Expositie over het oude boerenleven in de Stadsboerderij Grolle


GROENLO – De nieuwe expositie in de Stadsboerderij Grolle laat het oude boerenleven in al zijn verscheidenheid zien. De werkzaamheden en gewoonten van elke dag, het familieleven, de buurt en de soms vreemde bezoekers die de boerenhoeven destijds aandeden, de volksgewoonten, de feesten, de hoogtijdagen enz. Kortom, het boerenleven in al zijn simpele en veelkleurige werkelijkheid zoals het was aan het eind van de 19e eeuw tot in 20e eeuw. Aan de hand van foto’s wordt op een unieke wijze zichtbaar en beleefbaar gemaakt hoe er vroeger op het platteland werd gewoond en gewerkt. De expositie loopt gedurende de maanden juni en juli.

Prachtige foto’s van bijvoorbeeld de binnenzijde van een lös hoes, werkzaamheden rond de put, de koe als trekdier, het oogsten en dorsen, het melken, de slacht en ook markten en boerenbruiloften en begrafenissen. Normaal gesproken vergaat met de tijd ook grote delen van de historie. Veel foto’s zijn echter bewaard gebleven en daarom is er nog heel veel terug te zien van twee eeuwen geschiedenis op het platteland.

Het leven op de boerderij is de laatste honderdvijftig jaar drastisch veranderd. Niet alleen werd de landbouw gemechaniseerd, ook in de boerderij en op het boerenerf veranderde er veel door de komst van elektriciteit en riolering. Tegenwoordig hebben boeren te maken met schaalvergroting, regelgeving en veepest. Daardoor veranderde de functie en de betekenis van veel boerderijen. De rijke geschiedenis van het boerenleven is meer dan de moeite waard om getoond te worden. De foto’s laten het oude boerenbedrijf herleven.

De Stadsboerderij Grolle is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo. De toegangsprijs is 2 euro per persoon, maar daarvoor krijgt u ook een rondleiding aangeboden en een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Zie onze website www.stadsboerderijgrolle.nl. U kunt ons ook vinden op Facebook.

Gepubliceerd op