leiding van Els Dijkerman. De cantates worden op historische instrumenten uitgevoerd en met een zeer kleine vocale bezetting van zogeheten ripienisten. De meest recente onderzoeken tonen aan dat Bach zijn cantates precies zo uitvoerde.

         Ook zal er één orgelwerk klinken, dit omdat in Bachs tijd de instrumenten voor de cantate altijd werden gestemd tijdens zo’n orgelwerk. Door deze opzet ervaren luisteraars zo nauwkeurig mogelijk de oorspronkelijke samenhang en uitvoeringspraktijk van Bachs cantates. Uitgevoerd worden BWV 182: Himmelkönig seih willkommen, BWV 153: Schau, lieber Gott, wie meine Feind en BWV 161: Komm, du süße Todesstunde.

          Septemberzomer

          X 169

          Met temperaturen die begin volgende week kunnen oplopen tot lokaal 30 graden, heeft deze septembermaand zomerse allures. De eerste week is gemiddeld gezien ruim 3 graden te warm verlopen en bracht landelijk gezien al drie zomerse dagen van 25 graden of meer met zich mee. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen ging de herfst al vroeg van start en werd in de gehele septembermaand nergens de 22 graden aangetikt.

          Tropisch
          Het mooie en warme weer van de afgelopen tijd heeft alles te maken met hogedrukgebieden, die telkens opnieuw onze omgeving opzoeken. Daardoor is het rustig en warm weer, met veel zonneschijn. Zodra het ene hogedrukgebied het andere afwisselt, is er eventjes een dag waarop een storing kan passeren. Dat gebeurt zondag met wat meer bewolking en een zeer plaatselijk buitje. Vanaf maandag bouwt zich echter opnieuw hogedruk op en herstelt het zeer warme en zonnige weer zich. Dan kan het landinwaarts zelfs tropisch warm worden, met 30 graden.

          Vorig jaar
          September brengt lang niet altijd mooi weer met zich mee. Vorig jaar kwam de temperatuur in heel september op geen enkel meetstation hoger dan 21,7 graden. Het zomerse gevoel lieten we toen snel achter ons. Dit jaar lijkt de nazomer echter nog een tijdlang voort te duren.

          Meer informatie: MeteoGroup
          www.weer.nl
          www.meteogroup.com

           Zomerse vooruitzichten 

           X 159

           Begin van deze week bouwt zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en dat resulteert volgens MeteoGroup in een reeks zonnige en warme zomerdagen, met ook hogere middagtemperaturen. Later in de week wordt het zomers warm, ofwel 25 graden.

           Maandag is een overgangsdag met nog tamelijk veel wolkenvelden en vooral in het oosten nog een lokale bui. In de loop van de dag wordt het echter overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Vanaf dinsdag is het zonnig en droog en wordt in het zuiden van het land al een zomerse 25 graden bereikt. De dagen daarna gebeurt dat op steeds meer plaatsen.

           Het zomerse weer lijkt vooralsnog tot het einde van de week aan te houden. Pas in de loop van het weekend valt volgens MeteoGroup weer een eerste lokale bui.

           Meer informatie: MeteoGroup
           www.weer.nl
           www.meteogroup.com

            Zomeravond met Bachcantates in Gudulakerk

            X 87

            LOCHEM – Op vrijdag 16 september vindt om 20.00 uur het slotconcert plaats van de zomerconcertseries in de St. Gudulakerk, Markt 4,  in Lochem. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Lovink op de Markt (voorverkoop) en bij de ingang van de kerk.

            Tijdens dit slotconcert zullen drie van de mooiste Bachcantates uitgevoerd worden door Capella Gudula koor- en orkest  met als solisten Valeria Boermistrova alt, Falco van Loon, tenor en Jaap Roos, bas. Het geheel staat onder leiding van Els Dijkerman. De cantates worden op historische instrumenten uitgevoerd en met een zeer kleine vocale bezetting van zogeheten ripienisten. De meest recente onderzoeken tonen aan dat Bach zijn cantates precies zo uitvoerde.

            Ook zal er één orgelwerk klinken, dit omdat in Bachs tijd de instrumenten voor de cantate altijd werden gestemd tijdens zo’n orgelwerk. Door deze opzet ervaren luisteraars zo nauwkeurig mogelijk de oorspronkelijke samenhang en uitvoeringspraktijk van Bachs cantates. Uitgevoerd worden BWV 182: Himmelkönig seih willkommen, BWV 153: Schau, lieber Gott, wie meine Feind en BWV 161: Komm, du süße Todesstunde.

             Zomer 2016 was warm

             X 156

             Op basis van het grootste deel van de zomer zou je het waarschijnlijk niet zeggen, maar het warme weer van de laatste weken heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op 10 na warmste sinds 1901 is uitgegroeid, zo meldt MeteoGroup.

             De gemiddelde temperatuur van de drie zomermaanden komt uit op 17,7 graden. Met 0,7 graad warmer dan normaal brengt dat ons hoogstwaarschijnlijk op de 11de plaats in de warmste zomers ooit gemeten. Ondanks de laatste fraaie weken van augustus, verliep de start heel anders.

