Leerlingen Jorisschool brengen lichtjes in de buurt


Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE – In plaats van de traditionele kerstviering in de school, trokken dit keer leerlingen van de Jorisschool in Lichtenvoorde de buurt in. Bij de mensen van de zorginstellingen Careaz Hof van Flierbeek en Stichting De Lichtenvoorde Flierbeek, brachten ze een lichtje met een kerstwens en werden de versieringen in neergezette kerstbomen gehangen. Van achter het raam keken ouderen genietend naar de langs wandelende groepjes kinderen en hun ouders. Het doel van deze kerstlichtjeswandeltocht was contact leggen tussen de mensen in de buurt en de kinderen van de Jorisschool. Maar het was vooral bijzonder en sfeervol.

“We doen dit voor de eerste keer. En eerlijk gezegd: we hadden niet gerekend op zoveel reacties. Het is maar een eenvoudig idee, maar iedereen reageert enthousiast ‘wat een leuk idee!’ “, vertelt leerkracht Els te Kamp. “De eenvoudige opzet, maakt het bijzonder. Schoolkinderen die de buurt ingaan om een fijne kerst te wensen, daar word je warm van”, reageert een ouder. Sterren wijzen onderweg de weg. Langs de route zijn er verschillende ‘lichtbronnen’, lichtplaatsen waar het kerstfeest te beleven is. Zo is er in een achtertuin onder een veranda een kerststal ingericht: voor een foto met je familie of met een klasgenootjes. Een eindje verderop wordt op een lichtplaats op versierde emmers getrommeld en gezongen. Bij de volgende ster onder een verlichte carport kun je kerstballen gooien. En weer een stukje verder luisteren kinderen met hun ouders naar het kerstverhaal dat door twee leerlingen van de school onder een afdak wordt voorgelezen. Ook is er aan koek en zopie gedacht en wordt er bij een van de sterren goed getrakteerd.

Van te voren hadden de leerlingen lichtjes, ballen en sterren gemaakt. Deze werden vlak voor de wandeling in papieren tasjes gedaan. In groepjes liepen de kinderen met hun ouders, broertjes en zusjes de kerstlichtjeswandelroute door de buurt van de school.