Eerste kievietsei aangeboden in Oost Gelre


Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE – Het eerste kievitsei is gevonden. Vinder Tonnie Spekschoor vond het nest woensdag 20 maart en trof daar nog twee eieren aan. Een dag na de provinciale verkiezingen werd het eerste ei volgens de traditie aangeboden: de lente is aangebroken.
Wethouder Karel Bonsen kwam daarvoor naar het land van agrariër Jan Rensing. Het kievitsnest werd aangetroffen op een maïsakker die langs de Flierbeek aan de G.J. Doorninkweg ligt.

Wethouder Bonsen nam extra tijd voor de aanbieding van het eerste kievitsei. “Het is goed dat we op deze manier aandacht kunnen vragen voor de weidevogels. De populatie neemt elk jaar af. Er zijn heel veel oorzaken op te noemen, maar dé oorzaak van de achteruitgang van de populatie weidevogels is nog niet gevonden”.

Door de kurkdroge zomer zitten wormen dieper in de grond. Een andere oorzaak is dat in weidegebieden minder kruiden groeien. Ook rovers zoals de ekster, de kraai en de vos geven weidevogels weinig kans om nakomelingen op te voeden.

Alex Gerritsen van de weidevogelbescherming weet dat hij zo’n vijftien jaar geleden op een akker zo’n tien kievitsnesten kon vinden. Nu is zijn dat er hooguit twee en hij voorspelt dat de populatie kieviten in de omgeving van de maïsakker slechts één jong meer kunnen voortbrengen.


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.