Oost-Gelderse Dag van de Geschiedenis


Gepubliceerd op

DOETINCHEM – Gratis toegankelijk en heel veel te zien, te horen en te doen: dat is de Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis. Wilt u meer weten over Achterhoekers in de popmuziek of sierpapier bekijken? Een kijkje nemen in het depot van het Erfgoedcentrum of toch liever een blik in het filmarchief? Dat kan allemaal op 24 oktober tussen 13.00 en 18.00 uur in ’t Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem.

Lezingen: van Mettray tot wijngaard
Verdeeld over de middag zijn er lezingen over uiteenlopende onderwerpen binnen het thema ‘Tussen droom en daad’. Zo vertelt Lex Rutgers over de droom van filantroop Suringar, die in 1851 het opvoedingsgesticht Mettray in Eefde oprichtte.

Peter Groeskamp gaat in op popcultuur in de Achterhoek en Liemers: optredens van de jonge muzikanten van One Night Riders uit Zutphen en Maggie Symonds uit Doetinchen sluiten hier mooi bij aan.

Daarnaast is er een lezing van Tanja Abbas, die samen met Linda Commandeur het boek “Modern naoberschap: hype of houvast” schreef. Kan het concept naoberschap ook nu nog bijdragen aangenaam wonen, werken en leven, of is dat een illusie?

Voor de inwendige mens zorgt Wijngaardenier Hans Manschot, die vertelt over de verwezenlijking van zijn droom: het beginnen van een eigen wijngaard in Harreveld.

Tentoonstellingen: van popmuziek tot brug over de IJssel
Wie nog meer wil weten over popmuziek, neemt ook een kijkje bij de tentoonstelling over muzikanten uit de Achterhoek die hun droom achterna zijn gegaan. Het Erfgoedcentrum beheert een mooie collectie met documentatie, beeld- en geluidsmateriaal vanaf 1955.

In de hal ziet u archiefstukken met prachtige omslagen of banden in de tentoonstelling van het sierpapier uit het Regionaal Archief Zutphen. Kinderen kunnen hier met stempels ook zelf een schrift of archiefdoos versieren.

Tekenaar en schrijver Alexander Verhuell (1822-1897) had een droom voor Doesburg: een vaste oeververbinding over de IJssel. In de tentoonstelling van het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg ziet u hoe hij zich heeft ingezet voor deze brug.

Bezoekers zijn 24 oktober van harte welkom tussen 13.00 en 18.00 uur in ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem.