24 april 2024
Home » Knunnekes zoeken opvolger ‘’T is bienoa zowiet’

Knunnekes zoeken opvolger ‘’T is bienoa zowiet’

599

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – Met het aanbreken van de schoolvakanties maakt Groenlo zich zo langzamerhand op voor wederom een daverende Grolse Kermis. Al is het nog ver weg, zeker met het verbreken van alle droogte- en warmterecords, ook de voorbereidingen voor het andere grote volksfeest, de Grolse carnaval, zijn opgestart. Zo ook de organisatie van het Tröntjesfestival. “Als er op 11 november in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang een nieuwe ‘schlager’ gekozen dient te worden tijdens de opening van het carnavalsseizoen, dan vergt dat een lange voorbereidingsperiode,” vertelt Henri Walterbos, samen met Tim Ebbers en Patrick Pos organisator van het Tröntjesfestival. “Op 1 september willen we de nieuwe inzendingen binnen hebben, zodat we begin oktober kunnen beginnen met repeteren met de Tröntjesband,” kijkt bandleider Tim Ebbers al vooruit. “In de maand september kunnen dan onder meer arrangementen geschreven worden. Een tijdrovende klus ook.” Als eerste dienen echter tekstschrijvers en componisten in actie te komen om hun lofzangen op Groenlo, zijn inwoners of de Grolse carnaval op papier te zetten en/of als demo aan te leveren. Wat wordt de opvolger van de winnaar van de Chris Muetstege Bokaal ‘’T is bienoa zowiet’ van ’T Zooitje 5.0’, met tekst en muziek van Joshua Kater?

Positieve reacties
De formule van het Tröntjesfestival, voorheen Schlagerfestival, blijft voor het overgrote deel intact, zoals afgelopen jaar. De naam Tröntjesfestival is gebaseerd op ‘een tröntjen muziek,’ oud dialect voor een deuntje of stukje muziek, en een lied kan ontroeren, wat ‘tröntjes’ kan doen wegpinken. “We krijgen nog steeds vooral positieve reacties op de koerswijziging twee jaar geleden,” vertelt Patrick Pos. “De opzet was aan een verfrissing toe. Meer van deze tijd. We wilden het ‘Grolse liedjes’ gebeuren oppimpen, de mogelijkheden uitbreiden. Nummers hoeven niet perse een hoog polonaisegehalte te hebben, al mag dat nog steeds uiteraard. Bij schrijvers bestond al langer de wens om meer vrijheid te hebben in hoe hun lied zou moeten klinken. Het mag allemaal meer ‘poppy en rocky,’ maar het mag ook een ballade zijn, of met een rap, zoals afgelopen jaar in ‘Miene veute stoat in Grolle.’ Er zijn al zoveel prachtige nummers over ons mooie Grolle geschreven. Ook een nummer in de dancestijl a la Armin van Buuren of Avicci zouden we toejuichen.”

De inzendingen worden uitgevoerd door de Tröntjesband, met zang van Tim Ebbers en Noël Versteegen-Ebbers. “Mochten mensen hun inzendingen graag door een eigen zanger/zangeres uitgevoerd zien, een toevoeging wensen, dan is dat bespreekbaar. We gaan niet meer voor een hele bandwisseling echter. Dat is in de praktijk lastig,” legt bandleider Tim Ebbers uit. De inzendingen dienen geschreven te worden in het (Grolse) dialect en voorzien te zijn van authentieke muziek. De nummers zullen allen weer professioneel opgenomen worden door ‘muzikaal brein van het Tröntjesfestival’ Christof Elsinghorst en zowel op cd als op het eigen ‘Knunnekes’ Spotify kanaal verschijnen.

Tom Smits Muzieknoot
Voorafgaande aan het Tröntjesfestival zullen vooraf de titels van inzendingen, namen van schrijvers, componisten en arrangeurs bekend worden gemaakt. Ook dit jaar zal naast de uitreiking van de ‘Chris Muetstege Bokaal’ voor de winnende schlager de ‘Tom Smits Muzieknoot’ uitgereikt worden, aan het meest bijzondere nummer en vernoemd naar de twee jaar geleden overleden Tom Smits, die een belangrijke rol vervulde in het Grolse liedjesgebeuren op het gebied van arrangeren, opnemen en afmixen van de nummers.

Inzenden
Liedjes kunnen worden ‘ingeleverd’ bij Tim Ebbers op mailadres tim_tus@live.nl en als het nog op een cassettebandje is mag het in de voordeurbrievenbus van Lievelderstraat 3 in Groenlo. Inzenden kan tot 1 september.