Leerlingen Hamalandschool en Marianum samen in concert


Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE- Morgenmiddag, vrijdag 19 juni, markeren Marianum, de Hamalandschool en Het Aladon een unieke vorm van samenwerking tussen het regulier voortgezet onderwijs en het voortgezet onderwijs. Hoe dat praktisch uitpakt is te zien tijdens het eindconcert die zij gezamenlijk houden in de aula van het naastgelegen Marianum schoolgebouw in Lichtenvoorde.

Tijdens de opening geven leerlingen van de Hamalandschool een voorproefje van het schoolconcert. Ze vinden het spannend, want alles is nieuw voor hen en de voorbereidingen zijn korter geweest dan die voor de deelnemende Marianum-leerlingen. Bovendien bestaat het vak muziek niet op de VSO zoals dat ingekaderd is op een reguliere VO. “De leerlingen krijgen op het podium te maken met special effects zoals een rookmachine en gekleurde spotlights. We hebben geoefend, zodat we ons zo goed mogelijk presenteren”, licht VSO docent-begeleidster Desy Niënhuis toe.

Leerlingen van het Marianum zijn enthousiast over de deelname van hun naaste buren Hamaland/Aladon. “Het concert is een jaarlijks terugkerende traditie. We zijn in januari begonnen met de inschrijvingen. Er waren 50 aanmeldingen die we hebben teruggebracht naar 25. Jongeren luisteren veel naar muziek, kennen heel veel nummers en kijken naar elkaar om ze goed uit te voeren. De interesse voor muziek is groot. Muziek is een praktijkvak, muziek integreert ook”, verklaart muziekdocent Peter Krabbenborg van het Marianum de saamhorigheid. “Niveauverschillen kent het Marianum ook. Ook bij ons doen leerlingen van basis tot aan havisten en vwo’ers mee. In tegenstelling tot de naaste buur, wordt er bij Marianum in elk leerjaar het vak muziek gegeven. “We hebben gelukkig de middelen. Marianum heeft enkele gitaren beschikbaar die leerlingen ook voor dit concert mogen gebruiken.”;

De eer om het eindconcert te openen krijgt de Hamalandschool. Kanty zingt zonder begeleiding van muziek een lied van K3. Dani zingt opvolgend een lied van André Hazes. “Dit wordt door het licht op het podium een kippenvelmoment. De acts lopen vloeiend in elkaar over: het programma zit vol contrasten. Solo’s, dance-acts, balads, heavy en swingnummers en speelt de huisband van Marianum, inmiddels bestaande uit oud-leerlingen Een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld Marianumkoor is de daverende afsluiting. Het eindconcert is op dinsdag 23 juni en woensdag 24 juni. Aanvang 19.30 uur. De zaal is om 19.00 uur open.