Home » Stadsmuseum gaat naar de Oude Calixtus

Stadsmuseum gaat naar de Oude Calixtus

417

GROENLO – De Oude Calixtus en het Stadsmuseum in Groenlo gaan samen. Het plan is om het Stadsmuseum, dat nu nog is gevestigd aan de Mattelierstraat 35 medio 2020 te verhuizen naar de Oude Calixtus aan de Matterlierstraat 5. Het moet ‘de must see’ voor Nederland worden. Volgens beide besturen kan de combinatie een goede tegenhanger worden van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Oude Calixtus laat nu een multimediashow over de belegering van de vestingstad Grolle in 1627 zien. Die heeft volgens Ben Verheij van de Oude Calixtus het langste leven gehad en is weliswaar groots opgezet, maar brengt geen nieuwigheden mee, zodat bezoekers terugkomen. De Oude Calixtus leeft van hoofdzakelijk de verhuur voor symposia, huwelijksfeesten, Eurregio en wanneer de gemeente onverhoopt ruimte nodig heeft voor drukke raadsvergaderingen of ontvangsten. De historische kerk (op een na oudste kerk in Gelderland) wil vaker de deuren open hebben. De stichting Oude Calixtus is van mening dat de presentatie ‘Vestingstad Grolle in 1627’ toe is aan een update/upgrade.

Het Stadsmuseum Groenlo heeft volgens Jeroen Tank van het museumbestuur de wind in de zeilen. Het aantal bezoekers neemt jaarlijks toe. Dit heeft de toekomstblik verruimd. “Toen de VVV verhuisde naar het stadhuis, hebben we van de ruimte een museumcafé gemaakt en gemerkt dat we erg naar binnen gericht zijn. We zijn een stadsmuseum voor Groenlo, terwijl dit museum veel meer te bieden hebben. Dat komt mede door het uiterlijk. Dit is een 19e eeuws pand en dan verwacht je niet dat we een groot verhaal hebben. Bij het aanzien van de Oude Calixtus kun je het grote geschiedenisverhaal van de Tachtigjarige Oorlog wel verwachten. Daar ligt nu het plan voor het ‘Museum 1627’.
Het proces heeft volgens beide heren nog ‘zijn tijd nodig’. Ook voor betrokken vrijwilligers die het stadsmuseum hebben opgebouwd en het gebruik van de Calixtus mogelijk maken, moet het plan een plaats krijgen. “We hebben een hoge ambitie.” Gaandeweg zijn grote namen als Ben Bregman van Erfgoed Gelderland en geschiedenisprofessor Dolly Verhoeven van de Radboud Universiteit betrokken geraakt. Ook Michiel Flooren, lector regio-ontwikkeling bij de Saxion Hogeschool adviseert. Volgens hun kijk ligt op dit moment het geschiedenisverhaal onvolledig en te veel versnipperd ondergebracht in bijvoorbeeld de kerkers, bij Erve Kots, de Stadsboerderij, enzovoorts. Die bezienswaardigheden zullen meer betekenis krijgen als ‘we kunnen vertellen dat de oostelijke helft van Nederland helemaal geen Gouden Eeuw heeft gekend. Het was hier bittere armoede. Tot achter Nijmegen zijn wij de ene keer door de Spanjaarden leeggeplunderd en de andere keer weer door de Staatsen. We willen die historie goed krijgen en dat zal dienen als bouwsteen voor het nieuwe museum, ‘Museum 1627’ in de Oude Calixtus.”

Om het museum in de Oude Calixtus een plaats te geven is het de bedoeling dat er een verdieping in de voormalige kerk wordt gebouwd. De totale investeringsbegroting is 975.000 euro. In deze kosten is de verhuizing van het Stadsmuseum naar de Oude Calixtus inbegrepen, maar dat is volgens beide heren nog niet het vraagstuk. Eerst houden beide stichtingsbesturen zich bezig met een goed samengesteld museum die het werkelijke geschiedenisverhaal van Nederland verteld. De wisseling van exposities zullen garant staan voor 15 tot 30 duizend bezoekers per jaar.
Op de benedenvloer blijft de Oude Calixtus beschikbaar voor de activiteiten die er nu al worden gehouden met mogelijkheden voor extra activiteiten vanuit het museum. Dit kunnen historische congressen en/of aangepaste exposities zijn.

Als alles meezit dat zou in 2021 Museum 1627 een feit zijn.