Marianum reikt Gouden Koeien uit


GROENLO/LICHTENVOORDE – Inmiddels is het MaFF een begrip op Marianum. Afgelopen vrijdag werden alweer voor de vierde keer de jaarlijkse filmprijzen uitgereikt tijdens het Marianum Filmfestival. Grote winnaar: ‘Het schoolgevecht.’

Het zou een scène kunnen zijn uit een Tarantinofilm. ‘Het schoolgevecht’ van scenarioschrijver Oscar Buijnink en cameraman Sem Leuven is een juweeltje. Met humor, geweld, originaliteit en schitterende shots wist deze film niet alleen de juryprijs voor beste fictiefilm van de onderbouw in de wacht te slepen maar won hij ook de publieksprijs.

Het was gezellig druk in de aula van Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde waar de films vertoond werden. In de categorieën non-fictie, fictie, videoclip en animatie streden 23 films, waar vele tientallen leerlingen keihard aan gewerkt hadden, om de hoogste eer en het felbegeerde beeldje, de Gouden Koe. De grote overeenkomst tussen de zeer verschillende filmpjes was de hoge kwaliteit. Er waren duidelijk talenten aan het werk geweest die met passie en plezier hun films hadden gemaakt. Grote onderwerpen als liefde, dood en homofilie werden daarbij niet geschuwd.

De vakjury, onder leiding van rector Jan Put, had dan ook terecht lovende woorden over voor de jonge filmmakers. De loftuitingen waren ook gericht aan de docent-begeleiders Willem Meurs, Ceciel Kolkman en Peter Krabbenborg die er niet alleen voor zorgden dat het hele proces in goede banen werd geleid maar ook dat de cineasten en acteurs inhoudelijke tips kregen. Zoals jurylid en oud-winnaar Jorien Stemerdink, zij won samen met vriendinnen afgelopen jaren zowel op het lokale, regionale als landelijke filmfestival, opmerkte: ‘Het niveau wordt ieder jaar hoger.’

De filmpjes van de winnaars van de Gouden Koe in alle categorieën worden ingestuurd naar het regionale JAFA-festival, Jonge Achterhoekse Film Artiesten, dat op 2 april plaatsvindt in de DRU-fabriek in Ulft. Scholengemeenschap Marianum heeft daar afgelopen jaren hoge ogen gegooid. Het moet raar lopen als dat dit jaar niet ook het geval blijkt te zijn.