Home » Groenlo » Buurt Schaepmanstraat onthutst over aanleg Slingepad door groenstrook

Buurt Schaepmanstraat onthutst over aanleg Slingepad door groenstrook

600

GROENLO – Buurtbewoners van de Schaepmanstraat zijn onthutst over het collegebesluit om het recreatieve fietspad, het Slingepad toch door de groenstrook te laten lopen. “Wij weten nog van niets en horen het van journalisten die met vragen komen.” Volgens buurtbewoner Jos Korenromp is het een voorgenomen plan dat door de gemeente en het waterschap al ruim voor de gesprekken met de buurt beklonken. Met de argumenten die de buurt aanvoerde om het Slingepad niet bovenlangs door de groenstrook aan te leggen, maar onder langs de Slinge, is dwaas mee omgegaan, geeft hij als eerste reactie.

“Gemeente Oost Gelre speelt een toneelspelletje met ons dat de politiek en hun kiezers moet doen geloven dat er open gecommuniceerd en overlegd is. Gemeente en waterschap hebben zich samengespannen tegen de buurt van de Schaepmanstraat om het plan dat op het gemeentehuis bedacht is, gewoon te kunnen doorvoeren.” Gemeente Oost Gelre wil het laatste stuk van de recreatieve fietsroute, het Slingepad genaamd, ter hoogte van de Schaepmanstraat een verbinding maken met het pad dat via het Stadspark en Zwolle, een verder verloop heeft richting het Zwillbrocker ven. “Als mensen uit de directe omgeving door het wandelen zelf een pad langs de waterkant hebben uitgesleten, dan is het in eerste instantie toch logisch daar eens goed naar te kijken. Bovendien willen fietsers die het Slingepad nemen langs het water fietsen en van het water genieten. Van die beleving word je afgesloten wanneer je door de struiken en bomen van de groenstrook fietst. En als mensen ervoor kiezen naar de stad of Villa Welgelegen te gaan, dan fietsen ze rechtstreeks via de Schaepmanstraat en de Thorbeckestraat naar de stad.” De buurt heeft om die redenen de gemeente gevraagd het pad onderlangs de Slinge aan te leggen of te kiezen voor een route door de straat.

Argumenten moeilijk serieus nemen
De buurt kan de argumentatie van gemeente Oost Gelre en die van het waterschap nauwelijks serieus nemen. ‘Een pad aanleggen door een dicht begroeide groenstrook met behoud van bomen en struiken. We slingeren daarbij om de grote struiken en bomen heen die daarmee worden gespaard’, “hoe wil je dat gaan doen als het pad 2 tot 4  meter breed wordt. De helft van de groenstrook gaat verloren en aan de wal ontstaat schade door het rooien van de bomen en de struiken.” De buurt heeft na een ingediend WOB-verzoek en vervolgens ook verkregen, getracht te praten met het waterschap. “Het waterschap beweerde dat de Slinge 3 tot 5 keer per jaar overstroomt. Dat is niet het geval. Het is 2 keer gebeurd. De laatste keer was in 2010. In Doetinchem kregen we te maken met vergunninghouder die in het overleg als een dictator optrad. Hij wilde niets van onze argumenten weten. Des te onbegrijpelijk is dat waar de groenstrook ophoudt het Slingepad om een privétuin wel naar beneden langs kan worden afgebogen en worden aangelegd.” De buurt heeft als compromis een fietspad aan de rand van de groenstrook en het talud voorgesteld. De verwachting is dat vanwege de kosten voor het plaatsen van een veilig hek langs het pad, dit compromis het niet gaat halen.

Gemeente Oost Gelre was voor een commentaar vanwege het kerstreces niet bereikbaar.