             Zo bracht juni flink wat regen met zich mee en leverden zware buien lokaal hagelstenen op van 5 tot 10 centimeter in doorsnee. De junimaand verliep dan ook vrij somber met minder zon dan normaal. Juli startte koel, maar halverwege de maand kwam het toch nog eventjes tot een zeer lokale hittegolf voor Ell, in Limburg. Daar kwam afgelopen week nog een tweede hittegolf bij, nu voor heel Limburg en ook het Zeeuwse Westdorpe. De zon kwam de laatste weken ook zoveel aan bod, dat deze zomer volgens MeteoGroup toch eindigt met een vrijwel precies gemiddeld aantal zonuren (circa 580 uur).

             Dit jaar leverde de meteorologische zomer voor De Bilt 18 of 19 zomerse dagen op met temperaturen van 25 graden of meer, waarvan 3 tropische dagen. De laatste weken van augustus waren echter op en top zomers, met zelfs een regionale hittegolf.

             Meer informatie: MeteoGroup
             www.weer.nl
             www.meteogroup.com

              Scholen beginnen weer in Nederland

              X 169

              Volgende week beginnen sommige scholen alweer in Nederland. Veel scholieren gaan het verkeer weer in. Veilig Verkeer Nederland roept alle weggebruikers op om extra rekening te houden met fietsende kinderen en jongeren.

              Jaarlijks vallen er nog steeds te veel gewonden en overlijden er kinderen door een verkeersongeval op weg naar school. Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijft daarom hameren op meer verkeersveiligheid rondom scholen. Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ maakt VVN al jaren weggebruikers na de vakantieperiode extra alert op scholieren in het verkeer.

              Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving.

               WW in de Achterhoek opnieuw gedaald

               X 155

               In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer & opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

               Daling WW door economisch herstel en seizoen

               Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6%. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8% en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

               WW daalt het sterkst in bouw en horeca, stijging in onderwijs
               In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8%), de horeca (-12%) en bij uitzendbedrijven (-5%). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers. Een van de weinige sectoren waar de WW in juli steeg is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.

                Paul Maassen geeft een concert op de beiaard

                X 89

                LOCHEM – Op vrijdag 26 augustus 2016 om 19:30 uur zal Paul Maassen, stadsbeiaardier van Breda, een beiaardconcert verzorgen op de Lochemse beiaard in de Gudulatoren te Lochem.

                Paul Maassen speelt eigen composities, eigen bewerkingen van Debussy, Tsjaikovsky en Jan Schröder en composties van Jacques Maassen, J.A. Maassen en Joshua Redman.

                Sinds jaar en dag worden in Lochem op de vrijdagavonden in de maand augustus beiaardconcerten verzorgd door professionele beiaardiers. Deze concerten duren ongeveer een uur en zijn te beluisteren op de terrasjes en in de straatjes rondom de Markt in het centrum van stad Lochem.

                 Eerste landelijk droge dag van augustus in zicht

                 X 160

                 De zomer van 2016 verloopt tot nu toe behoorlijk wisselvallig. Vrijwel dagelijks valt er wel ergens in het land regen of een bui. Deze augustusmaand heeft tot dusver nog geen enkele landelijk droge dag opgeleverd, maar komende woensdag lijkt het dan te gaan gebeuren volgens weerbureau MeteoGroup.

                 Onder invloed van een hogedrukgebied draait de wind de komende dagen van noordoost naar het oosten en daarmee wordt steeds drogere en iets warmere lucht ons land ingeblazen. Vandaag en morgen valt alleen in het noorden nog een enkele bui, maar woensdag is het ook daar droog, met de hele dag flink wat zonneschijn. Dit zou dan de eerste landelijk droge dag van augustus worden.

                 In juli ook slechts 2 droge dagen

                 Ook de julimaand had nauwelijks droge dagen. Welgeteld waren het er twee en wel 19 en 20 juli. De rest van de maand viel er volgens MeteoGroup dagelijks wel ergens in het land neerslag.

                 Meer informatie: MeteoGroup
                 www.weer.nl

                  Zomerdip heeft dieptepunt bereikt met lokaal bijna vorst aan de grond

                  X 142

                  Zomerwarmte is de laatste dagen ver te zoeken in ons land. Afgelopen nacht kwam het binnen de landsgrenzen op een enkele plek tot het vriespunt op klomphoogte. Zo registreerde de voormalige vliegbasis van Twenthe een laagste 10-centimeter temperatuur van 0,0°C. Daarmee is het de landelijk laagst gemeten augustustemperatuur sinds 1993.

                  Vorst in augustus zeer zeldzaam
                  Volgens MeteoGroup is sinds het begin van de metingen slechts tweemaal eerder in augustus een negatieve temperatuur gemeten. De laatste keer was op 29 augustus 1993 met in Soesterberg aan de grond -0,4°C. Op anderhalve meter hoogte is in augustus zelfs nog nooit een temperatuur onder nul geregistreerd.

                  Warmere vooruitzichten

                  De temperatuur maakt vanaf vrijdag een behoorlijke sprong omhoog. In de middag komt het kwik dan vrijwel overal weer boven 20 graden uit en van koude nachten is dan absoluut geen sprake meer. Daarbij trekken wel nog geregeld wolkenvelden over en zou er lokaal nog een buitje kunnen vallen. Begin volgende week wordt het ook een stuk zonniger en warmer met lokaal 25 graden. Dan is de zomer weer compleet teruggekeerd.

                  Meer informatie: MeteoGroup
                  www.weer.nl
                  www.meteogroup.com