Home » Crowdfunding op z’n Achterhoeks

Crowdfunding op z’n Achterhoeks

572

GROENLO – In de Achterhoek houden we van aanpakken. Als iemand hulp nodig heeft, bieden we die gewoon. Naoberschap, niet moeilijk doen. Het nieuwe crowdfundingplatform Kapitaal Lokaal is precies op die leest geschoeid. Als particulier investeer je in de nieuwe oven van de bakker waar je je brood koopt. Zo kan je bakker nog meer tevreden klanten bedienen en verzeker je je van een goed rendement.

MKB-bedrijven hebben steeds meer moeite om de financiering voor investeringen rond te krijgen. Belangrijke reden hiervoor is, dat banken als gevolg van de steeds strenger wordende regelgeving weinig scheutig zijn met het verstrekken van leningen. Dus moeten ondernemers die hun bedrijf willen ontwikkelen op zoek naar andere financieringsbronnen. Crowdfunding bijvoorbeeld.

Succesvol financieren
Bij crowdfunding legt een groep mensen ieder een bedrag in waarmee een onderneming kan worden gefinancierd. In de eerste helft van 2016 zijn op deze manier al 2.712 ondernemers geholpen met in totaal 86 miljoen euro. Het bij elkaar brengen van investeerder en ondernemer gaat via platforms. Zo’n platform is ook Kapitaal Lokaal, een initiatief van de jonge Achterhoekse ondernemers Ruben Tank en Thijs van der Heijden. Kapitaal Lokaal onderscheidt zich van de reguliere crowdfundingplatforms doordat ze sterk regionaal getint is.

Naoberschap is het uitgangspunt.
Crowdfunding, maar dan anders Kapitaal Lokaal wil regionale MKB-ondernemers helpen om hun bedrijf te ontwikkelen en zo de economische ontwikkeling van de Achterhoekse economie een impuls te geven. De benodigde financiële middelen komen van mensen uit de regio waar de ondernemer actief is. Thijs van der Heijden: “Grote plus van deze aanpak is, dat je je eigen leverancier of een leverancier die je het gunt kunt helpen om zijn of haar bedrijf te laten groeien. Als investeerder ben je betrokken bij de ondernemer en zijn bedrijf, word je mogelijk ook klant, maar zeker ambassadeur. De ondernemer ziet zijn bedrijf groeien, de investeerder zijn investering renderen. Beide zijn dus blij.”

Lage instapdrempel
Voor mensen die via Kapitaal Lokaal regionale ondernemers willen helpen en zo een goed rendement kunnen scoren, is de instapdrempel erg laag. Investeerders kunnen al vanaf 100 euro deelnemen. Ruben Tank: “Deze lage drempel kiezen we heel bewust. Iedereen moet kunnen instappen. Sterk punt van Kapitaal Lokaal is ook dat je zelf bepaalt welke ondernemer en welk project je wilt helpen. Dit maakt dat er veel meer verbondenheid ontstaat en de kans op succes flink groter wordt.”

Het idee voor Kapitaal Lokaal is afkomstig van Ruben Tank. Twee jaar geleden pakte hij het samen met Thijs van der Heijden op. Na toestemming van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) konden de ondernemers er daadwerkelijk mee aan de slag. Voor de bouw van het platform zochten ze samenwerking met de internetprofessionals Bas Stortelers en Floris Wijgergangs.

In december willen Ruben Tank en Thijs van der Heijden online gaan met het eerste project. Op dit moment zijn er gesprekken met diverse partijen die ook geïnteresseerd zijn in een financiering via het regionale crowdfundingplatform. Wilt u als ondernemer de kracht van de regio ook benutten en uw project financieren via Kapitaal Lokaal? Neem dan contact op met Ruben en Thijs. Ze vertellen u graag meer over de mogelijkheden. www.kapitaallokaal.nl