Eyecatcher Corsotuin onthuld: Dahlia-Allemansbloem


LICHTENVOORDE – Op donderdag 6 september onthulde burgemeester Annette Bronsvoort de eyecatcher in het hart van de Corsotuin. Het ontwerp kreeg de naam Dahlia-Allemansbloem en staat symbool voor de betekenis van het corso voor de Lichtenvoordse gemeenschap.

In 2016 heeft de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde een ontwerpwedstrijd gehouden voor een kunstwerk in het hart van de Corsotuin. Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde: “De jury koos unaniem voor het ontwerp van Rick Luttikhold, die eerder ook al het ontwerp van de Corsotuin voor zijn rekening nam. Vervolgens stonden we voor de helse klus om het te kunstwerk realiseren. Als vrijwilligersorganisatie hebben we geen geld om het kunstwerk door een bedrijf te laten maken. In eerste instantie hebben we geprobeerd om het als opdracht bij een technische opleiding neer te leggen. Dat is niet gelukt en uiteindelijk kwamen we terecht bij Frans Rensing van Eeftink-Rensing. Hij bracht ons in contact met Willy Pierik. Samen met zijn maatje Benny ten Have heeft hij het onmogelijke waar gemaakt. We hebben het aan deze beide heren te danken dat het kunstwerk hier nu staat.”

Dahlia- Allemansbloem
Ontwerper Rick Luttikhold staat zichtbaar trots naar het eindresultaat te kijken. “De dahlia symboliseert ons corso. Dat corso dat maken wij samen. Of je nu oud, jong, begaafd of minder begaafd bent. Het ontwerp bestaat uit vijf blokken. In elk blok is een aantal bladeren verwerkt. Per blok lijken deze bladeren willekeurig geplaatst te zijn, maar alle blokken samen vormen één grote dahlia”, aldus Rick. Herman vult aan: “De dahlia bladeren steken soms ook uit de blokken. Dit laat zien dat het corso zich alleen kan ontwikkelen door te vernieuwen en ‘out of the box’ te denken.” De burgemeester verrichte de onthulling en sprak haar complimenten uit voor het ontwerp en degenen die er aan hebben gewerkt. “Het is een creatief en passend ontwerp. Zo mooi dat er dan heel bescheiden wordt gezegd ‘we hebben niet zoveel geld, maar het is ons toch gelukt. Dat is typisch voor de Achterhoek, voor Lichtenvoorde en het corso. Hier doen we alles met elkaar”, aldus burgemeester Bronsvoort.

Erelid SBL
Na de onthulling was er nog een verrassing voor een van de makers van het kunstwerk, Willem Pierik. Vanwege zijn jarenlange inzet voor het corso werd hij benoemd tot erelid van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Herman ter Haar: “Ooit begonnen als een grap bij Corsogroep LTS, bouwt Willy nu al meer dan 40 jaar wagens. Sinds 1986 bouwt hij bij groep Kwintet, waar hij bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de groep. Maar ook binnen het corso zelf is hij al vele jaren actief. Toen wij meer aandacht aan onze bezoekers wilde schenken zijn wij in 2007 gestart met corsopresentatie. Willy heeft vele jaren, samen met Stien Pothof, de presentatie van ons corso bij het gemeentehuis verzorgd en deed dat op onnavolgbare wijze. Maar ook voor praktische zaken zoals het lassen van de stellages voor de borden in de Corsotuin en nu het kunstwerk kunnen wij op Willy rekenen. Daarom heeft het bestuur unaniem besloten om Willy tot erelid te benoemen.” Naast een oorkonde kreeg Willy ook de bijbehorende dahlia-speld.

Advertenties


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.