Home » Lichtenvoorde » Corsokoepel opgericht tijdens drukbezocht Corso Congres

Corsokoepel opgericht tijdens drukbezocht Corso Congres

302

LICHTENVOORDE – Bijna honderd aanwezigen waren zaterdag 26 mei tijdens het Corso Congres getuige van de oprichting van de Corsokoepel. Voorzitter Paul Bastiaansen (Corso Zundert), secretaris Claudia Lassche (Corso Vollenhove) en penningmeester Miranda Eiting (Corso Zundert) zetten onder toeziend oog van de Lichtenvoordse kandidaat-notaris Karin Tornij hun handtekening onder de oprichtingsakte. De Corsokoepel is daarmee officieel het orgaan dat alle Nederlandse corso’s vertegenwoordigt.
Zo’n zestien corsoplaatsen waren aanwezig bij het landelijke Corso Congres in Lichtenvoorde en waren getuige van de oprichting van de Corsokoepel. Foto: Andre Doppen

In zijn toespraak tijdens het Corso Congres ging Paul Bastiaansen in op de doelen van de stichting:  “Het doel van de Corsokoepel is het bevorderen van de onderlinge samenwerking, de promotie van onze corso’s in het algemeen en het werken aan de plaatsing van onze corso’s op de internationale Unesco Inventarislijst voor Immaterieel Erfgoed.” Ook gaf hij aan dat het organiseren van een jaarlijks Corso Congres een van de middelen is om kennis en ervaring te delen. Pieter van Rooij, Erfgoed Adviseur van het KIEN, vertelde hoe belangrijk het is om de traditie van het corso levend te houden en door te geven aan volgende generaties: “Er zijn momenteel tien corso’s die op de Nationale Inventarislijst staan. In de toekomst is het vooral van belang om van elkaar te leren, met name onderwerpen als imago, veiligheid, wet- en regelgeving zijn nog aandachtspunten.”

Samenwerkingsconvenant
Maar liefst zestien corsoplaatsen namen deel aan het Corso Congres. Voorzitter Herman ter Haar van de organiserende Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde kijkt tevreden terug op het evenement. “Wij zijn erg blij dat zoveel corsoplaatsen zich hebben aangemeld. Er waren dit jaar voor het eerst ook vertegenwoordigers van het Corso in Loenhout (België) en Legden (Duitsland) aanwezig. Om een plek te kunnen krijgen op de Internationale Inventarislijst Cultureel Erfgoed is het niet alleen van belang om ons als corso’s te verenigingen in een gezamenlijke stichting, maar moeten we de samenwerking ook over landsgrenzen zoeken. Daarmee hebben we vandaag een stap in de goede richting gezet. Om dit te bekrachtigen hebben alle aanwezige corsoplaatsen dit tijdens het congres bekrachtigd door een samenwerkingsconvenant te tekenen.”

Kennis delen
De aanwezige corsoplaatsen kregen een interessant programma voorgeschoteld met vier interactieve workshops op het gebied van samenwerking met de gemeente, social media, het betrekken van jeugd en het boeien en binden van je publiek. Ook verzorgde gitaarvirtuoos Mart Hillen een weergaloos optreden en toonden vele corsogroepen hun maquette voor 2018. Herman ter Haar kijkt tevreden terug op het evenement: “Tijdens alle workshops is veel kennis en ervaring uitgewisseld. Niet alleen door de gastsprekers, maar ook vanuit de aanwezigen in de zaal. Je merkt dat corso’s graag van elkaar willen leren en zelf ook bereid zijn om informatie te delen. Ook tijdens de lunch en de borrel zag je verschillende corso’s elkaar opzoeken om te netwerken. Het evenement is uitermate goed verlopen. Ik ben ervan overtuigd dat we ons in positieve zin hebben gemanifesteerd als corso.”