Home » Groenlo » St. Stolperstenen opgericht

GROENLO – “Heden morgen verschenen”, Zo begon kandidaat notaris Wendy Bekkink als plaatsvervanger van notaris Edwin Roerdink op het notariskantoor aan de Winterswijkseweg in Groenlo. Vrijdagmorgen 13 april passeerde namelijk de stichtingsakte van de nieuwe stichting Stolperstenen.

Aan tafel bij de notaris zaten Diane Huijskes-Blanken (voorzitter), Ans Luiken (secretaris), Maria Monasso-Roes (vicevoorzitter en 2de secretaris), Henk Gerrits (penningmeester). Deze vier vormen het bestuur van de nieuwe stichting Stoperstenen.

De stichting heeft als doel: het in leven houden van de herinneringen aan de Joodse bevolking van Groenlo en andere Grollenaren die door de Nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord werden, tijdens de tweede wereldoorlog.

Stolperstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi\’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. Op 22 plaatsen in Nederland is dit project al gerealiseerd, het laatst is onze buurtgemeente Berkelland begonnen met de eerste fase.

Diane Huijskes-Blanken initieerde in december 2011 het idee om ook in Groenlo een dergelijk project te starten en vond in het stadsmuseum al snel enkele medewerkers die de kar wel wilden helpen trekken. Verder is het mogelijk om onder leiding van een gids de zogenaamde Joddengang te lopen langs de huizen in de binnenstad van waaruit joodse medeburgers of dwangarbeiders weggevoerd zijn. Zowel lezingen als de rondwandelingen werden van het begin af aan een succes. Bijna wekelijks vindt er een lezing en/of wandeling plaats, zowel in het museum als op andere locaties.

“We willen er naar streven om in augustus de eerste steentjes te plaatsen. Rabbi Jacques Gans van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap zal ons begeleiden en adviseren bij het juiste ritueel rondom de plaatsing. De realisatie van het project zal in fasen plaatsvinden”, aldus het bestuur.

Volgens de stichting is de gemeenschap van Groenlo er bij gebaat dat de volwassenen van de toekomst datgene wat in het verleden plaatsvond blijven gedenken en herdenken. Het thema van de 4 mei herdenking van dit jaar is dan ook Vrijheid geef je door.

Vanuit Stolperstenen zal in de toekomst ook nog een speciaal educatief programma voor de jeugd gemaakt worden met PPS presentatie en wandeling.

Just call me Harry
Inmiddels is het boekje ‘Just call me Harry’ in Groenlo aangekomen. Het is het levensverhaal van Harry Philip, de enige overlevende van het gezin van slager Philips aan de Ganzenmarkt. Harry is na de oorlog met zijn vrouw en twee kleine kinderen naar Australië« vertrokken. Zijn dochter Rachel vond de notities van haar vader en gaf het boekje in 2005 uit in Australië.

Het boekje is weliswaar het levensverhaal van een oud Grollenaar maar geeft op een treffende manier de tijdgeest in de eerste helft van de twintigste eeuw weer. Ook weerspiegelt het verhaal over deze familie alle andere verhalen van Grolse families die grotendeels gedeporteerd zijn door de bezetter.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt dit boekje momenteel vertaald en het ligt in de bedoeling dat het binnenkort in druk verschijnt. In het Stadsmuseum Groenlo bevindt zich al een bescheiden vitrine met Joodse parafernalia.