Achterhoekse stillevens

REIZENDE EXPO Opening 23 september in Groenlo

GROENLO – Kunstenaar Louise te Poele, geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde, kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten – aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers – brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo die daarmee de aandacht vestigt op ‘350 jaar Achterhoek’. De expo is voor iedereen toegankelijk.

Ook zijn er ansichtkaarten van de panelen te bestellen. Zo kan iedereen het eigen ‘visuele DNA’ vergelijken met dat van andere gemeenten.

Scholen
Via een programma onder leiding van Jelko Arts nemen ook leerlingen uit het basisonderwijs samen met hun opa of oma deel aan het project. Maar ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.

De rondreis
Als preview waren de panelen op 29 augustus te zien in het Provinciehuis in Arnhem tijdens het Festival Verbonden Partijen. Het enthousiasme daar heeft er voor gezorgd dat de werken tijdens Prinsjesdag te bewonderen zijn in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De Achterhoekse aftrap van de expositie is op zondag 23 september 14:30 uur bij De Mattelier in Groenlo.

Daarna ziet het programma er als volgt uit:
• Berkelland / publiekshal gemeentehuis – start maandag 5 november 2018
• Doetinchem / Stadsmuseum – start maandag 26 november 2018
• Bronckhorst / publiekshal gemeentehuis – start woensdag 9 januari 2019
• Aalten / gemeentehuis – start woensdag 13 februari 2019
• Doesburg / Raadskelder bij raadhuis – start woensdag 13 maart 2019
• Montferland / gemeentehuis – start woensdag 3 april 2019
• Winterswijk / gemeentekantoor– start woensdag 8 mei 2019
• Oude IJsselstreek / Dru Cultuurfabriek – start woensdag 12 juni tot eind augustus 2019

  • [0] Foto: Stilleven van Oost Gelre / Afmeting: 120x180cm / Materiaal: Ultra Chrome afdruk op dibond met perspex / Jaar: 2018


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.