29e Grols JazzVesteval: zaterdag 3 september

“We willen alleen maar bands met een goede ‘live’-reputatie”

GROENLO – De lekkerste muziekcocktail staat weer klaar om genuttigd te worden. Het Grols JazzVesteval, zaterdag 3 september, in 8 ‘jofele’ Grolse kroegen. Uiteraard een cocktail, bestaand uit de allerbeste, met uiterste zorg uitgekozen, ingrediëntenten. Oftewel, het 29e Grols JazzVesteval heeft een prachtige affiche. Muzikale kwaliteit van de bovenstebeste plank, garant staand voor een spetterende muziekavond binnen de Grolse grachten. Kortom een avondje genieten van diverse muziekstijlen, een gezellige sfeer, onverwachte ontmoetingen.

Het Grols JazzVesteval mag zich al 29 jaar in een warme belangstelling verheugen. Ideeën over het 30 jarig jubileum volgend jaar zijn er al volop, maar eerst alle pijlen gericht op de eerstvolgende editie. ”De keus aan bands is bijzonder groot, maar we gaan altijd zeer zorgvuldig te werk. We willen alleen maar de beste bands, die een goede live-reputatie hebben,” vertelt Huub Hofstede van de organiserende Jazzsociëteit Groenlo. “Daarnaast willen we een mooie mix aan uiteenlopende muziekstijlen. Alleen Jazz is het allang niet meer. Deze opzet hanteren we al enkele jaren en valt goed in de smaak. We leggen onze oren altijd goed te luister bij onze donateurs en bezoekers op het Vesteval en bij onze maandelijkse zondagmuziekmiddagen in de Lange Gang.” Het vastleggen van goede bands en artiesten voor een optreden levert nooit problemen op omdat het JazzVesteval in Groenlo hoog aangeschreven staat ‘in het circuit.’ “Dat klopt,” bevestigt Hofstede. “Ze willen hier allemaal graag spelen. Groenlo heeft een goede naam vanwege de gezellige kroegen, maar ook door de gemoedelijke sfeer.”

‘Feestje’
De VandeVen Band, die de avond aftrapt bij Restaurant Wissink. Eén van de weinige authentieke Rhythm ’n Blues bands in Nederland, met een fenomenale live-reputatie, kan in Groenlo tot de vaste gasten gerekend worden. “Clemens hoort er gewoon bij,” is Hofstede kort. “Clemens maakt er altijd weer een feestje van. Dat weten onze bezoekers ook. Het is dan ook altijd volle bak bij Wissink, waar mensen zelfs buiten nog met de neuzen tegen het raam staan.” Het boegbeeld, de naamgever, is een rasmuzikant en ‘op en top performer’. Zijn muzikanten behoren tot de top van Nederland.  Bij Bar de Lange Gang de volgende grote naam; Carlo de Wijs & Chris Strik. Carlo gaf begin jaren negentig de revival van het Hammondorgel mede vorm in Nederland en Europa. In zijn eigen succesvolle projecten als D’WYS & Voices of Soul en KeyJay, maar ook in de bands van onder andere Steve Lukather (Toto), Benjamin Herman en Candy Dulfer. Bij Streets een grote naam uit de regio. Mart Hillen & Bad Timing. Jong muziektrio uit Oost Gelre met gitaarvirtuoos Mart Hillen (Winnaar Rabo on Stage 2016) op gitaar en banjo, Maurice Paul, drums en zang, en Glenn Lansink, gitaar en zang. Typerend voor Bad Timing is de meerstemmige zang, het gebruik van verschillende instrumenten en een breed repertoire aan herkenbare muziek, van nieuw tot oud uit de meest uiteenlopende genres. Met Dede Priest & Raymond Nijenhuis (Guitar Ray) wederom een oude bekende op het Vesteval. De uit Austin Texas afkomstige, internationaal vermaarde, zangeres stond al in diverse settings en formaties op de affiche van het Vesteval.  Dit maal met Raymond Nijenhuis, tezamen garant staand voor grensoverschrijdende ‘Blues, Soul en Jazz’, maar dan binnenste buiten gekeerd.

Eigentijds
En dan, bij café Kras, The Etta James Experience! Alom bewierookt en geprezen, en niet voor niets!! Een elfkoppige band, allen ervaren muzikanten uit Oost-Nederland, die een ode brengt aan de in 2012 overleden Amerikaanse ‘grand lady of soul’ Etta James. Bij elkaar opgeteld een spetterende, swingende show met soul, blues, funk, rock’n roll en jazz, met twee backingzangeressen en een maar liefst vier man sterke blazerssectie, dat swingt als de bekende trein. Bij Rockcafé Taste ‘stamgast’ Ralph de Jongh, meerdere malen winnaar van de Dutch Blues Challenge.  Door zijn rauwe blues à la Seasick Steve vergaart hij ieder optreden weer nieuwe fans.  Johan Derksen noemt zijn albums ‘Verborgen juwelen’.  Café de Bolle haalt Arthur Ebeling in huis, met een unieke mix van rhythm’n blues, rockabilly en country in een jazzy sausje, deze avond begeleid door een charmante drumster, contrabas en accordeon. Café de Kroon zal omgetoverd worden tot een bluescafé, met alle ingrediënten, tot en met de groene beugelfles toe, waardoor blues nog beter smaakt. Het belangrijkste ingrediënt is echter Little Steve & Big Beat, geformeerd rondom het vurige gitaarspel en vocalen van ‘Little’ Steve van der Nat (the Backbones, Dede Priest). De blazerssectie (tenor en bariton) geeft een fijne ‘soul’ aan de band en met een super strakke ritme sectie creëren Steve en cs een traditioneel geluid dat eigentijds klinkt.

Buttons
De prijs per button bedraagt € 12,50, in de voorverkoop (aan de kassa € 15,00). De voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat 52 en het VVV-kantoor, Kevelderstraat 1 in Groenlo. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij de Bar de Lange Gang aan de Kevelderstraat 15. Wie de Jazzsociëteit wil steunen kan donateur worden voor € 40,00 per persoon per jaar. Daarvoor ontvangt de donateur een gratis button voor het Jazz-Vesteval, gratis concerten op een aantal zondagmiddagen én in januari een gratis speciaal arrangement met stamppotten buffet. Info: www.jazzvesteval.nl

    42total visits,2visits today    Bron: www.streekgids.nl - Heb je nieuws en/of tips.