Klank- en lichtspel wordt opening Kerst van Stal


LICHTENVOORDE – De opening op dinsdagavond 16 december 19.30 uur van de kerststallenexpositie in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde gaat met een overweldigend klank- en lichtspel gebeuren. In samenwerking met de geluidsmensen van Emseq wordt er met een klank- en lichtspel een begin gemaakt aan het kerstverhaal. Er is trompetgeschal, de gebrandschilderde ramen met daarop de tocht van Jozef en Maria op de ezel naar Bethlehem en die van Christus’ geboorte krijgen de spotlichten met speciale effecten. Het licht doet denken aan de vele voorstellingen waarop ‘kindje Jezus’ in engelachtig licht wordt afgebeeld. De kerstbomen in de kerk worden een voor een in het licht gezet, waarna in de hele Bonifatiuskerk helder wordt verlicht.

Dit schouwspel verbeeldt op een dynamische manier de tijd van Kerstmis. De mooiste tijd van het jaar wordt het wel genoemd: de kersttijd en adventstijd, vol emotie en vol verwachting. Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 december zijn er meer dan 200 verschillende kerststallen en kerstgroepen te zien. Er zitten hele bijzondere en kitsch exemplaren tussen. Een privéstuk is een kerststal die in 1950 gemaakt is van de sintels uit de verwarmingsketel van de pastorie.

Geweldige afsluiting Met GKL
Gedurende de expositiedagen zingen er verschillende koren uit de streek en zijn er vertellers die op een geheel eigen wijze het kerstverhaal vertellen. Op zondagmiddag 15.00 uur krijgt de expositie een geweldige afsluiting met Gemengd Koor Lichtenvoorde. GKL heeft voor het inmiddels traditioneel geworden kerstconcert een nieuw repertoire samengesteld met veelzijdige kerstliederen uit verschillende landen. Behalve de soms totaal onbekende taal om te zingen, heeft het koor ook liederen ingestudeerd met, wat zij zeggen, een nieuwe muzikale taal met lastige akkoorden en intervallen. Een gastoptreden wordt verzorgd door orkestleden van Schuttersgilde St. Switbertus. Voorleeskampioen Ellis Schutten leest het kerstverhaal voor. GKL staat onder leiding van dirigent Jan Draaijer en het koor wordt begeleid door Bas Tieltjes op de piano.

De expositie Kerst van Stal komt definitief tot een einde wanneer de lichten doven en het trompetgeschal gedempt is. Op kerstavond, 24 december wordt het licht in de Bonifatiuskerk in de nachtmis weer ontstoken.

Zie voor meer informatie over de expositie Kerst van Stal www.100jaarbonifatiuskerk.nl of op de facebook van 100 jaar Bonifatiuskerk.

Gepubliceerd op