Home » Groenlo » Onthulling BuurtWhatsApp-preventiebord

Onthulling BuurtWhatsApp-preventiebord

195

GROENLO – In bijna heel Oost Gelre is BuurtWhatsApp actief. De afgelopen weken heeft de gemeente Oost Gelre in de gehele gemeente zo’n 50 BuurtWhatsApp-borden geplaatst.

Op donderdag 23 maart onthult burgemeester Annette Bronsvoort één van die borden. Dat gebeurt op de T-splitsing De Snieder / Oude Papendijk in Groenlo. De borden zijn geplaatst bij de toegangswegen tot de kernen. De borden zijn bedoeld om bezoekers van de buurt te waarschuwen/informeren over de actieve buurtpreventie.

Eerste initiatief bij bewoners Klaasbos, Rosveld, Esstraat en Huininkmaat
De eerste BuurtWhatsApp-groep in Oost Gelre is opgericht door een burgerinitiatief van bewoners van Klaasbos, Rosveld, Esstraat en Huininkmaat. Die is sinds oktober 2014 actief. Dit initiatief is begin 2015 uitgerold als pilot in wijk ‘t Hooiland in Lichtenvoorde. De pilot is succesvol verlopen. Daarna zijn er in samenwerking met de politie verschillende informatiebijeenkomsten gehouden. Dit heeft als resultaat dat nu in elke kern van Oost Gelre één of meerdere BuurtWhatsApp-groepen actief zijn. Het aantal breidt zich nog steeds uit.

Gekozen voor onthulling in Groenlo
In Groenlo hebben 2 dames een actieve rol gespeeld in het BuurtWhatsApp-gebeuren: Rianne Emaus en Nicole Kaak. Na een informatiebijeenkomst van politie/gemeente begin 2016 in Groenlo hebben zij het initiatief genomen om in heel Groenlo BuurtWhatsApp van de grond te tillen. En dat is gelukt. In elke wijk in Groenlo is een BuurtWhatsApp-groep actief en kunnen inwoners zich aansluiten.

Wat is BuurtWhatsApp?

BuurtWhatsApp is bedoeld om woninginbraak en andere criminaliteit in de buurt tegen te gaan. Bewoners spelen daarbij een belangrijk rol. Via BuurtWhatsApp melden zij verdachte situaties of personen eerst bij 112 en daarna aan de andere buurtbewoners. Een BuurtWhatsApp-groep begint bij een initiatief van één of meer buurtbewoners. Zij richten een BuurtWhatsApp-groep op en nodigen andere buurtbewoners uit om deel te nemen. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon signaleert, belt hij 112 en stuurt een bericht naar de BuurtWhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep een melding. Iedereen is dus op de hoogte van verdachte situaties en is extra alert.