Start proef tegen blauwalg in Grolse gracht


Gepubliceerd op

GROENLO – Het Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Oost Gelre zijn dinsdag gestart met een veldexperiment, hoe Blauwalg bestreden zou kunnen worden. Blauwalg kan schadelijk zijn voor de gezondheid en beperkt ook de recreatie in de gracht. Vooral met warm weer en droogte in de zomer steekt de blauwalg de kop op.

In de gracht worden twee maanden lang zestien zogenoemde enclosures geplaatst. Dit zijn doorzichtige buizen van ruim 2,5 meter hoog met een doorsnede van één meter. De buizen zijn aan de onderzijde open en komen op de bodem van de gracht te staan. Bij deze proefopstelling, die zich ter hoogte van het hertenkamp bevindt, gaat het Waterschap vier van deze buizen een nul meting doen. Dit betekent dat in deze buizen niets gebeurd. In vier buizen wordt extra zuurstof toegevoegd, de volgend vier worden voorzien van ijzer houdend zand en de laatste vier buizen worden voorzien van extra zuurstof en ijzer houdend zand.

Elke week zullen uit alle enclosures monsters worden genomen en dat twee maanden lang. Het Waterschap hoopt natuurlijk dat uit het onderzoek naar voren komt dat de Blauwalg afneemt.

Dit veldexperiment is het vervolg van het in 2017 uitgevoerde onderzoek, waarbij onderzoeksbureau Arcadis een systeemanalyse van de gracht uitvoerde en maatregelen in kaart bracht.