Saluvit en Rode Kruis voor snelle Eerste Hulp

Saluvit: de beste Eerste Hulp in jouw buurt

LICHTENVOORDE – In en om huis gebeuren veel ongelukken, waarvan veel met kinderen. Bijvoorbeeld een valpartij, klemmen van een vinger, een snijwond of een brandwond door hete thee of koffie. Maar ook als het niet specifiek om kinderen gaat: weet jij dan wat je precies moet doen bij een hartstilstand of een ernstige bloeding? Een cursus EHBO wordt tegenwoordig ondersteund door een theoretisch gedeelte via internet (E-learning). In de meeste gevallen vergoedt de verzekeraar de kosten van een dergelijke kosten.

“Te veel mensen weten niet wat ze moeten doen of hebben geen idee wie ze in de buurt snel om hulp kunnen vragen”, zeggen Marieke Steentjes en Patrick Thien van het bedrijf Saluvit opleiding & training in Lichtenvoorde. “Als er iets gebeurt, dan is dat altijd heftig. Zorg er dus voor dat jij het wel weet zodat je jouw partner, kind, buurman, buurvrouw of collega kunt helpen”, leggen beiden uit. “Wat wij doen is mensen trainen in vaardigheden. Hierdoor krijgen mensen die een EHBO-cursus volgen het nodige zelfvertrouwen. Je hoeft bij ons geen examen te doen. Het gaat vooral om veel oefenen. Dit scheelt examenstress en het voordeel is dat het minder tijd kost.” Saluvit, doorgaans vooral actief is in de professionele hulpverlening binnen bedrijven, scholen en zorginstellingen, biedt nu ook een snelcursus EHBO gericht op particulieren.

Het certificaat dat deelnemers na afloop ontvangen is een erkend Rode Kruis certificaat en is twee jaar geldig. Saluvit geeft ook speciale EHBO-workshops voor baby’s en kinderen en reanimatiecursussen. De eerste cursus start op 28 maart en er zijn meer opties voor deze EHBO-cursus.

BHV-opleidingen en trainingen Het Lichtenvoordse bedrijf Saluvit, heeft inmiddels grote bekendheid verworven in het geven van de voor bedrijven verplichte BHV-opleidingen en herhalingstrainingen.Jaarlijks worden door een vijftiental docenten van Saluvit grote groepen BHV-ers (bij-)geschoold. Bedrijfshulpverleners worden opgeleid om snel en adequaat te handelen bij incidenten, zo nodig totdat brandweer, ambulance en politie zijn gearriveerd. De basiscursussen bestaan uit een combinatie van e-learning en twee dagdelen praktijk. Het praktijkgedeelte wordt gegeven door de docenten van Saluvit. Dit zijn allemaal gecertificeerde brandweermensen uit de praktijk en professionals met een medische achtergrond. Het liefst geven ze deze cursussen in de eigen omgeving van de cursisten. Zo weet men hoe te handelen in geval van een calamiteit binnen de eigen werkomgeving. “Machines maken geluid. Wat gebeurt er als daar iemand onwel wordt? Wat is de snelste vluchtroute bij brand? Bovendien kunnen onze docenten zien welke risico’s er ter plekke zijn. Een school, een zorginstelling of een productiebedrijf, een kledingwinkel of een slagerij, daarin zitten nogal wat verschillen.”

En wie helpt jou? Elk bedrijf is op grond van de Arbo-wet verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te regelen. “Ook als je een eenmanszaak bent en bijvoorbeeld alleen in de winkel staat. Er komen immers ook klanten waarmee iets kan gebeuren.” De BHV- opleidingen en trainingen zijn praktijkgericht en intensief waarmee bedrijven tijd en dus kosten besparen.
www.saluvit.nl en www.rodekruis.nl/ehbocursu