Petitie aangeboden tegen mestkalveren stal


OOST GELRE – Volkert Vintges van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) heeft woensdagochtend, samen met aanwonenden en betrokkenden van de Gasteveldsdijk in Lievelde een petitie van ruim 2.300 handtekeningen aangeboden aan wethouder Vincent van Uem van gemeente Oost Gelre. De handtekeningen zijn een protest tegen de komst van een megastal met 1.200 mestkalveren aan de Gasteveldsdijk in Lievelde. “Wij vonden de vele handtekeningen een stevig aantal voor een lokale actie. Het houdt dus de gemoederen bezig”, vertelt Vintges aan wethouder Van Uem in de oude raadszaal van het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

“Na aanleiding van het aanbieden van de petitie en vragen uit de politiek willen wij toch nog eens bekijken hoe wij nu omgaan met de landbouw in de toekomst. Met het aanbieden van deze petitie wakkert de discussie weer aan”, vertelt de wethouder.

De megastal zou in een toeristisch gebied, komen. “Wat ons het meest bevreemd is dat een bedrijf in een gebied dat grote bescherming geniet toch vrij baan krijgt”, aldus John Arink van Eco boerderij Arink en tevens buurman van de plek waar de megastal gepland staat. De wethouder geeft aan dat het frappant is dat er rondom het Vragenderveen landbouw bedrijven zich verder ontwikkeld terwijl er in het verleden de Landbouw ontwikkelingsgebieden (LOG) zijn aangewezen om te kunnen groeien. “Daar wordt dus weinig gebruik van gemaakt”, constateert de wethouder.

John en Liane Arink zijn biologische boeren in hart en ziel. Hun boerderij, tevens verkooppunt van eigen biologische vlees, kaas en zuivel, staat straks naast een megastal. Tevens willen zij een biohotel (Duurzaam en opgetrokken uit leem en stro) bouwen voor overnachtingen.

Met deze actie hoopt GNMF dat de gemeente geen kalvermesterij toestaat op de plek naast Eco boerderij Arink.

Links wethouder Vincent van Uem neemt de petitie in ontvangst van Volkert Vintges van de Gelderse Natuur en Milieufederatie. Foto: Marcel Houwer

Gepubliceerd op