Ruim 1.500 re-enactors tijdens Slag om Grolle


Gepubliceerd op

GROENLO – De Slag om Grolle is een 17e eeuwse re-enactment evenement dat om de twee jaar plaats vind in het Achterhoekse Groenlo. Aan de zevende editie hebben zich nu al ruim 1.500 re-enactors ingeschreven. Zij doen mee met het uitbeelden van de geschiedenis van Grolle in de tachtigjarige oorlog. De ‘Slag om Grolle’ wordt gehouden in 2019 van 18 t/m 20 oktober.

Tijdens de ‘Slag om Grolle’ is het streven de belegering en verovering van de ‘Stad Grol’ door Prins Frederik Hendrik op de Spanjaarden zo historisch verantwoord mogelijk weer te geven. De belangstelling vanuit het buitenland om aan de ‘Slag om Grolle’ deel te mogen nemen is erg groot. Dit jaar komen 70 groepen uit 16 verschillende landen waaronder uit Australië, Verenigde Staten, maar ook re-enactors uit Finland zullen mee strijden.

Loopgraven en batterijen
De ‘Slag om Grolle’ onderscheidt zich van andere historische evenementen door zich zo veel mogelijk te richten op een authentieke nabootsing. Aan de hand van historische bronnen wordt de belegering van 1627 (die een maand duurde) in drie dagen nagebootst. Hierbij is weinig ruimte voor improvisatie: de uitkomst van de belegering staat immers vast. Op het slagveld worden batterijen (voor de kanonnen) en loopgraven aangelegd. Er vindt permanente bedrijvigheid plaats op het slagveld; piekeniers en musketiers voeren charges uit en ook aan de loopgraven wordt tijdens het weekend van de ‘Slag om Grolle’ gewoon doorgebouwd.

Anno 1627
De organisatie tracht de binnenstad van Groenlo zo in te richten als in 1627. Inwoners van Groenlo leven deze drie dagen in de binnenstad en proberen een historisch verantwoord vestingleven na te bootsen. Kleding, behuizing en het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, maar ook de gebruiksvoorwerpen zijn zo veel mogelijk zoals deze in 1627 ook voorkwamen. Het zelfde geldt voor de kampementen in en rondom de stad, waar zo authentiek mogelijk gegeten, gedronken en geslapen wordt.

Voor meer informatie op www.slagomgrolle.nl.


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.