19 april 2024
Home » Groenlo » Grolse Wanten breien op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

Grolse Wanten breien op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

260

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – Na een procedure van 2 jaar is het Grolse Wanten breien op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed gezet. De Societeit Grolse Wanten is blij met deze stap. De Grolse wanten is de tweede traditie in Oost Gelre die op Immaterieel Erfgoed staat. Het jaarlijkse Bloemencorso in Lichtenvoorde ging hun voor.

“In september is er een officiële ondertekening die in Groenlo op een bijzondere locatie zal plaatsvinden. Hier gaan we met de Societeit Grolse Wanten een mooie happening van maken”, laat de Societeit Grolse Wanten weten.

Grolse wanten breien is een lokale traditie die teruggaat tot de 17e eeuw maar nog altijd springlevend is. In plaats van herders, breien nu ruim 40 vrouwen in Groenlo de wanten, mutsen en sjaals met specifiek patroon. Sinds de 15e eeuw wordt in Woerden de Koeienmarkt gehouden. Het is van een markt steeds meer veranderd in een volksfeest, waarbij sociale cohesie en lokale identiteit belangrijk zijn. Berry Rutjes Jr. is Hoedenmaakster. Ze maakt hoeden van ontwerp tot afwerking en in haar ateliers geeft zij de fijne kneepjes van het vak door aan haar leerlingen.

De Societeit Grolse Wanten laat weten dat er in de toekomst nog wel het nodige moet gebeuren, zoals: Er moet een permanente expositie in Groenlo komen over Grolse Wanten breien en de Grolse Wanten, er moet een film komen over Grolse Wanten breien, Workshops aanbieden, Bevorderen breien op scholen, meer promotie, p Productinnovatie en meer merchandising.