Sint Maartenprijs uitgereikt tijdens Sunte Matten optocht


GROENLO – Net voordat de Sunte Matten optocht zou worden gelopen reikte Peter Pothof namens de Beleidsadviesgroep Diaconie (binnen het werkgebied van de Sint Paulusparochie) de Sint Maartenprijs 2018. Dit deed hij tijdens de kinderdienst over Sint Maarten in de Calixtus basiliek.

De prijs wordt sinds enkele jaren rond 11 november uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor een bijzonder diaconaal doel.

“Als voorzitter van de Beleidsadviesgroep Diaconie is het mij een eer om vandaag de Sint Maartenprijs uit te mogen reiken aan Gerard Bouwman en Jan Onnink, coördinatoren van de SOM oftewel Schuldhulpmaatje Groenlo. Schuldhulpmaatje is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Nederland”, vertelde Peter Pothof.

In Groenlo is dit een aantal jaren geleden opgepakt door de Vincentiusvereniging en momenteel werkt de Som als zelfstandige stichting aan haar doelstelling om met inzet van geschoolde vrijwilligers mensen te helpen die in de schulden zijn geraakt. Door een gestructureerde aanpak wordt gewerkt aan het oplossen van de schulden en het voorkomen van schulden in de toekomst.

Naar voorbeeld van Sint Maarten wordt hier gewerkt aan een belangrijk onderdeel van diaconie en dat is: “er voor elkaar zijn” ongeacht achtergrond of wat dan ook. Sint Maarten deelde zijn mantel met iemand die dat nodig had. De SOM deelt zijn kennis en ervaring op financieel gebied met mensen die die hulp nodig hebben. Diaconie in de praktijk gebracht op een hedendaagse manier met respect voor de medemens in nood.

Na de overhandiging van de Sint Maartenprijs 2018 gingen de aanwezige kinderen met hun ouders in optocht vanuit de Calixtus-basiliek naar de Molenberg. De bewoners van de Molenberg zaten met allerlei lekkere snoepjes te wachten op de kinderen. De ouders en kinderen liepen een rondje door het Grand Café van de Molenberg. De kinderen hadden veelal een lampion, maar zo nu en dan was er bij de ouderen een feest van herkenbaarheid toen ze een mangel zagen.

Gepubliceerd op


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.