Groep 4 Frans ten Boschschool maakt hamburgers

LICHTENVOORDE – Hamburgers? Lekker toch? Het schijfje vlees tussen een broodje met groente en ketchup is favoriet. Maar weet jij hoe je hamburgers maakt?

Leerlingen van groep 4 van de Frans ten Boschschool gingen op bezoek bij slager Vincent van Slagerij gebr. Gosselink aan de Nieuwmarkt in Lichtenvoorde. Samen gingen ze aan de slag met vers vlees. Mutsjes op, plastic handschoenen aan. Deze voorbereiding zijn om een uiterste goede voedselhygiëne na te streven.

Bij binnenkomst had slager Vincent Gosselink de vleeslapjes al klaar in de toonbank liggen voor de klanten. De verse stukjes vlees die na het wegen van de lapjes (schnitzels, hamlappen of soepvlees) de slager overhoudt, worden natuurlijk niet weggegooid. Hiervan maakt de slager worst, broodbeleg of bijvoorbeeld hamburgers. De afgesneden stukjes vlees gaan de gehaktmolen in die ze fijn maalt. Dan worden er kruiden en gedroogde groente toegevoegd en gaat de hoeveelheid grove gehakt in een grote menger. Vanuit een machine wordt het 12 kilo wegende gehaktmengsel in porties verdeeld en vervolgens met behulp van vormpjes in hamburgers gedrukt.

De leerlingen mochten elk meerdere hamburgers maken. Een daarvan ging aan het einde van hun bezoek op de barbecue. Een hamburger is geen hamburger zonder een broodje en een sausje en die ging er rond 13.00 uur erin als een goed belegde boterham.

Het bezoek stond in teken van de ‘Dag van de Slager’. Dit is een dag om het ambacht van de slager onder de aandacht te brengen.